Zobacz pełną wersję : czyszczenie lustra
Może ktoś polecić jakieś specjalistę który wyczyści mi lustro w body, bo widać paprochy na zdjęciach a sam sie tego wole nie podejmować, i czy ktoś orientuje się ile taki zabieg kosztuje? Chodzi mi o kogoś z okolic Katowic
Paprochy na lustrze nigdy nie będą widoczne na zdjęciu, jeśli widać paprochy na zdjęciu to zanieczyszczona jest matryca.
Czyszczenie matrycy to koszt od 50 do 100 zł.
Każdy serwis foto czyści matryce.
Można to też zrobić samodzielnie - wszystko opisane na forum. Wystarczy tylko poszukać.
A co w przypadku syfów widzianych przez wizjer? Zdjąłem obiektyw i patrząc przez wizjer mam kilka syfów w tym dwa które strasznie mnie denerwują. Czy to też da się wyczyścić?
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
A co w przypadku syfów widzianych przez wizjer? Zdjąłem obiektyw i patrząc przez wizjer mam kilka syfów w tym dwa które strasznie mnie denerwują. Czy to też da się wyczyścić?
Te widoczne w wizjerze mogą być na matówce, można próbować dmuchać gruszką, lub mogą znajdować się na pryzmacie, układzie luster lub pod matówką, w tym przypadku bez rozbierania aparatu się nie obejdzie.
Czyszczenie lustra jest trudne? Czyszczenie matrycy robiłem w serwisie, na lustrze widać kilka smug
Czyszczenie lustra jest trudne?
Kurz można zdmuchnąć gruszką, skoro widać smugi to znaczy że ktoś już to lustro nieumiejętnie czyścił.
Można spróbować wyczyścić na mokro szpatułką do matryc i płynem również do matryc ewentualnie optyki.
To w takim razie pojadę do serwisu żeby to zrobili dobrze, sam nie będę kombinowal
To w takim razie pojadę do serwisu żeby to zrobili dobrze, sam nie będę kombinowal
Jeśli w takim stanie wrócił z serwisu to koniecznie zanieś ponownie. Musieli coś spartolić.
Czyscili matrycę, sprawdzę na białej kartce czy są jakieś paprochy na zdjęciach. Choć te dwa paprochy na wizjerze strasznie przyciągają moją uwagę.
Czyscili matrycę, sprawdzę na białej kartce czy są jakieś paprochy na zdjęciach. Choć te dwa paprochy na wizjerze strasznie przyciągają moją uwagę.
Od nowości nam dwa paprochy w wizjerze w D5100, jeden w D3100, D90 jak na razie czysto.
Dziwne bo u mnie wyglądają jak dwa rąbki kartki papieru. Ale niby którędy do miałoby się dostać? Nieważne, sprawdzę co wychodzi na zdjęciach.
Dziwne bo u mnie wyglądają jak dwa rąbki kartki papieru. Ale niby którędy do miałoby się dostać? Nieważne, sprawdzę co wychodzi na zdjęciach.
Nie wiem czym oni czyszczą komorę lustra w serwisie, może dmuchają sprężonym powietrzem i wdmu****ą pyłki do wizjera.
Czyścili mi kiedyś matrycę w D5000 w serwisie Nikona, wrócił z czystą matrycą ale zaśmiecili wizjer, jeden paproch w centrum był bardzo duży i strasznie drażnił oko, pozostałe mniej.
Oddałem ponownie do czyszczenia tym razem wizjera, niby wyczyścili ale nie tak jak było wcześniej, cały aparat był rozkręcany, ślady na czarnych śrubkach po śrubokręcie.
Za usługę zapłaciłem 80 zł plus wysyłka.