Zobacz pełną wersję : Nikkor 24-70/2.8 do D3100
Witam,
Jako amator fotografii, ktory dojrzal do rozbudowy swojego sprzetu mam kilka pytan odnosnie doboru obiektywow do mojego body.
Najwazniejsza informacja to cel: fotografia mojego syna 2,5 roku - bardzo dynamiczna :) głownie w plenerze.
To co zauwyzalem na moim kitowym sprzecie 18-55, ze przy checi zlapania portretowego mojego syna brakuje mi troche odleglosci jak i szybkosci autofokusa (syn szybko biega i w odpowiedniej odleglosci dla portretu jest bywa przez ulamek sekundy)
I teraz pytania o dobor obiektywów:
Zestaw I:
Nikkor 18-200 plus 80/1.8G
Alternatywa:
Nikkor 24-70/2.8 (moze jak znade to 28-70/2.8 ) i tutaj jest pytanie. Czy ten obiektyw bedzie pasowal do DX? Docelowo za rok moze 1,5 chcialbym sie przesiasc na FF wiec moze warto kompletowac szkla juz pod pelna klatke?
Z góry dziekuje za pomoc
Ps. Jesli zaadresowalem pytanie w zlym miejscu to prosze o info poprawie sie.
Pozdrawiam
Damiankck
20-11-2014, 23:21
dobre porównanie 18-200 vs 24-70..
uwież mi, że do zrobienia dobrego zdjęcia dziecku nie potrzeba aparatu za 10 kółek.
tak, bedzie pasował pod dx
no wiesz zestaw I o ktorym napisalem w sumie wyjdzie za ok 4k PLN. Uzywany 24-70 jest w podobnej cenie, wiec z punktu widzenia kosztowego temat napewno warty zastanowienia
Zdecydowanie lepszy będzie 24-70/2.8. Ale ciężko będzie z nim utrzymać aparat.
18-200 VR jest gorszy optycznie od 18-55 VR. Natomiast 85/1.8G nie grzeszy szybkością.
Dzieki, wlasnie takiej odpowiedzi szukalem. Zdaje sobie sprawe ze to dwie zupelnie inne bajki, ale cenowo porownywalnie wiec patrzac na przyszlosc i jakosc wybiore chyba Nikkora 24-70/2.8 uzywanego lub tansza sigme ale nowa. temat jeszcze do porownania.
jeszcze jedno pytanko, zastanawia mnie ten brak stabilizacji co chyba jest w tamronie ? Czy to nie bedzie przeszkadzac?
Ja też przeszedłem podobną drogę z dx na fx. Najpierw szkła, później body. Bierz używanego Nikkora. Miej świadomość, że to obiektyw dość delikatny ale jak będziesz uważał to będzie dobrze służył.
jeszcze jedno pytanko, zastanawia mnie ten brak stabilizacji co chyba jest w tamronie ? Czy to nie bedzie przeszkadzac?
Stabilizacja tylko do statycznych kadrów. Nie jest lekiem na całe zło braku światła. Do Twoich zastosowań (biegający syn) zupełnie niepotrzebna.
Dodam jeszcze, że kupno nowego Nikkora 18-200VR to chyba najgorsza możliwa inwestycja. Używane i sprawne chodzą po 1 tys. zł. Wersja I i II nie różni się niczym poza blokadą i kolorem napisu.
Miałem Nikkora 18-200 v1 do Nikona D3100 i według mnie obiektyw był bardzo dobry. v2 Jest nie dośc że ostrzejsza na długim końcu,ale i też ma trochę lepszą stabilizacje. Tak czy siak Wersja 1 jest warta zakupu. Jak sie wyhaczy dobrą okazje, to sie nie straci. Ja kupiłem 18-200 za 800 zł a sprzedałem za 1050 zł.
Ja ci narazie proponuje uniwersalny zestaw spacerowy 18-200 + 35/1.8 - kup używane, sprzedaj bez straty.
Do fotografowania syna lepiej się sprawdzi 35/1.8 w pomieszczeniu.
Miałem Nikkora 18-200 v1 do Nikona D3100 i według mnie obiektyw był bardzo dobry. v2 Jest nie dośc że ostrzejsza na długim końcu,ale i też ma trochę lepszą stabilizacje.
Bzdury. To są identyczne obiektywy. Nie różnią się absolutnie niczym.
Miałem Nikkora 18-200 v1 do Nikona D3100 i według mnie obiektyw był bardzo dobry. v2 Jest nie dośc że ostrzejsza na długim końcu,ale i też ma trochę lepszą stabilizacje.
Jak w przypadku każdego innego obiektywu, są sztuki ostre i mniej ostre, to kwestia na jaki egzemplarz trafimy.
Po prostu kup stałke i troszke pobiegaj.
Efekty o niebo lepsze beda.
Andrzej1974
21-11-2014, 21:47
Po prostu kup stałke i troszke pobiegaj.
Efekty o niebo lepsze beda.
Wtedy jednak nie będzie zabawy dla paluszków... No i trzeba troszkę więcej pomyśleć... ;-)
Gootchio
25-11-2014, 14:22
W plener 24-70 będzie za szeroki. Bierz 70-200/4 VR.
70-200/4,0 będzie ciemno. Weź 200/2,0 :D
incognitus
25-11-2014, 18:45
Bzdury. To są identyczne obiektywy. Nie różnią się absolutnie niczym.
A to nie jest tak, że N18-200 VR II dysponuje stabilizacją drugiej generacji, która ponoć jest wydajniejsza od tej w N18-200 VR?
A to nie jest tak, że N18-200 VR II dysponuje stabilizacją drugiej generacji, która ponoć jest wydajniejsza od tej w N18-200 VR?
Nie jest tak. Obydwa mają VRII.
wasilewk
25-11-2014, 20:41
... Bierz używanego Nikkora. Miej świadomość, że to obiektyw dość delikatny ale jak będziesz uważał to będzie dobrze służył.
....
Tak jak bym to ja pisał ! Oczywiście racja !
Pzdr.
Opinii tak wiele jak uzytkowników.
Chyba podje jednak w uzywangeo Nikkora 18-200 VRII plus stałka. Jakby nie bylo troche kasy w kieszeni/mala strata na wartosci a i da to jakis obraz tego co mi potrzebne.
Pobiegac trzeba bedzie przy stalce i pokombinowac ale chyba na tym polega fotografia.
Stalke chyba jednak standardowa 50 1.4G choc nie bedzie latwo z tak dynamicznym dzieckiem ;) jak cos to sprzedam.
Dziekuje wszystkim za opinie.
Pozdrawiam
Chyba podje jednak w uzywangeo Nikkora 18-200 VRII plus stałka. Jakby nie bylo troche kasy w kieszeni/mala strata na wartosci a i da to jakis obraz tego co mi potrzebne.
Masz 18-55, dokup Nikkora 55-300 będziesz miał 100 mm dłużej.
W N18-200 ja osobiście bym się nie pchał, optycznie szkło jest przeciętne.
Co do dynamicznych scen to każdym z tych szkieł będzie jakiś problem, wszystkie nie będą szybkie no i body też nie ma szczególnego AF-u.
lodzermensch
26-11-2014, 19:45
(...) 18-200 VR jest gorszy optycznie od 18-55 VR. (...)
Nie zgadzam się.
Polecam z czystym sumieniem 18-200. Oczywiście 24-70 jest nieporównywalny. Inna klasa i inne zastosowania. Inna waga i gabaryt także. Z 18-200 korzystałem 6 lat dopóki nie wróciłem do FF, przejechałem z nim ćwierć świata. W połączeniu z DxO rezultaty techniczne były zawsze bardzo dobre.
mike ferrero
26-11-2014, 20:19
taa.. 24-70 f2.8 to tylko nowy, nie pchaj się w używkę bo pożałujesz, 28-70 f2.8 to piękny słoik byle nie" pompka" i afs, czasami możesz trafić - loteryjka (tanio kupujesz to 2x kupujesz). Zestawienie 24-70 ev 28-70 f 2.8 do 3100-nieco komiczne. Koledzy mają rację zoom w nogach i "stałka"
I tu jesteś w błędzie. Posiedzisz na tym forum jakiś czas i zaczniesz zauważać, że ilość przedstawianych opinii jest zdecydowanie większa niż ilość użytkowników :mrgreen:
Nie zgadzam się.
Polecam z czystym sumieniem 18-200. Oczywiście 24-70 jest nieporównywalny. Inna klasa i inne zastosowania. Inna waga i gabaryt także. Z 18-200 korzystałem 6 lat dopóki nie wróciłem do FF, przejechałem z nim ćwierć świata. W połączeniu z DxO rezultaty techniczne były zawsze bardzo dobre.
Też mogę polecić N18-200 jako uniwersalne szkło na wypady/wycieczki. MZ chyba jednak lepszy optycznie od kita 18-55.
A teraz coś na temat N24-70... Dzisiaj stwierdziłem, że gwiazdka już blisko urodziny jeszcze bliżej czas na prezent :) Wybrałem N24-70. Udałem się do wrocławskiego FJ aby przymierzyć się do szkła. Poprosiłem o obiektyw zapinam do korpusu... chwila napięcia i ... ... błąd przysłony. O kur... odpiąłem obiektyw przetarłem styki podpinam... ... błąd przysłony. Zgłaszam to sprzedawcy. Pan z miejsca stwierdza, że to normalne ponieważ mam body DX więc jakim cudem ma działać szkło FX (opinia nie widzi procesora bo się kłuci DX z FX) nie zgadzam się z nim. Pan sprzedawca stwierdza, że mam nieaktualne oprogramowanie w body (mam aktualne) ale to akurat nie ma nic do znaczenia. Wiec wymyślił, że trzeba kupić obiektyw i wysłać do Nikona na wgranie nowego softu. Moje dobre samopoczucie runęło... Poprosiłem o następny egzemplarz. Dowiedziałem się, że mają tylko 1 sztukę... i to moim zdaniem uwaloną. Tak się zakończyła moja przygoda z kupnem sobie prezentu gwiazdkowo/urodzinowego :(
wasilewk
26-11-2014, 23:53
Też mogę polecić N18-200 jako uniwersalne szkło na wypady/wycieczki. MZ chyba jednak lepszy optycznie od kita 18-55.
A teraz coś na temat N24-70... Dzisiaj stwierdziłem, że gwiazdka już blisko urodziny jeszcze bliżej czas na prezent :) Wybrałem N24-70. Udałem się do wrocławskiego FJ aby przymierzyć się do szkła. Poprosiłem o obiektyw zapinam do korpusu... chwila napięcia i ... ... błąd przysłony. O kur... odpiąłem obiektyw przetarłem styki podpinam... ... błąd przysłony. Zgłaszam to sprzedawcy. Pan z miejsca stwierdza, że to normalne ponieważ mam body DX więc jakim cudem ma działać szkło FX (opinia nie widzi procesora bo się kłuci DX z FX) nie zgadzam się z nim. Pan sprzedawca stwierdza, że mam nieaktualne oprogramowanie w body (mam aktualne) ale to akurat nie ma nic do znaczenia. Wiec wymyślił, że trzeba kupić obiektyw i wysłać do Nikona na wgranie nowego softu. Moje dobre samopoczucie runęło... Poprosiłem o następny egzemplarz. Dowiedziałem się, że mają tylko 1 sztukę... i to moim zdaniem uwaloną. Tak się zakończyła moja przygoda z kupnem sobie prezentu gwiazdkowo/urodzinowego :(
No i tego należało się spodziewać !
Ja, kupując swoje body z takim Nikkorem, miałem podwójny dylemat i obawy. Wybrałem sprzedawcę, który:
- jest znajomym, godnym zaufania - czyli sprzęt prosto z Fabryki,
- sprzedawca wybierze za mnie i przetestuje i body i obiektyw,
- gwarancja zapewniona (choć nie wiadomo czy będzie potrzebna).
Ostatecznie drżałem przecież o te kilkanaście tys. zł. Jednak opłaciło się: sprzęt do tej pory pracuje bezawaryjnie.
Oczywiście: kupowałem w FJ, ale 'pomniejsze' rzeczy - głównego zakupu bym się nie odważył.
Pzdr.
lodzermensch
27-11-2014, 00:46
Zaoszczędziłeś kupę pieniędzy!
A może lepiej 24-120/4 ? Ma stabilizację a 24-70 nie ma.
wasilewk
30-11-2014, 12:15
A może lepiej 24-120/4 ? Ma stabilizację a 24-70 nie ma.
A który produkuje lepsze zdjęcia ?
MarekD3100
30-11-2014, 12:34
Dzieki, wlasnie takiej odpowiedzi szukalem. Zdaje sobie sprawe ze to dwie zupelnie inne bajki, ale cenowo porownywalnie wiec patrzac na przyszlosc i jakosc wybiore chyba Nikkora 24-70/2.8 uzywanego lub tansza sigme ale nowa. temat jeszcze do porownania.
witam, ja mam podobną sytuacje do Ciebie z tą różnicą że to nie chłopiec a dziewczynka:)
Do robienia zdjęć dziecku myslę o zakupie stałki 50mm. Nie wiem czy to dobry pomysł ponieważ gdy poczytałem ten temat to kwoty są jak dla mnie spore.
A ja , że się podzielę swoimi przeżyciami,używałem do całej swojej fotografii a szczególnie do mojej malutkiej, biegającej jak szalona córy dx d7000 i 18-105 (czasem 5100 i 18-55. Ileż to zdjeć nie udanych bo AF spóźniony, AF wolno śledzących, AF nietrafiony. Jedynie n80-400g jakoś to ogarniał. Zmiana na FX w postaci 750 i 24-120/4 rozwiała wszelkie wątpliwości. Dobre body musi mieć dobre szkło i odwrotnie.
MarekD3100
30-11-2014, 16:47
A ja , że się podzielę swoimi przeżyciami,używałem do całej swojej fotografii a szczególnie do mojej malutkiej, biegającej jak szalona córy dx d7000 i 18-105 (czasem 5100 i 18-55. Ileż to zdjeć nie udanych bo AF spóźniony, AF wolno śledzących, AF nietrafiony. Jedynie n80-400g jakoś to ogarniał. Zmiana na FX w postaci 750 i 24-120/4 rozwiała wszelkie wątpliwości. Dobre body musi mieć dobre szkło i odwrotnie.
czy stałka 50mm da mi oczekiwane rezultaty? Pytam bo widzę że masz duzo wieksze doświadczenie ode mnie.
Tu akurat jesli chodzi o stalki portretowe to nie mam zbut duzego doswiadczenia. Wiadomo na pewno szybki AF i swietne swiatlo przemawiaja na ich korzysc. Jednak ja sie nigdy nie zdecydowalem na posiadanie takiego z prostej przyczyny: ja potrzebowalem zawsze zmiennej ogniskowej i tyle.
MarekD3100
04-07-2015, 22:21
też uważam że zmienna ogniskowa jest swietnym rozwiazaniem, ale nie daje tekiego rozmycia tła a szkoda bo na pewno wziołbym taki obiektyw.