PDA

Zobacz pełną wersję : Metz

pawl_s
20-11-2014, 00:08
Ogłosił upadłość, ale może chodzi tylko o część od telewizorów. Szkoda by było :(
http://www.br.de/nachrichten/mittelfranken/inhalt/metz-zirndorf-insolvenz-100.html

statywix18
20-11-2014, 00:45
Szkoda by było, ale myślisz, że taki potencjał się zmarnuje całkiem. Ja uważam, że znajdzie się na pewno korporacja chętna wykupić każdy segment Metz'a

.:Gerard:.
20-11-2014, 01:30
Mam nadzieje ze sie odkręci

Założę się ze cala litania podatków się do tego przyczyniła,
niedawno utworzyli komórkę do sprawdzania oszustw podatkowych ( szukaja bo im malo ), dotacje będą ostro kontrolowane ( tu akurat racja ) ale wykończą tych co trzymają ten cały socjal i leni patentowanych na barkach aż pierd...

Pokazywali w tv, młoda kobieta idzie do pracy dostanie 1200€ wypłaty w sobotę i niedziele dorabia za 6 € na godz. dodatkowo 200 €, żeby być mobilnym musi dojeżdżać autem
utrzymanie auta + benz 100 €
ubezpieczenie auta 100 €
mieszkanie wynajem 500 - 600 €
wyżywienie 350 €
kosmetyki 50 €
ubrania do pracy, ubrania prywatne komórka, media itp 200 €
dokładnie nie pamiętam cen w każdym razie zostaje 0 €

Przyjeżdża Polak to zakasa rękawy a przyjeżdża Rumun Bułgar i pierwsze co to ubiega się o Hartz IV ( najwyższej klasy pomoc finansowa ) ostatnio nawet sądownie sie domagali i wygrali
a potem sie dziwią skąd sie berze zło
klik (http://www.t-online.de/wirtschaft/jobs/id_69555628/kritik-an-merkel-dumpfe-parolen-statt-wirkliche-problemloesung-.html)

http://www.welt.de/politik/deutschland/article133304311/Deutschland-ist-das-Fluechtlingsheim-Europas.html
naciera coraz więcej, tylko czekam końca, raczej mojego

Onsajt
20-11-2014, 01:41
Mam nadzieje ze sie odkręci

Założę się ze cala litania podatków się do tego przyczyniła,
niedawno utworzyli komórkę do sprawdzania oszustw podatkowych ( szukaja bo im malo ), dotacje będą ostro kontrolowane ( tu akurat racja ) ale wykończą tych co trzymają ten cały socjal i leni patentowanych na barkach aż pierd...

Pokazywali w tv, młoda kobieta idzie do pracy dostanie 1200€ wypłaty w sobotę i niedziele dorabia za 6 € na godz. dodatkowo 200 €, żeby być mobilnym musi dojeżdżać autem
utrzymanie auta + benz 100 €
ubezpieczenie auta 100 €
mieszkanie wynajem 500 - 600 €
wyżywienie 350 €
kosmetyki 50 €
ubrania do pracy, ubrania prywatne komórka, media itp 200 €
dokładnie nie pamiętam cen w każdym razie zostaje 0 €

Przyjeżdża Polak to zakasa rękawy a przyjeżdża Rumun Bułgar i pierwsze co to ubiega się o Hartz IV ( najwyższej klasy pomoc finansowa ) ostatnio nawet sądownie sie domagali i wygrali
a potem sie dziwią skąd sie berze zło
klik (http://www.t-online.de/wirtschaft/jobs/id_69555628/kritik-an-merkel-dumpfe-parolen-statt-wirkliche-problemloesung-.html)

http://www.welt.de/politik/deutschland/article133304311/Deutschland-ist-das-Fluechtlingsheim-Europas.html
naciera coraz więcej, tylko czekam końca, raczej mojego

Ok
Ale niemiecki to nie jest tu urzędowy póki co.
Poza tym ciężko wymagać od Polaków współczucia dla Niemców zważywszy ich specyficzną mentalność - znaczy niemiecką.

20-11-2014, 02:14
Ok
Ale niemiecki to nie jest tu urzędowy póki co.

Nikt Cie nie zmusza do czytania, Unijne € tez nie jest waluta urzędową ale póki co to pożyczać łatwo.

Ok
Poza tym ciężko wymagać od Polaków współczucia dla Niemców zważywszy ich specyficzną mentalność - znaczy niemiecką.

Jaka mentalność ? taka ?

Ok

czy ze odbierają sobie a pakują w świat, a potrafisz sobie wyobrazić jak Niemcy pójdą na dno? skończą się dotacje Unijne, jakby zabrać "zachód" Polsce ? to byś wcinał ruska słoninę i jeździł wołgą do pracy, chyba widzisz co sie za granica wschodnia dzieje, jak ludzie żyją
czy Turcy maja nam źle życzyć za nasza mentalność i przeszłość ?

pawl_s
20-11-2014, 08:16
Może się narażę, ale nie ma czegoś takiego jak niemiecka mentalność. Tak samo można by powiedzieć o polskiej mentalności. Są ludzie tacy i tacy a każde państwo dba o swoje interesy. Normalna sprawa. Zastanawialiście się kiedyś jakby to byłoby w Polsce gdyby u nas było tylu imigrantów?

Ale odbiegamy od tematu.

Mam nadzieję, że chodzi tylko o dział TV, na którym od dawna źle się dzieje. I Sony i Panasonic mają kłopoty.

sufenta
20-11-2014, 08:59
chodzi, przynajmniej na razie, o dzial tv.

Onsajt
20-11-2014, 21:28
Nikt Cie nie zmusza do czytania, Unijne € tez nie jest waluta urzędową ale póki co to pożyczać łatwo.

Jaka mentalność ? taka ?

czy ze odbierają sobie a pakują w świat, a potrafisz sobie wyobrazić jak Niemcy pójdą na dno? skończą się dotacje Unijne, jakby zabrać "zachód" Polsce ? to byś wcinał ruska słoninę i jeździł wołgą do pracy, chyba widzisz co sie za granica wschodnia dzieje, jak ludzie żyją
czy Turcy maja nam źle życzyć za nasza mentalność i przeszłość ?

Rozumiem, że jak zwykle "iber ales" - tak wiem, źle napisałem.
A reszta to jakiś bełkot, doczytaj/pomyśl gdzie te "ofiarowane" euro finalnie trafią.
Przed 89 rokiem nie jadłem słoniny.
Zresztą...
Niech każdy gloryfikuje to co chce.
Co do mentalności niemieckiej - ja ją widzę, w odniesieniu do rodziny, pieniędzy/ traktowaniu innych nacji itd., ale jeśli dla was jest ok to też nia ma o czym gadać.

20-11-2014, 21:48
A reszta to jakiś bełkot, doczytaj/pomyśl gdzie te "ofiarowane" euro finalnie trafią.
Zresztą...
Co do mentalności niemieckiej - ja ją widzę, w odniesieniu do rodziny, pieniędzy/ traktowaniu innych nacji itd., ale jeśli dla was jest ok to też nia ma o czym gadać.

Nie będę parł na zmianę poglądów, szanuje każde które nie robią krzywdy drugiemu.
Ja już swoje żale kończę bo i tak nie zmienia tego świata ani nie mam zamiaru i ochoty się kłócić.
Życzę zdrówka.

wilk325
20-11-2014, 21:53
Zresztą...

To raczej zasługa Twoich rodziców a nie Twoja,
a czym wozili Cię do przedszkola i szkoły?

freefly
20-11-2014, 22:35

Pewnie wielu innych rzeczy również nie jadłeś przed 1989.;-)

pawl_s
20-11-2014, 22:38
Nie ma się co kłócić, to jak ktoś odbiera mentalność Niemców, Polaków i innych to dość subiektywna sprawa. Spotkałem Niemców takich i innych, ale Polaków również. I wywyższanie nie jest Polakom obce, szczególnie jeśli ten inny ktoś pochodzi ze wschodu, Chin czy Afryki. Koniec tematu, to nie to forum.

Onsajt
21-11-2014, 21:34
To raczej zasługa Twoich rodziców a nie Twoja,
a czym wozili Cię do przedszkola i szkoły?

Chętnie bym pociągnął temat - jeśli już to na priv.
Z uwagi na stary sentyment do forum nie będę robił tego tu.

Onsajt
21-11-2014, 21:36
Pewnie wielu innych rzeczy również nie jadłeś przed 1989.;-)

Żartobliwie napiszę, że mimo, iż wielu rzeczy, dostępnie obecnie wtedy nie jadłem, to w sumie patrząc na nowe pokolenia chyba na dobre mi wyszło...
Ok, koniec - z "prawnikiem" zawsze przegram.