PDA

Zobacz pełną wersję : Makro-wybory

Maczan
12-11-2014, 21:44
Witam,
mam pytanie dotyczące wyboru "sprzętu" do makro. Przeszukałem forum ale nie znalazłem takiego tematu. Mam Nikona d3100 z obiektywem 18-105. Chciałbym spróbować sił w makro ale ze względów budżetowych muszę na początek ratować się :makro-podobnymi" rozwiązaniami. Napiszcie proszę czy według was lepiej do mojego obiektywu zakupić konwenter raynox dcr250 czy kupić obiektyw Tamron AF 70-300 f/4-5,6 DiLD Macro 1:2 Nikon . Dziękuję za pomoc...

TOP67
12-11-2014, 22:56
Codziennie to samo pytanie. Naprawdę tak trudno znaleźć?

Rafix84
13-11-2014, 08:50
Trzeba być wyrozumiałym. Nie każdy potrafi szukać;)

Dark
13-11-2014, 09:15
W tym dziale, co kilka tematów, jest pytanie o obiektyw makro:
http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=74

Odpowiadając jednak pokrótce na pytanie. Nie pakowałbym się w żadne z powyższych rozwiązań, a kupił za "tysiaka": Nikkora Micro 60/2.8D, Tamrona 90/2.8 (nie VC), Tamrona 60/2. Masz wtedy pełnosprawne szkło makro (no, prawie, bo nie zawsze będzie AF - w makro zbędny), szkło do portretu i zero powodów do narzekań że leziesz w półśrodki.

Maczan
13-11-2014, 17:42
Witam,
bardzo dziękuję za odpowiedź. Na swoją obronę napiszę, iż szukałem i to bardzo:) ale nie udało mi się znaleźć konkretnej odpowiedzi. Dziękuję Darkowi za listę obiektywów. Chciałbym wybrać coś z tej listy ale nie wiem czy uda mi się wytrzasnąć "tysiaka". Proszę może jednak ktoś pokusi się i podpowie mi które z w/w rozwiązań będzie "dobre".
Według tego co przeczytałem jest tylu samo zwolenników co przeciwników pierwszej jak i drugiej opcji. Zdaje sobie sprawę ,iż to są rozwiązania "zastępcze" ale na początek dla amatora może wystarczą.Pytanie tylko którą opcje wybrać....????
Pozdrawiam...

rotor
13-11-2014, 17:46
może przybliżysz środowisko, w którym to makro będziesz uprawiać
bo jest róźnica, czy chodzi Ci o fotki monet, znaczków, etc., czy może owadów w locie ?

Maczan
13-11-2014, 20:06
może przybliżysz środowisko, w którym to makro będziesz uprawiać
bo jest róźnica, czy chodzi Ci o fotki monet, znaczków, etc., czy może owadów w locie ?

Chciałbym fotografować robaczki i kwiaty. I przy okazji pytanie(jeszcze jedno:))....czy któryś z tych zestawów nadaje się do portretów, bo z tego co czytałem makro nadaje się też dobrze do portretów. Oczywiście wszystko to z poziomu amatorskiej fotografii dla własnej przyjemności.

rotor
13-11-2014, 20:24
MZ powinieneś szukać dłuższej ogniskowej w specjalizowanym obiektywie macro (90,100mm). Taki obiektyw świetnie spisze się też w portretach. Problemem jest to, że masz body bez śrubokręta, a to zmniejsza Ci szanse nabycia na rynku wtórnym fajnego, taniego szkła (w macro można spokojnie obejść się bez AF, ale w portrecie wypadałoby go mieć)

TOP67
13-11-2014, 20:32
Do makro i portretu: Tamron 60/2.0 i 90/2.8 (wersja bez pierścienia przysłon).
Tylko do makro: Nikkor 40/2.8, Nikkor 85/3.5.

Do tego całe stado obiektywów bez AF.