PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D 40 VS Olympus e400

Sylwester
03-05-2007, 18:46
Witam

Drodzy nikonowcy, bardzo was proszę o opinie. Mam zamiar zmienić swojego Olympusa Sp510 UZ na jakąś lustrzankę. najlepiej w dual Kit. Dzisiaj biorę pod uwagę tylko 2 sprzęty. Albo Nikon D 40 albo Olympus e400. Zastanawiam się, który z nich wybrać, powiem szczerze i czytałem sporo i jednym i drugim i każdy mnie zadawala naswój sposób. Owszem nikon trzyma się lepie ma dobrego gripa ale Olympus e400 nawiązuje swoją budową do dawnych aparatów nie ma gripa ale przecież kto nie robił zdjęć aparatem zorki, czy zenitem jakoś trzeba było to trzymać więc jeśli chodzi o gripa to dla mnie nie jest on wyznacznikiem zakupu. Bardziej myślę o prędkości działania AF o obiektywam, który system jest tańszy? Myślę też o brudch na matrycy, olympus ma filtr i czytałem na forum Olympusa, że po 2 latach ekploatacji ludzie nie mają problemów. Myślę także o kosztach ewentualnego czyszczenia matrycy w Nikonie jaki to koszt. Jestem przyzwyczjony, że Olympus ma bardzo wierne kolory na zdjęciach wiernie je odwzorowuje. Słuchajcie na forum Olympusa wiele ludzi pisze tak, że kitowe obiektywy to jednak Olympusa są bardzo dobre lepsze od Canona czy nikona za te cenę. Nie wiem czy w to wierzyć czy nie, jednak oglądając wiele zdjęć na forum Olympusa robią wrażenie. Nikon podoba mi się za swój wygląd dobrą opinie użytkowników chyba dość dużą niezawodność. Słuchajcie jeszcze tak na marginesie wcześniej byłem zainteresowany Olympusem e330 i nikonem d40 jednak na forum Olympusa powiedziano mi, że nie można tych dwóch aparatów porównywać do siebie, że są to zupełnie aparaty z dwóch różnych pułek, czemu większość uważa, że nikon d40 to taka zabawka, ja majac kompakt Olympus SP510UZ myślę, że pewnie d40 jakością swoich zdjęć bez problemu przewyższył by moje zdjęcia. Proszę odpowiedzcie mi czy mieliście podobne problemy, jak sobie z nimi radzicie. dodam, ze mam już drugiego olympusa z tąd moje przyzwyczajenie do marki, jej niezawodności i dobrej optyki przecież nieprawda? Zauważyłem iż najbardziej kłócą się miedzy sobą Ci co mają nikony i canony, czy to oznacza, że Olympus nie jest profesjonalny?

Za wszelkie rady, odpowiedzi z góry dziękuję

p.s błagam tylko nie kłóćmy się miedzy sobą, bo mój temat jak najbardziej jest pokojowy. Potrzebuje dużo argumentów za tym aby wejść w inny system, choć powiem szczerze Olympus mnie zaraził.

Sylwek

robin102
03-05-2007, 21:16
Jako ex użytkownik kilku olympusów (2 lustrzanek) powiem Ci szczerze , że tu na forum Twego problemu nie rozwiążemy. Może na forum Canona Ci pomogą będą bardziej obiektywni . Tylko zapytaj o to samo.:-D

Sylwester
03-05-2007, 21:27
A co możesz mi powiedzieć o tych Twoich lustrzankach olympusa, czy są one dla ciebie dobrymi aparatami?

jerryjola
03-05-2007, 21:37
jak Cię Olympus zaraził, to popatrz na Fotopolis.pl, tam jest krótki test nowego e410...
rzeczywiście e330 i d40 to troche inne światy, moim zdaniem, ale znów bez przesady-d40 czy d40x to nie zabawki....
fakt, trzeba podpinac nowe obiektywy z silniczkami, bo inaczej AF nie działa, ale jak się podepnie dobre szkło, to to przestaje być zabawką, a staje się fajną maszynką...
akurat słyszałem, że kolory w Olku e400 nie sa takie jak np. w e300 czy e500...kitowe szkła chyba najlepsze z kitowych, jednak zakup czegoś lepszego to juz koszt poważny(zresztą jak w każdym systemie), a z tego co wiem, to wybór szkieł do olka trochę mniejszy niż u konkurencji. Jak już masz takie nastawienie do Olympusa, to lepiej poczekaj na pojawienie się e410, i kupuj....jak się będziesz za bardzo zastanawiał , to nigdy nie kupisz.
Samooczyszczanie w olku działa i to bardzo dobrze....
Jeżeli takie informacje pomoga Ci, to się cieszę....najważniejszym jest, aby aparat leżał dobrze w dłoni i cieszył właściciela...

robin102
03-05-2007, 21:58
A co możesz mi powiedzieć o tych Twoich lustrzankach olympusa, czy są one dla ciebie dobrymi aparatami?

BYŁY . Jak by były dla mnie dobre to dalej by BYŁY.

A za ile ten E410 ??? Pewnie za cenę D80
hi hi hi

Sylwester
03-05-2007, 23:55
Jestem w szoku po przeczytaniu tego testu, bardzo dobrze wypadł szkoda, że nie ma takiego gripa jak D40. A d40 szkoda, że tak nie ostrzy jak E410. EEEE to okropne tak wybierać i przebierać.......

robin102
04-05-2007, 10:26
Testów nie czytaj bo z jednego wynikało ,że E400 to lepszy aparat od Canona 5D:-D Są tacy co w to wierzą. Z olympusów wart jest uwagi na dziś jedynie E330 bo ma fajne myki.

fireboy
04-05-2007, 15:11
Testów nie czytaj bo z jednego wynikało ,że E400 to lepszy aparat od Canona 5D
A nie jest ;)

tomhagen
04-05-2007, 15:19
hehehe fireboy wykrakałeś, na forum olympusa juz zaczynają sie porownania 410tki do 5d:-D

klopik
04-05-2007, 19:41
ja mialem taki problem chyba dwa miesiace zastanawialem sie czy nikon moze canon potem olki
wkoncu wybralem nikona d40 na tego mialem kase. Olka nigdy nie mialem, Canona analogowego EOS500
potem kompakt Fujifilm s5500 teraz jest nikoś moze to i zabawka zalezy w czyich rekach

pozdro.

robin102
04-05-2007, 21:52
hehehe fireboy wykrakałeś, na forum olympusa juz zaczynają sie porownania 410tki do 5d:-D

Chłopaki na olyclub już kilka miesięcy temu pisali testowli E410 i porównywali do 5D mimo, że go jeszcze nie było.:mrgreen: Oczywiście dla nich jest lepszy od 5D , Oni tak mają to się kupje razem z aparatem, jakiś taki wirus czy cuś.

hicks
04-05-2007, 22:01
Chłopaki na olyclub już kilka miesięcy temu pisali testowli E410 i porównywali do 5D mimo, że go jeszcze nie było.:mrgreen: Oczywiście dla nich jest lepszy od 5D , Oni tak mają to się kupje razem z aparatem, jakiś taki wirus czy cuś.

A nie jest ? Powaznie kazdy aparat, ktory jest nasz (na ktory nas stac), i ktorym mozemy robic zdjecia "tu i teraz" jest lepszy od 5D za szyba wystawy sklepowej.

marcin0501
05-05-2007, 00:05
Zadawalem tutaj podobne pytania co kupic.
Zdecydowalem sie na NIKONA D40 i jestem bardzooooo zadowolony z zakupu.
W koncu mam w aparacie polskie menu i te podpowiedzi to praktycznie potezna instrukcja obslugi w aparacie w jezyku polskim! To jest chyba wielki plus jesli chodzi o ten aparat.
Czemu wybralem Nikona? Bo to to zajebiste aparaty! (mialem zwyklego Olympusa do tej pory)
Mam zamiar dokupic do niego obiektyw AF-S 55-200 i co wiecej potrzeba poczatkujacemu w tym "biznesie"

pozdrawiam

mokode
05-05-2007, 00:20
A nie jest ? Powaznie kazdy aparat, ktory jest nasz (na ktory nas stac), i ktorym mozemy robic zdjecia "tu i teraz" jest lepszy od 5D za szyba wystawy sklepowej.

Dokładnie.

Czy to będzie d40 czy olek czy 5d.... nieważne. Ważne czy będzie odwaga podejść blisko ludzi i robić im z uśmiechem zdjęcia.

W torbie noszę T90, moja kobieta wykorzystuje mojego d80, na półce stoi ae1-p na stałe forsowany +1, obok światłomierza stara yashica mat a do ql17 załadowany jakiś kodak 200... i wszystko to tak naprawdę sprowadza się do paru spraw, kompletnie obok sprzętu: znajdź temat, obserwuj światło i nie pij, jak focisz :)

Kupuj, na co cię stać, co ci leży w ręku.
To ma służyć robieniu zdjęć :)

szpak
05-05-2007, 01:27
hmm .... dwa lata temu kupilem E300 na drugim planie byl D70 ... ale zal mi bylo dac wiecej wiec padlo na Olka ... Naczytalem sie na fotopolis, cyber foto samych pochwal ehhh.
Po czterech miesiacach olek juz nie byl cacy, jakos mi tak wszystko nie pasowalo, kolory /strasznie mi przewalal wszystko na czerwono-wtedy robilem tylko jpg/. Mialem z nim dwa obiektywy. Nie pamietam dokladnie ale w krotkim bylo zawsze za wasko !!! Sprzedalem po siedmiu miesiacach kumplowi, ktory do tej pory nim foci i jest wniebowziety.
Dolozylem i kupilem D70s - no i .... wtedy mi sie oczy szeroko otworzyly ze cyfra jest taka fajna ... taka prawie jak srebro na negatywie ...

Podsumowanie:
Jesli chcesz tylko polepszyc swoja jakosc fotek po kompakcie bierz olka - bedziesz zadowolony.
Jesli chcesz wejsc w system NIKON - D40 + 17-70 lub 18-55 /kitowy polecony przez wszystkich/ bedziesz mial wieksze mozliwosci !!!

-------------------------------------------------------------------------------------------------
ps. ja zaluje tylko ze kupilem E300, gdybym tego nie zrobil pewnie dzisiaj mialbym Canona 5D ;)

Mati_007
05-05-2007, 09:38
Testów nie czytaj bo z jednego wynikało ,że E400 to lepszy aparat od Canona 5D:-D Są tacy co w to wierzą. Z olympusów wart jest uwagi na dziś jedynie E330 bo ma fajne myki. dokładnie!!! Testy potrafią nieźle zamieszać w głowie. Jak przeczytałem na optyczne.pl test D80 to się przerażiłem. Dobrze, że mam do tych testów przymróżony stosunek bo inaczej bym się załamał:)

"Dokładnie.

Czy to będzie d40 czy olek czy 5d.... nieważne. Ważne czy będzie odwaga podejść blisko ludzi i robić im z uśmiechem zdjęcia.

W torbie noszę T90, moja kobieta wykorzystuje mojego d80, na półce stoi ae1-p na stałe forsowany +1, obok światłomierza stara yashica mat a do ql17 załadowany jakiś kodak 200... i wszystko to tak naprawdę sprowadza się do paru spraw, kompletnie obok sprzętu: znajdź temat, obserwuj światło i nie pij, jak focisz

Kupuj, na co cię stać, co ci leży w ręku.
To ma służyć robieniu zdjęć " POPIERAM!!! TYM MASZ ROBIĆ ZDJĘCIA. Ale z tym piciem.... jedno piwko nie zawadzi na sesji z kolegami:):mrgreen:

Sylwester
05-05-2007, 14:35
Ale to co z tego wynika, żd D40 z podstawowym obiektywem 18-55 lepiej oddaje kolory i lepiej ostrzy on Olympusa E410? Panowie po tym co przeczytałem na Fotopolis o E410 i D40 no nie ma jeszcze D40X zdjęć z testu to musżę powiedzieć,że olympus dał najlepszą opytykę kitową. Sami zobaczcie na fotopolis test. Tak szczerze to chciałbym puszkę Nkona ze szkłem olympusa i to było by super. Uważam, że nikon D 40 jest bardzo fajny ale E410 powala mnie soja optyką ryzykuje mówiąc, że lepszą od D40 kitowego!

ejek
05-05-2007, 15:42
"Panowie po tym co przeczytałem na Fotopolis o E410 i D40 no nie ma jeszcze D40X zdjęć z testu..."

Trochę jest :)

http://fotopolis.pl/index.php?n=5679&p=4

myotis
05-05-2007, 17:33
Niestety testu 14-42 Olka nie znalazlem, ale starszy 14-45 wypada blado przy 18-55 Nikona.

Nikon:
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/nikkor_1855_3556_II/index.htm

Olympus:
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/olympus_1445_3556/index.htm

Nikon niesamowicie ostry środkiem :D

piotrekwrobel
05-05-2007, 18:23
Tutaj fotki z d40x, kurcze ladne one :))

http://www.dcresource.com/reviews/nikon/d40x-review/gallery.shtml