Witam
Drodzy nikonowcy, bardzo was proszę o opinie. Mam zamiar zmienić swojego Olympusa Sp510 UZ na jakąś lustrzankę. najlepiej w dual Kit. Dzisiaj biorę pod uwagę tylko 2 sprzęty. Albo Nikon D 40 albo Olympus e400. Zastanawiam się, który z nich wybrać, powiem szczerze i czytałem sporo i jednym i drugim i każdy mnie zadawala naswój sposób. Owszem nikon trzyma się lepie ma dobrego gripa ale Olympus e400 nawiązuje swoją budową do dawnych aparatów nie ma gripa ale przecież kto nie robił zdjęć aparatem zorki, czy zenitem jakoś trzeba było to trzymać więc jeśli chodzi o gripa to dla mnie nie jest on wyznacznikiem zakupu. Bardziej myślę o prędkości działania AF o obiektywam, który system jest tańszy? Myślę też o brudch na matrycy, olympus ma filtr i czytałem na forum Olympusa, że po 2 latach ekploatacji ludzie nie mają problemów. Myślę także o kosztach ewentualnego czyszczenia matrycy w Nikonie jaki to koszt. Jestem przyzwyczjony, że Olympus ma bardzo wierne kolory na zdjęciach wiernie je odwzorowuje. Słuchajcie na forum Olympusa wiele ludzi pisze tak, że kitowe obiektywy to jednak Olympusa są bardzo dobre lepsze od Canona czy nikona za te cenę. Nie wiem czy w to wierzyć czy nie, jednak oglądając wiele zdjęć na forum Olympusa robią wrażenie. Nikon podoba mi się za swój wygląd dobrą opinie użytkowników chyba dość dużą niezawodność. Słuchajcie jeszcze tak na marginesie wcześniej byłem zainteresowany Olympusem e330 i nikonem d40 jednak na forum Olympusa powiedziano mi, że nie można tych dwóch aparatów porównywać do siebie, że są to zupełnie aparaty z dwóch różnych pułek, czemu większość uważa, że nikon d40 to taka zabawka, ja majac kompakt Olympus SP510UZ myślę, że pewnie d40 jakością swoich zdjęć bez problemu przewyższył by moje zdjęcia. Proszę odpowiedzcie mi czy mieliście podobne problemy, jak sobie z nimi radzicie. dodam, ze mam już drugiego olympusa z tąd moje przyzwyczajenie do marki, jej niezawodności i dobrej optyki przecież nieprawda? Zauważyłem iż najbardziej kłócą się miedzy sobą Ci co mają nikony i canony, czy to oznacza, że Olympus nie jest profesjonalny?
Za wszelkie rady, odpowiedzi z góry dziękuję
p.s błagam tylko nie kłóćmy się miedzy sobą, bo mój temat jak najbardziej jest pokojowy. Potrzebuje dużo argumentów za tym aby wejść w inny system, choć powiem szczerze Olympus mnie zaraził.
Sylwek
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami