Zobacz pełną wersję : Pentax K-5IIs na d600
motyl_pm
07-11-2014, 12:41
Witam
Od pewnego czasu myślę nad pełną klatką, ale jako że w pentaxie nie ma na razie takiej(a jeśli będzie to raczej nie w przystępnej cenie) to zastanawiam się nad d600.
Zestaw jaki posiadam to
K-5IIs + Sigma 30 1.4 + Sigma 85 1.4 + Tamron 17-50 2.8.
Na początek zestaw jaki bym chciał kupić (bez dokładania $) to:
Nikon d600 + 35/1.8 DX + 85 1.8D
No i teraz pytanie czy warto.
Z pentaxa jestem zadowolony, bardzo solidny aparat, ze stabilizacją i celnym AF (do tego czułym od -3EV) i sigma 85 która uwielbiam (a przy d600 nie stać by mnie było na jej zakup), ale d600 to FF (z którym sporadycznie miałem styczność tylko na kliszy), ale uwielbiam 85 na FF i efekt małej głębi na szerokim kącie + duży wizjer.
Fotografuję od 4 lat, głównie portrety - plener, studio, no i zdjęcia swojej rodzinki, czasem jakiś ślub mi się trafi, całkiem hobbystycznie.
Pytanie czy warto, proszę o jakieś sensowne rady, bez wojenek systemowych?
IMO nie warto z tego co piszesz. Aparat to kredki, farby, Ty sam musisz wiedzieć, czy to, czym malujesz do tej pory zaczyna Cię ograniczać. Jeśli jesteś zadowolony z tego co masz, na pewno nie zmieniałbym na FX tylko po to by mieć pełną klatkę. Za parę stówek kupiłbym jakiś używany średni format i pobawił się z kliszą i płytką GO. Tym co masz można robić świetne zdjęcia. Na przejście na FX jeszcze bym poczekał. Pytanie - co by miała Ci dać przesiadka i czy warta byłaby włożonych w to pieniędzy.
motyl_pm
07-11-2014, 14:29
No właśnie wszyscy piszą, o tej magii FF, że po przejściu na FF nigdy by do cropa nie wrócili i, że ich obiektywy nabrały drugiego życia. Więc w sumie zastanawiam się czy czasem czegoś faktycznie tego nie ma...
No właśnie wszyscy piszą, o tej magii FF, że po przejściu na FF nigdy by do cropa nie wrócili i, że ich obiektywy nabrały drugiego życia.
A co mają pisać? :)
Skoro pytasz a do tego nie zarabiasz na foceniu, zastanów się czy chcesz targać sporo większe klamoty i inwestować w sprzęt nieco więcej niż zakładasz... Przy FF i tak często domyka się szkła by oczy mieściły się w GO. Wyjątek to szersze kadry z całą postacią - wtedy widać przewagę FF.
D600 szczytem marzeń nie jest, to dość problematyczny model. Jeśli już, poszedłbym w D750 albo używane D700. Zamiast 85 1.8d wziąłbym 85 1.8g albo 105VR micro (miałbyś od razu szkło macro).
35 1.8dx to świetny lens ale na FF daje konkretną winietę w niektórych warunkach oświetleniowych. Pewniejszym wyborem byłby 35 1.8 FX.
Zakładając że bierzesz ładnego D700 i te lepsze szkła, finansowo wyjdzie nieco drożej. Do zestawu z D750 sporo dopłacisz.
I owszem, przy FF słabo wygląda crop, jego wizjer, szum i GO...
Skoro pytasz a do tego nie zarabiasz na foceniu, zastanów się czy chcesz targać sporo większe klamoty i inwestować w sprzęt nieco więcej niż zakładasz... Przy FF i tak często domyka się szkła by oczy mieściły się w GO. Wyjątek to szersze kadry z całą postacią - wtedy widać przewagę FF.
Większe klamoty? Sigma 85 1.4 (którą autor posiada) jest większa i cięższa niż rozważane wersje 1.8, więc średnio pasuje ten argument. S30 1.4 też jest raczej cięższa niż 35 1.8 (nie wiem jak FX, ale DX na pewno). Domknąć zawsze można, ale dla mniejszej głębi ciężko bardziej otworzyć szkło. Poza tym obrazek z 85 na FF wygląda generalnie 10x lepiej niż na cropie - dużo bardziej przestrzenny i kąt uniwersalniejszy.
D600 szczytem marzeń nie jest, to dość problematyczny model. Jeśli już, poszedłbym w D750 albo używane D700. Zamiast 85 1.8d wziąłbym 85 1.8g albo 105VR micro (miałbyś od razu szkło macro).
Miałeś Ty to D600? Czy tak se piszesz jak o D800 ciągle którego nie miałeś?
Ja bym się nie pchał już w D700, pomimo, że to świetna pucha to matryca odstaje sporo na niekorzyść od nowszych konstrukcji jak choćby D600/D610 czy nawet pentaxa którego posiadasz. DR w D700 jest na niskich iso o 2EV gorszy, więc imo nie ma sensu się cofać.
Możesz Motyl podpytać zawsze Tekile, bo ona ma D600 i właśnie 35dx i sigme 85 1.4 (skądinąd przeze mnie się nabawiła nikona ;) ).
Uwaga o zmianie 1.8D na G - to popieram. W razie jakbyś się uparł na D to znajomy w Krk będzie sprzedawał w najbliższym czasie.
A co do sensu samej zmiany - przy portrecie i choćby sporadycznych ślubach ja bym się akurat nie zastanawiał i brał FX.
wersja d rysuje bardzo analogowo...fajne szklo ale jednak miekkie jest na 1,8 - dlatego jednak ja bym obstawial nad wersja g
co do 35dx winieta winieta i jeszcze raz winieta...szklo tanie ja je kupilem za grosze i traktuje jako dekielek ktory czasem zrobi zdj...ale jednak winietka jest i to praktycznie zawsze -> mniejsza badz wieksza a czasem ogromna...
sam mam d700 ok swietna puszka itd ale matryca dr jednak odstaje na niskich czulosciach - tego mi bardzo brakuje w stosunku do nowych puszek no i zawsze kropowanie z 12 mpx czasem potrafi sie zrobic mniej...ale wszystko to co kto lubi...
jesli chodzi o mnie majac taka szklarnie itd magi fx ok cos w tym jest ale czy odczujesz ja hmm ciezko stwierdzic
wersja d rysuje bardzo analogowo...fajne szklo ale jednak miekkie jest na 1,8 - dlatego jednak ja bym obstawial nad wersja g
Rysunek rysunkiem (swoją droga coś w tym jest, że nieco bardziej analogowo wygląda, może właśnie przez tą miękkość), ale druga sprawa to AF. Niestety śrubokręt przy trybie ciągłym (czy ogólnie drobnych zmianach odległości) w tym szkle nie spisuje się jakoś wybitnie i dla mnie to był jeden z głównych powodów do przesiadki (na sigme, nie było wtedy G).
co do 35dx winieta winieta i jeszcze raz winieta...szklo tanie ja je kupiłem za grosze i traktuje jako dekielek ktory czasem zrobi zdj...ale jednak winietka jest i to praktycznie zawsze -> mniejsza badz wieksza a czasem ogromna...
Kwestia podejścia i świadomości ograniczeń. Na ślub i bliskie repo (czy portret od pasa) daje rade, na początek przy ograniczonym budżecie jak najbardziej można brać pod uwage ten obiektyw. Zwłaszcza jak się kupić używke to można odsprzedać bez stratnie za jakiś czas.
IMO nie warto z tego co piszesz. Aparat to kredki, farby, Ty sam musisz wiedzieć, czy to, czym malujesz do tej pory zaczyna Cię ograniczać. Jeśli jesteś zadowolony z tego co masz, na pewno nie zmieniałbym na FX tylko po to by mieć pełną klatkę. Za parę stówek kupiłbym jakiś używany średni format i pobawił się z kliszą i płytką GO. Tym co masz można robić świetne zdjęcia. Na przejście na FX jeszcze bym poczekał. Pytanie - co by miała Ci dać przesiadka i czy warta byłaby włożonych w to pieniędzy.Trochę niekonsekwentne jest to co piszesz. Ma iść w MF, bo to inna plastyka, a na FX nie warto, lepiej zostać w DX? Co mu da FX pytasz? FX to też inna plastyka nż DX, pisał że tego chce.
OK, z tym MF racja, tylko pytanie czy sie komu chce bawić w negatywy, wołanie, skanowanie, robić kilkanaście zdjęć na sesji. W dzisiejszych czasach większość chce cyfrę. Cyfrowe MF jest ciut drogie, przyznajmy. Więc najlepsza przesiadka to pójście w FX, o ile chce sę zajmowac portretem (tak on pisze).
motyl - zyskasz dużo z D600+85/1.8, ale jedną rzecz stracisz - stabilizację. Za to podnoszenie ISO nie jest takie strasznie, będzie dobrze ;)
zyskasz tylko i wyłącznie dostęp do starszych szkieł AF o jasności 1.8/1.4
Cos co w pentaxie jest jednak drogie lub tego brak.
Owszem - dostaniesz mniejsza GO -ale czy to aż tak istotne? Musisz mieć zdjęcia jak tysiące innych ? Upodobnisz sie w obrazowaniu aż do wyrzygania.
Nie lepiej iśc drogą micha? Obejrzyj jego zdjęcia - jakos mu nei przeszkadza brak małego obrazka zwanego dziś (tfuuu!!!) pełną klatką.
Chcesz mieć inny obrazek - za 1500zł wyposażysz sie w sprzet który ten mały obrazek zjada na śniadanie czyli kup MF
Jacku, tylko, że za średnim formatem - eksperyment z Pentaconem Six czy podobnym + Sonnarem 180 zapłaci grosze w porównaniu z przejściem na pełną klatkę cyfrową. Frajdy może mieć dużo, skoro już działa na kliszy ;)
Pełna klatka cyfrowa ze szkłami to jednak trochę sporo keszu. Owszem, jest celowa - ale jak to zawsze podkreślasz do określonych zastosowań. Jeśli w portrecie brakuje mu papierowej głębi ostrości, Psix za parę stówek jest jak znalazł. Jeżeli to spora część jego fotografii - owszem, wtedy sens zmieniać. Ale sam musi wiedzieć czy i dlaczego to co ma akurat go ogranicza.
Ja wiedziałem i zmieniłem na sprzęt na FX. Ale zrobiłem to z premedytacją ;) nie zadając pytań, czy warto. :)
Jeżeli ktoś szkicując ołówkiem widzi węgiel czy tusz i chce to na gwałt kupić, bo ktoś robi tym ładniejsze obrazki - to nie tędy droga. Crop to narzędzie - FX także, pytanie, czy tym FXem w moim, Twoim, jego przypadku akurat osiągniemy lepsze efekty. Ilość megapikseli - pikuś, skoro z S5 Pro da radę zrobić świetne powiększenia.
Koszt spory. Warto pomyśleć nad zorgranizowaniem świetnej, płatnej sesji do portfolio zamiast wydawaniem kasy na sprzęt. Oczywiście - wszystko to do rozważenia w każdym z osobnych przypadków ;)
@KaarooL mam D610 i nie uważam by był to problematyczny model. S4int już napisał Ci gdzie minąłeś się ze stanem realnym. Nie każdy musi od razu kupować najnowszy top model (jakkolwiek nie jest to kryptoreklama głupiego programu ;)). Jeśli masz pomysł na zdjęcie zrobisz je i D700 i D600 i D750. Nie każdego stać i musi mieć to co najnowsze/najlepsze. Warto zdecydować się na cechy, które naprawdę się przydają, a zrezygnować z dawania kasy na to, co się nie przyda.
Koszt spory. Warto pomyśleć nad zorgranizowaniem świetnej, płatnej sesji do portfolio zamiast wydawaniem kasy na sprzęt. Oczywiście - wszystko to do rozważenia w każdym z osobnych przypadków ;)
+1
Jak się kiedyś spotkamy to obiecuję postawić dobry alkohol :)
Co Wy macie z tą kasą - przecież napisał, że swój zestaw może wymienić bez dokładania $ na Nikona. Szkła co prawda ciut ciemniejsze, ale i tak będzie lepiej (jeśli chodzi o obrazek).
motyl_pm
07-11-2014, 21:08
Kurcze, właśnie znajomy podesłał mi raw z d700 i 85 1.8 D, no i delikatnie biorąc sigma na 1.4 jest sporo ostrzejsza niż nikon ...
Papierowa głębia, to nie jest dla mnie jedyny środek przekazu, bo to co uzyskuje na swoich szkłach, wystarcza mi zupełnie (no może brakuje mi szerokiego kąta z małą go).
Natomiast wiele się naczytałem na temat lepszej plastyki, dużo lepszym detalu, itd.
Chociaż Fafniak i Śprotek mają sporo racji, może lepiej poszukać braków w warsztacie, a nie sprzęcie...
P.s Mógłby mi ktoś podesłać rawa z d600 + 85 (D lub G), najlepiej portrecik -
[email protected]
Z góry dziękuje
Kurcze, właśnie znajomy podesłał mi raw z d700 i 85 1.8 D, no i delikatnie biorąc sigma na 1.4 jest sporo ostrzejsza niż nikon ...
No ciężko żeby było inaczej, to trochę inna klasa i generacja szkieł.
Nie w warsztacie... to samo przyjdzie...
WYOBRAŹNIA - wiem że to niepopularne bo liczy się GO i dziubek ale obejrzyj foty Micha...
motyl_pm
07-11-2014, 21:10
No ciężko żeby było inaczej, to trochę inna klasa i generacja szkieł.
Też prawda ;-)
P.s Mógłby mi ktoś podesłać rawa z d600 + 85 (D lub G), najlepiej portrecik -
[email protected]
Z góry dziękuje
może być z 85 1.4 - czyli pełna masturbacja GO ?
motyl_pm
07-11-2014, 21:28
może być z 85 1.4 - czyli pełna masturbacja GO ?
Miałem inne plany na wieczór ;-).
Wolałbym wersje 1.8, bo 1.4 leży poza moim zasięgiem $
@fafniak ;) Pełna masturbacja to byłaby z Canonowską 85-tką 1.2 ;)
@motyl_pm pamiętaj, że bardzo wiele niestety zależy od sztuki obiektywu. Swoją 85 1.8D sprzedałem - ostrą jak przedni kieł Luciferosa ;) Kupiłem takąż 85 1.4 - ostrą jak hell od 1.4.
Jak moja domowa modelka się zgodzi, to Ci sample z 1.4 mogę przesłać. Chyba, że chcesz z D610 i 85 1.8, tej co sprzedałem , jeszcze powinienem te sample gdzieś mieć.
+1
Jak się kiedyś spotkamy to obiecuję postawić dobry alkohol :)
To zapraszam do Kielc albo wpadnę do Warszawy, no chyba że Kraków po środku :D
Miałem inne plany na wieczór ;-).
Wolałbym wersje 1.8, bo 1.4 leży poza moim zasięgiem $
można wyrwać za 2-3 tysie wersję D
motyl_pm
07-11-2014, 21:36
Ok, przyjmę wszystkie rawy ;-)
Ja do portretu jak juz padło wcześniej, tez MF polecę. Zabawa super.
Wiem - drogo. Ale kto powiedział ze ma byc tanio ? Wołanie w labie można spokojnie. Skan tez. To tylko pare klatek...
Resztę sesji uzupełnisz tym, co juz masz.
Ps.
Osobiście z przyjemnością katuje w ten sposób rb67 i 127mm + statyw.
Polecam szczerze. FX tego nie da...super zabawa (bez fotoszopka).
Tylko kup aparat. Nie jakis złom nakładający klatki, zajechany i rozklekotany...
Używanego Epsona V500 kupi za grosiki i ma świetny sprzęt na jakim działało sporo wielkich tego świata.
motyl, zdeklaruj czy chcesz analoga MF, bo dyskusja pójdzie w abstrakcyjną (dla ciebie) stronę.
Do czasu az nie spróbuje, to wiedział nie bedzie.
:)
Do czasu az nie spróbuje, to wiedział nie bedzie.
dokładnie
motyl_pm
07-11-2014, 22:11
fafniak Dzięki
poszła druga fota z ostatniego pleneru - też tylko dla ciebie :)
Tak i nie. Analog to zupełnie inna praca. Robi się starannie, mało, nie widac od razu efektów, trzeba wywoływac filmy, skanować.
Ci co to znają to ... lubią to bądź nie. Znam kilku analogowców, którym się absolutnie nie ckni do ciemni. Pomijam juz reporterów ;)
Pytanko czy motyl zajął się fotografią za czasów cyfry? I jaki ma styl pracy? Woli robić mało i myśleć, czy robić dużo i mieć sporo materiału do selekcji?
PS
Mnie strasznie zdziwił Wantuch, sądziłem, że mu blisko do analoga. A tymczasem on powiedział, że robi na sesji kilka tysięcy zdjęć, a chce zmontować system na kilka aparatów i robić na sesji kilkanaście tysięcy zdjęć. Jego praca polega nie na obróbce (w co cięzko uwierzyć, ale tak mówi), ale na selekcji, poszukiwaniu idealnego zdjęcia z wielu tysięcy zdjęć. Mówił, że z selekcją nie ma problemu (ja zawsze mam ogromny :))
motyl_pm
08-11-2014, 20:15
A powiedzcie mi jak w d600 jest z AF, bo trochę się naczytałem, że można się przejechać?
motyl_pm
09-11-2014, 13:36
Kurcze na allegro jest w fajnej cenie d700 i do tego w Krakowie. Faktycznie matryca w d600 jest dużo lepsza od tej w d700?
Faktycznie matryca w d600 jest dużo lepsza od tej w d700?
Tak.
motyl_pm
09-11-2014, 13:50
HEHE Konkretnie ;-)
Faktycznie matryca w d600 jest dużo lepsza od tej w d700?
Faktycznie jest.
motyl_pm
09-11-2014, 14:02
Tylko tego AF'u się boję
Sie nie bój. D700 robi zdjęcia. I trafia.
Braku umiejętności nikt matrycą nie nadrobi. Nie tedy droga...
Jak Cie stać to d750 łykaj.
Ja d600 np bym nie kupił. Wlasnie z powodu af oraz ewentualnych syfow. Dziadka bym wolał.
ALe to ja...
motyl_pm
09-11-2014, 17:43
Właśnie w d600 af się boję, w d700 już nie ;-)
A co myślicie o tej aukcji?
http://allegro.pl/aparaty-cyfrowe-110618?limit=180&order=p&string=d600&bmatch=seng-v6-p-2-e-1021&buyUsed=1
Ja też bym D600/610 nie chwycił nawet za 4 tysie, bo po prostu nie lubię kupować półśrodków. Co innego z D750 - ten ma przynajmniej sensowny AF.
D700 daje radę i będzie dawał. Oczywiście, można mieć więcej MPIX, wyższy DR itp. To wszystko pomaga, ale najważniejsze są i tak kadry oraz celność AF.
Jeśli obawiasz się samemu walić po używany aparat, postaw komuś z forum dobrą flaszkę i wybierzcie się razem na sprawdzenie sprzętu. D700 masz za połowę ceny D750, coś za coś.
Jak kupowałem D700 - to wiadomo było ze to pewniak jeśli chodzi o AF. Poznanie możliwości matrycy po pentaxie k20 - bajka... Same zachwyty
610 - kupowałem jak nie było nawet mowy o 750 (niestety)
610 ma gorszy AF niż 700 ale nie jest to przepaść.
Na pewno ma kłopoty przy oświetleniu zwanym energooszczędnym - czyli przy żarówkach świetlówkowych. Włączenie jakiegokolwiek światła o innym widmie - sa trafienia 100%
Słabiej działa dobiegaczka ALE moze to być także wina 2 razy większej matrycy - moze po prostu więcej widać.
Jezeli jesteś w stanie dozbierać do d750 - to bierz
Jeżeli nie to 610 nie jest zła...czasem ma dziwne "wycieczki" to fakt - ale chyba nie robisz uciekających zdjęć ?
Reguła się potwierdza: im lepszy fotograf tym bardziej wyważone opinie prezentuje. ;)
Im więcej z jego zdjęć z portfolio możnaby zrobić D610 - tym bardziej "napusza" wodzowskie pióra, że dla niego tylko D9s z wyselekcjonowaną golden linią AF, bo inne nie trafiają ;)
Nie ma co ukrywać - D750 czy D4s to lepsze aparaty od D610 i jeśli ktoś nie ma co robić z pieniędzmi, dlaczego nie, albo potrzebuje sprzętu do konkretnych zastosowań.
Wybierałem tak jak Ty niedawno, między D700, D610, D800. Na D810 mnie nie było stać, na D800E też nie.
z mojego wywiadu i lektury oraz pytań i poszukiwań wynikło, że D700 dalej robi zdjęcia, ale po co pchać się w "legendę", jeśli dynamika, głębia koloru, szumy, są o niebo lepsze w D610.
Owszem, umiejętności nie nadrobi się dynamiką matrycy, ale tak samo nie nadrobi się ich legendarnym AF w zajechanej puszce. Każdy aparat ma gwarancję i AF powinien działać na tyle dobrze, by rozsądny człowiek mógł tego używać. Tym bardziej do zastosowań o których piszesz - portret, plener, zdjęcia rodzinki, czasem ślub - do tego D610 ma AF aż nadto.
@fafniak napisał krótko i na temat: "610 ma gorszy AF niż 700 ale nie jest to przepaść."
Gdybym wybierał aparat do sportu czy dynamicznej reporterki, pewnie wziąłbym D3s/D4s na raty. O D800 sporo napisał Jacek_Z i o tym jakie ma korzyści / słabości w porównaniu do D6(1)0 i różnych zastosowań.
Jak pisałem, gdy ja trzy miesiące temu kupowałem D610, nie było mowy o D750. Ale dziś sporo bym się zastanawiał, czy dopłacać do niego 3K, czy kupić lepsze szkło, czy zainwestować w jakąś ekstra sesję z wynajętymi tylko dla siebie modelkami/fryzjerami/..., która wzbogaci mi portfolio.
Gdybym był na Twoim miejscu, a portretów na 1.8/1.4 robił mniej niż 5%, czyli mało, zrobiłbym tak jak napisałem, kupił średni format analogowy. Nie napisałeś też czego oczekujesz od pełnej klatki w stosunku do cropa.
motyl_pm
10-11-2014, 18:10
Jeśli chodzi, co oczekuję od d600, to trudno mi to opisać, ale obrazek z FF dużo bardziej mi się podoba. Mam wrażenia, że te same obiektywy stają się ostrzejsze i dają więcej detalu, a obraz jest bardziej przestrzenny.
Dodatkowo w pentaxie trochę mi przeszkadza wielkość puntków AF - są za duże.
Także uwielbiam obrazek z 85, a na cropie czasami jest dla mnie trochę za wąsko.
Aha dodatkowo, bardzo mi się podoba mała głębia na szerokim kącie.
Jeśli chodzi o analoga, to bawiłem się, zrobiłem kilkanaście filmów, ale jakoś nie mogę się wciągnąć, uwielbiam zaraz po zrobieniu zdjęć, zgrać je i od razu widzieć efekt.
Z tego co widzę na Alledrogo to teraz nówka D610 jest tańsza od nówki D600! Jeśli więc tu celujesz to bierz D610.
Zapomnij o zabytkach.