PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D90 koszt naprawy

jaros88
05-11-2014, 11:56
Witam. Mam problem gdyż mój 3-letni D90 zaczął pokazywać Error a po naciśnięciu spustu migawki słychać było kilka szybkich kliknięć lustra (?), oczywiście zdjęcie nie było wykonywane. Kilkakrotnie ta usterka zanikała i można było wykonywać fotografie, ale pewnego dnia już nie zanikła.
Wysłałem aparat do autoryzowanego serwisu w Barcelonie, bo mieszkam w Hiszpanii. Po 2 tygodniach otrzymałem wycenę kosztu naprawy na 217 EUR (!) z informacją, że konieczna jest wymiana dwóch elementów: (1C999-739) APERTURE CONTROL UNIT i (1F998-787) SHUTTER UNIT oraz "ustawienie".
Dla mnie ten koszt jest ogromny, ale nie będę szczegółowo wyjaśniał dlaczego. Powiem tylko, że w Hiszpanii kryzys , bieda i muszę się nieźle narobić aby zarobić takie pieniądze a pracuję także tym aparatem. Szukam więc sposobu na tańszą naprawę. Widzę, że nawet na eBay można kupić oba te elementy (nowe) za ok. 40 USD. Mam pytanie: czy ma sens taki zakup i samodzielna wymiana? Wprawdzie jestem inżynierem elektronikiem, ale nie "technicznym" i nigdy takich rzeczy nie robiłem więc mam obawy. Na pewno są tu koledzy/koleżanki znający się na tym i proszę ich o zdanie.
Pozdrawiam wszystkich z Torrevieja (Alicante).

MstrG
05-11-2014, 12:08
Popatrz na tutoriale czy dasz radę, tutaj masz D50: https://www.youtube.com/watch?v=M5GoEFG819w

Obelix
05-11-2014, 13:38
Objaw podobny do głośnego problemu znanego z D80, tyle że mechanizm w D90 został przeprojektowany, i taka usterka jak w starszym bracie raczej nie powinna wystąpić. Nie wiem też na jakiej podstawie serwis stwierdził że migawka jest do wymiany. Z ciekawości zapytam - ile aparat wykonał do tej pory zdjęć?
Wymiana modułu wybierania przysłony nie jest aż tak skomplikowana, z tym że w odróżnieniu od D80 jest dużo więcej lutowania, i to dosyć nieprzyjemnego. Na sieci jest dostępna instrukcja serwisowa - niech sobie ją Kolega ściągnie i obejrzy - wówczas łatwiej Kolega oceni czy da radę podjąć się wyzwania czy nie.

KaarooL
08-11-2014, 05:16
Musiałeś albo go zajechać (wysoki przebieg, warunki pracy) albo trafić feralną sztukę. Ten model był prawie nie do zarżnięcia - miałem kiedyś kilka sztuk.

Jako że mamy rok 2014 a prawie 2015 nie pakowałbym w to kasy a tym bardziej na zasadzie rękodzieła. Trochę nie ten AF i jakość obrazu.

Jeśli jednak sprawdza Ci się w boju i jesteś zadowolony, szukaj sensownej używki z małym przebiegiem. Cenowo wyjdzie podobnie do naprawy serwisowej a uwalony egzemplarz zostanie Ci na części w razie potrzeby. Inna sprawa to to, że robienie fuch z jednym aparatem to średnia radość - zarówno dla Ciebie, jak i dla potencjalnego klienta.

GonzoG
08-11-2014, 09:48
Za 40€ to nie dostaniesz ani nowych, bądź oryginalnych części.
Sama migawka (Shutter plate unit) to jakieś 30-40€, mechanizm popychacza przesłony prawie drugie tyle.

Wymiana wymaga rozebrania niemal całego aparatu i jest to dość precyzyjna robota. Do tego trzeba mieć lutownicę i to nie może być transformatorowa.
A następnie trzeba wszystko jeszcze złożyć. Jak nie masz w tym wprawy, to nie raczej się nie zabieraj za taką naprawę.

WALOD
08-11-2014, 10:28
Kol. jaros88. Oczywistym jest, że to Ty sam musisz podjąć decyzję dotyczącą swojego aparatu. Nie jestem na Twoim miejscu, lecz może warto rozważyć inne rozwiązanie.
Ponieważ używane, w dobrym stanie, zacne D90 kosztuje niewiele, zakup inne body a to sprzedaj jako uszkodzone. Być może finansowo będzie taniej i sprawny aparat bez konieczności samodzielnej, niepewnej naprawy. Powodzenia!

TOP67
08-11-2014, 15:43
Za 40€ to nie dostaniesz ani nowych, bądź oryginalnych części.
Sama migawka (Shutter plate unit) to jakieś 30-40€, mechanizm popychacza przesłony prawie drugie tyle.

Wymiana wymaga rozebrania niemal całego aparatu i jest to dość precyzyjna robota. Do tego trzeba mieć lutownicę i to nie może być transformatorowa.
A następnie trzeba wszystko jeszcze złożyć. Jak nie masz w tym wprawy, to nie raczej się nie zabieraj za taką naprawę.

Potwierdzam, że lutowania jest dużo więcej niż w D80. Jak się wie które omijać, to 22 punkty, w tym dwa mostki (w D80 tylko 9). Do tego trzeba demontować matrycę i kondensator.
Sama usterka jest taka sama jak w D80. Co prawda nit już nie puszcza, ale blaszki na enkoderze są jeszcze cieńsze i z czasem się po prostu trwale odkształcają. Wystarczy je podgiąć. Ale można też kupić cały zespół (http://www.ebay.com/itm/261544626799?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT) za $19.
Robocizna warta jest ok 200 zł.

Obelix
08-11-2014, 22:44
Potwierdzam, że lutowania jest dużo więcej niż w D80. Jak się wie które omijać, to 22 punkty, w tym dwa mostki (w D80 tylko 9). Do tego trzeba demontować matrycę i kondensator.
Sama usterka jest taka sama jak w D80. Co prawda nit już nie puszcza, ale blaszki na enkoderze są jeszcze cieńsze i z czasem się po prostu trwale odkształcają. Wystarczy je podgiąć. Ale można też kupić cały zespół (http://www.ebay.com/itm/261544626799?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT) za $19.
Robocizna warta jest ok 200 zł.

W D80 wystarczy wykonać 1 lutowanie.

Natomiast w przypadku opisywanego tutaj aparatu serwis stwierdził również konieczność wymiany migawki - pytanie dlaczego?

TOP67
08-11-2014, 22:56
Natomiast w przypadku opisywanego tutaj aparatu serwis stwierdził również konieczność wymiany migawki - pytanie dlaczego?

Przecież go nie rozbierali, bo to kosztuje. Napisali na zapas. No chyba, że migawka gołym okiem jest uszkodzona.

W D80 wystarczy wykonać 1 lutowanie.

Jak chcesz zdjąć komorę lustra bez wylutowania silnika (SQ Unit) i FPC Unit? Płytę główną od biedy można zostawić na wiszących przewodach.

Obelix
08-11-2014, 23:13
Nie wiem czy nie rozbierali. Natomiast jeśli mam przez to rozumieć że serwis wycenia koszta naprawy "na oko", to serdecznie dziękuję za taki serwis.

Odnośnie D80 - po co mam wylutowywać silnik? Jego przewody są dostatecznie długie.
I o którym FPC Unit Kolega pisze?

TOP67
09-11-2014, 11:29
Nie wiem ile bierze serwis w Hiszpanii za wycenę. Nasz bierze 30 zł. W tej cenie raczej nie rozbierają aparatu w drobny mak. Może soft diagnostyczny potrafi coś wykazać? Ale sprawdzenie migawki wymaga jej naciągnięcia. A to jest w tej chwili zepsute.