Witam. Mam problem gdyż mój 3-letni D90 zaczął pokazywać Error a po naciśnięciu spustu migawki słychać było kilka szybkich kliknięć lustra (?), oczywiście zdjęcie nie było wykonywane. Kilkakrotnie ta usterka zanikała i można było wykonywać fotografie, ale pewnego dnia już nie zanikła.
Wysłałem aparat do autoryzowanego serwisu w Barcelonie, bo mieszkam w Hiszpanii. Po 2 tygodniach otrzymałem wycenę kosztu naprawy na 217 EUR (!) z informacją, że konieczna jest wymiana dwóch elementów: (1C999-739) APERTURE CONTROL UNIT i (1F998-787) SHUTTER UNIT oraz "ustawienie".
Dla mnie ten koszt jest ogromny, ale nie będę szczegółowo wyjaśniał dlaczego. Powiem tylko, że w Hiszpanii kryzys , bieda i muszę się nieźle narobić aby zarobić takie pieniądze a pracuję także tym aparatem. Szukam więc sposobu na tańszą naprawę. Widzę, że nawet na eBay można kupić oba te elementy (nowe) za ok. 40 USD. Mam pytanie: czy ma sens taki zakup i samodzielna wymiana? Wprawdzie jestem inżynierem elektronikiem, ale nie "technicznym" i nigdy takich rzeczy nie robiłem więc mam obawy. Na pewno są tu koledzy/koleżanki znający się na tym i proszę ich o zdanie.
Pozdrawiam wszystkich z Torrevieja (Alicante).
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami