Zobacz pełną wersję : Nikon D5000 i Lampa YN560II - a program AUTO
Prostyczłowiek
29-10-2014, 20:23
Witam Was serdecznie.
Jestem totalnym amatorem ale lubię robić zdjęcia :) Mam D5000 i do tego miałem lampę NISSIN automatyczną, padła po dwóch latach, kupiłem sobie YN 560III - manualna lampa, bo pomyślałem że lampę będę umiał sam ustawić, ale nie pomyślałem że na trybie auto aparat nie widzi tej lampy i ustawia tak wszystkie parametry samego aparatu jakby jej nie było - i w połączeniu z lampą wychodzi efekt kiepski, do tego próbuje otworzyć lampę wewnętrzną aparatu a ta jest blokowana przez zewnętrzną
Ktoś podsunie jakieś najprostsze rozwiązanie tego tematu? Oprócz "wymień lampę na aut", lub "naucz się robić zdjęcia na M" - za stary jestem.
Będę wdzięczny za jakieś sugestie.
Pozdrawiam
wymień lampę na aut, lub naucz się robić zdjęcia na M lub A
Albo zapomnij o zewnętrznej lampie.
A jak nie chcesz się uczyć to daj aparat na 1/100, przesłonę na 5.6 tryb M i lampę na pełną moc do góry w pomieszczeniu zamkniętym. Coś Ci na pewno wyjdzie.
Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
Prostyczłowiek
30-10-2014, 22:07
Ktoś podsunie jakieś najprostsze rozwiązanie tego tematu? Oprócz "wymień lampę na aut", lub "naucz się robić zdjęcia na M"
wymień lampę na aut, lub naucz się robić zdjęcia na M lub A
Albo zapomnij o zewnętrznej lampie.
Dziękuje Gonzo za cenną odpowiedź
na trybie auto aparat nie widzi tej lampy i ustawia tak wszystkie parametry samego aparatu jakby jej nie było - i w połączeniu z lampą wychodzi efekt kiepski, do tego próbuje otworzyć lampę wewnętrzną aparatu a ta jest blokowana przez zewnętrzną
Ktoś podsunie jakieś najprostsze rozwiązanie tego tematu? Oprócz "wymień lampę na aut", lub "naucz się robić zdjęcia na M" - za stary jestem.
Zmień lustrzankę na smartfona, jeśli dwa jedyne możliwe rozwiązania odpadają.
To lampa manualna, aparat nie wie o jej istnieniu. Jeśli Ty wiesz jak jest ustawiona, musisz "powiedzieć" aparatowi jakie mają być parametry zdjęcia, a możesz to zrobić w trybie M - pisałeś, że odpada.
Jeśli nie chcesz się tego nauczyć, to znaczy, że interesuje Cię lampa, która "sama z siebie" będzie mogła "dogadać się" z aparatem, tak, aby aparat sam ustawił sobie parametry (w jakimś z trybów auto), i na dodatek aby sam ustawił parametry lampy. Do tego musisz kupić lampę która będzie współpracować z aparatem w trybie iTTL, ale napisałeś, że to też odpada.
Dlatego jedyne rozwiązanie dla Ciebie to zmiana wielkiej, nieporęcznej i ciężkiej lustrzanki z dodatkową lampą na smartfona.
Prostyczłowiek
31-10-2014, 08:52
Dzięki super pomysł, tak zrobię.
A jakich porad się spodziewałeś? Ta lampa z tym aparatem nigdy nie będzie działać w innym trybie niż M! Nie ma żadnego sposobu na ominięcie tego problemu.
[...] "naucz się robić zdjęcia na M" - za stary jestem.
Nie jesteś. Spróbuj. Innego wyjścia nie ma.