Zobacz pełną wersję : Pogubiłem się - procesory AMD
U syna siedzi Phenom II x2 550
płyta : MSI 870A-G54
Starałem się doczytać jakie procesory z tych nowych wydajniejszych można tam zainstalować i wygląda że żadne ?
Czyli pozostaje mi wymiana płyty + procka ?
Czy moze jednak lepiej mu lepszą kartę graficzna bo i tak tłucze głównie w gry (LOL ...)
Są jeszcze Phenom II x6 na AM3, ale wymiękają w porównaniu z nowymi procesorami. Wydaje mi się, że nie ma sensu wymiana karty graficznej na lepszą, bez zmiany płyty głównej i procesora.
Kurcze , jestem praktycznie pewny ze gdzieś były testy różnic pomiędzy wymianą karty graficznej a procesora.
Uwzględniając oczywiście kwestię zastosowań - gry...
A jaką masz teraz kartę graficzną, bo do tego procka nie ma sensu wkładać mocniejszej niż Gefoce GTS450
faberone
28-10-2014, 23:39
Witam
Moim zdaniem baza czyli płyta i procek mogą jeszcze posłużyć, nie wiem ile jest pamięci Ram oraz jaka obecnie karta graficzna. GTS 450 jest już niedostępna(była w 2010r) Można wybrać coś z nowych modeli Nvidi Lub AMD(ATI) np.GTX 750 Ti (Ti to takie fabryczne podkręcenie) Lub Radeon(ATI,AMD) R9 270. W kartach graficznych oprócz samego układu ważne są również bity szyny danych pamięci np. 256bity minimum to 128 bity. Następną rzeczą jaką można rozbudować to pamięć RAM min. na teraz przy grach to 8GB. Ostania ciekawsza wymiana w starszym komputerze to wymiana dysku twardego z (talerzami, rotacyjne) na dysk SSD(na kościach pamięci to tak w skrócie) Ta ostatnia wymiana może nie przyniesie wydajności w grach ale uruchamianie i sam dostęp do programów będzie wyraźnie szybszy .
Pozdrawiam
faberone
4GB ramu
karta jakiś radeon - całkiem solidny 6850
ShutterStill
29-10-2014, 09:07
4GB ramu
karta jakiś radeon - całkiem solidny 6850
W jakie gry gra?
Nie wszystkie gry korzystają dużo z procesora.
ShutterStill
29-10-2014, 09:11
Sprawdziłem tą kartę.
Padaczka trochę.
W nowe gry nie pogra chyba że na minimalnych detalach
http://www.videocardbenchmark.net/high_end_gpus.html
Są jeszcze Phenom II x6 na AM3,Lepiej do gier Phenom II x4 z980 3,7 GHz (najszybszy x6 1090T miał 3,2 GHz, a do gier, choć nie tylko, liczy się wydajność pojedynczego rdzenia)
ew. można spróbować odblokować dodatkowe rdzenie w tym x2 550 i jeszcze podkręcić.
Przy założeniu wydatku do 1tyś zł. to lepiej jednak chyba kartę graficzną kupić ?
ShutterStill
29-10-2014, 10:00
Przy założeniu wydatku do 1tyś zł. to lepiej jednak chyba kartę graficzną kupić ?
Kartę + chłodzenie do procesora i go podkręcić
On ma jakieś niefirmowe chłodzenie
i jest troszkę podkręcony (ale nie pamiętam do jakich wartości)
Z drugiej strony karty najszybciej graficzne najszybciej zmieniają się.
Może i5 i płytę główną kupić a z kartą poczekać - sam nie wiem
ShutterStill
29-10-2014, 10:19
On ma jakieś niefirmowe chłodzenie
i jest troszkę podkręcony (ale nie pamiętam do jakich wartości)
Z drugiej strony karty najszybciej graficzne najszybciej zmieniają się.
Może i5 i płytę główną kupić a z kartą poczekać - sam nie wiem
Do obrabiania zdjęć i video opcja z płytą i prockiem jak najbardziej ale do gier to GPU do wymiany
Do LoL-a to co ma w zupełności wystarczy. Miałem do niedawna podobną/słabszą kartę (GTX 460) i we wszystko dało radę pograć.
Zerknąłem na grafikę tego League of Legends i wygląda dosyć prosto ... więc faktycznie stary komp (Phenom 550, 4 GB RAM, karta GF 68xx) powinien dawać radę przy ~60 FPS
ShutterStill
29-10-2014, 19:44
Ja mówiłem o nowych tytułach a nie o dziadkach ;)
Jeszcze miesiąc temu grałem w nowe gry na i5 750, 4 GB RAM i GTX-ie 460 768 MB. We wszystko dało się spokojnie pograć.
ShutterStill
30-10-2014, 05:33
Jeszcze miesiąc temu grałem w nowe gry na i5 750, 4 GB RAM i GTX-ie 460 768 MB. We wszystko dało się spokojnie pograć.
Spróbuj bioshock, Crysis, battlefield 4
Grałem w BF-a 3 (ten sam silnik co 4?), Crysisa 2 (prawie na maksa), w bioshocka (pierwszego albo drugiego) pograłem chwilę i wywaliłem. Z nowszych gier ostatnio odpalałem Shadow of Mordor, który chodził jak ta lala.
ShutterStill
30-10-2014, 14:04
Grałem w BF-a 3 (ten sam silnik co 4?), Crysisa 2 (prawie na maksa), w bioshocka (pierwszego albo drugiego) pograłem chwilę i wywaliłem. Z nowszych gier ostatnio odpalałem Shadow of Mordor, który chodził jak ta lala.
A ile klatek na sec? Ja na mojej starej karcie gtx660 2gb w bf3 na Maksa miałem 30-40 fps a 60 potrzebne do płynnej gry. Bf4 na Maksa 20-30 on ma fristbite 2 silnik. Teraz z nową karta gtx780ti obie gierki latają ponad 100 fps. Tylko ja gram w multiplayer online z 48-64 graczy i duże mapy a nie misje
Grałem online. W BF3 po prostu nie grałem na maksymalnych ustawieniach. Do grania spokojnie wystarczy ten 6850.
Grałem online. W BF3 po prostu nie grałem na maksymalnych ustawieniach. Do grania spokojnie wystarczy ten 6850.
http://www.gram.pl/news/2011/09/20/znamy-oficjalne-wymagania-sprzetowe-battlefielda-3.shtml
Grałem online. W BF3 po prostu nie grałem na maksymalnych ustawieniach. Do grania spokojnie wystarczy ten 6850.Mi osobiście źle się gra bez AA w tak niskiej rozdzielczości jak np. 1680x1050 (mniej widać ... oddaleni przeciwnicy "chowają się w pikselach" ... w 1920x1200 wiele lepiej nie będzie) ... chodzi ta gra przynajmniej na LOW na tej karcie płynnie z włączonym AA minimum x4?
Nie wiem, jakie AA, ale grałem chyba na wysokich w FullHD.
ShutterStill
31-10-2014, 23:35
Nie wiem, jakie AA, ale grałem chyba na wysokich w FullHD.
Da się :)
Chyba przy 10 fps na wysokich +AA ;)
Jeśli to jest 10 fps...
https://www.youtube.com/watch?v=9egvopOw-D8
Ale nie, nie da się. ;)
https://www.youtube.com/watch?v=bQrBAWzqQ10
ShutterStill
01-11-2014, 04:39
Jeśli to jest 10 fps...
https://www.youtube.com/watch?v=9egvopOw-D8
Ale nie, nie da się. ;)
https://www.youtube.com/watch?v=bQrBAWzqQ10
Battlefield wygląda na ok 15 fps.
Dla mnie tak się grać nie da na dłuższą metę.
15fps, na Fullhd, bez AA to dla mnie nieporozumienie. Gram czasem na 1920x1200 w jakieś gry i Moja stara GTX260 SOC ( fpsy odrobinę słabsze niż w modelu wyżej ) nie daje mi możliwości zagrania na maksymalnych detalach z sensownym AA.
Gra poniżej 30fps, AAx4 i wysokich detali ( to zależy od gry ) to obcinanie na dzień dobry 50% jak nie więcej wrażeń z gry.
Gratuluję miarki w oku. Chyba czas wybrać się do okulisty. BF był całkowicie grywalny i nie było to 15 fps. :)
ShutterStill
01-11-2014, 18:02
Gratuluję miarki w oku. Chyba czas wybrać się do okulisty. BF był całkowicie grywalny i nie było to 15 fps. :)
Może mrugasz oczami tak szybko ze nie widzisz klatkowania albo ci ono nie przeszkadza.
Nie wysyłaj mnie do okulisty bo to ty nie widzisz jak się obraz tnie
Ty za to wiesz lepiej ode mnie w ilu fpsach grałem. Tobie chyba już nawet nie tylko okulista, ale i inny specjalista jest potrzebny.
ShutterStill
02-11-2014, 03:17
Ty za to wiesz lepiej ode mnie w ilu fpsach grałem. Tobie chyba już nawet nie tylko okulista, ale i inny specjalista jest potrzebny.
Napisałem ci jak to wygląda a nie ile jest! Nie wiem ile masz fps ale DLA MNIE tak się grać nie da. Możesz sobie grać nawet na zintegrowanej karcie, tylko nie wmawiaj ludziom, ze to jest płynna gra na wysokich detalach.
Zainstaluj program FRAPS i nagraj screena jeszcze raz tylko z wejściem do menu i pokazaniem, że masz wszystko na HIGH. I menagera urządzeń pokazując GPU. Jak będziesz miał 60fps to cię przeproszę i pójdę do specjalisty :D