Zobacz pełną wersję : Pytanie do szachistów
Chciałbym rozegrać partię korespondencyjną z osobą, z którą widzę się bardzo rzadko. Mailem – niewygodnie. Nie mam też możliwości, aby gdzieś stała szachownica z aktualnym stanem gry – mam w domu dzieci ;)
Polecicie jakiś prosty i najlepiej bezpłatny portal do szachów korespondencyjnych? Nie musi mieć bajerów, ani jakichś rozbudowanych statystyk. Ważne, aby w dowolnym momencie dało się zalogować, wykonać ruch i ew. zostać powiadomionym o kolejnym ruchu przeciwnika. Czyli, żeby się dało rozegrać 1 partię korespondencyjnie ;)
Dzięki :)
Kumple i ja graliśmy na kurniku, ale chyba on Cię nie zadowoli. Musiałbym pogadać z jednym, bo on codziennie "jakieś ruchy" uskutecznia ;-)
RobertMiernik
23-10-2014, 16:56
Czy jedyną i główną zaletą partii korespondencyjnej nie jest przypadkiem właśnie to wszystko co próbujesz wyeliminować?
Przecież jak to ma być przez portal jakiś to równie dobrze zwykłą partię rozegrać można, nie?
http://mekk.waw.pl/mk/szachy/szachy_korespondencyjne
Dzięki za komentarze.
moshica, na kurniku gra się online - więc nie bardzo o to chodziło.
RobertMiernik, korespondencyjne polegają na tym, że dopuszczamy długie przerwy między kolejnymi posunięciami. Np. wykonuję swój ruch dziś o 8ej, mój przeciwnik wieczorem po pracy sprawdza co zrobiłem rano, myśli całą noc ;) i następnego dnia o 10ej wykonuje swój ruch. Itd. Moja sytuacja jest taka, że mam 2 ograniczenia: mnie i mojego przeciwnika dzieli 200 km i trudno o taką pora dnia, żebyśmy mieli obydwaj w tym samym czasie możliwość pogrania. Ale partię chętnie by się rozegrało ;)
puciek, dzięki za konstruktywny link ;) Muszę przejrzeć to zestawienie i spróbować. Jak się uda, to dam znać :)
RobertMiernik
24-10-2014, 09:15
Rozsądnie to brzmi, dzięki za linka, może też spróbuję, bo przestałem grać od kiedy na kurniku nikogo rozsądnego spotkać nie mogłem.
GrzesiekM
24-10-2014, 16:24
Hobbits.... ja swego czasu grę ze znajomym oparłem na papierowej szachownicy i kartonikowych figurach 2D (nadruk) na magnesikach, a poszczególne ruchy słaliśmy sobie sms`em :) Dzieliło na kilka tyś. km.
Grzesiek, rozumiem :) W tej chwili wysyłamy sobie plik excelowy mailem... Natomiast nie jest to wygodne. W ten sposób co piszesz mógłbym też mieć rozstawioną zwyczajną szachownicę, na której miałbym aktualny stan gry. Tyle, że to niepraktyczne, zwłaszcza przy dzieciach w domu ;)
velaskez
26-10-2014, 00:48
Ludziki, to załóżmy Nikoniarską Ligę Szachową i lećmy na punkty rankingowe :D Na kurniku zum Beispiel. A tu tylko wyniki postować.
Kiedys zajalem 3 miejsce w szkole sredniej w turnieju szachowym :D do tego czasu alkohol mi juz muzg ;) przezarl :razz: :twisted:
Edit: ja bym pogral :)