PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie do szachistów

hobbits
23-10-2014, 15:10
Chciałbym rozegrać partię korespondencyjną z osobą, z którą widzę się bardzo rzadko. Mailem – niewygodnie. Nie mam też możliwości, aby gdzieś stała szachownica z aktualnym stanem gry – mam w domu dzieci ;)

Polecicie jakiś prosty i najlepiej bezpłatny portal do szachów korespondencyjnych? Nie musi mieć bajerów, ani jakichś rozbudowanych statystyk. Ważne, aby w dowolnym momencie dało się zalogować, wykonać ruch i ew. zostać powiadomionym o kolejnym ruchu przeciwnika. Czyli, żeby się dało rozegrać 1 partię korespondencyjnie ;)

Dzięki :)

moshica
23-10-2014, 15:49
Kumple i ja graliśmy na kurniku, ale chyba on Cię nie zadowoli. Musiałbym pogadać z jednym, bo on codziennie "jakieś ruchy" uskutecznia ;-)

RobertMiernik
23-10-2014, 16:56
Czy jedyną i główną zaletą partii korespondencyjnej nie jest przypadkiem właśnie to wszystko co próbujesz wyeliminować?
Przecież jak to ma być przez portal jakiś to równie dobrze zwykłą partię rozegrać można, nie?

puciek
23-10-2014, 16:56
http://mekk.waw.pl/mk/szachy/szachy_korespondencyjne

hobbits
24-10-2014, 01:45
Dzięki za komentarze.

moshica, na kurniku gra się online - więc nie bardzo o to chodziło.

RobertMiernik, korespondencyjne polegają na tym, że dopuszczamy długie przerwy między kolejnymi posunięciami. Np. wykonuję swój ruch dziś o 8ej, mój przeciwnik wieczorem po pracy sprawdza co zrobiłem rano, myśli całą noc ;) i następnego dnia o 10ej wykonuje swój ruch. Itd. Moja sytuacja jest taka, że mam 2 ograniczenia: mnie i mojego przeciwnika dzieli 200 km i trudno o taką pora dnia, żebyśmy mieli obydwaj w tym samym czasie możliwość pogrania. Ale partię chętnie by się rozegrało ;)

puciek, dzięki za konstruktywny link ;) Muszę przejrzeć to zestawienie i spróbować. Jak się uda, to dam znać :)

RobertMiernik
24-10-2014, 09:15
Rozsądnie to brzmi, dzięki za linka, może też spróbuję, bo przestałem grać od kiedy na kurniku nikogo rozsądnego spotkać nie mogłem.

GrzesiekM
24-10-2014, 16:24
Hobbits.... ja swego czasu grę ze znajomym oparłem na papierowej szachownicy i kartonikowych figurach 2D (nadruk) na magnesikach, a poszczególne ruchy słaliśmy sobie sms`em :) Dzieliło na kilka tyś. km.

hobbits
24-10-2014, 18:54
Grzesiek, rozumiem :) W tej chwili wysyłamy sobie plik excelowy mailem... Natomiast nie jest to wygodne. W ten sposób co piszesz mógłbym też mieć rozstawioną zwyczajną szachownicę, na której miałbym aktualny stan gry. Tyle, że to niepraktyczne, zwłaszcza przy dzieciach w domu ;)

velaskez
26-10-2014, 00:48
Ludziki, to załóżmy Nikoniarską Ligę Szachową i lećmy na punkty rankingowe :D Na kurniku zum Beispiel. A tu tylko wyniki postować.

Misher
26-10-2014, 01:08
Kiedys zajalem 3 miejsce w szkole sredniej w turnieju szachowym :D do tego czasu alkohol mi juz muzg ;) przezarl :razz: :twisted:

Edit: ja bym pogral :)