PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z AF - Nikon d5200 18-105vr

lukzeel
18-10-2014, 16:10
Witam

Od wczoraj mam problem z AF w aparacie, mianowicie manualnie mogę bez problemu ustawić ostrość, ale niestety gdy przełączę na automat, aparat w ogóle nie kalibruje mi ostrości. Nic nie zmieniałem w ustawieniach, nie aktualizowałem oprogramowania ani aparat nie upadł mi w żaden sposób. Czy macie jakiś pomysł, dlaczego aparat na żadnym z programów nie chce automatycznie się kalibrować ??
Dodam, że po naciśnięciu spustu do połowy w żaden sposób nie chce mi nawet zacząć kalibrować kadru, w ustawieniach mam ustawione oczywiście Automatyczny AF

Z góry dziękuje za pomoc

Johanan
18-10-2014, 16:51
Diagnostykę zacząłbym od spraw związanych z higieną sprzętu.

Przeczyść styki.

zgera
18-10-2014, 17:02
Sprawdzić na innym obiektywie, sprawdzić czy przypadkiem nie przypisano w menu aparatu dla przycisku AE-L AF-L AF ON

Johanan
18-10-2014, 17:05
Mam niejasne przeczucie, że to jedyne szkiełko kol. lukzeel, które niezwykle rzadko bywa zdejmowane.

zgera
18-10-2014, 17:18
Mam niejasne przeczucie, że to jedyne szkiełko kol. lukzeel, które niezwykle rzadko bywa zdejmowane.

Może masz rację, ale to jedyny sposób aby sprawdzić czy padł silnik w obiektywie czy body nawaliło.
Można sprawdzić w sklepie lub u znajomych jeśli jest taka możliwość, innego sposobu nie ma.
Odpiąć obiektyw, wyczyścić styki, sprawdzić ustawienia w aparacie, ewentualnie zrobić reset ustawień, wyjąc baterię, jeśli to nie pomoże to coś padło.
Dobrze by było żeby na forum był jasnowidz, może na tak opisany problem postawiłby diagnozę.