Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie Problem z AF - Nikon d5200 18-105vr

Witam

Od wczoraj mam problem z AF w aparacie, mianowicie manualnie mogę bez problemu ustawić ostrość, ale niestety gdy przełączę na automat, aparat w ogóle nie kalibruje mi ostrości. Nic nie zmieniałem w ustawieniach, nie aktualizowałem oprogramowania ani aparat nie upadł mi w żaden sposób. Czy macie jakiś pomysł, dlaczego aparat na żadnym z programów nie chce automatycznie się kalibrować ??
    Dodam, że po naciśnięciu spustu do połowy w żaden sposób nie chce mi nawet zacząć kalibrować kadru, w ustawieniach mam ustawione oczywiście Automatyczny AF

Z góry dziękuje za pomoc
    Ostatnio edytowane przez lukzeel ; 18-10-2014 o 16:19

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Diagnostykę zacząłbym od spraw związanych z higieną sprzętu.

Przeczyść styki.
    Medice, cura te ipsum.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Sprawdzić na innym obiektywie, sprawdzić czy przypadkiem nie przypisano w menu aparatu dla przycisku AE-L AF-L AF ON
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mam niejasne przeczucie, że to jedyne szkiełko kol. lukzeel, które niezwykle rzadko bywa zdejmowane.
    Medice, cura te ipsum.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Mam niejasne przeczucie, że to jedyne szkiełko kol. lukzeel, które niezwykle rzadko bywa zdejmowane.
    Może masz rację, ale to jedyny sposób aby sprawdzić czy padł silnik w obiektywie czy body nawaliło.
    Można sprawdzić w sklepie lub u znajomych jeśli jest taka możliwość, innego sposobu nie ma.
    Odpiąć obiektyw, wyczyścić styki, sprawdzić ustawienia w aparacie, ewentualnie zrobić reset ustawień, wyjąc baterię, jeśli to nie pomoże to coś padło.
    Dobrze by było żeby na forum był jasnowidz, może na tak opisany problem postawiłby diagnozę.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Uprawnienia umieszczania postów