Zobacz pełną wersję : Porównanie D700 & D750
jesli o mnie chodzi porywanywac zabytek do nowego body to naprawde paranoja sam mam d700 robi nadal swietnie zdj i to niezawodnie ale d750 co ma czego d700 brakuje?
- mpx... ok d700 na kartke papieru do wywolania pasuje ba nawet da taki ala analog style ale net itd 750 da szczegol...
- wyciaganie z cieni niestety d700 no 2ev poradzi sobie ale szumy sa widoczne a konkurent piekna sprawa kocham te gumowe rawy
- obydwa body maja dobry af ale skoro d750 ma bardziej czuly?
- i dr i ogolnie jakosc matrycy cudo :3 w d750 plus iso 100
w ekrany nagrywanie nie bede sie wypowiadal bo mnie to nie kreci ale sory za szczegol jaki jest na matrycy 24mpx chetnie bym zamienil d700 ze wzgledu na matryce, ale plakac niema co 700 robi nadal swietne zdj zwlaszcza na papier
uważam że porównywanie tych dwóch body ma dużo sensu, dlatego przyłączyłem się i wypisałem swoje spostrzeżenia (kilka postów temu)
oba body są na podobnym poziomie, d700 sporo starszy, różnice są, ale nie zawsze na korzyść nowszej puszki, choćby cena, a nawet z wadami które obaj wypisaliśmy przy d700
wprawny fotograf może sobie poradzić jeśli wie co robi a może pozwolić sobie na stratę czasu przy omijaniu tych mankamentów, ja mając oba wybrałem d750 , ale różnica nie jest aż tak wielka ,nie w każdym zastosowaniu ,
i dlatego porównanie ma sens, choć pewne rzeczy są oczywiste
ps. U1 i U2 nie są takie cool , owszem, można jeden ustawić np do współpracy z zewnętrzną lampa, na manuala, czy coś, ale w praktyce są to ustawienia przydatne np dla ludzi jeżdżących na wycieczki , pstryk, ciemny kościół, pstryk jasna ulica.
Ale kiep ten kto przed foceniem nie sprawdza wszystkich ustawień czy są idealnie takie jak chce , a skoro je muszę sprawdzić, to równie dobrze mogę je ustawić, nie mówiąc o tym że i tak zapomniałbym jakie to są ustawienia ustawiłem dwa dni wcześniej na U1, a za każdym razem
potrzebuję trochę inne, bo coś się zmienia i musiałbym je ciągle zmieniać stad nie mógłbym zapamiętać jakie one naprawde są... ergo nie używam prawie w ogóle U1 i U2.
Za to wajchy na body mają tą zaletę że jak chce przełączyć BARDZO szybko sposób pomiaru swiatła albo focus, to robie to nie odrywając aparatu od oka
(sprobuj zmienić to w menu trzymając aparat przed okiem) a dwa, biorąc aparat do ręki po samym wyglądzie wiem jakie są ustawienia, nie muszę wchodzić do menu.
Usunięcie drugiego, jest efektem pierwszego, bo inaczej przestawiając U1 i U2 wajchy musiały by się same przestawiać, albo być niezgodne z ustawieniami...
madebyzosiek
26-02-2016, 16:03
Za to wajchy na body mają tą zaletę że jak chce przełączyć BARDZO szybko sposób pomiaru swiatła albo focus, to robie to nie odrywając aparatu od oka
(sprobuj zmienić to w menu trzymając aparat przed okiem) a dwa, biorąc aparat do ręki po samym wyglądzie wiem jakie są ustawienia, nie muszę wchodzić do menu.
Nie wchodzisz przecież do menu, wciskasz przycisk który jest połączony z wajchą af i kręcisz kółkiem, nie trzeba do tego odrywać oka od wizjera.
Ja nie mam D700, ale mam 300s, guzikologia jest spoko, ale wajcha af mnie wkurza. Zdarza mi się z cięższym szkłem, że przypadkiem przestawię z S na C (co jest mniejszym złem), albo na M i mam niemałą niespodziankę ;)
Można do tego przywyknąć, ale w D7100 nie zrobiłem takiego czegoś przez przypadek.
Ja bym w tej kwestii zostawił guziki z D300s, zmienił wajchę af na tą z D7100, przeniósł wb i qual na przyciski obok ekranu (nie używam ich w ogóle) zamiast tego dał tryb u1 i u2, no i zamienił mode z iso. I byłaby moim zdaniem guzikologia idealna :)
(...)wajcha af mnie wkurza. Zdarza mi się z cięższym szkłem, że przypadkiem przestawię z S na C (co jest mniejszym złem), albo na M i mam niemałą niespodziankę (...)
Po używaniu D300 miałem identyczne odczucia i przełącznik w D7000/7100 bardziej przypadł mi do gustu, ale teraz używając D700/D200 widzę, że ten klasyczny przełącznik może działać jak najbardziej prawidło, z sensownym skokiem, oporem, więc albo ten D300, którego używałem (mocno zużyty) miał tak lekko działający przełącznik (który rzeczywiście można było przypadkiem przestawić), albo to cecha D300(s), a inne puszki pomimo niby identycznej wajchy, potrafią mieć to lepiej rozwiązane. Może ktoś bardziej doświadczony potwierdzi/zaprzeczy.