PDA

Zobacz pełną wersję : Kolejny statyw

Fejton
14-10-2014, 18:05
Tak, wiem, już było wiele wątków na ten temat. Ale, że co chwilę wychodzi coś nowego dlatego pytam. Ostatnio zrezygnowałem z Nikona Entry Level na rzecz bezlusterkowca. Planuję dokupić do niego szeroki kąt i pozostać przy kicie.

W związku z tym, iż coraz bardziej mi się podobają nocne zdjęcia planuję zakup jakiegoś sprytnego małego statywu lub "statywopodobnego urządzenia".

Mniejsze rozmiary zestawu NX = malutka torba, posiadam wprawdzie statyw Velbon DF-61 ale ten jednak jest za duży i potrzebuję coś znacznie bardziej mobilnego do zdjęć na spacerze. Myślałem o Camgloss Spider z oferty znanego sklepu cyfrowe.pl lub SLIK Mini II. Ewentualnie jakiś naprawdę mini statywik. Chodzi mi o sprzęt stosunkowo lekki i nieduży. W końcu nie na darmo pozbyłem się wielkiego plecaka z dslr i kilkoma obiektywami.

Możecie jakoś podpowiedzieć ? Zamierzam robić zdjęcia podobne do moich ostatnich czterech z mojego bloga (w stopce). Budżet w granicach 100zł.

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie!

Archibald6803
14-10-2014, 19:03
Mały , mobilny statyw do 100 pln ....... hmmmm ..... Slik Compact II

Fejton
15-10-2014, 08:37
Macałem go na żywo i powiem, że... wydaję sie taki tandetny w porównaniu do mojego Velbona DF61, a ten jest w zasadzie w tej samej cenie... Macie jakieś jeszcze inne propozycje ?

przemas-J
15-10-2014, 11:42
Moja propozycja odłóż parę pln i kup statyw na lata.
Przerobiłem przez półtora roku tanie silki, Velbony. Ostatecznie odłożyłem i kupiłem dobry Benro. 1 użytkuję od 3 lat drugi od 2 i jestem zadowolony

Archibald6803
15-10-2014, 14:21
Moja propozycja odłóż parę pln i kup statyw na lata.
Przerobiłem przez półtora roku tanie silki, Velbony. Ostatecznie odłożyłem i kupiłem dobry Benro. 1 użytkuję od 3 lat drugi od 2 i jestem zadowolony

Mógłbyś wskazać wady które się ujawniły podczas użytkowania Slika ? Pytam z ciekawości , lubię wiedzieć co może mnie spotkać w przyszłości .......

Fejton
15-10-2014, 14:22
Ja statywu używam raz na dwa miesiące dlatego nie zamierzam przeznaczyć na ten cel 500zł. Jakiś konkretny model MAŁEGO i MOBILNEGO statywu ? Nie musi być z matelu używanego w promach kosmicznych, ani stabilny jak beton. Chodzi o takie wycieczkową zabawkę.

Fejton
15-10-2014, 19:11
Chyba, że monopod ? Da się monopodem uzyskać ostre zdjęcie z czasem naświetlania 15 sec ?

Grochu7
16-10-2014, 12:05
Monopod na 15 s - to brzmi jak wyzwanie (i to nie byle jakiej klasy). Lepiej sprawdzi się niemal dowolny statyw (włączając w to statywy z hipermarketów).

Statywu (niestety) nie polecę - od dłuższego czasu nie ogarniałem co jest do wyboru.

Fejton
16-10-2014, 15:36
Tak właśnie myślałem, że czasy powyżej 3 sec są trudne do uzyskania z takiego monopodu ale zawsze warto zapytać. Widziałem kilka dosyć małych (teleskopowych) które by się nadały. W końcu rozmiar i waga dla mnie teraz ma kluczowe znaczenie. W każdym razie dzięki za zainteresowanie i odpowiedź.