Zobacz pełną wersję : Zdecentrowany Nikkor 14-24
Napiszę kilka swoich doświadczeń w tej kwestii bo może komuś to w przyszłości w czymś pomoże.
2 lata temu kupiłem używany Nikkor 14-24 - zdjęcia robił bardzo dobre, pierścień zoom wydawał się być jednak zbyt luźno ale to mi nie przeszkadzało. W zeszłym roku zauważyłem że na niektórych zdjęciach są rozmyte brzegi. Okazało się, że ta wada ujawniała się coraz częściej i coraz bardziej była widoczna. Kiedy spojrzałem na zdjęcia wykonane rok wcześniej to różnica była spora.
Często rozmycie dotyczyło lewej strony zdjęcia ale czasem lewa strona wychodziła ostra a prawa rozmyta. Na testowym zdjęciu (załączonym na dole) to ładnie widać, f2.8, 14mm. Ostrość ustawiłem na znak po lewej stronie - środek kadru mydło a po prawej stronie zdjęcia ostra była choinka oddalona o 1,5 metra od aparatu :)
Ostrość ustawiona na środek - lewa rozmyta, prawa rozmyta. Ostrość ustawiona na prawą stronę - prawa ostra, środek rozmyty, lewa strona tragedia itp. Pomagało przymknięcie przysłony - wiadomo, większa głębia ostrości więc ta wada była częściowo przez nią kompensowana.
Obiektyw wysłałem 24 września do serwisu Nikona w Warszawie (widziałem opinie na forum ale postanowiłem sprawdzić jak działają) - przesyłka UPS, ubezpieczona, pani na infolinii powiedziała, że na kosztorys czeka się około dwóch tygodni a naprawa zabiera do kilku dni chyba, że muszą sprowadzać części z Japonii. Poprosiłem o nasmarowanie przy okazji czego trzeba żeby pierścień zoom chodził prawidłowo.
Kosztorys przyszedł dzisiaj, obawiałem się kwoty rzędu 3000-4000 zł ale na szczęście skończyło się na 1090 zł.
Do zrobienia:
Wymiana pierscieni, smarów, tulei, justowanie, test komputerowy.
Części do wymiany:
1st LENS GROUP LEAD RING
1K104-747 GUIDE ROLLER
1K404-175 BAYONET
1C999-519-1 REAR FIXED RING
Zobaczymy ile czasu zajmie naprawa i jakie będą efekty, oby obiektyw odzyskał dawną ostrość bo obecnie jest fatalnie :(
Zdjęcie pokazujące wadę obiektywu:
http://fotopolska.eu/test/DSC_5670.jpg
sokolnik
13-10-2014, 22:22
czyli mam nadzieję że mój nikkor 10-24 zostanie naprawiony (gwarancja) lub nie będzie się opłacało go naprawiać i zostanie wymieniony na nowy :)
Dzisiaj obiektyw wrócił z "naprawy" i ... zapłaciłem 1090zł za nasmarowanie go a jak był zdecentrowany tak dalej jest - o ile nie bardziej, tutaj wrzuciłem zdjęcia testowe, spójrzcie sami:
http://fotopolska.eu/test/nikon/serwis.html
Makabra :(
sokolnik
21-10-2014, 01:25
zrób zdjęcia w dzień to raz.
a 2 ustaw się super równolegle do budynków :)
3 - daj zdjęcia w większej rozdzielczości, najlepiej NEF :)
Sokolnik, moim zdaniem dalej jest rozregulowany, zauważ że przymykał do f/8 i dalej mydło na bokach...
zrób zdjęcia w dzień to raz.
a 2 ustaw się super równolegle do budynków :)
3 - daj zdjęcia w większej rozdzielczości, najlepiej NEF :)
Po kij ma dawac? Zebys ocenil? Twoje zdanie nic nie zmieni.
neoezn, poki co reklamuj naprawe bo to jakis zart, a pozniej slij do Niemiec albo do UK, jak tam nie pomoga to wpadaj do mnie...
14-24 nawet na f/2.8 ma super rogi, wiem bo miałem kilka lat to szkło. Tutaj mydło jak ze słoika po ogórkach
14-24 nawet na f/2.8 ma super rogi, wiem bo miałem kilka lat to szkło. Tutaj mydło jak ze słoika po ogórkach
deep: Zgadza się... mam ten obiektyw od 2 lat więc mam sporo zdjęć z okresu kiedy zdjęcia były znacznie lepsze. Najciekawsze jest to, że w kosztorysie mam justowanie, test komputerowy ( http://fotopolska.eu/test/nikon/Kosztorys.jpg ) a chyba nikt nie wziął pod uwagę wyników tego testu...
sokolnik: Przed chwilą zrobiłem sporo zdjęć testowych będąc ustawionym równolegle do budynków - jest kiepsko, wieczorem pokażę zdjęcia.
slaweko: Tak - nawet na f/8 jest mydło - zwłaszcza po lewej stronie (ustawiając ostrość automatycznie) a kiedy ustawię ostrość ręcznie na lewą stronę to lewa strona jest ładna, środek mydło a prawa strona fatalna. Wygląda to tak jakby któraś soczewka / grupa soczewek była lekko przekrzywiona - obiektyw mi nigdy nie spadł, degradacja jakości postępowała stopniowo...
Odeślę obiektyw z powrotem do Warszawy i w formularzu napiszę, że jeżeli nie będą potrafili tego naprawić to proszę o odesłanie i zwrot pieniędzy (minus pieniądze za nasmarowanie obiektywu bo to dobrze zrobili) i wtedy wyślę albo do Berlina albo do Fixation w UK... Kolejny miesiąc "w plecy" :(
--
Zadzwoniłem do serwisu (udało się dodzwonić bez czekania) i pan na infolinii powiedział żeby odesłać obiektyw na koszt serwisu i zapewnił, że obiektywem zajmą się szybciej niż po 3 tygodniach, poprosił też o załączenie zdjęć na pendrive lub płycie CD / DVD...
Bo pewnie test komputerowy polega na strzeleniu paru fot na srodkowym, jak jest w miare ostro to ok ;) albo po prostu trzeba wpisac cos na fakture :twisted:
OT: Masz cos wspolnego z EZN? :twisted:
Reklamuj do skutku. Na szczęście masz na fakturze justowanie, więc nie daj się wkręcić z dopłaty. Zapewne będą chcieli wymieniać blok optyczny, ale skoro masz na papierze, że naprawili, to ma działać.
shaolin - tak, 5 lat chodziłem do EZN w latach 1996-2001 :)
Reklamuj do skutku. Na szczęście masz na fakturze justowanie, więc nie daj się wkręcić z dopłaty. Zapewne będą chcieli wymieniać blok optyczny, ale skoro masz na papierze, że naprawili, to ma działać.
Jutro wyślę i zobaczymy czy się z tym uporają... Zrobiłem jeszcze jedno porównanie "dawniej i dziś" - starsze zdjęcie zrobiłem z ręki, 1/60s, "większa dziura", znacznie większe ISO a wyszło znacznie lepiej niż to które zrobiłem dzisiaj - http://fotopolska.eu/test/nikon/CMP2.jpg - wyciąłem te same części kadru.
Dlaczego wysyłacie taką drogą optykę do warszawy? Mało opowieści krąży o tamtejszym serwisie?
W Polsce nie jest już ani tanio ani dobrze. To melodia przeszłości i warto się obudzić...
shaolin - tak, 5 lat chodziłem do EZN w latach 1996-2001 :)
To witamy w klubie, jak Ty konczyles to ja zaczynalem (no prawie bo zaczalem w 1999) ;)
To witamy w klubie, jak Ty konczyles to ja zaczynalem (no prawie bo zaczalem w 1999) ;)
... to pewnie mamy paru wspólnych znajomych bo z każdej klasy znałem po 2-4 osoby :)
Co do obiektywu to wysłałem go w środę tydzień temu - wrócił do mnie po tygodniu i jednym dniu (dzisiaj). Byłem bardzo zaskoczony tym, że tak szybko się nim zajęli - obawiałem się, że będzie dalej kiepsko ale wygląda na to, że jest znacznie lepiej, jutro wrzucę zdjęcia porównawcze. Wymienili korpus obiektywu i wykonali regulację do normy producenta. Jestem zadowolony z naprawy :)
A więc tak - zrobiłem wczoraj trochę nocnych zdjęć - poprawa spora w porównaniu do tego co było wcześniej. Wydaje mi się, że wada jest choć nieznaczna.
Na tym zdjęciu zaznaczyłem linią miejsca w których ostrość (autofocus) jest ustawiona optymalnie:
http://fotopolska.eu/test/nikon/DSC_7801.jpg (6MB) - AF - prawa strona, nieco nieostra, poza głębią ostrości. Odnoszę wrażenie, że lewa strona ma ostrość ustawianą na "dalej" a prawa na "bliżej" bo na innym zdjęciu kiedy ostrość ustawiłem na prawą stronę to lewa była w całości nieostra a kiedy ustawiam ostrość na lewą stronę to punkt ostrości zbliżał się w miarę zbliżania się do prawej strony.
To są dwie fotki zrobione dzisiaj rano - ciemno jak diabli więc ISO wysokie - na jednym zdjęciu 3200, na drugim 1000... - f/2.8, 14mm, ostrość ustawiona ręcznie, wyszły elegancko, bez tego efektu jak na nocnym zdjęciu (i to jest dziwne ale może przez to ISO nie widać wady)
Pierwsze zdjęcie - http://fotopolska.eu/test/nikon/DSC_7835.jpg (uwaga, 10MB) - ISO 3200, MF, szum spory ale coś widać.
Drugie zdjęcie - http://fotopolska.eu/test/nikon/DSC_7834.jpg (7MB) - ISO 1000, MF - jak dla mnie pierwsza klasa!
Tak więc moim zdaniem spisali się całkiem dobrze - tym bardziej, że to zdjęcia wykonane na f/2.8 i 14mm a na tych ustawieniach obiektyw ma najgorszą ostrość.
Ciekawe co myślą o tym forumowicze?