PDA

Zobacz pełną wersję : d7100 sensor

Wanageddon
12-10-2014, 11:13
Witam drogich forumowiczów,
po krótkiej przerwy wrócilem do boju z foceniem, jednak od pewnego czasu nie dają mi spokoju pewne grupy pikseli na matrycy... Co by ukrócić wszelkie spekulacje, powiem, że piksele zauważyłem patrząc na zdjęcie w natywnej rozdzielczości, nie rzucaja się w oczy, jednak da się je wyłapać:

https://www.dropbox.com/s/cabfxbvx5ag3tmp/sensor_d7100.jpg?dl=0

Grupy te, w tych samych odcieniach czerwieni i bieli pojawiają się na każdym zdjęciu, raw czy jpg, bez znaczenia.
Dmuchanie i pędzelkowanie matrycy nie pomogło.

Dodam, że grupy te pojawiły się ok. miesiąc temu, więc nie jest to wada fabryczna (jak sądzę). W międzyczasie użyktowałem normalnie aparat, nie pływał, nie upadł.. Wszystko kulturalnie :)

Czy ktoś spotkał się z takimi 'artefaktami' ? Czy podlega to gwarancji ?
Z góry dziękuję za pomoc :)

SerU
12-10-2014, 11:23
Mówisz o tym czymś w czerwonych kółkach? A cropa 100% możesz dać, bo na tym to niewiele widać. Może to hot pixele? Zawsze są w tym samym miejscu?

GonzoG
12-10-2014, 11:23
A jak chcesz wydmuchać piksele z matrycy ??

To są tzw. "hoty", czyli świecące piksele. Mała ich ilość nie podlega gwarancji, serwis jedynie je maluje, czyli wyłącza, a do zdjęcia są brane informacje z sąsiednich.

Sebi75
12-10-2014, 11:27
Jak Ci to przeszkadza to poślij do serwisu na mapowanie. Po powrocie nie powinno ich byc widać. Ale z czasem mogą (choć nie muszą) pojawić się nowe. Szansa na pojawienie się hot pixeli jest tym wyższa im wyższego ISO używasz i dłuższych czasów naświetlania (zmora astrofotografii). Na niższych wartościach mogą się nie pojawiać. Tu nie ma reguł. Na jednej matrycy mogą się nie pojawiać w ogóle, na innej może ich przybywać z czasem. Taka uroda sensorów - każda matryca ma takie tendencje, tyle że jedne minimalne, a inne większe

zbyszekD7000
12-10-2014, 11:27
Zaciekawiło mnie jak serwis maluje piksele ;)

SerU
12-10-2014, 11:29
Gonzowi się omsknął palec pewnie, bo L i P są niedaleko siebie :)

Sebi75
12-10-2014, 11:29
Zaciekawiło mnie jak serwis maluje piksele ;)

Nikon sprayem, Canon proszkowo ;-) Wiadomo, literówka :-)

seba84_2005
12-10-2014, 12:07
Wyślij na serwis i zrobią mapowanie matrycy.