Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: d7100 sensor

Post d7100 sensor

Witam drogich forumowiczów,
    po krótkiej przerwy wrócilem do boju z foceniem, jednak od pewnego czasu nie dają mi spokoju pewne grupy pikseli na matrycy... Co by ukrócić wszelkie spekulacje, powiem, że piksele zauważyłem patrząc na zdjęcie w natywnej rozdzielczości, nie rzucaja się w oczy, jednak da się je wyłapać:

https://www.dropbox.com/s/cabfxbvx5a...d7100.jpg?dl=0

Grupy te, w tych samych odcieniach czerwieni i bieli pojawiają się na każdym zdjęciu, raw czy jpg, bez znaczenia.
    Dmuchanie i pędzelkowanie matrycy nie pomogło.

Dodam, że grupy te pojawiły się ok. miesiąc temu, więc nie jest to wada fabryczna (jak sądzę). W międzyczasie użyktowałem normalnie aparat, nie pływał, nie upadł.. Wszystko kulturalnie

Czy ktoś spotkał się z takimi 'artefaktami' ? Czy podlega to gwarancji ?
    Z góry dziękuję za pomoc
    N crap

Domyślnie

Mówisz o tym czymś w czerwonych kółkach? A cropa 100% możesz dać, bo na tym to niewiele widać. Może to hot pixele? Zawsze są w tym samym miejscu?
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

A jak chcesz wydmuchać piksele z matrycy ??

To są tzw. "hoty", czyli świecące piksele. Mała ich ilość nie podlega gwarancji, serwis jedynie je maluje, czyli wyłącza, a do zdjęcia są brane informacje z sąsiednich.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Jak Ci to przeszkadza to poślij do serwisu na mapowanie. Po powrocie nie powinno ich byc widać. Ale z czasem mogą (choć nie muszą) pojawić się nowe. Szansa na pojawienie się hot pixeli jest tym wyższa im wyższego ISO używasz i dłuższych czasów naświetlania (zmora astrofotografii). Na niższych wartościach mogą się nie pojawiać. Tu nie ma reguł. Na jednej matrycy mogą się nie pojawiać w ogóle, na innej może ich przybywać z czasem. Taka uroda sensorów - każda matryca ma takie tendencje, tyle że jedne minimalne, a inne większe
    Z6II, Z5

Domyślnie

Zaciekawiło mnie jak serwis maluje piksele
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

Gonzowi się omsknął palec pewnie, bo L i P są niedaleko siebie
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbyszekD7000 Zobacz posta
    Zaciekawiło mnie jak serwis maluje piksele
    Nikon sprayem, Canon proszkowo Wiadomo, literówka
    Z6II, Z5

Domyślnie

Wyślij na serwis i zrobią mapowanie matrycy.
    D5100 + 18-105 VR + 40 f/2.8G Micro + SB-700

Uprawnienia umieszczania postów