Zobacz pełną wersję : D7100 a może D5300 ?
silesiaus
10-10-2014, 00:10
Witam !
Mam pytanie : chciałbym kupić aparat i obiektywy do zdjęć na blog, stronę www oraz ewentualnie do wydawnictw (fotografia ilustracyjna nie albumowa), zdjęcia głównie architektura i krajobrazy, kręci mnie też makro.
Od tygodnia myślę co wybrać - czy do powyższych zastosowań wystarczy D5300 czy warto dołożyć (w sumie niewiele) do D7100 ?
Na obiektywy mam 3000 - może 4000 pln.
Proszę o pomoc w wyborze aparatu i obiektywów do moich potrzeb.
Dzięki za pomoc :)
Te 3, może 4k na obiektywy może być mało.
Do architektury czy krajobrazów raczej będzie potrzebne coś szerszego:
Sigma 8-16/4.5-5.6 lub 10-20/4-5.6
Do makro:
Tamron 60/2.0
Tamron 90/2.8 VC USD
No i jeszcze może być przydatny jakiś uniwersalny, bo ultra szerokie nie zawsze się sprawdzają.
Co do puszki - w makro czy architekturze ruchomy ekran często się przydaje i tu D5300 ma przewagę.
Teraz pytanie, czy funkcje dostępne w D7100 będą Ci potrzebne, jak np. sterowanie lampa zdalną z body (lampa wbudowaną)
silesiaus
10-10-2014, 00:50
Co do puszki - w makro czy architekturze ruchomy ekran często się przydaje i tu D5300 ma przewagę.
Teraz pytanie, czy funkcje dostępne w D7100 będą Ci potrzebne, jak np. sterowanie lampa zdalną z body (lampa wbudowaną)
Ten ruchomy ekran, GPS i WI-FI w D5300 robią różnicę i właśnie ten model preferowałem ale czytając posty m.in. na tym forum i rozmawiając ze sprzedawcami w sklepie większość poleca jednak D7100.
Pewnie zaawansowane funkcje D7100 nie będą mi potrzebne (przynajmniej na początku) ale jak mamy wydać kasę na body to chciałbym kupić coś co mi jakiś czas posłuży i będzie miało jak najlepszy współczynnik cena/jakość :)
Te "bajery" z D5300 mogą mi się przydać:
Ruchomy ekran tak jak pisałeś bardzo się przydaje - szczególnie w makro.
GPS - pozwala łatwo indeksować geograficznie zdjęcia.
WI-FI - przyda się przy makro (chyba że się mylę) - tu mam też pytanie - można sterować Nokią Lumią z Windows czy tylko telefonami z Androidem ?
Alcatraz
10-10-2014, 01:10
Teoretycznie wszystko "może się przydać";-) Osobiście ponad ruchomym ekranikiem postawiłem porządny wizjer (między serią D5xxx a D7xxx w tej kwestii moim zdaniem nie ma porównania). Do tego doszły: migawka 1/8000, górny lcd, więcej pól AF, dwa sloty na karty oraz mikroregulacja i wybór stał się oczywisty. No ale to kwestia indywidualna.
tu mam też pytanie - można sterować Nokią Lumią z Windows czy tylko telefonami z Androidem ?
Są na Androida, Linuxa, OSX, iOS i Windowsa, ale nie na Windows Phone.
ja przesiadlem sie z D5300 na D7100.
Na dluzsza mete wyszlo ze:
gps nie uzywany - szkoda baterii
wifi j.w
AF w d7100 wygrywa zdecydowanie
ergonomia tak samo
tylko tego ekraniku gibanego szkoda ;)
silesiaus
11-10-2014, 21:36
Po konsultacjach ze znajomymi i postudiowaniu tego forum (kilka nocy zarwanych :) ) zdecydowałem się na D7100 z N18-105.
silesiaus
11-10-2014, 21:58
Chcę dokupić do D7100 - Tamrona 90 VC USD do zdjęć makro (robale) - czy lepiej kupić coś innego w tej cenie ?
Witam,
Do tej pory jestem użytkownikiem Fujifilm S5600.
Mam też kamerę Canon MV900.
Sprzęty te mam już kilka ładnych lat i wycisnąłem z nich wszystko co możliwe, dlatego nadszedł czas na zmiany.
W kręgu moich zainteresowań jest Nikon d5300 oraz w dużo mniejszym stopniu Nikon d7100.
Najprawdopodobniej wybiorę na początek obiektyw Nikon 18-105, potem zdecyduję jakiego obiektywu mi brakuje.
Sprzęt używam tylko amatorsko: wczasy, wycieczki, imprezy i spotkania rodzinne oraz dzieci.
Nadmienię, że chcę kupić aparat, którym będę również nagrywać filmy o w/w tematyce.
Szczerze ma już dość biegania z uwieszonymi na szyi aparatem i kamerą.
Mam nadzieję, że w przypadku d5300 jest możliwe zastąpienie mojego dotychczasowego tandemu aparat/kamera (Fujifilm S5600/Canon MV900) nikonem d5300 właśnie?
Plusy d5300 wg mnie w porównaniu do d7100:
- ruchomy wyświetlacz - przy filmowaniu to istotna zaleta
- tryb 50p
- mniejszy i lżejszy
- nowszy procesor
minusy:
- słabsza ergonomia
- mniej przycisków do obsługi ustawień (trzeba zagłębiać się w menu)
- brak uszczelnień
Powiem szczerzę, że gdyby d7100 miał ruchomy wyświetlacz i tryb 50p (przy dzieciach myślę, że to super sprawa) kupiłbym go, a tak kieruję się raczej w stronę d5300.
Proporcje przy wyborze tak 80% dla d5300 i 20% dla d7100.
Dodam również, że zdecydowany jest na system lustrzany Nikona.
W moim przypadku kwestia finansowa wyboru d5300/d7100 nie ma znaczenia.
Czytałem/oglądałem zarówno testy d5300 na polskich i zagranicznych stronach - zbiera zawsze dobre recenzje.
Nie wiem czemu d5300 wzbudza u nas takie, często negatywne, emocje?
Czytałem/oglądałem również test Fatmana, który tak naprawdę ostatecznie przechylił szalę w kierunku d5300 (dzięki Fatman - dobry test).
Reasumując, bo trochę się rozpisałem, proszę Was o sugestie, podpowiedzi co do mojego wyboru d5300, przy moich ukierunkowaniach zdjęciowo-filmowych, które Wam wyżej przedstawiłem i tematyce moich zdjęć/filmów.
Pozdrawiam
ma1234
adrianek32
12-10-2014, 14:53
Witam,
Do tej pory jestem użytkownikiem Fujifilm S5600.
Mam też kamerę Canon MV900.
Sprzęty te mam już kilka ładnych lat i wycisnąłem z nich wszystko co możliwe, dlatego nadszedł czas na zmiany.
W kręgu moich zainteresowań jest Nikon d5300 oraz w dużo mniejszym stopniu Nikon d7100.
Najprawdopodobniej wybiorę na początek obiektyw Nikon 18-105, potem zdecyduję jakiego obiektywu mi brakuje.
Sprzęt używam tylko amatorsko: wczasy, wycieczki, imprezy i spotkania rodzinne oraz dzieci.
Nadmienię, że chcę kupić aparat, którym będę również nagrywać filmy o w/w tematyce.
Szczerze ma już dość biegania z uwieszonymi na szyi aparatem i kamerą.
Mam nadzieję, że w przypadku d5300 jest możliwe zastąpienie mojego dotychczasowego tandemu aparat/kamera (Fujifilm S5600/Canon MV900) nikonem d5300 właśnie?
Plusy d5300 wg mnie w porównaniu do d7100:
- ruchomy wyświetlacz - przy filmowaniu to istotna zaleta
- tryb 50p
- mniejszy i lżejszy
- nowszy procesor
minusy:
- słabsza ergonomia
- mniej przycisków do obsługi ustawień (trzeba zagłębiać się w menu)
- brak uszczelnień
Powiem szczerzę, że gdyby d7100 miał ruchomy wyświetlacz i tryb 50p (przy dzieciach myślę, że to super sprawa) kupiłbym go, a tak kieruję się raczej w stronę d5300.
Proporcje przy wyborze tak 80% dla d5300 i 20% dla d7100.
Dodam również, że zdecydowany jest na system lustrzany Nikona.
W moim przypadku kwestia finansowa wyboru d5300/d7100 nie ma znaczenia.
Czytałem/oglądałem zarówno testy d5300 na polskich i zagranicznych stronach - zbiera zawsze dobre recenzje.
Nie wiem czemu d5300 wzbudza u nas takie, często negatywne, emocje?
Czytałem/oglądałem również test Fatmana, który tak naprawdę ostatecznie przechylił szalę w kierunku d5300 (dzięki Fatman - dobry test).
Reasumując, bo trochę się rozpisałem, proszę Was o sugestie, podpowiedzi co do mojego wyboru d5300, przy moich ukierunkowaniach zdjęciowo-filmowych, które Wam wyżej przedstawiłem i tematyce moich zdjęć/filmów.
Pozdrawiam
ma1234
moze dla Ciebie 80 do 20% na korzysc D5300 a dla wiekszosci jest odwrotnie, ekranik czy tryb 50p to dla "filmowcow" troche sie kolego rozpedziles, ledwo zalozyles konto,
co to Tamrona 90 usd vc to bardzo dobre szklo, mozesz tez kupic starszego tamrona albo tokine 100mm
d5300 nie zbiera w Polsce złych opinii jako aparat. Jest bardzo dobry, tyle, że za drogi. D7100 oferuje w porównywalnej cenie znacznie więcej niż d5300 (oprócz ruchomego ekranu i gps). Jeśli stawiasz 80% na d5300, to nie ma co się długo zastanawiać.
ma1234 d5300 nie ma minusów , tak jak każdy inny model . Każdy wyższy model ma to czego brakuje poprzednikowi :-) .
A tak na poważnie do filmowania trzeba dokupić mikrofon zewnętrzny bo wbudowany strasznie zbiera AF , a ręczne ostrzenie męczące . Gibany ekran to strzał w 10 , np. nie trzeba przepychać się przez tłum żeby coś sfilmować , unosisz aparat i ok .
Alcatraz
12-10-2014, 18:06
Filmowanie lustrzankami i AF to dwie wykluczające się wzajemnie rzeczy. Nie po to filmuje się sprzętem, który daje potencjalnie wielkie możliwości, żeby skazywać się na coś takiego jak AF. Parę osób kilka razy już napisało, że lustrzankom znacznie bliżej do kamer filmowych niż popularnych kamer video - to jest 100% racji. Zewnętrzny mic zawsze można dokupić a jeszcze lepszym (z punktu widzenia jakości dźwięku) rozwiązaniem będzie zakup zewnętrznego rejestratora. To już jednak rzecz na inny temat...;-) Gibany ekranik jest OK ale już przez tłum to bym się z nim nie przepychał, chyba że teraz robią jakieś z pancernym zawiasem:-)
nikoniarz
12-10-2014, 18:30
D7100 oraz D5300 to spoko puszki. Ale każda trafia docelowo w inną klientelę. Jeśli dla kogoś gibany ekran ma duże znaczenie to niestety w systemie na bagnet F nie ma zbyt dużego wyboru- albo seria D5xxx albo D750...
silesiaus
12-10-2014, 18:33
Małe pytanko - czy możecie polecić jakiś dobry plecak na lustrzankę ok. 40 litrów - na body z obiektywem + 1 obiektyw, statyw, jakąś drobnicę (zapasowy akumulator, filtry itp.) oraz na niezbędne rzeczy - prowiant, kurtkę, bieliznę na zmianę :) itp..
Na dwudniowe wyjazdy z noclegami w schronisku/agroturystyce.
nikoniarz
12-10-2014, 18:36
Małe pytanko - czy możecie polecić jakiś dobry plecak na lustrzankę ok. 40 litrów - na body z obiektywem + 1 obiektyw, statyw, jakąś drobnicę (zapasowy akumulator, filtry itp.) oraz na niezbędne rzeczy - prowiant, kurtkę, bieliznę na zmianę :) itp..
Na dwudniowe wyjazdy z noclegami w schronisku/agroturystyce.
Ale pytasz o plecak typowo turystyczny + możliwość zabrania sprzętu foto, czy typowo fotograficzny + możliwość zabrania klamotów turystycznych?
silesiaus
12-10-2014, 18:39
Ale pytasz o plecak typowo turystyczny + możliwość zabrania sprzętu foto, czy typowo fotograficzny + możliwość zabrania klamotów turystycznych?
ta druga opcja : typowo fotograficzny + możliwość zabrania klamotów turystycznych :)
nikoniarz
12-10-2014, 18:42
Chyba będzie ciężko, bo około 40l to dość spory kaliber. Ja osobiście używam tego (http://www.alpenski.pl/product/plecak-salewa-chamonix-33l-gpc-7742/) bo body i podczas wypadu wisi na szyi. A wtedy gdy nie jest w ogóle potrzebne ląduje w taniej torbie foto wkładanej do plecaka.
silesiaus
12-10-2014, 20:46
znalazłem takie cudo :
http://fotografwpodrozy.pl/sprzet-dla-fotografa/idealny-plecak-w-gory-dla-fotografa-lowepro-rover-pro-aw/
może ktoś posiada/używał/testował ?
(...) A tak na poważnie do filmowania trzeba dokupić mikrofon zewnętrzny bo wbudowany strasznie zbiera AF (...)
Właśnie... powiedzcie proszę jak to właściwie jest z tym nagrywanym dźwiękiem AF?
Widziałem przykładowe filmiki.
Czy rzeczywiście mikrofon tak mocno zbiera dźwięki AF, że dyskwalifikuje to całkowicie nagrywanie filmów przy użyciu AF i wbudowanego mikrofonu?
Przypominam, że filmuję całkowicie amatorsko na własne potrzeby: wczasy, dzieci, imprezy rodzinne itp.
Właśnie... powiedzcie proszę jak to właściwie jest z tym nagrywanym dźwiękiem AF?
Widziałem przykładowe filmiki.
Czy rzeczywiście mikrofon tak mocno zbiera dźwięki AF, że dyskwalifikuje to całkowicie nagrywanie filmów przy użyciu AF i wbudowanego mikrofonu?
Przypominam, że filmuję całkowicie amatorsko na własne potrzeby: wczasy, dzieci, imprezy rodzinne itp.
Jak będziesz nagrywał w głośnym otoczeniu, to nie przeszkadza zupełnie... oczywiście pod warunkiem posiadania bardzo cichego obiektywu.
Jak będzie to w miarę ciche otoczenie, to dźwięk AF doprowadzi cię do szału. Nie mówiąc już o tym, że nie bardzo będzie się dało to oglądać, bo obraz będzie co chwila robił się to ostrzy z przodu, to z tyłu, to w miejscu gdzie ma być ostro...
A... no i w cichym otoczeniu, to nawet zewnętrzny mikrofon nie bardzo pomaga na dźwięk AF na filmie...
Większym problemem od dźwięku AF, jest to, że słychać każde dotknięcie puszki, każde przekręcenie pokrętła i to o wiele bardziej niż AF.
Alcatraz
13-10-2014, 16:51
Większym problemem od dźwięku AF, jest to, że słychać każde dotknięcie puszki, każde przekręcenie pokrętła i to o wiele bardziej niż AF.
W sumie jak w każdej kamerze. Dlatego chcąc to robić porządnie warto zainwestować w zewnętrzny rejestrator. Do zabawy i prostych rzeczy na pewno nie będzie przeszkadzało. A jeśli chodzi o AF to moja rada - najlepiej jak najszybciej o nim zapomnieć. Takiego materiału naprawdę nie da się oglądać. Jak napisał GonzoG - przeostrza ciąglę, w sposób gwałtowny i nie tam gdzie chcemy. AF w lustrzankach przeznaczony jest do zdjęć nie do filmowania (póki co przynajmniej).
Jak będziesz nagrywał w głośnym otoczeniu, to nie przeszkadza zupełnie... oczywiście pod warunkiem posiadania bardzo cichego obiektywu.
Jak będzie to w miarę ciche otoczenie, to dźwięk AF doprowadzi cię do szału. Nie mówiąc już o tym, że nie bardzo będzie się dało to oglądać, bo obraz będzie co chwila robił się to ostrzy z przodu, to z tyłu, to w miejscu gdzie ma być ostro...
A... no i w cichym otoczeniu, to nawet zewnętrzny mikrofon nie bardzo pomaga na dźwięk AF na filmie...
Nieźle się zmartwiłem...
Zamierzałem kupić obiektyw nikona 18-105, ale Wasze wypowiedzi i filmiki z jego głośnością skutecznie mnie odstraszyły.
Jak wcześniej pisałem na początek chcę kupić obiektyw uniwersalny.
Teraz kieruję się w stronę np. nikona 18-140.
Zbiera dość dobre opinię i jego AF jest stosunkowo cichy.
http://www.optyczne.pl/319.1-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_18-140_mm_f_3.5-5.6G_ED_VR.html
http://www.youtube.com/watch?v=szwdzJRMzDw
Bardzo ciekawą, jak dla mnie, opcją uniwersalnego obiektywu jest też Sigma C 18-200 mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM.
Również zbiera dobre opinie i jest atrakcyjny jeśli brać pod uwagę cena/jakość.
http://www.optyczne.pl/323.1-Test_obiektywu-Sigma_C_18-200_mm_f_3.5-6.3_DC_Macro_OS_HSM_Wst%C4%99p.html
Na poniższym filmiku słychać, że Sigma jest stosunkowo cichym obiektywem (w porównaniu jest inny model Sigmy 70-200/2,8 EX HSM II APO Macro, ale daje pogląd na głośność silnika)
http://www.youtube.com/watch?v=AzNhkDpzMow
Na powyższym filmiku widać, że Nikon AF-S 18-200mm F/3,5-5,6 G VR jest też cichym obiektywem, ale jest też znacznie droższy - o kilkaset złotych.
Podoba mi się w/w Sigma 18-200 - dobra optyka, ale nie wiem jak z głośnością AF. Ktoś testował?
Biorąc pod uwagę powyższe, proszę o Waszą opinię, które z obiektywów uniwersalnych tzw. spacerzoomów, które używaliście lub testowaliście, mają najcichsze autofocusy.
Takie, aby można było bez problemu amatorsko nagrać dzieci w piaskownicy, urodziny, czy filmik na wczasach - z cichym AF, bo przecież nie zawsze są możliwości/okoliczności ręcznego nastawu.
pzdr.
ma1234
ppablo12345
15-10-2014, 11:33
Nieźle się zmartwiłem...
Zamierzałem kupić obiektyw nikona 18-105, ale Wasze wypowiedzi i filmiki z jego głośnością skutecznie mnie odstraszyły.
Jak wcześniej pisałem na początek chcę kupić obiektyw uniwersalny.
Teraz kieruję się w stronę np. nikona 18-140.
Zbiera dość dobre opinię i jego AF jest stosunkowo cichy.
http://www.optyczne.pl/319.1-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_18-140_mm_f_3.5-5.6G_ED_VR.html
http://www.youtube.com/watch?v=szwdzJRMzDw
Bardzo ciekawą, jak dla mnie, opcją uniwersalnego obiektywu jest też Sigma C 18-200 mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM.
Również zbiera dobre opinie i jest atrakcyjny jeśli brać pod uwagę cena/jakość.
http://www.optyczne.pl/323.1-Test_obiektywu-Sigma_C_18-200_mm_f_3.5-6.3_DC_Macro_OS_HSM_Wst%C4%99p.html
Na poniższym filmiku słychać, że Sigma jest stosunkowo cichym obiektywem (w porównaniu jest inny model Sigmy 70-200/2,8 EX HSM II APO Macro, ale daje pogląd na głośność silnika)
http://www.youtube.com/watch?v=AzNhkDpzMow
Na powyższym filmiku widać, że Nikon AF-S 18-200mm F/3,5-5,6 G VR jest też cichym obiektywem, ale jest też znacznie droższy - o kilkaset złotych.
Podoba mi się w/w Sigma 18-200 - dobra optyka, ale nie wiem jak z głośnością AF. Ktoś testował?
Biorąc pod uwagę powyższe, proszę o Waszą opinię, które z obiektywów uniwersalnych tzw. spacerzoomów, które używaliście lub testowaliście, mają najcichsze autofocusy.
Takie, aby można było bez problemu amatorsko nagrać dzieci w piaskownicy, urodziny, czy filmik na wczasach - z cichym AF, bo przecież nie zawsze są możliwości/okoliczności ręcznego nastawu.
pzdr.
ma1234
Może się kolegom i koleżankom jakieś felerne egzemplarze trafiły, bo mój działa cichutko.
Może się kolegom i koleżankom jakieś felerne egzemplarze trafiły, bo mój działa cichutko.
18-105 jest cichy, ale nie tak, aby nie było go słychać na nagraniach.
Co do wyboru Sigmy 18-200 - do zdjęć jeszcze ujdzie, ale do filmów nie. Nie można w niej ostrzyć manualnie bez wyłączenia AF w obiektywie, a to jest bardzo nie wygodne i uciążliwe.
Hej,
właśnie na dniach będę kupował obiektyw 18-105. Mam nadzieję, że faktycznie będzie cichy.
PS: Po testach napiszę jaka faktycznie jest głośność.
nikoniarz
19-10-2014, 13:11
Hej,
właśnie na dniach będę kupował obiektyw 18-105. Mam nadzieję, że faktycznie będzie cichy.
PS: Po testach napiszę jaka faktycznie jest głośność.
Biorąc pod uwagę cenę, to N18-105 jest bardzo cichym obiektywem. W moim przypadku jest on zdecydowanie cichszy chociażby od N35/1.8G. Aczkolwiek nie jest na tyle cichy, by nie przeszkadzał w nagraniach wideo. Niestety.