Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Domyślnie D7100 a może D5300 ?

Witam !

Mam pytanie : chciałbym kupić aparat i obiektywy do zdjęć na blog, stronę www oraz ewentualnie do wydawnictw (fotografia ilustracyjna nie albumowa), zdjęcia głównie architektura i krajobrazy, kręci mnie też makro.
    Od tygodnia myślę co wybrać - czy do powyższych zastosowań wystarczy D5300 czy warto dołożyć (w sumie niewiele) do D7100 ?
    Na obiektywy mam 3000 - może 4000 pln.
    Proszę o pomoc w wyborze aparatu i obiektywów do moich potrzeb.

Dzięki za pomoc

Domyślnie

Te 3, może 4k na obiektywy może być mało.
    Do architektury czy krajobrazów raczej będzie potrzebne coś szerszego:
    Sigma 8-16/4.5-5.6 lub 10-20/4-5.6
    Do makro:
    Tamron 60/2.0
    Tamron 90/2.8 VC USD
    No i jeszcze może być przydatny jakiś uniwersalny, bo ultra szerokie nie zawsze się sprawdzają.

Co do puszki - w makro czy architekturze ruchomy ekran często się przydaje i tu D5300 ma przewagę.
    Teraz pytanie, czy funkcje dostępne w D7100 będą Ci potrzebne, jak np. sterowanie lampa zdalną z body (lampa wbudowaną)
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta

Co do puszki - w makro czy architekturze ruchomy ekran często się przydaje i tu D5300 ma przewagę.
    Teraz pytanie, czy funkcje dostępne w D7100 będą Ci potrzebne, jak np. sterowanie lampa zdalną z body (lampa wbudowaną)
    Ten ruchomy ekran, GPS i WI-FI w D5300 robią różnicę i właśnie ten model preferowałem ale czytając posty m.in. na tym forum i rozmawiając ze sprzedawcami w sklepie większość poleca jednak D7100.
    Pewnie zaawansowane funkcje D7100 nie będą mi potrzebne (przynajmniej na początku) ale jak mamy wydać kasę na body to chciałbym kupić coś co mi jakiś czas posłuży i będzie miało jak najlepszy współczynnik cena/jakość

Te "bajery" z D5300 mogą mi się przydać:
    Ruchomy ekran tak jak pisałeś bardzo się przydaje - szczególnie w makro.
    GPS - pozwala łatwo indeksować geograficznie zdjęcia.
    WI-FI - przyda się przy makro (chyba że się mylę) - tu mam też pytanie - można sterować Nokią Lumią z Windows czy tylko telefonami z Androidem ?
    Ostatnio edytowane przez silesiaus ; 10-10-2014 o 00:54

Domyślnie

Teoretycznie wszystko "może się przydać" Osobiście ponad ruchomym ekranikiem postawiłem porządny wizjer (między serią D5xxx a D7xxx w tej kwestii moim zdaniem nie ma porównania). Do tego doszły: migawka 1/8000, górny lcd, więcej pól AF, dwa sloty na karty oraz mikroregulacja i wybór stał się oczywisty. No ale to kwestia indywidualna.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez silesiaus Zobacz posta
    tu mam też pytanie - można sterować Nokią Lumią z Windows czy tylko telefonami z Androidem ?
    Są na Androida, Linuxa, OSX, iOS i Windowsa, ale nie na Windows Phone.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

ja przesiadlem sie z D5300 na D7100.
    Na dluzsza mete wyszlo ze:

gps nie uzywany - szkoda baterii
    wifi j.w

AF w d7100 wygrywa zdecydowanie
    ergonomia tak samo

tylko tego ekraniku gibanego szkoda
    D7100 /// n18-105 f/3.5-5.6 AF-S /// n50 f/1.8 /// s10-20 f/4-5.6
    http://www.flickr.com/photos/lukpep/

Domyślnie

Po konsultacjach ze znajomymi i postudiowaniu tego forum (kilka nocy zarwanych ) zdecydowałem się na D7100 z N18-105.
    Ostatnio edytowane przez silesiaus ; 11-10-2014 o 21:54

Domyślnie

Chcę dokupić do D7100 - Tamrona 90 VC USD do zdjęć makro (robale) - czy lepiej kupić coś innego w tej cenie ?

Domyślnie

Witam,

Do tej pory jestem użytkownikiem Fujifilm S5600.
    Mam też kamerę Canon MV900.
    Sprzęty te mam już kilka ładnych lat i wycisnąłem z nich wszystko co możliwe, dlatego nadszedł czas na zmiany.
    W kręgu moich zainteresowań jest Nikon d5300 oraz w dużo mniejszym stopniu Nikon d7100.
    Najprawdopodobniej wybiorę na początek obiektyw Nikon 18-105, potem zdecyduję jakiego obiektywu mi brakuje.
    Sprzęt używam tylko amatorsko: wczasy, wycieczki, imprezy i spotkania rodzinne oraz dzieci.
    Nadmienię, że chcę kupić aparat, którym będę również nagrywać filmy o w/w tematyce.
    Szczerze ma już dość biegania z uwieszonymi na szyi aparatem i kamerą.
    Mam nadzieję, że w przypadku d5300 jest możliwe zastąpienie mojego dotychczasowego tandemu aparat/kamera (Fujifilm S5600/Canon MV900) nikonem d5300 właśnie?

Plusy d5300 wg mnie w porównaniu do d7100:
    - ruchomy wyświetlacz - przy filmowaniu to istotna zaleta
    - tryb 50p
    - mniejszy i lżejszy
    - nowszy procesor

minusy:
    - słabsza ergonomia
    - mniej przycisków do obsługi ustawień (trzeba zagłębiać się w menu)
    - brak uszczelnień

Powiem szczerzę, że gdyby d7100 miał ruchomy wyświetlacz i tryb 50p (przy dzieciach myślę, że to super sprawa) kupiłbym go, a tak kieruję się raczej w stronę d5300.

Proporcje przy wyborze tak 80% dla d5300 i 20% dla d7100.

Dodam również, że zdecydowany jest na system lustrzany Nikona.
    W moim przypadku kwestia finansowa wyboru d5300/d7100 nie ma znaczenia.

Czytałem/oglądałem zarówno testy d5300 na polskich i zagranicznych stronach - zbiera zawsze dobre recenzje.
    Nie wiem czemu d5300 wzbudza u nas takie, często negatywne, emocje?

Czytałem/oglądałem również test Fatmana, który tak naprawdę ostatecznie przechylił szalę w kierunku d5300 (dzięki Fatman - dobry test).

Reasumując, bo trochę się rozpisałem, proszę Was o sugestie, podpowiedzi co do mojego wyboru d5300, przy moich ukierunkowaniach zdjęciowo-filmowych, które Wam wyżej przedstawiłem i tematyce moich zdjęć/filmów.

Pozdrawiam
    ma1234

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ma1234 Zobacz posta
    Witam,

Do tej pory jestem użytkownikiem Fujifilm S5600.
    Mam też kamerę Canon MV900.
    Sprzęty te mam już kilka ładnych lat i wycisnąłem z nich wszystko co możliwe, dlatego nadszedł czas na zmiany.
    W kręgu moich zainteresowań jest Nikon d5300 oraz w dużo mniejszym stopniu Nikon d7100.
    Najprawdopodobniej wybiorę na początek obiektyw Nikon 18-105, potem zdecyduję jakiego obiektywu mi brakuje.
    Sprzęt używam tylko amatorsko: wczasy, wycieczki, imprezy i spotkania rodzinne oraz dzieci.
    Nadmienię, że chcę kupić aparat, którym będę również nagrywać filmy o w/w tematyce.
    Szczerze ma już dość biegania z uwieszonymi na szyi aparatem i kamerą.
    Mam nadzieję, że w przypadku d5300 jest możliwe zastąpienie mojego dotychczasowego tandemu aparat/kamera (Fujifilm S5600/Canon MV900) nikonem d5300 właśnie?

Plusy d5300 wg mnie w porównaniu do d7100:
    - ruchomy wyświetlacz - przy filmowaniu to istotna zaleta
    - tryb 50p
    - mniejszy i lżejszy
    - nowszy procesor

minusy:
    - słabsza ergonomia
    - mniej przycisków do obsługi ustawień (trzeba zagłębiać się w menu)
    - brak uszczelnień

Powiem szczerzę, że gdyby d7100 miał ruchomy wyświetlacz i tryb 50p (przy dzieciach myślę, że to super sprawa) kupiłbym go, a tak kieruję się raczej w stronę d5300.

Proporcje przy wyborze tak 80% dla d5300 i 20% dla d7100.

Dodam również, że zdecydowany jest na system lustrzany Nikona.
    W moim przypadku kwestia finansowa wyboru d5300/d7100 nie ma znaczenia.

Czytałem/oglądałem zarówno testy d5300 na polskich i zagranicznych stronach - zbiera zawsze dobre recenzje.
    Nie wiem czemu d5300 wzbudza u nas takie, często negatywne, emocje?

Czytałem/oglądałem również test Fatmana, który tak naprawdę ostatecznie przechylił szalę w kierunku d5300 (dzięki Fatman - dobry test).

Reasumując, bo trochę się rozpisałem, proszę Was o sugestie, podpowiedzi co do mojego wyboru d5300, przy moich ukierunkowaniach zdjęciowo-filmowych, które Wam wyżej przedstawiłem i tematyce moich zdjęć/filmów.

Pozdrawiam
    ma1234
    moze dla Ciebie 80 do 20% na korzysc D5300 a dla wiekszosci jest odwrotnie, ekranik czy tryb 50p to dla "filmowcow" troche sie kolego rozpedziles, ledwo zalozyles konto,

co to Tamrona 90 usd vc to bardzo dobre szklo, mozesz tez kupic starszego tamrona albo tokine 100mm
    D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów