PDA

Zobacz pełną wersję : Przekręt brytyjski

ropusz
06-10-2014, 16:36
Właśnie jakiś gościu próbuje mnie wrobić w przekręt brytyjski (nigeryjski) i zastanawiam się czy jest sens się z nim drażnić czy od razu skończyć dyskusję? A może gdzieś go zgłosić?

freefly
06-10-2014, 16:42
Masz czas, to baw się dobrze.
A zgłosić można .......właśnie na na forum.;)

MstrG
06-10-2014, 16:44
Właśnie jakiś gościu próbuje mnie wrobić w przekręt brytyjski (nigeryjski) i zastanawiam się czy jest sens się z nim drażnić czy od razu skończyć dyskusję? A może gdzieś go zgłosić?

Czy w adresie mailowym występuje słowo pastor? :D

ropusz
06-10-2014, 16:46
Czy w adresie mailowym występuje słowo pastor? :D

Nie pastor, ale domena to dobrytata ;)

Misher
06-10-2014, 16:57
Ciekawa rzecz, a możesz przyblizyć sytuację bo jestem nie w temacie. O co chodzi z tymi przekrętami?

ropusz
06-10-2014, 17:01
Jak sprzedajesz coś na powiedzmy rodzimym portalu aukcyjnym (raczej droższy sprzęt niż tańszy) to zgłasza się jakiś swieżak i chce żebyś mu wysłał towar do UK. Zgadza się w zasadzie na dowolną cenę i prosi o podanie danych do przelewu. Po ich otrzymaniu wysyła fikcyjny dokument potwierdzający wykonanie przelewu z Money Transfer czy innego i prosi o pośpiech bo wakacje/ślub czy inne. Jak na podstawie tego potwierdzenia wyślesz towar to nie zobaczysz więcej ani towaru ani pieniędzy.

RobertMiernik
06-10-2014, 17:03
Ja zawsze podaje numer konta i wysyłam fikcyjny numer paczki.

sailor
06-10-2014, 17:09

w sumie kiedys mozna by sie zrzucic na jakiegos dobrego smierdziela aktywujacaego sie po otwarciu paczki i wyslac delikwentowi :) jakby nie mogl sam ze soba wytrzymac przez tydzien to moze by mu przeszlo mataczenie :P

pwaos
06-10-2014, 17:09

To całkiem dobry pomysł. Przecież zawsze można się pomylić. :D ropusz, podrzuć na pw nagłówek e-maila od tego gościa.

MstrG
06-10-2014, 17:19
Ja dostałem coś takiego, jak się spytałem skąd jest dokładnie, bo mam znajomego w UK, który by mu dostarczył aparat ;)

i am from the Uk and i want to send the item to my pastor in Nigeria

Shipping Address is

Full Name:BABATUNDE BOLAJI
Address:4,AMODU STREET
City:AGEGE
State:LAGOS
Zip Code:23401
Country:NIGERIA

Później spytałem czy zna Micheala Olabode, bo on też jest z Agege, co więcej mieszka pod tym samym adresem :D niestety wtedy kontakt się urwał :(

Teraz jak dostaję takie maile to nie chce mi się odpowiadać. Często jednak spotykam się, że pada stwierdzenie, że to dla pastora, lub wręcz w nicku jest "pastor".

freefly
06-10-2014, 17:21
w sumie kiedys mozna by sie zrzucic na jakiegos dobrego smierdziela aktywujacaego sie po otwarciu paczki i wyslac delikwentowi :) jakby nie mogl sam ze soba wytrzymac przez tydzien to moze by mu przeszlo mataczenie :P

To może lepiej samemu zapakować się do paczki i złapać go na gorącym uczynku przy otwieraniu przesyłki.

sailor
06-10-2014, 17:23
To może lepiej samemu zapakować się do paczki i złapać go na gorącym uczynku przy otwieraniu przesyłki.

wolalbym wyslac jakiegos wymadrzajacego sie pseudoprawnika - mialby pod reka cala mase bajek by to wykonac :P

freefly
06-10-2014, 17:29
wolalbym wyslac jakiegos wymadrzajacego sie pseudoprawnika - mialby pod reka cala mase bajek by to wykonac :P

To wyślij.

sailor
06-10-2014, 17:42
To wyślij.

to wskakuj do kartona

jasin
06-10-2014, 17:49
Widzę, że nie tylko mnie próbowali tak załatwić. Za pierwszym razem koleś zapytał czy cena jest ostateczna, miał ponad 60 komentarzy więc odpisałem jaka jest jego propozycja i dostałem maila pisanego łamaną polszczyzną pomieszaną z angielszczyzną, jak z translatora, że cena mu pasuje choć była wysoka i pokryje koszt wysyłki do Anglii, ale muszę podać mu swoje dane bo, żeby zamówić kuriera musi je mieć, był tam też jakiś link niby do firmy kurierskiej, ale już nie klikałem bo przypomniał mi się właśnie "przekręt nigeryjski". Teraz bez przerwy dostaję maile ze świeżo założonych kont z pytaniami o cenę, pisane bez ładu i składu jak z translatora.

matomi
06-10-2014, 17:56
Ja raz jak sprzedawałem telefon to też do mnie napisał taki jeden łamaną angielszczyzną, że niby mieszka w Afryce i żeby mu wysłać, ale jedyne co mu wysłałem to odpowiedź mailowa z czteroliterowym skrótem :)

ropusz
06-10-2014, 18:01
Mojemu naciągaczowi zablokowali już konto na portalu aukcyjnym. Póki co zaproponowałem mu specjalną cenę dla niego - trzy razy wyższą i czekam jak bardzo jest zdesperowany :) Zacytuję też dyskusję bo pokazuje co to znaczy łamana polszczyzna:
> możesz wysłać do Londynu?
> Pewnie tak, musiałbym sprawdzić koszty przesyłki kurierskiej.
> Dobra można szukać tutaj koszt wysyłki (http://www.pocztex.pl/ems/cennik/) i to, co jest warunkiem Proszę dostać wrócić
> Sprawdziłem i koszt wysyłki kurierem GLS to 139 PLN. If it’s easier for you we can write in English.
> wiec prosze zakonczyc pozycje teraz i wrócic do mnie ze swoimi pelnymi szczególów bankowych, takich jak:

Konta: Nazwa
Nazwa: BANK
Nr Konta bankowego
Tel.
SWIFT: KOD
Adres
miasto
Laczna zl Koszt LuB EUR

tak, ze mozna przekazac na konto tak szybko jak to mozliwe

freefly
06-10-2014, 18:03
to wskakuj do kartona

Do kartonu.
Wskoczę pod warunkiem, że dasz do oglądania jakieś zdjęcia w czasie transportu. Mogą być nawet zrobione przez fotografa sfrustrowanego przez fotografujących unikających podatków lub przyjmujących zlecenia, a nie posiadających odpowiednich kwalifikacji.;)

sailor
06-10-2014, 18:32
Do kartonu.
Wskoczę pod warunkiem, że dasz do oglądania jakieś zdjęcia w czasie transportu. Mogą być nawet zrobione przez fotografa sfrustrowanego przez fotografujących unikających podatków lub przyjmujących zlecenia, a nie posiadających odpowiednich kwalifikacji.;)

Powiedzialem ze do kartona to do kartona ;P
Nie ma sprawy ale ty placisz za nadbagaz i zalatwiasz wiekszy karton by sie wydruki zmiescily bo sfrustrowani fotografowie drukuja w rozmiarach od 60x90 ;)

shaolin
07-10-2014, 04:28
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/ctfrv4-2.jpg
źródło (http://imagizer.imageshack.us/a/img905/1391/ctfrv4.jpg)

cz4rnuch
07-10-2014, 07:59
I to nie są czcze pogróżki...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://somalilandpress.com/wp-content/uploads/2011/05/somali-shilling.jpg)

... także apeluję do waszych serc. Dajcie im coś w końcu kupić.

źródło (http://thecable.foreignpolicy.com/files/imagecache/860x/somalicrooped.jpg)

ekonet
07-10-2014, 08:40
... także apeluję do waszych serc. Dajcie im coś w końcu kupić.
A czemu również? :)

ropusz
07-10-2014, 08:40
Widać drukarkę kolorową już kupili ;)

cz4rnuch
07-10-2014, 08:46
A czemu również? :) Bo dałem ciała. Niech będzie "zatem".

ekonet
07-10-2014, 08:51
Bo dałem ciała. Niech będzie "zatem".
Mogę poprawić też na "tak że". :)
Wybór należy do Ciebie. :)

cz4rnuch
07-10-2014, 09:01
Nie poprawiaj. To dobry przykład i nau(cz)ka dla mnie :)

ekonet
07-10-2014, 09:04
Nie poprawiaj. To dobry przykład i nau(cz)ka dla mnie :)
Nie lubię się znęcać. (i tak nikt w to nie uwierzy). :)

freefly
07-10-2014, 10:47
Powiedzialem ze do kartona to do kartona ;P
Nie ma sprawy ale ty placisz za nadbagaz i zalatwiasz wiekszy karton by sie wydruki zmiescily bo sfrustrowani fotografowie drukuja w rozmiarach od 60x90 ;)

60x90-małe.
Dobrze, na jaki adres odesłać delikwenta? Czy na miejscu go rozliczyć?;)

ropusz
07-10-2014, 11:26
No to kontynuacja. Zakończyłem aukcję przed czasem, zgodnie z zaleceniem. Dostałem maila od Mrs Sandra Wallace w imieniu banku Barclay's Bank of London z potwierdzeniem wykonania przelewu. Tak naprawdę to mail z adresu [email protected] w imieniu [email protected]. W mailu jest napisane, że przelew został zabezpieczony w banku i zostanie wykonany jak tylko prześlę do banku (czyli na ten podany adres) numer przesyłki, którą mam wysłać na podany w mailu adres. Później otrzymałem maila od tego gościa i już nie silił się na polszczyznę...

Good Morning i just transfer money to your account now so i think you got the confirmation from my bank please check your SPAM Message or INBOX so please here is the shipping Information below

Tommy Wallace
19B BRUNSWICK PARK
City : CAMBERWELL
Postal code: SE5 7RJ
Country : UNITED KINGDOM

Ship the item throu EMS Express(EE) we conclude, and then send the scanned copy of document proof to bank so that my bank can verify the shipment ,and the transaction will be completed immediately to your account immediately send the shipping evidence to Them i am waiting to read from you

ropusz
07-10-2014, 12:38
Spytałem dlaczego już nie pisze po polsku i otrzymałem odpowiedź:
wszystko, co musisz teraz zrobic, wziac towar na poczte wokól Ciebie i wyslac go tak, ze mój bank moze zwolnic pieniadze na swoje konto, bo powiedziano mi, jak tylko wyslac do nich numer transferu wysylki, ze pieniadze beda uwalniac do Twojego konto w Polsce wiec prosze bedzie kocham cie, jesli lepiej zrozumiec Martwie sie bardzo mój bank potrzebujesz wysylki dowodów potwierdzajacych pieniadze na ostatnim etapie, wiec prosze, pospiesz sie

Tak naprawdę jest jedna zasada aby się uchronić przed tego typu oszustwami - nie wysyłać towaru dopóki pieniądze nie znajdą się na Waszym koncie.

matomi
07-10-2014, 13:37
Targu nie dobiłeś, ale przynajmniej znalazłeś miłość! [emoji4]

piotrbzdyra
07-10-2014, 14:59
Fajne:)

Mikołaj
07-10-2014, 16:56
za samo "kocham cie" warto mu to wysłać :)

sufenta
07-10-2014, 17:09
z tego powodu jesli nie ma mozliwosci placenia paypal mozna z transakcji zrezygnowac. P.S. moja zona kupila cos w internecie i okazalo sie, ze przelew musi do polskiego banku nastapic- pani z naszego banku zadzwonila do zony z pytaniem, czy wie, ze do polski przelew bedzie wykonany :-)

slavec
07-10-2014, 18:56
Spytałem dlaczego już nie pisze po polsku i otrzymałem odpowiedź:
wszystko, co musisz teraz zrobic, wziac towar na poczte wokól Ciebie i wyslac go tak, ze mój bank moze zwolnic pieniadze na swoje konto, bo powiedziano mi, jak tylko wyslac do nich numer transferu wysylki, ze pieniadze beda uwalniac do Twojego konto w Polsce wiec prosze bedzie kocham cie, jesli lepiej zrozumiec Martwie sie bardzo mój bank potrzebujesz wysylki dowodów potwierdzajacych pieniadze na ostatnim etapie, wiec prosze, pospiesz sie

Tak naprawdę jest jedna zasada aby się uchronić przed tego typu oszustwami - nie wysyłać towaru dopóki pieniądze nie znajdą się na Waszym koncie.

Następny etap to list od ,,klienta" że jest problem w banku, potem list z ,,banku" że zabezpieczyli dla ciebie (np.) o 1000PLN za dużo (przez nieuwagę pracownika, którego juz zwolnili) i kasa jest zablokowana, nie może jej podjąć klient ani nie mogą wysłać tobie, i tu zaczyna się jazda : proszą o pilną wpłatę nadpłaty (tego np. 1000) na konto w Nigerii, po czym obiecują przelać ci całą kwotę (łącznie z nadpłatą)!!!!!!!

Lektura:
http://allegro.mikroprogramy.pl/nigeryjski-przekret.html

Pozdrowienia!

jo44
07-10-2014, 23:21
19B BRUNSWICK PARK
City : CAMBERWELL
Postal code: SE5 7RJ
Właśnie czeka na Twoją paczkę:

źródło (https://db.tt/WUGh6tfw)

:)

filemoon
08-10-2014, 08:27
Na wyspach robia to sprytniej. Dostajesz czek ale na skutek pomylki czek nie jest na 1000e (przykladowa cena zakupu) ale na 10.000e (oczywiscie jakis blad przy wypisywaniu). Prosza wiec cie o odrslanie 9.000e pilnie przez Western Union.

Ty idziesz do banku i realizujesz czek, pieniadze wplywaja na twoje konto 10.000e. Po czym przesylasz 9.000e za pomoca Western Union i myslisz ze jest cudnie.

Tymczasem dnia nastepnego przychodzi polecenie z banku zwrotu 10.000e (zabieraja) z powodu nieautoryzowanego uzycia czeku. I zostajesz z dlugiem 9.000e.

;)

SerU
10-10-2014, 00:47
Ale przecież na czekach w UK trzeba wpisać kwotę cyferkami i słownie, więc ten przykład z 10.000e jest trochę dziwny...

filemoon
10-10-2014, 08:40
Czek jest na 10 tys kwota literkami tez. Idziesz do banku i realizujesz i czesto dostajesz to 10 tys, po czym nastepuje cofniecie czeku (nieautoryzowane uzycie) a ty jak wyslales "nadwyzke" WU to masz cieplo. Jak nie wyslales to jestes na 0.

Klarowne?

Tutaj grozne jest to ze kasa sie na koncie pojawia i z niej "oddajesz nadwyzke".

jasin
10-10-2014, 10:28
Dostałem dziś znów zapytanie o przedmiot od użytkownika ze sporą liczbą komentarzy z zapytaniem "Jaka jest twoja najlepsza cena?", dla mnie to trochę dziwne, bo normalny polak by tak nie sformułował pytania, jak to rozumieć, włamują się na czyjeś konta?

Edit:
Już znalazłem coś o tym pytającym, to niejaki pan Paul Maxwell, jeden z oszustów nigeryjskich.

ropusz
10-10-2014, 12:30
Ja "swojemu" oszustowi napisałem, że laptop mi się popsuł, więc nie mogę go wysłać ale w zamian mogę wysłać prawie nowego McBook Pro, tylko musi dopłacić. I już się nie odzywa.

GeparD
10-10-2014, 13:42
Czek jest na 10 tys kwota literkami tez. Idziesz do banku i realizujesz i czesto dostajesz to 10 tys, po czym nastepuje cofniecie czeku (nieautoryzowane uzycie) a ty jak wyslales "nadwyzke" WU to masz cieplo. Jak nie wyslales to jestes na 0.

Klarowne?

Tutaj grozne jest to ze kasa sie na koncie pojawia i z niej "oddajesz nadwyzke".

troche dziwne, bo kilka czekow realizowalem i faktycznie pieniadze pojawiaja sie na koncie (widac wieksze saldo) ale niestety ich nie mozna tknac do momentu autoryzacji czeku, co trwa ok tygodnia.

filemoon
10-10-2014, 17:55
Z tym "naciaganym" przykladem sam mialem stycznosc, ba gdzies mam jeszcze wypisany czek ;), nie trafil do realizacji. Ale sie tym zainteresowalem i poczytalem o doswiadczeniach innych ludzi.

Kazda metoda jest dobra jesli jakis jej odsetek przynosi dochod naciagajacemu.

Czasem sprzedajacy jest tak ucieszony tym ze dostal dobra cene za przedmiot ze wygasza wszelakie alarmujace sygnaly.

MstrG
10-10-2014, 20:07
Dostałem dziś znów zapytanie o przedmiot od użytkownika ze sporą liczbą komentarzy z zapytaniem "Jaka jest twoja najlepsza cena?", dla mnie to trochę dziwne, bo normalny polak by tak nie sformułował pytania, jak to rozumieć, włamują się na czyjeś konta?

Edit:
Już znalazłem coś o tym pytającym, to niejaki pan Paul Maxwell, jeden z oszustów nigeryjskich.

kwadrat-gsm a mail z domeny 10g.pl?

jasin
10-10-2014, 20:29
Mail był z szepty.pl

kwadrat-gsmNie bardzo rozumiem.

Sprawa zgłoszona do Allegro, oszust przejął kontrolę nad kontem, ale już zabezpieczyli a przynajmniej tak napisali.

MstrG
10-10-2014, 20:36
Mail był z szepty.pl
Nie bardzo rozumiem.

Sprawa zgłoszona do Allegro, oszust przejął kontrolę nad kontem, ale już zabezpieczyli a przynajmniej tak napisali.

Pytam, bo dostałem takiego samego maila od Paula Maxwella o treści "Jaka jest twoja najlepsza cena?" właśnie od użytkownika kwadrat-gsm, a mail był z adresu [email protected]

jasin
10-10-2014, 21:10
Mój mail był od Kicia0403. To jakaś plaga z tymi oszustami. Jakiś tydzień temu dostałem też maila od Allegro, że moje konto jest zablokowane, żebym kliknął w link i zalogował się, zdziwiło mnie to bo nie miałem żadnych problemów a do tego mail był z adresu powiadomienias.allegro, to "s" na końcu jakoś mi nie pasowało. Wugooglowałem, że faktycznie dużo ludzi dostaje takie maile, oczywiście z wirusem w gratisie.

bognik
10-10-2014, 21:12
Co to się dzieje. Mojemu ojcu włamano się na konto Allegro (chociaż jest podejrzenie, że na maila i z niego na Allegro) i "sprzedano" z niego dwa drogie przedmioty. Dowiedział się o tym, bo otrzymał informację na maila, że coś "sprzedał". Wcześniej nic nie wiedział. Oczywiście sprawa zgłoszona do Allegro i na Policję.

ropusz
10-10-2014, 22:11
Gdzieś czytałem, że cały dochód Nigerii w 1/3 pochodzi z tego typu przekrętów. Nie sądzę zatem, że to jakieś studenciki nigeryjskie dorabiają sobie do studiów. Raczej to zorganizowane grupy. Aż dziw, że jeszcze nie wciągnęli w interes jakiegoś Polaka, który by im pomógł sklecić poprawnego językowo maila.

RobertMiernik
10-10-2014, 22:20
Gdzieś czytałem, że cały dochód Nigerii w 1/3 pochodzi z tego typu przekrętów.

Wybacz, ale ta statystyka wygląda dokładnie jak to zdanie...
cały (dochód) w 1/3 pochodzi

jo44
10-10-2014, 23:37
Coś się Nigeria ponownie zaktywizowała, bo dziś dostałem maila: WE NEED YOUR ASSISTANCE.....
o treści: Hello Sir/Madam.

I am Mr. Peter Alexandra , a representative of Exxon Mobil in London... itd
Zaoferowali mi 40% od 12,2 mln $, chyba się skuszę... :)

zolton
11-10-2014, 01:18
Zaoferowali mi 40% od 12,2 mln $, chyba się skuszę... :)

Łee... i jeszcze pracować trzeba
Mi kiedyś mail przyszedł o jakimś wujku z skądśtam co ma dla mnie spadek kilkanaście mln :D

freefly
12-10-2014, 00:37
Gdzieś czytałem, że cały dochód Nigerii w 1/3 pochodzi z tego typu przekrętów. Nie sądzę zatem, że to jakieś studenciki nigeryjskie dorabiają sobie do studiów. Raczej to zorganizowane grupy. Aż dziw, że jeszcze nie wciągnęli w interes jakiegoś Polaka, który by im pomógł sklecić poprawnego językowo maila.

Nie od dziś wiadomo, że białasy zaczęli cofać się w ewolucji. Może nie wszyscy, ale znaczna cześć, która daje nabierać się na takie i inne numery nie tylko nigeryjskie. Sądzę, że pierwszy lepszy 10 latek z Nigerii pasący kozy, sprzedałby 10 letniego białego, potrafiącego korzystać z komputera, uczącego się trzech języków i mającego już konto na fejsbuku itp.

piotr_74
18-10-2014, 09:46
Co to się dzieje. Mojemu ojcu włamano się na konto Allegro (chociaż jest podejrzenie, że na maila i z niego na Allegro) i "sprzedano" z niego dwa drogie przedmioty. Dowiedział się o tym, bo otrzymał informację na maila, że coś "sprzedał". Wcześniej nic nie wiedział. Oczywiście sprawa zgłoszona do Allegro i na Policję.

też miałem taką sytuację w zeszłym roku. Zgłosiłem na policję i o dziwo we wrześniu dostałem zawiadomienie z prokuratury we Wrocławiu, że sprawa trafiła do sądu, także nasza dzielna policja zatrzymała gościa który to zrobił i oczekuje na rozprawę :).

ropusz
03-11-2014, 19:30
Tym razem nie przekręt brytyjski ale powiązane z rodzimym serwisem aukcyjnym. Dostałem poniższą wiadomość:
"Witaj !!
PayU Aktualizacja Konto Ządanie
W odniesienie do nasz ostatni aktualizacja na płatność metoda,Który wnioskuje dostępność z VISA płatność metoda i inny karty. My niniejszym informować ty z obowiązkowe profil aktualizacja dla wszystko użytkowników, kliknij na poniższy link lub skopiuj go do paska adresowego przeglądarki (upewnij się, że nie ma spacji pomiędzy znakami). https://ssl.allegro.pl/Account-verify-cc-all=Lechtr%4010g.pl&code=2740 - oczywiście link wskazuje na coś innego.

.".To aktualizacja jest wynik z współpraca między ALLEGRO i PAYU dla swój bezpieczeństwo "

Zatem uważajcie na naciągaczy. Pisane łamaną polszczyzną, więc łatwo się było zorientować ale mail w układzie i kolorach identycznych, jak oryginalny mail z allegro i gdyby nie język to można by się nabrać.

Seś@
03-11-2014, 20:29
Jeszcze do niedawna, takie maile ,,przekręty'' przesyłało się do Allegro na adres : [email protected] Ja ostatnio dostałem ze dwadzieścia takich i podobnych maili. Kiedyś po przekazaniu takiego maila na ww adres Allegro coś tam odpowiadało. Obecnie i Allegro pod ww adresem milczy. Chyba klientów mają w czterech literach..

MstrG
03-11-2014, 20:38
Ja natomiast dostałem coś takiego:

źródło (http://i.share.pho.to/c3f38362_o.png)

Oczywiście na link nawet nie klikałem.

Seś@
03-11-2014, 20:41
Ja natomiast dostałem coś takiego:

źródło (http://i.share.pho.to/c3f38362_o.png)

Oczywiście na link nawet nie klikałem.

Właśnie takie przychodziły :-)

fafniak
09-11-2014, 16:11
No więc sprzedajac canona 5DII

padłem chyba ofiarą próby wciągnięcia mnie w taki przekręt:

moja aukcja :
http://allegro.pl/canon-5d2-canon-2d-mark-ii-canon-5d-markii-i4780435573.html

osoba która teoretycznie kupiła ma konto na allegro od 2007 roku...

Wysłałem maila na adres podany w danych allegro
Z informacjami ze znalazłem jeszcze dekielek i wyzwalacz na kablowy.

W odpowiedzi dostałem :
i am winner of your kup terez.i want you to know that i have problem with PAYU and i will only transfer you the money with Bank Transfer.i want you to send the item to me in UK because am currently not in Poland and the item is needed here LONDON.i am ready to pay you the shipment fee.I have checked the shipping cost to the UK where the item is needed with EMS POCZTEX on here(http://www.pocztex.pl/ems_cennik_uslug.php) and it is about 200PLN,

Here is the address below to send the item:
Address: 61 Cambourne close to the new town
Postcode: B6 5ER
City of Birmingham.
Country: United Kingdom

God Bless You..
Greeting.

i need you to mail me your full banking details for the deposit such as

Name:
Account Number:
Swift Code:
Bank Name:
Phone Number:

so that i can make the transfer to you ..

waiting for your fast reply..

TOP67
09-11-2014, 16:30
Ja wystawiłem W510 za 1500 zł. Dostałem taką wiadomość (użytkownik od 2009 roku)

i am going to pay 1600pln +200pln for the shipping to UK via EMS Express mail and i am paying you with bank transfer.so send me your full bank details so that i can able able to commence with the payments to your account okay. calculate the shipment cost to UK plus item cost and also send me your full bank details for payment.

Also provide me the following details for payment:
Full Name:
Address:
City:
Zip Code:
Swift Code :
Phone Number:
Bank Name:
Bank Account Number:

Total Estimate to be sent to your account including shipping cost :
waiting for your fast reply.

grzegorzant
18-11-2014, 10:29
Wystawiłem przedmiot na A i wśród wielu maili takie :

"
Hello,
1. I just receive a message from my bank that the transfer i made to you has been confirmed,did you get the confirmation of the transfer from my Bank,please check your inbox or spam messages carefully for the transfer.i will like you to know that the bank need you to complete the transaction today

Shipping Address

Name : James Wals
Address : 13b kashgar road plumstead
Zip Code : se18 1hw
City : london

May God bless you "

2. mariusjanett
To
me
Nov 15 at 12:08 PM
Musisz wyslac mi calkowity koszt musze placic i dane bankowe do platnosci, takich jak
Nazwa:
Numer konta:
swift code
Nazwa banku:
Numer telefonu:
tak, ze moge przelac pieniadze na Ciebie

Dnia 15 listopada 2014 12:05 grzegorz antoni <[email protected]> napisał(a):

Reply, Reply All or Forward | More
me
To
mariusjanett
Nov 15 at 12:39 PM
Cena obiektywu : 3999,00 pln

Przesyłka do UK hmmm nie wiem :)

Dane do przelewu :

GRZEGORZ KANPACZYŃSKI
mBank
66 1140 2004 0000 3402 4695 7002

Tel. +48 602 750 388

Pozdrawiam GK

Wysłane z iPada

Dnia 15 lis 2014 o godz. 12:08 mariusjanett <[email protected]> napisał(a):

mariusjanett
To
me
Nov 15 at 12:42 PM
Witam proszę dziś weeknd bank nie otworzy usuń element z allegro teraz i będzie dokonać płatności w poniedziałek rano i dostać element gotowy do wysyłki

Dnia 15 listopada 2014 12:39 GK <[email protected]> napisał(a):

me
To
mariusjanett
Nov 15 at 12:45 PM
Niestety
Po wielu niemiłych sytuacjach na A. muszę mieć najpierw pieniądze na koncie, dopiero usunę przedmiot z aukcji. Przykro mi
Proszę jeszcze podpowiedzieć dokąd pójdzie wysyłka

Wysłane z iPada

Dnia 15 lis 2014 o godz. 12:42 mariusjanett <[email protected]> napisał(a):

mariusjanett
To
me
Nov 15 at 2:37 PM
Tak, proszę usunąć element z allegro ze względów bezpieczeństwa i będzie dokonać płatności na poniedziałek rano

Dnia 15 listopada 2014 12:45 GK <[email protected]> napisał(a):

mariusjanett
To
me
Nov 17 at 10:35 AM
witam proszę, co dzieje się teraz czy wysłać element ???

Dnia 15 listopada 2014 12:45 GK <[email protected]> napisał(a):

me
To
mariusjanett
Nov 17 at 2:05 PM
Witam
Niestety nie mogę wysłać przedmiotu, póki pieniądze za obiektyw + przesyłka nie znajdą się na MOIM KONCIE !
Pozdrtawiam Grzegorz

i na koniec :D

hey good morning please i read all your message but i want you to know that i'm woman of God and i will never do anything that will tarnish my name now i call bank manager to cancel the transaction but no way because the money was hold in Warsaw because they are waiting for you to send them shipment receipt please my Bank is doing this for security reason now send the item and send my bank shipment receipt immediately they will credited your account

spiritus
18-11-2014, 10:33
@up
Wiele wałkowany przekręt nigeryjski :P

grzegorzant
18-11-2014, 10:34
:D

TOP67
18-11-2014, 10:36
Ostatnio zwany brytyjskim. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=253533

MC_
18-11-2014, 10:40
Jakiś tydzień temu moja żona dostała akta sprawy w takim temacie. Prokuratura umorzyła, ponieważ paczka poszła do UK, a logowanie na konto było zarówno z UK jak i USA.
Jedyne co pozostało, to przekazać sprawę za granicę, choć z dokumentów wynikało, że policja bardzo solidnie podeszła do problemu.

fafniak
18-11-2014, 10:43
W ciagu 4 dni - zgłosiłem w sumie 3 konta allegro działajace w ten sposób

jasin
14-02-2015, 16:53
Allegro Logo

Szanowny Allegro uzytkownika,

OSTATNI I KONCOWE UWAGA

Twój Allegro Czlonkostwo zostanie zakonczone w ciagu najblizszych 24 godzin od otrzymania tej wiadomosci.

!!! Powód !!!

Nasza Zautomatyzowany system ma Wykryto, ze karta kredytowa, która jest zwiazane z kontem Allegro odnotowano kradziezy lub moze zostaly spadla o swoje karty kredytowej, adres rozliczeniowy nie pasuje Nasze Records, Allegro Zazwyczaj konczy czlonków uzytkowników z nieprawidlowym platnosci Adres.

Co robic nastepny

Kliknij ponizszy link, Enter Twoja Karta kredytowa Szczególy Aby potwierdzic swoja tozsamosc w ciagu 2-5 sek

KLIKNIJ TUTAJ aby zweryfikowac EMAIL

JESLI JESTES Majace problem, aby wyswietlic strone w starszych wersjach Przegladarka kliknij prawym przyciskiem myszy na link powyzej, wybierz Kopiuj LINK LOKALIZACJA I wklej na twoja Internet Explorer WEB Przegladarce.

MOZESZ IGNORUJ Ta wiadomosc, jesli wolisz, aby zakonczyc Lódz Twoim CZLONKOSTWO Z allegro

Twoje konto zostanie zawieszony w ciagu 24 godzin od otrzymania te wiadomosc

Nalezy pamietac, ze karty kredytowej NIE oplata musimy tylko go, aby potwierdzic ZE NAPRAWDE WLASCICIEL.!

bedziemy PONOSI jestes jednym z falszywych CZLONKÓW który uzywa UKRADZIONE karty kredytowej na Allegro

Bedziemy miec nalezy przeslac na adres domowy w poblizu Komisariat Policji, dzieki czemu mozna byc aresztowany i oskarzony do sadu o tozsamosci kradziez.

Zespól Allegro
www.Allegro.pl
Dostał ktoś z was ostatnio takie coś? Ciekawym językiem napisane:-P

pwaos
14-02-2015, 17:15
Tak działa translator. Co ciekawe, mimo że jest to wręcz "gryzące w oczy" znajdzie się zawsze osoba, która kliknie w pospiechu w podany link.

nomen82
15-02-2015, 23:16
Mam wystawione D90 i juz 4 emaile "z Londyna". Przekret nadal ma zwolenikow.W tym jeden z 272 pozytywami, ktos kupił 260 przejsciowek EU-GB po 4,99 zeta...

freefly
16-02-2015, 00:31
Tak działa translator. Co ciekawe, mimo że jest to wręcz "gryzące w oczy" znajdzie się zawsze osoba, która kliknie w pospiechu w podany link.

Tapatalknięte

Ludzie składają podpisy pod dokumentami, których nawet nie czytają, to i w "pospiechu" klikają na linki.
Selekcja naturalna.

pwaos
16-02-2015, 07:55
Mam wystawione D90 i juz 4 emaile "z Londyna". Przekret nadal ma zwolenikow.W tym jeden z 272 pozytywami, ktos kupił 260 przejsciowek EU-GB po 4,99 zeta...

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

To tylko zgłosić takie konto do Alle...

nomen82
20-02-2015, 15:35
Uwaga na nową akcję !!!

Dziś dostałem:

Dear Allegro użytkownika,

Twoje konto w Allegro zostanie zawieszony w ciągu najbliższych 24 godzin.

Kliknij poniższy link, zaloguj się podając swoją nazwę użytkownika Allegro oraz hasła, zostaniesz przekierowany do do powierzchni profilu i będzie prosić o e-mail / login i hasło.

Bezpiecznie wprowadzić e-mail / Nazwa użytkownika i hasło, aby zakończyć etap potwierdzania i weryfikacji adresu e-mail z Allegro.

KLIKNIJ TUTAJ ABY SPRAWDZIĆ Adres email.

Nasz zautomatyzowany automatycznie zawiesić i zablokować konta Allegro, jeśli nie potwierdzi swój adres e-mail, w 24 godzin od otrzymania tej wiadomości.

Jak nigdy nie będzie mógł się zarejestrować lub zarejestrować nowe konto, jeśli obecne konto zostanie zawieszone.

Sprawa zgłoszona serwisowi ale robia sie coraz bardziej pomysłowi.

Seś@
20-02-2015, 16:17
Uwaga na nową akcję !!!

Dziś dostałem:

Dear Allegro użytkownika,

Twoje konto w Allegro zostanie zawieszony w ciągu najbliższych 24 godzin.

Kliknij poniższy link, zaloguj się podając swoją nazwę użytkownika Allegro oraz hasła, zostaniesz przekierowany do do powierzchni profilu i będzie prosić o e-mail / login i hasło.

Bezpiecznie wprowadzić e-mail / Nazwa użytkownika i hasło, aby zakończyć etap potwierdzania i weryfikacji adresu e-mail z Allegro.

KLIKNIJ TUTAJ ABY SPRAWDZIĆ Adres email.

Nasz zautomatyzowany automatycznie zawiesić i zablokować konta Allegro, jeśli nie potwierdzi swój adres e-mail, w 24 godzin od otrzymania tej wiadomości.

Jak nigdy nie będzie mógł się zarejestrować lub zarejestrować nowe konto, jeśli obecne konto zostanie zawieszone.

Sprawa zgłoszona serwisowi ale robia sie coraz bardziej pomysłowi.

To nie nowość. Miałem tym podobnych dziesiątki. Tego maile przekaż na adres Allegoro [email protected]

GeparD
20-02-2015, 18:28
Ja podobny email dostalem ostatnio dotyczacy konta na Amazon.co.uk

music2000
19-06-2015, 13:32
Również dostałem @ od oszusta - cytuję:

"OK ... Dzieki za odpowiedz, ale czy masz paragon w tej pozycji, a ja chce do konca aukcji teraz, bo nie jestem w Polsce i dostarcza 1000 + 200 PLN koszt wysylki (http: // www. Pocztex.pl / ems_cennik_uslug. php) koszt wysylki do LONDYNU

Musisz wyslac mi calkowity koszt musze placic i dane bankowe dla platnosci, takich jak
Nazwa:
Numer konta:
SWIFT CODE
Nazwa banku:
Numer telefonu:
tak, ze moge przelac pieniadze do Ciebie"

- zgłosiłem już do allegro. Konto 116 transakcji -100% pozytywne - oczywiście jest to konto ukradzione - przejęte przez oszustów.

Chyba warto wołami na aukcji pisać: I don't send abroad