PDA

Zobacz pełną wersję : s3 + sb600

Maciej Służenko
01-05-2007, 20:47
Witam. Czy ktoś mi może podpowiedzieć jak sie "dogadać" z lampą sb600 podpieta do Fuji S3pro ? Mój stary F801s+SB25 działał wyśmienicie. Ustawiony na manualu 1/15-1/30 + max dziura w kosciele, na sali (foty slubne) pieknie doswietlał scene. Fuji działa do du...py. Jak włacze TTl to najczesciej mam przejarane zdjecia. Pomyslałem o automatyce tyrystorowej, ale... albo mi sie zdaje albo ktos ja wyciął z tej lampy. Pytam, zatem: jak sie dogadujecie z lampa w s3 ? Jak na razie ustawiam aparat na manual i na lampie dobieram z reki moc. Tylko, że to taka zabawa na oko i co chwila musze sprawdzac czyjest dobrze czy źle. Naprawde TTL flash w fuji to taki bubel ?

Kaleid
01-05-2007, 21:28
Niestety..współpraca s3 pro z lampami w trybie D-TTL jest bardzo delikatnie to mówiąc - nie najlepsza.

marusek
01-05-2007, 22:44
Hehe nooo ;) Z SB800 tez
Kiedys tu na Smurf krytyke sie wybrzydzalem, ale z biegiem czasu i doswiadczen musze sie przyznac... D-TTL (to nie fuji tu winne) to porazka jest. Manualnie.
Z bliska, czy w malych pomieszczeniach - nie narzekam przy odbitym blysku. Ale wypelniajace czy z tele, to wlasnie tak jest.

Ciacho
05-05-2007, 22:19
Ustaw sobie na D-TTl ale pamiętaj ze najważniejszy jest środek kadru. Jak środek "bije" w czernie to musisz korygować na minus, jak na białe to na plus.Dojdziesz do wprawy. Nie mam co prawda Sb600 ale Sb 800 ale i tak dasz rade.