PDA

Zobacz pełną wersję : DataBank

saygon
01-05-2007, 17:52
Właśnie co polecicie (poza Digimate o którym naczytałem się więcej złego niż dobrego). zależy mi najbardziej na bezpieczeństwie danych, radia i inne szmery bajery mało istotne.

mkwiek
01-05-2007, 20:46
zależy mi najbardziej na bezpieczeństwie danych

no to odradzam taki databank. kup więcej kart, są coraz tańsze. Taki databank przy obecnej cenie kart jest drogi, a po za tym przecież to zwykły dysk. a one się psują stojąc w domowym zaciszu a co dopiero kiedy je nosisz itp itd :D
Bezpieczeństwo tym większe im więcej masz kopii danych. Ja np ważne rzeczy trzymam na dwóch dyskach i na dvd. i w miarę jestem bezpieczny :)

saygon
01-05-2007, 21:04
no tak ale chce go zabrac na 3 tyg wyjazd do indii wiec kart musialbym miec.... duzo, bardzo duzo. a np 80 giga spokojnie starczyłoby na ten wyjazd. nie bedzie to coś na czym bede trzymal zdjecia w domu, tylko na wyjazdy zeby nie liczyć się z ilościa wolnego miejsca na kartach.... .
Wiem ze karty sa mniej zawodne itd itp, ale jednak musiałbym ich tam mieć sporawo, a jednak databank wychodzi sporo tnaiej przy wiekszych pojemnościach...

mkwiek
01-05-2007, 21:15
no tak ale chce go zabrac na 3 tyg wyjazd do indii wiec kart musialbym miec.... duzo, bardzo duzo. a np 80 giga spokojnie starczyłoby na ten wyjazd. nie bedzie to coś na czym bede trzymal zdjecia w domu, tylko na wyjazdy zeby nie liczyć się z ilościa wolnego miejsca na kartach.... .
Wiem ze karty sa mniej zawodne itd itp, ale jednak musiałbym ich tam mieć sporawo, a jednak databank wychodzi sporo tnaiej przy wiekszych pojemnościach...

w takim razie może jakiś najprostszy? niestety w doborze tego urządzenia Ci nie pomogę. W takich wypadkach jak Twój zgrywam zdjęcia na laptopa i od razu na dvd.

beachcomber
03-05-2007, 12:31
hmmm, ja bym wcale nie skreslal digimate - uzywam z powodzeniem (40GB) i kilka znajomych mi osob tez tego uzywa bez problemu. moze fakt "awaryjnosci" wynika z tego, jest ich pelno na rynku, tak wiec co ktorys tam sie zepsuje i od razu lament na jakims forum robi ;) ja w kazdym razie moge polecic to urzadzenie jako rozsadny stosunek ceny do jakosci

saygon
03-05-2007, 13:09
w takim razie może jakiś najprostszy? niestety w doborze tego urządzenia Ci nie pomogę. W takich wypadkach jak Twój zgrywam zdjęcia na laptopa i od razu na dvd.
ale nie będę brał lapka do Indii . raz że to z zasilaczem dodatkowe 2 kilo waży, dwa że miejsce a 3 ze jednak jest wrażliwszy niż aparat a nie chce go rozwalić.
beachcomber - dzięki za rade pójdę do sklepu i go oblookam jak sie ma. dzieki za rady:)

fIlek
03-05-2007, 14:51
Też używam Digimate III ze 100 GB HDD i nie narzekam. A psuje się wszystko - DVD też trefne możesz mieć. IMHO DIgimate III jest na tyle bezpieczny, że nie ma zbędnych bajerów, można go kupić w zestawie z dodatkową baterią i ładowarką samochodową i jest niedrogi - ile kart kupisz za 500zł? Niewiele, albo jakieś padaki - już wolę HDD.

leszeg
03-05-2007, 18:02
Mam DIGIMATE i też nie mam nic do niego. Jedyne co musze to dokupic baterie. 10 zgrywan na jednej baterii to mało czasem dla mnie. Na wypady wakacyjne nie widze innej lekkiej wygodnej i niedrogiej alternatywy.

comes
07-05-2007, 14:34
Mam DIGIMATE i też nie mam nic do niego.....

czy są jakieś ograniczenia dot. wielkości pliku, bo np. DIGIMATE V ma < 6MB, a przecież pliki RAW są >10MB?

coobik
07-05-2007, 16:41
uzywam epson p-2000 od ponad pieciu miesiecy. zadnych problemow z nim nie mam. drogi jest w porownaniu do digimate, ale zdjecia mozesz przejrzec. poszukaj, poczytaj o tych urzadzeniach, jak masz mozliwosc idz do sklepu i wez do rak, sproboj zrzucic zawartosc karty. popatrz roznych firm. napewno ktorys ci podpasuje.

Jacek_Z
07-05-2007, 17:17
czy są jakieś ograniczenia dot. wielkości pliku, bo np. DIGIMATE V ma < 6MB, a przecież pliki RAW są >10MB?
to sa ograniczenia w wyświetlaniu zdjęć na wbudowanym wyświetlaczu. co do raw - trzeba sprawdzić jakie modele body są obsługiwane.
jeśli chodzi o kopiowanie plików - to nie spotkałem sie z ograniczeniami wielkości plików. Używam Digimate III i ściagam nefy z d200 - mają po 16 MB.

ArtX
07-05-2007, 19:10
moze cos takiego Cie zainteresuje?
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=23820

Art.

saygon
07-05-2007, 19:29
moze cos takiego Cie zainteresuje?
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=23820

Art.

właśnie o tym myślałem ale rozumiem ze to można tylko sprowadzać?

ArtX
07-05-2007, 19:38
wiem ze ktos z Forum kupowal rzeczy na EastGear (do Polski), i wszystkie formalnosci i wsio, od zlozenia zamowienia do otrzymania przesylki to byl jakis tydzien i nie bylo zadnych problemow.

EDIT:

"Złożyłem zamówienie w sklepie we wtorek.
W środę opuszczało Singapur, a w piątek było w Warszawie.
Jak pisałem formalności trochę trwały:
- musiałem najpierw faksować swoje dane i zgodę,
- wysyłać list priorytetem oraz zapłacić przelewem cło
W rękach miałem w czwartek (3 dni załatwiałem wszelkie formalności) - w sumie 9 dni.
Można to przyśpieszyć w ten sposób, że należy od razu po złożeniu zamówienia zadzwonić do FexEx w Polsce i poprosić o przesłanie szablonów dokumentów do wypełnienia (zgodę i deklarację).

W sumie może to zająć do 5 dni, tj. w poniedziałek zamawiasz albo w niedzielę wieczorem (uwaga na przesunięcie czasowe) i w piątek może być w Twoich rękach."

http://forum.nikon.org.pl/archive/index.php/t-12757.html
pozdrawiam
Art.

saygon
07-05-2007, 21:30
kurde ze tez nigdzie nie mma jakis ogumowanych wersji tylko z małym wyświetlaczem czy zgrał i ile zostało mu beterii... małe proste i tanie...

Jacek_Z
07-05-2007, 21:34
proste obudowy wellanda - mają wskazania na diodach.

saygon
08-05-2007, 01:39
proste obudowy wellanda - mają wskazania na diodach.
a ma ktoś może, bo jak poszukałem po sieci to co nieco jest ale głównie jako informacje a mało kto sie na jego temat z pozycji posiadacza wypowiada

tml
08-05-2007, 05:25
www.vosonic.com / mam model 8360 i sprawuje sie swietnie.