Zobacz pełną wersję : pytanie o studio
kakikow1
29-09-2014, 14:24
witam mam możliwość wynajęcia pomieszczenia za bardzo małe pieniądze i chciałbym w nim robić zdjęcia studyjne ale mam problem bo nie mam firmy i czy bym mógł je robić legalnie ;)
gerronimo
29-09-2014, 14:46
Legalnie i bez działalności to się nie da. No chyba że będziesz robił te zdjęcia za darmo :) Ale wtedy chyba też trzeba jakiś podatek odprowadzać.
Można bez działalności, ale jak robisz coś "w sposób zorganizowany i ciągły" to wedle polskiego prawa podlega pod określenie działalności gospodarczej i ZUS może się przyczepić.
A jak nie będziesz miał na wszystkie roboty umów, to dodatkowo przyczepi się urząd skarbowy, a to już będzie kosztowna przyczepka.
gerronimo
29-09-2014, 15:28
No to nieco sprostuję mój poprzedni wpis. Bez działalności też można, jasne. Ale tylko wtedy gdy zrobisz takich sesji studyjnych powiedzmy 2-3 w roku. W innym przypadku to już będzie traktowane przez US jak działalność gospodarcza.
No to nieco sprostuję mój poprzedni wpis. Bez działalności też można, jasne. Ale tylko wtedy gdy zrobisz takich sesji studyjnych powiedzmy 2-3 w roku. W innym przypadku to już będzie traktowane przez US jak działalność gospodarcza.
interpretacja zalezy od US i troche przesadzacie z tym 3 razy w roku.
a co jesli zalozyciel watku stworzy studio w ktorym bedzie hobbystycznie rozwijal swoje umiejjetnosci a raz w miesiacu robil sesje np do portfolio modelki za pare groszy? tez sie US przyczepi? a jesli podpisze z jakas firma umowe zlecenie na dostarczanie fotografii produktowych to juz w ogole ma spokoj.
kakikow1
29-09-2014, 21:40
dziękuje za odpowiedzi planuje raz na miesiąc robić sesje modelką ;) jak narazie nie ma możliwość założenia firmy ;( i dla tego się pytam jak to legalnie zrobić np umowa o dzieło moze być ;0
Oczywiście że można robić bez działalności zdjęcia studyjne. Tylko Twoimi klientami powinny być firmy a Ty z nimi powinieneś podpisywać umowy o dzieło. Wtedy firma Cię zatrudnia do wykonania usługi, robisz, bierzesz kasę, rozliczasz wszystko w picie raz na rok i tyle. Problem powstaje kiedy chcesz obsługiwać osoby prywatne, bo z nimi umowy o dzieło raczej nie podpiszesz.
Oferte możesz mieć, jako freelancer. I możesz wykonywać usługi ciągle i zorganizowanie. I nikt Ci się nie ma prawa czepić, jeśli te usługi wykonujesz dla firm na umowy o dzieło/zlecenie. Ale dla klientów prywatnych niestety to nie przejdzie, musisz mieć działalność.
kakikow1
30-09-2014, 10:04
aha to dziękuje za odp chyba czeka mnie założenie firmy ;(
gerronimo
30-09-2014, 11:45
interpretacja zalezy od US i troche przesadzacie z tym 3 razy w roku.
a co jesli zalozyciel watku stworzy studio w ktorym bedzie hobbystycznie rozwijal swoje umiejjetnosci a raz w miesiacu robil sesje np do portfolio modelki za pare groszy? tez sie US przyczepi?
Akurat w takim przypadku interpretacje US są indentyczne w całym kraju :) Przerabiałem ten temat, z tymże chodziło o fotografię ślubną. Pisałem swego czasu do Izby Skarbowej z pytaniem czy mogę wykonywać usługi dla osób prywatnych na podstawie umów o dzieło. Odpowiedź była mniej więcej taka, że jeśli chciałbym robić to częściej niż 1-2 razy w roku, to będzie już traktowane jako działalność gospodarcza.
a jesli podpisze z jakas firma umowe zlecenie na dostarczanie fotografii produktowych to juz w ogole ma spokoj.
Umowy z firmami tak, ale autorowi tematu raczej chodziło o osoby prywatne.
dziękuje za odpowiedzi planuje raz na miesiąc robić sesje modelką ;) jak narazie nie ma możliwość założenia firmy ;( i dla tego się pytam jak to legalnie zrobić np umowa o dzieło moze być ;0
Jeśli zakładasz, że raz na miesiąc będziesz fotografował modelkę, to niczym się nie przejmuj, wynajmij pomieszczenie, zrób studio i ciesz się fotografowaniem. Takie studio możesz mieć zupełnie prywatnie, a modelka nie przyjdzie do Ciebie "z ulicy" tylko będzie to osoba którą tam zaprosisz o określonym czasie. Żadnej firmy nie musisz zakładać i ponosić jakichkolwiek dodatkowych kosztów. Traktując fotografowanie jako hobby nie płacisz haraczu fiskusowi a tym bardziej ZUS-owi.