Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pytanie o studio

kakikow1
29-09-2014, 14:24
witam mam możliwość wynajęcia pomieszczenia za bardzo małe pieniądze i chciałbym w nim robić zdjęcia studyjne ale mam problem bo nie mam firmy i czy bym mógł je robić legalnie ;)

gerronimo
29-09-2014, 14:46
Legalnie i bez działalności to się nie da. No chyba że będziesz robił te zdjęcia za darmo :) Ale wtedy chyba też trzeba jakiś podatek odprowadzać.

GonzoG
29-09-2014, 15:21
Można bez działalności, ale jak robisz coś "w sposób zorganizowany i ciągły" to wedle polskiego prawa podlega pod określenie działalności gospodarczej i ZUS może się przyczepić.
A jak nie będziesz miał na wszystkie roboty umów, to dodatkowo przyczepi się urząd skarbowy, a to już będzie kosztowna przyczepka.

gerronimo
29-09-2014, 15:28
No to nieco sprostuję mój poprzedni wpis. Bez działalności też można, jasne. Ale tylko wtedy gdy zrobisz takich sesji studyjnych powiedzmy 2-3 w roku. W innym przypadku to już będzie traktowane przez US jak działalność gospodarcza.

sailor
29-09-2014, 18:49
No to nieco sprostuję mój poprzedni wpis. Bez działalności też można, jasne. Ale tylko wtedy gdy zrobisz takich sesji studyjnych powiedzmy 2-3 w roku. W innym przypadku to już będzie traktowane przez US jak działalność gospodarcza.

interpretacja zalezy od US i troche przesadzacie z tym 3 razy w roku.
a co jesli zalozyciel watku stworzy studio w ktorym bedzie hobbystycznie rozwijal swoje umiejjetnosci a raz w miesiacu robil sesje np do portfolio modelki za pare groszy? tez sie US przyczepi? a jesli podpisze z jakas firma umowe zlecenie na dostarczanie fotografii produktowych to juz w ogole ma spokoj.

kakikow1
29-09-2014, 21:40
dziękuje za odpowiedzi planuje raz na miesiąc robić sesje modelką ;) jak narazie nie ma możliwość założenia firmy ;( i dla tego się pytam jak to legalnie zrobić np umowa o dzieło moze być ;0

Aeon88
29-09-2014, 22:30
Oczywiście że można robić bez działalności zdjęcia studyjne. Tylko Twoimi klientami powinny być firmy a Ty z nimi powinieneś podpisywać umowy o dzieło. Wtedy firma Cię zatrudnia do wykonania usługi, robisz, bierzesz kasę, rozliczasz wszystko w picie raz na rok i tyle. Problem powstaje kiedy chcesz obsługiwać osoby prywatne, bo z nimi umowy o dzieło raczej nie podpiszesz.

Oferte możesz mieć, jako freelancer. I możesz wykonywać usługi ciągle i zorganizowanie. I nikt Ci się nie ma prawa czepić, jeśli te usługi wykonujesz dla firm na umowy o dzieło/zlecenie. Ale dla klientów prywatnych niestety to nie przejdzie, musisz mieć działalność.

kakikow1
30-09-2014, 10:04
aha to dziękuje za odp chyba czeka mnie założenie firmy ;(

gerronimo
30-09-2014, 11:45
interpretacja zalezy od US i troche przesadzacie z tym 3 razy w roku.
a co jesli zalozyciel watku stworzy studio w ktorym bedzie hobbystycznie rozwijal swoje umiejjetnosci a raz w miesiacu robil sesje np do portfolio modelki za pare groszy? tez sie US przyczepi?

Akurat w takim przypadku interpretacje US są indentyczne w całym kraju :) Przerabiałem ten temat, z tymże chodziło o fotografię ślubną. Pisałem swego czasu do Izby Skarbowej z pytaniem czy mogę wykonywać usługi dla osób prywatnych na podstawie umów o dzieło. Odpowiedź była mniej więcej taka, że jeśli chciałbym robić to częściej niż 1-2 razy w roku, to będzie już traktowane jako działalność gospodarcza.

a jesli podpisze z jakas firma umowe zlecenie na dostarczanie fotografii produktowych to juz w ogole ma spokoj.
Umowy z firmami tak, ale autorowi tematu raczej chodziło o osoby prywatne.

WALOD
30-09-2014, 17:51
dziękuje za odpowiedzi planuje raz na miesiąc robić sesje modelką ;) jak narazie nie ma możliwość założenia firmy ;( i dla tego się pytam jak to legalnie zrobić np umowa o dzieło moze być ;0

Jeśli zakładasz, że raz na miesiąc będziesz fotografował modelkę, to niczym się nie przejmuj, wynajmij pomieszczenie, zrób studio i ciesz się fotografowaniem. Takie studio możesz mieć zupełnie prywatnie, a modelka nie przyjdzie do Ciebie "z ulicy" tylko będzie to osoba którą tam zaprosisz o określonym czasie. Żadnej firmy nie musisz zakładać i ponosić jakichkolwiek dodatkowych kosztów. Traktując fotografowanie jako hobby nie płacisz haraczu fiskusowi a tym bardziej ZUS-owi.