PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D7000 - błąd przysłony?

katarzynas95
29-09-2014, 12:44
Witam wszystkich użytkowników forum.
W sobotę mojego Nikona D7000 dorwała dziwna dolegliwość, postaram się napisać wszystko od samego początku.
Po ponad roku intensywnego użytkowania mojego D7000 (od 3.07.2013r) nadeszła pora na czyszczenie matrycy. Wzięłam gruszkę i dokonałam czyszczenia tak jak instrukcja przykazała. Obce ciałka opuściły matrycę, a ja się cieszyłam, że nie musiałam słać do serwisu na czyszczenie itd.
Wczoraj jestem sobie u rodziny i robię zdjęcia do rodzinnego albumu. Zabieram ze sobą dwa obiektywy, 18-55 i 55-200. Podpinam 55-200 i robię zdjęcia, w pewnym momencie obraz w wizjerze dziwnie "podskakuje" po czym po przyciśnięciu migawki nie można wyostrzyć obrazu, w wizjerzę widzę f0. Aparat robi zdjęcie, oczywiście czarne, nic na nim nie widać. Odpinam obiektyw, podłączam po raz kolejny. Cykam kolejne zdjęcia, nagle bum, ten sam błąd.
Podejrzewałam, że to wina obiektywu, więc do body podpinam 18-55. Wszystko śmiga jak ta lala, aż tu nagle? Ta sama sytuacja, obraz skacze, nie da się ustawić ostrości i pojawia się błąd, f0. Czasami jak poruszyłam ogniskową wszystko wracało do normy. Czasami pomagało odpięcie i ponowne załączenie obiektywu.
Po powrocie do domu sprawdziłam to, ale wyłączyłam stabilizację. Obraz w obiektywach nie skakał, ale losowo pojawiała się ta magiczna f0, która chce mi uprzykrzyć życie.

Jak myślicie, co to może być? Jakiś błąd komunikacji pomiędzy body<=>obiektywem? Nikt w okolicy nie ma sprzętu, bym mogła sprawdzić to jeszcze z jakimś innym słoiczkiem. Spotkaliście się z czymś takim?

Może coś doradzicie, bo ja już nie mam pojęcia, co się dzieje. :-x

GonzoG
29-09-2014, 12:52
Wygląda, że body nie gada dobrze z obiektywami. Najpierw przeczyść porządnie styki w aparacie i obiektywach, sprawdź też jak pracuje lustro:
1. Ustaw manual
2. wyzwalanie na cichą migawkę
3. czas ok 1s
4. zdejmij obiektyw

Naciskając spust patrz do komory lustra.
Lustro powinno się całkowicie podnosić bez żadnego skakania.

Jak nie będzie żadnych problemów z robieniem zdjęć bez obiektywu, a są z obiektywem, to znaczy że gdzieś jest problem z komunikacją. Obstawiałbym niestety aparat.

katarzynas95
29-09-2014, 13:01
Zrobiłam zdjęcie bez obiektywu, lustro podnosi się płynnie, bez żadnych zacięć, przeskoków.
Czyli trzeba przeczyścić styki. Jeśli dobrze rozumiem, biorę jakiś preparat ze sklepów z elektroniką, ewentualnie spirytus. Ściereczka nie zostawiająca paprochów. Przecieram styki w obiektywach, te w body też?

GonzoG
29-09-2014, 13:21
Zrobiłam zdjęcie bez obiektywu, lustro podnosi się płynnie, bez żadnych zacięć, przeskoków.
Czyli trzeba przeczyścić styki. Jeśli dobrze rozumiem, biorę jakiś preparat ze sklepów z elektroniką, ewentualnie spirytus. Ściereczka nie zostawiająca paprochów. Przecieram styki w obiektywach, te w body też?

Wystarczy spirytus czy denaturat. A czyścić można w sumie czymkolwiek, to dobrze sprawdzają się patyczki do uszu.

katarzynas95
29-09-2014, 13:23
Ok. Poszukam czegoś z tych preparatów, przeczyszczę i wyjdę z aparatem na spacer. :) Na razie dzięki za pomoc.