Zobacz pełną wersję : PS Elements
Michalt007
29-09-2014, 12:18
Witam :)
Nie znalazłem nigdzie za wiele o PS Elements.
Jakie jest Wasze zdanie, zwłaszcza porównując z Lightroomem?
Odniosłem wrażenie, że Lightroom jest znacznie bardziej popularny od Elements (nie wiem, czy słusznie) - czemu? Elements jest pod jakimś względem gorszy?
Przecież Elements to okrojony PS, a LR to rozbudowany ACR. LR + PSE to bardzo dobry tandem dla kogoś kto nie chce wydawać góry kasy na PS.
Michalt007
29-09-2014, 13:38
No tak, okrojony PS, to dla mnie jasne. I pomysł wydawał mi się dobry - podstawowe narzędzia edycji, potrzebne dla mnie, za cenę znacznie niższą niż PS.
Ale nie rozumiem w ogóle o co chodzi z LR - co to jest ACR też nie wiem...
Lightroom zastępuje PS pod względem edycji?
Na Adobe piszą, że uatrakcyjnia, umobilnia, uniewiemcojeszczerobi, ale kompletnie nic z tego dla mnie nie wynika. Zero konkretów.
Acha - z prezentacji wynika, że do jego głównych atutów należy możliwość importowania zdjęć z karty, kopiowania do katalogów i oglądania paneli Lightroom.
Hakerem nie jestem, ale do importowania plików z karty nie potrzebuję osobnego programu...do wsadzenia do katalogu też nie. Panele nic mi nie mówią = nadal nie wiem, po co Lightroom.
Zrozumiałem, że ułatwia (?) katalogowanie i umożliwia w jakimś stopniu obróbkę. Ale czy obróbkę umożliwia w takim stopniu jak Elements? Nie wiem nawet, czy ma CameraRaw?
Może lepszy do obróbki niż Elements, dlatego wszyscy tylko LIghtroom, Lightroom a nikt o Elements nie pisze?
Jeśli zamierzasz pracować na RAW (NEF), to potrzebujesz go "wywołać". Do tego służy LR lub ACR (który jest częścią PS). Można oczywiście użyć innych programów i obrabiać dalej w PSE.
Jak Tomek napisał, LR służy głównie do wywoływania RAWów, ale wielu ludzi używa go także do katalogowania i tagowania zdjęć.
ACR - Adobe Camera RAW służy tylko do wywoływania RAWów, a jest pluginem do PS i PSE. W tym ostatnim jest okrojony plugin, brakuje w nim kilku, mniej ważnych zdaniem autorów, zakładek.
Ponieważ pełny PS kosztuje dużo, to ja na przykład używam LR do wywoływania RAWów i PSE do obróbki, która jest niedostępna z poziomu LR, na przykład na warstwach czy maskach.
Michalt007
29-09-2014, 14:19
A, to zaczynam rozumieć, dziękuję :)
ACR używam, tylko nie załapałem skrótu...tzn., używam okrojonego w starym PSE.
Dlaczego używasz LR do wywoływania, skoro w PSE też jest ACR?
Czy ACR w LR jest lepszy niż w PSE?
Skoro mam PSE po co pytam - pytam, bo Dziewczyna ma od kilku dni D3300 i mój ACR ich nie widzi. Muszę nowszy PSE kupić albo LR, stąd moje pytania.
LR to bardziej jak ACR, tylko rozbudowany bardzo.
Używam LR bo ACR w moim PSE8 nie widzi RAWów z NEX-6. Poza tym w LR mam dalece więcej opcji niż w ACR z PSE.
Michalt007
29-09-2014, 14:47
A, czyli jednak.
A jakie np. opcje ma ACR w LR, których PSE nie ma?
A jeśli chodzi o podstawową obróbkę, stempel itp., to LR też ma?
Poza tym - chciałem sprawdzić cenę na Adobim, ale pokazuje mi tylko jakąś chmurę i płatność miesięcznie. A ile to kosztuje tradycyjnie, w pudełku?
Natomiast co do chmury, to różne ciekawe opcje chyba są, 13E za LR i PSE miesięcznie? Czyli, że jak w to wejdę, pobieram online oba programy i działają mi przez rok, jeśli będę płacił te 13 E miesięcznie? A nie wiesz, czy to tylko na jeden komputer, czy na 3 jest licencja?
LR 5 (5.6) jeszcze można kupić w pudełku i kosztuje koło 500 złotych. Kolejna wersja, która ukaże się na początku przyszłego roku już najprawdopodobniej będzie bujała tylko w obłokach.
W LR nie ma ACRa, przynajmniej w takiej formie jak w PS czy PSE. LR to ACR rozbudowany o dodatkowe opcje.
Najlepiej będzie jak zainstalujesz triala i przez miesiąc możesz się przekonać czy Tobie pasuje.
Michalt007
29-09-2014, 15:25
Dzięki :)
Póki co z moim netem nie mam jak pobrać. Zastanawiam się, czy panowie w Adobe nie są świadomi faktu, że nie wszędzie na świecie każdy może w dowolnej chwili pobrać setki MB danych z netu. Choćby tu gdzie jestem - nie mieszkam tu na co dzień, ale sporo innych ludzi tu mieszka. I Neostrady oraz TPSY nie ma, używam netu robiąc router z komórki.
Kiedy mam czas instalować programy? Jak się wolny weekend trafi. A jak się trafi, to jadę właśnie tutaj, biorę płytkę i w miłym otoczeniu przyrody instaluję.
Ale z netu już nie da rady...no ale to tak na marginesie :)
Jak wrócę do Krakowa, zrobię jak radzisz.
Michalt007
29-09-2014, 15:56
A nie wiesz jak z licencją? Na 1 komputer, czy 3?
Na dwa, ale nie mogą być używane jednocześnie.
Michalt007
29-09-2014, 16:20
Ale w jakim sensie nie jednocześnie?
Chyba nie muszę odinstalować na poprzednim kompie jak będę chciał na 2gim zainstalować?
A jeśli będą zainstalowane na 2 kompach, to jakoś będą monitorować, na którym jest uruchomiony? To by przez net mogli, a jeśli będę ofline?
Bo chyba nie muszę być online, żeby sobie w zdjęciu dłubać?
Idea licencji na dwa stanowiska jest taka, że możesz mieć program zainstalowany na stacjonarnym kompie i przenośnym albo w biurze i w domu. Żebyś w podróży lub w domu mógł podłubać w zdjęciu. Warunek jest taki, że nie mogą być uruchomione na raz na obu kompach. Zainstalować możesz. Nie wiem czy Adobe to jakoś monitoruje, ale na pewno monitoruje ilość instalacji, bo jak się kiedyś w firmie komp posypał to nie można było ot tak zainstalować pakietu CS, musiałem dzwonić do Adobe i poprosić odblokowanie.
Przy instalacji w jakiś sposób musisz być online, choć chyba nadal jest opcja rejestracji za pomocą telefonu. Potem już niekoniecznie, programy z chmury chyba przez 180 dni można uruchamiać bez autoryzacji serwera, potem tracisz możliwość uruchomienia.
Michalt007
29-09-2014, 18:45
No to dobrze, idea słuszna i logiczna i w znacznym stopniu odpowiadająca mojej sytuacji.
Choć nie tak znowu do końca - często np. z mozołem ze zdjęć z wyjazdu wybieram po kilkanaście, otwieram w PSE (ACR) i wywołuje na raty - trzeba przerwać bo cośtam. Nie zamykam wtedy, bo bym musiał od nowa wybierać zdjęcia do otwarcia. Bywa, że w takiej sytuacji potrzebuję "na szybko" kilka zdjęć wywołać. Ale szkoda zamykać kilkunastu wybranych. Wtedy fajnie na 2gim kompie te inne szybko obrobić i jest ok :)
Nie mówiąc o tym, że w czasie kiedy dłubię w swoich, Dziewczyna może sobie na szybko otworzyć któreś, które chce mieć wcześniej gotowe....ale to by się już pewnie panom z Adobe nie podobało...choć moim skromnym zdaniem mogli by patrzeć przez palce na korzystanie w ramach jednego "gospodarstwa domowego" :)
Nie rozumiem problemu z wybieraniem? Otwierasz na raz kilkadziesiąt zdjęć? To nie łatwiej oznaczyć wybrane zdjęcia gwiazdką, etykietą lub tagiem?
Michalt007
30-09-2014, 01:16
Łatwiej nie, ale na pewno rozsądniej.
Nie łatwiej dlatego, że po pierwsze, przeglądając FastStone gwiazdki mogę nadawać tylko jpg, nefom nie. A nefy otwieram w ACR....
A nawet gdyby, t najpierw musiał bym pooznaczać tymi gwiazdkami, potem otwierać. A tak - od razu otwieram. No i i tak nie otwierał bym po jednym, tylko kilkanaście na raz, najpierw je wywoływał, a potem obrabiał. I tutaj nie potrafię wyjaśnić czemu - jakoś tak mi wygodniej niż jedno po 2gim od początku do końca edytować.
Łatwiej nie, ale na pewno rozsądniej.
Nie łatwiej dlatego, że po pierwsze, przeglądając FastStone gwiazdki mogę nadawać tylko jpg, nefom nie. A nefy otwieram w ACR....
A nawet gdyby, t najpierw musiał bym pooznaczać tymi gwiazdkami, potem otwierać. A tak - od razu otwieram. No i i tak nie otwierał bym po jednym, tylko kilkanaście na raz, najpierw je wywoływał, a potem obrabiał. I tutaj nie potrafię wyjaśnić czemu - jakoś tak mi wygodniej niż jedno po 2gim od początku do końca edytować.
A od czego masz Bridge'a ??
Michalt007
30-09-2014, 01:21
Choć może w LR można NEFy oznaczać jakoś i potem otwierać te oznaczone - nie wiem, nie mam LR...
Ogólnie, nie mam specjalnie doświadczenia w edycji itp.
Do oglądania, selekcji, oznaczania NEF używam firmowego View NX2. Potem filtruję po gwiazdkach i widzę tylko wybrane zdjęcia (albo tylko odrzucone). Wystarczy kliknąć i otwierają się w wybranym programie.
Michalt007
30-09-2014, 13:26
Fajne :) To ja też tak spróbuję.
Dotychczas zadowolony byłem z Fast Stone dlatego nie próbowałem innych.