Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: PS Elements

Domyślnie PS Elements

Witam

Nie znalazłem nigdzie za wiele o PS Elements.

Jakie jest Wasze zdanie, zwłaszcza porównując z Lightroomem?

Odniosłem wrażenie, że Lightroom jest znacznie bardziej popularny od Elements (nie wiem, czy słusznie) - czemu? Elements jest pod jakimś względem gorszy?

Domyślnie

Przecież Elements to okrojony PS, a LR to rozbudowany ACR. LR + PSE to bardzo dobry tandem dla kogoś kto nie chce wydawać góry kasy na PS.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

No tak, okrojony PS, to dla mnie jasne. I pomysł wydawał mi się dobry - podstawowe narzędzia edycji, potrzebne dla mnie, za cenę znacznie niższą niż PS.
    Ale nie rozumiem w ogóle o co chodzi z LR - co to jest ACR też nie wiem...
    Lightroom zastępuje PS pod względem edycji?
    Na Adobe piszą, że uatrakcyjnia, umobilnia, uniewiemcojeszczerobi, ale kompletnie nic z tego dla mnie nie wynika. Zero konkretów.
    Acha - z prezentacji wynika, że do jego głównych atutów należy możliwość importowania zdjęć z karty, kopiowania do katalogów i oglądania paneli Lightroom.
    Hakerem nie jestem, ale do importowania plików z karty nie potrzebuję osobnego programu...do wsadzenia do katalogu też nie. Panele nic mi nie mówią = nadal nie wiem, po co Lightroom.
    Zrozumiałem, że ułatwia (?) katalogowanie i umożliwia w jakimś stopniu obróbkę. Ale czy obróbkę umożliwia w takim stopniu jak Elements? Nie wiem nawet, czy ma CameraRaw?
    Może lepszy do obróbki niż Elements, dlatego wszyscy tylko LIghtroom, Lightroom a nikt o Elements nie pisze?

Domyślnie

Jeśli zamierzasz pracować na RAW (NEF), to potrzebujesz go "wywołać". Do tego służy LR lub ACR (który jest częścią PS). Można oczywiście użyć innych programów i obrabiać dalej w PSE.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Jak Tomek napisał, LR służy głównie do wywoływania RAWów, ale wielu ludzi używa go także do katalogowania i tagowania zdjęć.
    ACR - Adobe Camera RAW służy tylko do wywoływania RAWów, a jest pluginem do PS i PSE. W tym ostatnim jest okrojony plugin, brakuje w nim kilku, mniej ważnych zdaniem autorów, zakładek.
    Ponieważ pełny PS kosztuje dużo, to ja na przykład używam LR do wywoływania RAWów i PSE do obróbki, która jest niedostępna z poziomu LR, na przykład na warstwach czy maskach.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

A, to zaczynam rozumieć, dziękuję

ACR używam, tylko nie załapałem skrótu...tzn., używam okrojonego w starym PSE.
    Dlaczego używasz LR do wywoływania, skoro w PSE też jest ACR?
    Czy ACR w LR jest lepszy niż w PSE?

Skoro mam PSE po co pytam - pytam, bo Dziewczyna ma od kilku dni D3300 i mój ACR ich nie widzi. Muszę nowszy PSE kupić albo LR, stąd moje pytania.

Domyślnie

LR to bardziej jak ACR, tylko rozbudowany bardzo.
    Używam LR bo ACR w moim PSE8 nie widzi RAWów z NEX-6. Poza tym w LR mam dalece więcej opcji niż w ACR z PSE.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

A, czyli jednak.
    A jakie np. opcje ma ACR w LR, których PSE nie ma?
    A jeśli chodzi o podstawową obróbkę, stempel itp., to LR też ma?
    Poza tym - chciałem sprawdzić cenę na Adobim, ale pokazuje mi tylko jakąś chmurę i płatność miesięcznie. A ile to kosztuje tradycyjnie, w pudełku?
    Natomiast co do chmury, to różne ciekawe opcje chyba są, 13E za LR i PSE miesięcznie? Czyli, że jak w to wejdę, pobieram online oba programy i działają mi przez rok, jeśli będę płacił te 13 E miesięcznie? A nie wiesz, czy to tylko na jeden komputer, czy na 3 jest licencja?

Domyślnie

LR 5 (5.6) jeszcze można kupić w pudełku i kosztuje koło 500 złotych. Kolejna wersja, która ukaże się na początku przyszłego roku już najprawdopodobniej będzie bujała tylko w obłokach.
    W LR nie ma ACRa, przynajmniej w takiej formie jak w PS czy PSE. LR to ACR rozbudowany o dodatkowe opcje.
    Najlepiej będzie jak zainstalujesz triala i przez miesiąc możesz się przekonać czy Tobie pasuje.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Dzięki
    Póki co z moim netem nie mam jak pobrać. Zastanawiam się, czy panowie w Adobe nie są świadomi faktu, że nie wszędzie na świecie każdy może w dowolnej chwili pobrać setki MB danych z netu. Choćby tu gdzie jestem - nie mieszkam tu na co dzień, ale sporo innych ludzi tu mieszka. I Neostrady oraz TPSY nie ma, używam netu robiąc router z komórki.
    Kiedy mam czas instalować programy? Jak się wolny weekend trafi. A jak się trafi, to jadę właśnie tutaj, biorę płytkę i w miłym otoczeniu przyrody instaluję.
    Ale z netu już nie da rady...no ale to tak na marginesie
    Jak wrócę do Krakowa, zrobię jak radzisz.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów