Zobacz pełną wersję : 85 f/1.4
Nemesis19
27-09-2014, 10:27
Ktory obiektyw polecacie dla d 800:
Sigma AF 85mm f/1,4 EX DG HSM Nikon
Zeiss Planar T* 85 mm f/1,4 ZF.2 Nikon
Samyang AE 85 mm f/1.4 AS IF UMC Nikon
Nikon AF-S Nikkor 85 mm f/1,4G
zalezy ma na dobrej portretowce, kt poradzi sobie w kiepskich warunkach oswietleniowych.
Jeśli chodzi o AF w kiepskich warunkach oświetleniowych to Zeiss oraz Samyang nie poradzą sobie zupełnie. Ba, w dobrych warunkach tez sobie nie poradzą.
Nemesis19
27-09-2014, 10:53
a czy nikkor jest tak duzo lepszy od sigmy,ze warto dolozyc 2,500?
Jak kupowałem 85 to taki sam był problem. Mam F1,8g. Nie jest zła. Kasa została w kieszeni.
Ale ja i tak wole 180mm.
Zeiss nie ma af. Jesli ci to nie przeszkadza to kup zeiss. Jesli ci to przeszkadza kup nikkora. Af sigmy (ktora nie jest 35 lub 50 z nowej serii art) to loteria.
Ja mam Sigme i ją polecam, nie wiem co Wy piszecie o loterii z AF, według mnie to bujda, ogólnie po kupnie szkło miało lekki FB ale korekta w serwisie w ramach gwarancji i teraz jest super. Mega ostre szkło, piękne rozmycie. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego szkła i powtarzam nie mam problemu z trafianiem AF, jedyne co by się chciało to jeszcze szybszy AF.
Kupujac sigme nie wiesz, czy po przykreceniu do body bedzie obiektyw prawidlowo fokusowal- twoj nie fokusowal prawidlowo, moje 2 sigmy nie fokusowaly prawidlowo. Zdarza sie to w nikkorach, ale nie na tyle czesto, aby mozna bylo o regule lub loterii mowic. Nasze (twoj i moje) przyklady potwierdzaja smutna regule sigm dotyczaca. Moj post nr 5 mozna bylo rzeczywiscie zle zrozumiec.
http://www.dxomark.com/Reviews/Best-lenses-for-the-Nikon-D800E-Standard-and-telephoto-primes-and-zooms/Best-standard-and-short-telephoto-primes-for-the-portrait-studio
Trochę bez sensu to zestawienie na dxo. "wygrywa" szkło o niezbyt portretowej ogniskowej, bo ma najwięcej punktów na dxo
Przy okazji - jestem ciekaw dlaczego otus 55 dostał więcej pkt od Sonnara 135. Ostrość gorsza, CA większe, winietowanie większe. Bo jest jaśniejszy? No bez jaj, z ogniskową 135 nie ma nic 1.4
Do zestawienia nie weszło w ogóle szkiełko takie jak portretowy Nikkor 135/2DC, 105DC jest w ogonie zestawienia. W połowie stawki kilka szkieł macro...
Zestawienie portretówek nie pod kątem tego jak rysują, jaki mają bokeh, tylko wg tego jak są ostre jest trochę do d.....
adriansocho
29-09-2014, 22:00
Chyba najlepszy deal to kupić używanego Sammiego, przetestować i w razie potrzeby sprzedać i szukać któregoś z lepszych szkieł. Mój egzemplarz mi się bardzo podoba, ale staram się nie używać go na f/1.4....
adrianek32
29-09-2014, 23:44
Chyba najlepszy deal to kupić używanego Sammiego, przetestować i w razie potrzeby sprzedać i szukać któregoś z lepszych szkieł. Mój egzemplarz mi się bardzo podoba, ale staram się nie używać go na f/1.4....
a dlaczego nie uzywasz na f/1.4? ciezko trafic z ostroscia? mi to szklo sie bardzo podoba i zaluje ze nie ma af
adriansocho
30-09-2014, 10:04
Jakoś sobie radzę z pomocą zielonej kropki, co ważne kierunek wskazywany przez strzałki jest zgodny z kierunkiem kręcenia pierścieniem ostrości. Ale, może to nie jest tak, że jest totalne mydło na f/1,4, ale na 2,0 i wyżej obraz jest po prostu jeszcze ostrzejszy.