Zobacz pełną wersję : MacBook Pro 15.4 Retina
holek331
26-09-2014, 19:34
Witam,
sporo już się tutaj naczytałem, że nie warto kupować laptopa do obróbki :), ale co myślicie o Mac'u?
W necie jest sporo informacji, że jako jedyny się nadaje (nawet na blogu Tomka Pluszczyka), ale chciałbym poznać Wasze odczucia jako użytkowników.
Dokładnie myślę o tym modelu: http://www.saturn.pl/szczecin/notebook-apple-macbook-pro-15-4-retina,id-972517
"15.4 cala z wyświetlaczem Retina. Procesor to Intel Quad-Core i7 o częstotliwości 2.2 GHz, pamięć RAM DDR3 o wielkości 16 GB oraz dysk SSD o pojemności 256 GB"
W chwili obecnej używałem laptopa wraz z zewnętrznym monitorem i chciałem, aby tak zostało w domu.
Jednak sporo podróżuję zawodowo i z chęcią zamiast w hotelu oglądać "M jak miłość" podłubałbym sobie coś przy zdjęciach :)
Mam parę pytań:
1. Czy powyższe konfiguracja jest wystarczająca?
2. Czy da radę na przyjemną pracę z Nikonem D800/D810 (przymierzam się do zmiany).
3. Czy to jest model z 2014 roku? Brak kodu produktu zgodnego z produktami Maca (najprawdopodobniej kod produktu wewnętrzny, co nic mi nie daje:) )
Dziękuję za wszelkie przydatne informacje dotyczące Maca oraz samego systemu :)
Nigdy nie byłem wielkim zwolennikiem PRu Apple, więc za dużo nie wiem na ten temat.
Pozdrawiam
Ja mam 13" mbp z retiną i jestem mega zadowolony, ale potrzebowałem bardzo mobilnego sprzętu, dlatego nie mogłem wziąć 15". Co do konfiguracji, brać najlepszą na jaką stać, zero rozbudowy. Ja mam 8GB/256GB SSD i to absolutne minimum do w miarę komfortowej pracy. Następny będzie 16GB/512GB SSD, szybko się dysk zapełnia ;) Nie mogę się wypowiedzieć co do pracy z RAWami z D800, jako że ostatniego miałem Canona 7D. Im więcej RAMu, tym lepiej - tak podejrzewam ;)
holek331
26-09-2014, 21:37
Dziękuję za informację zwrotną:). Właśnie tak podszedłem do tematu: stąd 16gb ramu. Niestety większy dysk wiąże się z modelem w którym jest inna karta graficzna, która jes mi niepotrzebna a cena mocno winduje w górę.
Zdaję sobie sprawę, że miejsca mi nie starczy, ale będę popierał się dyskiem zewnętrznym.
Zależy, gdzie się kupuje, Apple bez problemu zamontuje i 1TB dysk do podstawowego modelu. Tylko cena znacząco będzie odbiegać od tej z linku ;)
Witam,
sporo już się tutaj naczytałem, że nie warto kupować laptopa do obróbki :), ale co myślicie o Mac'u?
...
Ogryzki nie stanowią tu żadnego wyjątku.
Owszem, obrazki do publikacji w sieci można przygotowywać i na Retinie, ale już wywoływanie negatywów cyfrowych jest przynajmniej z mojego punktu widzenia, absolutnie niemożliwe.
Tak więc mak nadaje się do poważniejszych zadań dopiero po dodaniu do niego odpowiedniego monitora.
Ogryzki nie stanowią tu żadnego wyjątku.
Owszem, obrazki do publikacji w sieci można przygotowywać i na Retinie, ale już wywoływanie negatywów cyfrowych jest przynajmniej z mojego punktu widzenia, absolutnie niemożliwe.
Tak więc mak nadaje się do poważniejszych zadań dopiero po dodaniu do niego odpowiedniego monitora.
A Ty znowu z teorią, że do zdjęć nie nadaje się nic co nie ma pełnego AdobeRGB...
Przez lata ludzie robili zdjęcia na sRGB i nikt nie narzekał.
...
Przez lata ludzie robili zdjęcia na sRGB i nikt nie narzekał.
TYLKO ślepcy nie widzą różnicy.
holek331
26-09-2014, 22:31
Dodam, że fotografia to tylko moje hobby, ale mimo wszystko chciałbym się rozwijać i mieć pełną kontrolę nad tym co robię. Głównie zależy mi na zdjęciach do neta. Posiadam monitor zewnętrzny Eizo.
...
Posiadam monitor zewnętrzny Eizo.
To po kiego wykosztowywać się na ogryzka?
Póki jeszcze nie jesteś uzależniony od tej marki, to lepiej chroń swoje zdrowie. ;)
TYLKO ślepcy nie widzą różnicy.
TYLKO umysłowo ślepi uważają, że bez Adobe RGB nie da się zdjęć obrabiać...
Ba... już nie wspominając o tych, bo Adobe RGB pchają w net... bo to jedyna słuszna przestrzeń...
TYLKO umysłowo ślepi uważają, że bez Adobe RGB nie da się zdjęć obrabiać...
Ba... już nie wspominając o tych, bo Adobe RGB pchają w net... bo to jedyna słuszna przestrzeń...
"Nie chce mi się z tobą gadać". :D
holek331
26-09-2014, 23:27
Póki jeszcze nie jesteś uzależniony od tej marki, to lepiej chroń swoje zdrowie. ;)
Dlaczego?
Ponieważ muszę już zmienić sprzęt. Stacjonarka mnie nie bawi ze względu na opisane wcześniej oczekiwania do możliwości pracy poza domem. Oczywiście mam świadomość, że dużo przeplace za markę (na której mi nie zależy), ponieważ w cenie ok 4-5 tys zł znajdę laptopa o podobnych parametrach, ale tylko do obrabiania wraz z monitorem zewnętrznym. Stąd moje pytanie o bardziej uniwersalne rozwiązanie z ekranem retina. Zależy mi na informacji o parametry, czy sa według Was wystarczające i czy warto tyle dopłacać do ekranu :)
...
Zależy mi na informacji o parametry, czy sa według Was wystarczające i czy warto tyle dopłacać do ekranu :)
Według mnie NIE, choć sam do podglądu w terenie i studiu kupuję jak wiesz wcale nietanie W530/540, więc czai się tu jakoby pewna niekonsekwencja, niemniej bardziej zależy mi tu na solidnej obudowie i wydajnych klockach, niż na hipotetycznie lepszym ekranie, który do wskazanych celów jest niekoniecznie potrzebny.
PS. Produkty Apple stają się nałogiem, więc uważaj. ;)
Grzesiek_G
27-09-2014, 08:39
Mam. Da się. Pamiętaj, że w tym modelu nie da się wymienić hdd na większy - jest wlutowaniy w płytę główną.
holek331
27-09-2014, 08:45
Grzesiek jakkolwiek to zabrzmi to czytasz chyba w moich myślach:). Od rana zastanawiam się nad wersją z dyskiem 512, ale roznica w cenie 1 300 zł:( ponieważ jest jeszcze inna karta graficzna
krolewicz
27-09-2014, 11:37
kolega Johanan zwykł mówić całkiem do rzeczy w wątkach sprzętowych, jednak w tym wypadku zwyczajnie przesadza
spokojnie obrobisz zdjecia na Retinie, to w gruncie rzeczy rewelacyjny wyświetlacz (w świecie laptopów) i całkiem przyzwoity w konfrontacji ze stacjonarkami
jak będziesz chciał retuszować białe na białym i doszukiwać się miliona odcieni to może nie da rady, ale do ogólnej korekcji fot pod publikacje w necie lub druku spokojnie retina styknie
sam najczęściej obrabiam zdjęcia na Lenovo x220 (z konieczności, głównie pracuje w terenie) i jakoś moi odbiorcy nie uważają że się nie da :)
kolega Johanan zwykł mówić całkiem do rzeczy w wątkach sprzętowych, jednak w tym wypadku zwyczajnie przesadza
spokojnie obrobisz zdjecia na Retinie, to w gruncie rzeczy rewelacyjny wyświetlacz (w świecie laptopów) i całkiem przyzwoity w konfrontacji ze stacjonarkami
jak będziesz chciał retuszować białe na białym i doszukiwać się miliona odcieni to może nie da rady, ale do ogólnej korekcji fot pod publikacje w necie lub druku spokojnie retina styknie
sam najczęściej obrabiam zdjęcia na Lenovo x220 (z konieczności, głównie pracuje w terenie) i jakoś moi odbiorcy nie uważają że się nie da :)
Najwięcej o tym, że na laptopie się nie da, mówią ci, którzy robią 2 zdjęcia na miesiąc i jedynymi ich odbiorcami są oni sami. Większośc fotografów agencyjnych pracuje na laptopach w terenie (w tym i ja) a wydawcy biorą te zdjęcia bez problemów (nawet do największych polskich tygodników) i nie pytają czemu nie zrobił pan tego w przestrzeni Adobe na monitorze Eizo Color Edge. Owszem, sam korzystam ze stacjonarki oraz monitora NEC z wyższej półki, ale dużą część obrabiam na MBA 11' i też jest dobrze. Trzeba wiedzieć co się robi i znać ograniczenia. :)
Tylko jabłko bierzesz pod uwagę? Ja ostatnio kupiłem Elitebooka 840 G1 14' 1920x1080 z ips w dość okazyjnej cenie i nie ma tragedii, ale ja rozróżniam góra trzy kolory :)
Pozdr
Jakoś wygodniej się na nich pracuje moim zdaniem. Ale to indywidualna kwestia. :)
Jakoś wygodniej się na nich pracuje moim zdaniem. Ale to indywidualna kwestia. :)
Wygodniej czy nie, ogryzek nie jest dla mnie z wielu powodów, o których już niegdyś mówiłem i z tych, o których jeszcze nie mówiłem.
Gdybyś wczytał się w posty w tym wątku, zauważyłbyś, że nie odradzam retiny do konwersji obrazków do publikacji w sieci, natomiast nie wyobrażam sobie, by ktoś, kto zajmuje się fotografią zawodowo, poprzestał na tym wyświetlaczu.
Na temat wołania negatywów cyfrowych i przestrzeni kolorystycznych, to nawet nie chce mi się już mówić, bo to i tak jak grochem o ścianę, czy używając kwiecistego języka biblii jak rzucanie pereł przed ...
Daruję sobie już zatem ten temat i to raczej na dobre.
Grzesiek_G
27-09-2014, 18:10
Grzesiek jakkolwiek to zabrzmi to czytasz chyba w moich myślach:). Od rana zastanawiam się nad wersją z dyskiem 512, ale roznica w cenie 1 300 zł:( ponieważ jest jeszcze inna karta graficzna
Warto dołożyć, nawet po thunderbolcie obróbka na dysku zewnętrznym jest dużo wolniejsza. 512 to dobry wybór, na myapple.pl na forum ogłasza się ten gość (http://myapple.pl/sprzedam-mac/309589-macbook-pro-retina-2014-mgxc2-2_8ghz-16gb-1tb-applecare.html) ma bardzo dobre ceny na maki. Jest możliwy odbiór ososbisty.
holek331
28-09-2014, 01:26
Panowie dziękuję za Wasze opinie. Dokonałem dzisiaj zakupu:) Niestety dysk tylko 256, ponieważ jak sie okazało model z 2014 roku z dyskiem 512 to wydatek rzędu 10 000 tys zł:) Pierwsze wrażenie: masakra! Oczywiście pozytywnie:). Szybkość działania rewelacyjna a głębia kolorów noe ustępuje dużo mojemu wysluzonemu Eizo:)
Słusznie zrobiłeś. Moim zdaniem dysk Ci wystarczy, jeśli tylko będziesz regularnie przerzucał dane na dysk zewnętrzny (najlepiej z USB 3.0). Wtedy będziesz miał miejsce, żeby wrzucić świeże zdjęcia i będziesz mógł obracać je z głównego szybkiego dysku SSD. Jeśli chodzi o ekran, to ciężko wybrać lepiej, bo to musi być mobilne, tak jak mówiłeś. Więc wybór jak najbardziej uzasadniony, a w domu zawsze masz EIZO. No i system - komfort pracy bardzo wysoki. Życzę miłego użytkowania :)
holek331
28-09-2014, 11:05
Mam dysk zewnętrzny z USB 3.0 i szybkość przerzucania plików również mnie miło zaskoczyła:) Dokładnie tak chcę robić tzn na dysku głównym mieć tylko główne, najciekawsze zdjęcia. Rawy archiwizowac na zewnętrznym a w czasie ich obróbki przerzucać na SSD.