PDA

Zobacz pełną wersję : Mam problem...

Carspotter
21-09-2014, 13:43
Na wstępie chciałbym się przywitać ;). Jest to mój pierwszy post tutaj. Od niedawna mam Nikona D3200 18-105 ,jest to moja pierwsza lustranka, użytkuje mi się ją bardzo przyjemnie,ale niestety nie wszystko musi być idealnie :/. A więc, aparat zmienia mi bardzo często kolor czerwony w pomarańczowy i wszelkie kombinacje z ustawieniami,jak i balansem bieli nic nie dają,a dla mnie jako stricte motomaniaka-fotografa kolor czerwony jest dość istotnym kolorem.
Liczę na pomoc . Pozdrawiam

GonzoG
21-09-2014, 14:03
Są tylko 2 ustawienia, które mają na to wpływ:
1. Balans bieli.
2. przestrzeń kolorystyczna (jeśli od razu robisz w JPEG). Jak ustawisz AdobeRGB, a nie masz takiego monitora, to kolory nie będą poprawnie wyświetlane.

Jest jeszcze jeden czynnik - monitor. Jak nie masz poprawnie skalibrowanego, albo jakiś kiepski, to kolory mogą wyglądać zupełnie inaczej niż jest w rzeczywistości.

TOP67
21-09-2014, 14:13
To raczej nie jest temat do działu serwis. Ale bez pokazania zdjęcia, nikt Ci nie pomoże.

Carspotter
21-09-2014, 20:12
Problem jest tylko i wyłącznie z barwą czerwoną .

GonzoG
21-09-2014, 21:05
Problem jest tylko i wyłącznie z barwą czerwoną .

Problem jest albo ogólnie z barwami, albo z żadną.

Poza tym, skoro piszesz, że problem jest czasami, to znaczy, że coś masz nie tak z ustawieniami.
Wrzuć zdjęcie z tą zjedzoną czerwienią, koniecznie z danymi EXIF.

sl011
22-09-2014, 09:52
Faktycznie trudno ocenić bez przykładu.
Też zauważyłem, że czasami jpegi z lustrzanek setii D5... i D3... miewają przekłamane kolory. Między innymi zdarzało się, że czerwony jest trochę za pomarańczowy, niebieski zbyt purpurowy, różowy wpadał nieraz w czerwony, a fiolet w róż. Zdaje się, że aparat "podkręca" zdjęcie, żeby wyglądało "ładniej". To "podkręcanie" jest m.in. uzależnione od balansu bieli, ale też od ustawienia "Picture Control". Dla porównania zrób sobie parę nefów, Wywołaj w niezależnym programie (np w raw therapee), albo chociaż w view nx, i porównaj z jpeg z aparatu. Zobaczysz, że z tego samego zdjęcia możesz uzyskać zupełnie inne kolory niż prosto z aparatu. A przy okazji, przetwarzając nefy, możesz sobie łatwo i szybko poeksperymentować jak ustawienia np balansu bieli wpływają na kolorystykę.

Kolory mogą być także przekłamane, jeżeli je "przepalisz". Wtedy czerwony może wpadać w róż albo w pomarańcz.

SerU
23-09-2014, 23:23
A nie jest przypadkiem tak, że czerowny zamienia Ci się w pomarańczowy w słoneczny dzień? Używasz filtra polaryzacyjnego do robienia zdjęć samochodów?

Carspotter
04-11-2014, 22:28
Polara niestety jeszcze sie nie dorobiłem :/
Tu jest foto w 100% czerwonego auta w kolorze tak na dobrą sprawę pomarańczowym.
https://www.flickr.com/photos/116112098@N06/15409244911/ ,tu jest także cały exif . Mam nadzieję, że teraz już ktos z forum mi pomoże :)

6868
04-11-2014, 23:54
Wg mnie auto jest koloru czerwonego.
Pomaranczowy to jest "kierunek" w tym (https://www.flickr.com/photos/116112098@N06/15123803370/in/photostream/) opelku

swider
05-11-2014, 00:14
Tu jest foto w 100% czerwonego auta w kolorze tak na dobrą sprawę pomarańczowym.
https://www.flickr.com/photos/116112098@N06/15409244911/ ,tu jest także cały exif . Mam nadzieję, że teraz już ktos z forum mi pomoże :)
Ja widzę czerwone porsche, a właściwie intensywnie cynobrowe… czyli gdzieś tam w stronę pomarańczowego leci -- ale niewiele, i nie jest to na pewno pomarańczowy. :)
Wnioskuję, że problem leży po stronie monitora. Wypadałoby go skalibrować i oprofilować -- wtedy wiedziałbyś na pewno, gdzie jest problem. A jaki masz monitor? Nie ma poszerzonego gamutu przypadkiem?

PS Przy okazji, kolor jest przejarany. ;)

Johny42
05-11-2014, 01:16
U mnie nawet na laptopie jest czerwony. Chyba więc masz problem z monitorem.

sl011
05-11-2014, 10:29
Nie wiem jaki był kolor tego samochodu w rzeczywistości, ale na zdjęciu faktycznie wpada odrobinę w pomarańczowy. Wygląda na to, że ten typ aparatu tak ma. Tendencję do lekkiego wpadania czerwonego w pomarańcz odnotowano choćby w tym teście:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d3200/nikon-d3200A5.HTM
Ten efekt dotyczy jpegów.
Spróbuj wywołać rawa w innym niezależnym programie. Np raw therapee daje duże możliwości korekcji kolorów. Ewentualnie warto pokombinować z balansem bieli.

2marekm
05-11-2014, 21:53
Na tablecie z matrycą oled, jest bardzo czerwony. Musisz pokimbinowac coś ze swoim monitorem.