Zobacz pełną wersję : [ Canon ] Canon G7X
Juriko, chciałem zasięgnąć Twojej porady. Gdzieś w połowie tego wątku wspominałeś o folii/szybce ochronnej. Zamierzam nosić aparat w kieszeni, plecaku, może na rowerze, może nad morze, generalnie raczej nie będzie miał lekko, a z moim pechem do elektroniki na pewno coś mu się stanie ;) i pewnie wypadałoby go jakoś zabezpieczyć. Na lustrzance mam Larmor i sobie chwalę, niestety nie widzę jego odpowiednika dla G7X. Jedyne co znalazłem na alle, to taki noname (http://allegro.pl/canon-powershot-g7-x-g7x-szklo-hartowane-9h-2-5d-i6033457127.html). Możesz polecić coś innego? Jak działa dotyk ?
Polecam Larmor bezklejowy do Canona 5D Mk III
Pasuje bardzo dobrze. W aparacie jest dość szeroka ramka. Szkiełko pokrywa cały wyświetlacz i połowę tej grubej ramki. Dotyk działa idealnie.
Polecam Larmor bezklejowy do Canona 5D Mk III
Pasuje bardzo dobrze. W aparacie jest dość szeroka ramka. Szkiełko pokrywa cały wyświetlacz i połowę tej grubej ramki. Dotyk działa idealnie.
Jak jeszcze z kilka razy stuknę aparatem o kant czegoś tam i rozwalę na amen obecną szybkę to sobie taką larmorową kupię.
Na bank. :)
jpgi 100mm + obiektyw z rzutnika
http://i1038.photobucket.com/albums/a462/wolkanka/IMG_7263c-1600_zpsdmmidwz1.jpg~original
źródło (http://i1038.photobucket.com/albums/a462/wolkanka/IMG_7263c-1600_zpsdmmidwz1.jpg~original)
http://i1038.photobucket.com/albums/a462/wolkanka/IMG_7269b-1600_zpsbb6w2qky.jpg~original
źródło (http://i1038.photobucket.com/albums/a462/wolkanka/IMG_7269b-1600_zpsbb6w2qky.jpg~original)
goranick
27-06-2016, 01:07
Witam.
Czy ktoś próbował "poszerzyć" kąt widzenia jakimś adapterem, nasadką itp.?
Zastanawiam się nad tym Conanem zamiast lustra i wyszło mi, że najbardziej będzie mi brakowało odpowiednika 16mm.
Witam.
Czy ktoś próbował "poszerzyć" kąt widzenia jakimś adapterem, nasadką itp.?
Zastanawiam się nad tym Conanem zamiast lustra i wyszło mi, że najbardziej będzie mi brakowało odpowiednika 16mm.
Używałem kiedys z innem kompaktem do takich celów soczewki okularowe o ujemnych dioptriach -2 i -4dp zamocowane w oprawki filtrów. Zobaczę czy z tym aparatem ma to sens.Problemem będzie wykonanie tulejki wciskanej na pierścień obiektywu zakończonej gwintem do wkręcenia filtrów. Tak czy siak poziom aberacji przy takim połączeniu moze być nieakceptowalny.
24mm
http://i1038.photobucket.com/albums/a462/wolkanka/IMG_7339a-1600_zpseivalmtl.jpg~original
źródło (http://i1038.photobucket.com/albums/a462/wolkanka/IMG_7339a-1600_zpseivalmtl.jpg~original)
24mm + soczewka minusowa, nie jestem pewny ile diopotrii ma, na pudełku napisałem lata temu -5dp, ale głowy nie dam ;)
zdjęcie po usunięciu w progr. graficzn. powstałej niedużej beczki
http://i1038.photobucket.com/albums/a462/wolkanka/IMG_7340b-prostowanie-1600_zpscxkklaq3.jpg~original
źródło (http://i1038.photobucket.com/albums/a462/wolkanka/IMG_7340b-prostowanie-1600_zpscxkklaq3.jpg~original)
goranick
27-06-2016, 14:41
Pół ciuta szerzej... za to dwa ciuty gorszy obrazek, choć na pewno nie pomaga światło zza monitora.
Dla desperatów...
Tak się zastanawiałem, może ktoś próbował z nasadkami dedykowanymi do innych aparatów - serii G Canona (wcześniejszych) lub innych marek...
Tak czy inaczej dzięki i za ten test OKD :)
No to jeszcze jedno z zasłoniętymi roletami ;) i z najgrubszą minusówką jaką mam. -8dp a może -10dp, nie pamiętam. :)
http://i1038.photobucket.com/albums/a462/wolkanka/IMG_7344b-1600_zps04o82je6.jpg~original
źródło (http://i1038.photobucket.com/albums/a462/wolkanka/IMG_7344b-1600_zps04o82je6.jpg~original)
Tak się zastanawiałem, może ktoś próbował z nasadkami dedykowanymi do innych aparatów - serii G Canona (wcześniejszych) lub innych marek...
Żeby cokolwiek założyć potrzebna jest tuleja dedykowana do danego modelu. Nie widziałem jeszcze gotowej, pozostaje zrobić samemu, a i tak efekt nasadek będzie trudno akceptowalny. Sam robiłem te eksperymenty jeszcze z Prakticą na obiektywie Pancolar 1.8/50, w czasach gdy trzeba się było mocno nagimnastykować, żeby "dostać" chociaż szkiełko 29mm. :) Nigdy nie korzystałem z tych soczewek, ze względu na słabą jakość obrazka. Z kolei do kompaktu z wykorzystaniem dedykowanej tulei było jeszcze gorzej jak na analogowej lustrzance. :)
...
Dla desperatów...
..
Ostrzegałem. ;)
goranick
27-06-2016, 15:52
Dzięki.
Pozostaje nauczyć się robić panoramy...
W związku z tym ,że jestem "świeżym" użytkownikiem G7X poinformujcie mnie czy ikona stabilizacji powinna wyświetlać się na ekranie we wszystkich trybach ?
U mnie wyświetla się tylko w trybie AUTO , w pozostałych trybach ikona nie jest wyświetlana / oczywiście w MENU stabilizacja jest załączona /.
W związku z tym ,że jestem "świeżym" użytkownikiem G7X poinformujcie mnie czy ikona stabilizacji powinna wyświetlać się na ekranie we wszystkich trybach ?
U mnie wyświetla się tylko w trybie AUTO , w pozostałych trybach ikona nie jest wyświetlana / oczywiście w MENU stabilizacja jest załączona /.
Prawidłowo.
No i ja czekam na swojego g7x :D dosc dlugo sie czailem, obserwowalem i dzis kupilem ;)
Majac fullfrejma jaram sie zakupem kompakta :D narobiliscie smaka tym tematem i zdjeciami! Mam nadzieje, ze ff pojdzie w odstawke i bede nosil g7x :)
tapnięte z tela
No to gratuluję nabytku.
Też nabieram wprawy w posługiwaniu się G7X.
Szybkie dwa pytanka.
Stabilizacja ciagla czy ta pojedyncza? Filmow nie nagrywam tylko foce.
Drugie to czy to normalne ze po wylaczeniu aparatu przyciskiem on/off wlacza sie on jak wcisne jakikolwiek przycisk? Aparat sie wylacza, chowa obiektyw a przytrzymam chwilke np przycisk podgladu zdjec to one mi sie uruchomia i moge obejrzec zdjecia. Da sie to wylaczyc? Bo tak to przez przypadek moze sie cos wlaczyc..
tapnięte z tela
Za pozno na edit. Zeby ciagle dupy nie truc, ma ktos instrukcje obslugi w pdfie po polsku? W ostatecznosci bede czytal po ang bo tylko taka znalazlem :D
tapnięte z tela
Za pozno na edit. Zeby ciagle dupy nie truc, ma ktos instrukcje obslugi w pdfie po polsku? W ostatecznosci bede czytal po ang bo tylko taka znalazlem :D
tapnięte z tela
Zarejestruj aparat na stronie canona to dostaniesz oprócz instrukcji pl oprogramowanie i wirtualny dysk.
Stabilizacje mam ciągłą, żeby nie opóźniać pstryku. Co do przypadkowego włączenia podglądu zdjęć to już kilka razy mi też się to zdarzyło w dosyć ciasnym futerale, nieoryginalnym.Nie ma strachu bo po minucie wyswietlacz się i tak wyłącza.
zarejestrowałem, ale to używany sprzęt. Czy coś przyjdzie na maila czy jak? :o
/edit: już ogarnąłem :D dzięki!
pozdrawiam i dobranoc :D
goranick
13-07-2016, 11:57
Czy ktoś próbował takiego wynalazku?
http://www.lensmateonline.com/store/canon_g5x_quick_change_adapter.php
Korci mnie, ale koszty wysyłki zabijają.
Może jakieś zakupy grupowe?
goranick
13-07-2016, 21:03
Sprawdza się? Nie przeszkadza? Obawiam się upierdliwości zmiany filtra przy jednym adapterze, bo piszą że przy wykręcaniu może schodzić adapter - więc może dwa (dodatkowy to 10$) - bo wiecej filtrów nie planuje.
To coś naklejone nie przeszkadza - ma może 0.5mm.
Praktycznie tego nie używam. Mam filtr ND którego nie użyłem chyba ani razu. Oraz polara, którego użyłem parę razy, i raz widziałem różnicę, raz nie.
Zastanawiam się, czy nie kupić soczewek (czy jak tam się nazywają) macro...
Pewnie wygodniej byłoby mieć dwa adaptery. Ale zawsze można ściągnąć i odkręcić. Wkręcać na przyczepiony adapter bym nie polecał - obiektywy w kompaktach raczej nie są zaprojektowane do czegoś takiego.
goranick
13-07-2016, 23:44
Dzięki.
Pewnie się zdecyduje na ten ficzer choć nie wiem czy zdaży przyjść przed wyjazdem - pozostanie mi pewnikiem trzymanie filtra w dłoni.
A właśnie: jaką przesyłkę wybrałeś i jaki był czas dostawy?
JPG
http://i1038.photobucket.com/albums/a462/wolkanka/IMG_8414D-1600_zpslavb2zlp.jpg~original
źródło (http://i1038.photobucket.com/albums/a462/wolkanka/IMG_8414D-1600_zpslavb2zlp.jpg~original)
Andrzej91
24-07-2016, 15:11
tapnięte z tela
Ja znalazłem na forum elektroda, tzn. znalazłem link. Choć szerze mówiąc po angielsku też mi nie przeszkadza.
Przez przypadek się tu znalazłem, bo żaden ze mnie Nikoniarz. Choć w przyszłości... kto wie. Na razie jestem posiadaczem Canona G7X i od zawsze siedziałem w Canonach. Z dwoma wyjątkami: lustrzanka analogowa Minolta X500 w dawnych czasach i Sony RX100, o którym za chwilę. A odzywam się tutaj, bo to najobszerniejszy i najbardziej sensowny wątek dotyczący Canona G7X jaki znalazłem w sieci.
Jakiś czas temu zdecydowałem się na zakup Sony RX100. Potrzebowałem kompaktu z dużą matrycą (jak na kompakt) do zastąpienia leciwego Canon A710, z którego byłem i wciąż jestem bardzo zadowolony. Rozważałem RX100 I, RX100 III i Canon G7X. Ostatecznie kupiłem RX100 I w Valuebasket. Dobra cena. Początkowo wszystko wydawało się OK. Zdjęcia dobre, zwłaszcza w słabym świetle. Czar prysł na plaży w Orłowie w słoneczny dzień. Zdjęcia, robione w trybie "P", wyraźnie prześwietlone. Nie do przyjęcia. W exifie widzę, że czas jest 1/2000, ISO 125, ale przysłona maksymalna - 1.8. Dlaczego nie zmniejszył przysłony? Pewnie ten typ tak ma. Oczywiście mógłbym sam przyjąć inne nastawy, ale przy zdjęciach typu "rodzinka" nie ma na to czasu. Canon A710 nigdy mnie w podobnych warunkach nie zawiódł.
Tak mnie RX100 wkurzył, że postanowiłem go sprzedać i kupić coś innego w tym typie. Sony RX100 III był kuszący, ale zraziłem się do serii RX100. Nie miałem pewności czy problem prześwietlenia nie dotyczy też wyższych grup tej serii. Kupiłem Canona G7X. Na plaży jeszcze nie byłem, choć wkrótce będę i sprawdzę jak się tam spisuje. Mam nadzieję, że mnie nie rozczaruje. Na razie wydaje się OK. Dokupiłem drugą baterię Newell. Na razie OK. Prawie wszystko w G7X mi się podoba z wyjątkiem głośnego pierścienia na obiektywie. Dlaczego nie da się wyłączyć cykania?
Czy ktoś z forumowiczy, posiadacz aparatu z serii Sony RX100, spotkał się z podobnym problemem opisanym wyżej? Na innych forach nie ma o tym za wiele, choć kilka przypadków się trafiło. Może mój egzemplarz był trefny.
stachmuszel
24-07-2016, 15:49
Powinieneś to pytanie zadać w wątku o rx100.
Mam rx100m3. Właśnie sprawdziłem. Ustawiłem w P f1.8 1/30s a po skierowaniu na jaśniejszy kadr aparat przymknął przysłonę i skrócił czas.
Na pewno robiłeś w P a nie A?
Andrzej91
24-07-2016, 20:15
Mam rx100m3. Właśnie sprawdziłem. Ustawiłem w P f1.8 1/30s a po skierowaniu na jaśniejszy kadr aparat przymknął przysłonę i skrócił czas.
Na pewno robiłeś w P a nie A?
Na pewno. Większość zdjęć robię w P, tylko niekiedy z preselekcja czasu lub przesłony (żaden ze mnie fotograf). Z A nie korzystam nigdy. Zresztą to nie jedyny przypadek. Zdjęcia z Warszawy z córką i wnuczkiem. To samo przy jasnym tle, choć nie tak drastycznie jak na plaży. Mogę pokazać, ale uwierzcie na słowo. :) Widać poprawili w późniejszych modelach. RX100m3 rozważałem bardzo poważnie, nawet wolałbym go ze względu na wizjer, który przydaje się na nartach, ale się bałem. Zadam to samo pytanie w wątku o RX100.
stachmuszel
25-07-2016, 06:20
Sorki, że to napiszę, ale nic nie poprawili, bo nie mieli co poprawiać. Coś źle robiłeś albo Twój egzemplarz miał wadę.
tomek_jj
25-07-2016, 10:02
Na pewno. Większość zdjęć robię w P, tylko niekiedy z preselekcja czasu lub przesłony (żaden ze mnie fotograf). Z A nie korzystam nigdy. Zresztą to nie jedyny przypadek. Zdjęcia z Warszawy z córką i wnuczkiem.
Tryb P jest trybem automatycznym. tryby automatyczne dobrze się sprawdzają w większości przypadków, ale jak jest trudne światło , to głupieją. Nie mamy tez informacji jaki masz ustawiony pomiar światła. Jeżeli punktowy (spot), to będziesz miał problemy, bo jak mniemam nie masz zbyt wielkiego doświadczenia z bardziej zaawansowana obsługą aparatu, w tym światłomierza. Ustaw matrycowy , lub lepiej centralnie ważony, bo jest najbardziej przewidywalny.
Potrenuj z trybem preselekcji przysłony A. Ustaw sobie przysłonę przykład na 4.0 lub 5.6 dla fotek na zewnątrz w dzień i najniższe ISO (nie wiem jak jest w RX100 ale najprawdopodobniej 100, lub 200). Nie wiem jak jest RX100, ale jak jest opcja auto-iso, to w następnym kroku ustaw auto-iso w zakresie np 100-800 i zobacz co zrobi aparat.
I na koniec warto włączyć podgląd histogramu na żywo - wtedy widać ekspozycję "online"
Wrzuć jakieś przepalone zdjęcia to sprawdzimy parametry
No ładne te golasy :) Poradź kolego czy ostrość to zwiększyć w aparacie o jedną czy dwie działki?
Wysłane z mojego czegośtam przy użyciu Taptalka
w jaki sposób można zwiększyć ostrość w aparacie o jedną czy dwie działki ?
stachmuszel
31-07-2016, 08:26
W zakładce, gdzie masz ustawienia obrazu (standard, neutralny, Vivid etc) na końcu masz ustawienia własne. Tam ustawisz sobie wszystko co chcesz.
Czar prysł na plaży w Orłowie w słoneczny dzień. Zdjęcia, robione w trybie "P", wyraźnie prześwietlone. Nie do przyjęcia. W exifie widzę, że czas jest 1/2000, ISO 125, ale przysłona maksymalna - 1.8. Dlaczego nie zmniejszył przysłony? Pewnie ten typ tak ma. Oczywiście mógłbym sam przyjąć inne nastawy, ale przy zdjęciach typu "rodzinka" nie ma na to czasu. Canon A710 nigdy mnie w podobnych warunkach nie zawiódł...
...Czy ktoś z forumowiczy, posiadacz aparatu z serii Sony RX100, spotkał się z podobnym problemem opisanym wyżej? Na innych forach nie ma o tym za wiele, choć kilka przypadków się trafiło. Może mój egzemplarz był trefny.
Niestety - wina była po Twojej stronie - nie aparatu.
Na początek polecam lekturę:
https://www.szerokikadr.pl/poradnik/tryby-p-s-a-m-co-to-jest-oraz-kiedy-i-jak-ich-uzywac
Ustawiłeś w trybie P parę przysłonę/czas, maksymalnie otwartą przysłonę - 1.8, Do tego aparat dobrał najkrótszy możliwy dla niego czas - 1/2000 sek. Krócej nie oferuje. Taka para dała prześwietlone zdjęcie w tamtych warunkach. Gdybyś pokręcił pokrętłem w kierunkach mniej otwartych przysłon - 2.0, 2.8 możliwe, że też pomiar wykazałby czas 1/2000 sek, z tym, że byłoby to lepiej naświetlone. Dalej zmieniając pary przysłona/czas, z bardziej przymknietymi przysłonami, w końcu uzyskałbyś przysłonę, dla której czas 1/2000 sek. dałby poprawne naświetlenie. Gdy kolejna zmiana pary przysłony/czasu da czas o stopień dłuższy - zapewne 1/1000 sek.
Przy tej parze czas/przysłona (dla 1/1000sek.) zdjęcie byłyby poprawnie naświetlone, jak i dla pary, przy przysłonie o jeden stopień bardziej otwartej, dla której czas wynosiłby 1/2000sek.
Podsumowując - w trybie P - gdy otrzymujemy maksymalny czas migawki aparatu, zawsze istnieje ryzyko przeswietlonego zdjęcia. Tylko jedna para czas/przysłona, daje poprawnie naświetlone zdjęcie. Jest to ta z najbardziej przymknięta przesłoną.
Edit:
Dlaczego nie zmniejszył przysłony?
Dlatego, że to Ty zmieniasz pary przysłona/czas , wybrałeś parę, dla której przysłona była max otwarta, zaś najkrótszy możliwy dla aparatu czas, okazał się niewystarczający do poprawnego naświetlenia.
Feltom, to co opisujesz to tryb A.
Opisałem tryb P.
Jak inaczej go opisać? Opisałem jako pary przysłony/czasu z możliwością regulacji pokrętłem.
A tak opisali go na "Szeroki.kadr"
https://www.szerokikadr.pl/poradnik/tryby-p-s-a-m-co-to-jest-oraz-kiedy-i-jak-ich-uzywac
"Tak jak w przypadku trybu automatycznego, aparat sam ustala parametry ekspozycji potrzebne do tego, by zarejestrować dobrze naświetlone zdjęcie. Jest jednak kilka istotnych różnic. Przede wszystkim te parametry można regulować, kręcąc pokrętłem na aparacie lub operując odpowiednimi przyciskami. Tylko że regulacja odbywa się zawsze w ten sposób – zmieniane są odpowiednio dobrane pary: czas naświetlania i stopień otwarcia przysłony. Na przykład jeśli aparat uzna, że w danych okolicznościach najlepiej będzie zastosować 1/60 s i przysłonę otwartą do f/5,6, to kręcąc pokrętłem w jedną stronę, uzyskamy krótszy czas naświetlania i bardziej otwartą przysłonę (np. 1/120 s i f/4), a jeśli pokręcimy w drugą – coraz dłuższe czasy naświetlania i mocniej przymkniętą przysłonę (np. 1/30 s i f/8)."
Nie wiem, jakie dokładnie możliwości i ograniczenia ma G7X oraz wspomniany RX100? Sprawdziłem w Samsungu NX1000. Aparat w trybie P nie ustawia par, dla których mocno otwarta przysłona (Dla których można szerzej otworzyć przysłonę, niż wynika to z poprawności naświetlania sceny.) wymaga krótszego czasu naświetlania niż oferuje aparat. Nie ma fizycznej możliwości prześwietlenia zdjęcia. Widocznie w RX100 jest to możliwe.
W rx100 jest tak samo.
Jeśli opisałeś P, to jak byś opisał A i jaka jest według ciebie różnica między nimi ?
W Auto aparat sam dobiera parametry.
W P-Program aparat sam dobiera parametry, z tym, że możesz zmieniać ich "proporcje". A więc niejako "pośrednio" wpływać na przysłonę i/lub migawkę. Pisałem o tym jako "zmiana proporcji", lub "para parametrów"... Z ukierunkowaniem na wartość przysłony, gdyż jej duże otwarcie - 1.8 wymusza krótkie czasy.
W A-Aperture - wybierasz przysłonę bezpośrednio - jej wartość. Czas aparat dobiera sam, do poprawnego naświetlenia lub najkrótszy możliwy. Sytuacja, którą opisał forumowy kolega najczęściej ma miejsce w trybie A, i wynika z tego samego, co opisałem dla trybu P. W trybie P automatyka aparatu powinna rzeczywiście sama zablokować niepoprawne (dające przeswietlony obraz) pary przysłona / migawka. W trybie A, gdzie przysłonę ustawia się z premedytacją, uzyskać przeswietlone zdjęcie bardzo łatwo. W trybie P, powinno to być niemożliwe. A to dlatego, że aparat "powinien dawać użytkownikowi wybór" tylko spomiędzy par przysłony/migawki dających poprawną ekspozycję.
Całkiem możliwe, że wyjątkowo, przestawił pokrętło programowe w tryb A....
Andrzej91
02-08-2016, 18:51
Całkiem możliwe, że wyjątkowo, przestawił pokrętło programowe w tryb A....
Nie, z całą pewnością nie. Było P. Metring też miałem defaultowy, czyli ważony. Żadnych specyficznych ustawień. Po powrocie do domu wstawię przepalone zdjęcia. Ale to już historia. G7X sprawdziłem już w różnych warunkach, w tym na bardzo słonecznej plaży. I najczęściej w trybie P. Jest świetnie. Żadnych przepaleń. W sam raz. Tylko raz miałem zastrzeżenia co do doboru WB w mocno zachodzących słońcu.
Być może mój egzemplarz RX100 był wadliwy, choć sprawa nie jest oczywista. Sprawdzałem ustawienia przysłony w różnych sytuacjach. Fakt, miał tendencję do narzucania dużej przysłony i dobierania ISO i czasu, ale zdarzały się sytuacje, nawet przy dużym oświetleniu, gdy przysłonę dobierał mniejszą. Mowa jest cały czas o trybie P.
Jestem dość typowym amatorem, ale focę od wielu dziesiątków lat. Świadomie, czyli dobrze rozumiem możliwości nastaw różnych parametrów i do czego one są. Ba, kiedyś w dobie dawnych analogów sam wywoływałem klisze i zdjęcia. W ciemni fotograficznej. Ale to było b. dawno. Od pojawienia się cyfrówek, używam głównie aparatów Canona (ale kamerę Sony :)). Od A60, S2, A710, 550d (lustrzanka). Sony RX100 był pierwszym wyłomem, jak widać nieudanym. We wszystkich tych poprzednich kompaktach, jak również w lustrzance, stosuje głównie tryb P. Nigdy, z wyjątkiem owego RX100, mnie nie zawiódł. Stąd moje zdziwienie i niedowierzanie.
FelTom, różnica między A a P dla mnie jest taka, że jak w A ustawisz f1.8, to tyle będzie, nawet jeśli nie da się do tego ustawić odpowiedniego czasu/iso; w P nawet jak ustawisz f1.8 (bo się da ustawić odpowiedni czas/iso dla danego światła), to jak warunki się zmienią to aparat może zmienić przysłonę jeśli nie da rady ustawić odpowiednieo pozostałych parametrów. Przynajmniej tak to działa w rx100m3.
W Canonie G7x jest nieco inaczej. tryb P to taki nieco lepszy tryb auto, można ustawić jedynie ISO i sposób ostrzenia. Z kolei w trybie Av, Tv można się zabezpieczyć przed złą ekspozycją za pomocą opcji tzw. bezpiecznika. Wówczas przy wyborze przysłony w priorytecie przysłony, aparat ruszy nieruszalną przysłonę aby zapewnić prawidłową ekspozycję. Podobnie jest w trybie Tv, gdzie ruszy ustawiony czas.
dwa jpegi
http://i1038.photobucket.com/albums/a462/wolkanka/IMG_9330b-1600_zpsaxwza4qy.jpg~original
źródło (http://i1038.photobucket.com/albums/a462/wolkanka/IMG_9330b-1600_zpsaxwza4qy.jpg~original)
http://i1038.photobucket.com/albums/a462/wolkanka/IMG_9274b-1600_zpsvbkfrzoy.jpg~original
źródło (http://i1038.photobucket.com/albums/a462/wolkanka/IMG_9274b-1600_zpsvbkfrzoy.jpg~original)
FelTom, różnica między A a P dla mnie jest taka, że jak w A ustawisz f1.8, to tyle będzie, nawet jeśli nie da się do tego ustawić odpowiedniego czasu/iso; w P nawet jak ustawisz f1.8 (bo się da ustawić odpowiedni czas/iso dla danego światła), to jak warunki się zmienią to aparat może zmienić przysłonę jeśli nie da rady ustawić odpowiednieo pozostałych parametrów. Przynajmniej tak to działa w rx100m3.
Jest jak napisałeś. W Samsungu NX1000 też tak jest.
Z problemu jaki opisał Andrzej, oraz podanych parametrów... Od razu rzuca się w oczy mocno otwarta przysłona. W jasny dzień, dla dobrze oświetlonego kadru ciężko takiej użyć.
Spotkałem się z przepaleniami w takich sytuacjach, gdy dotyczyły trybu A, gdzie mocno otwarta przyslona i/lub wysokie ISO powodowały przepalenie zdjęcia - brak możliwości zejścia z krótszym czasem. Ta 1/2000 sek to podejrzewam, że jest najkrótszy czas dla tego aparatu.
W trybie P (którego przyznam się , nie używam prawie wcale), jako mocno automatycznego, uzyskanie przepalonego zdjęcia powinno być niemożliwe. Jedyne co mi przyszło do głowy, to ustawienie w bardziej ciemnych warunkach pary przysłony/migawki mocno otwartej przysłony... Później w pełnym słońcu wykonanie zdjęć dla tego samego ustawienia pary migawki / przysłony.... Tylko, że jak napisaliście, aparat powinien tę przysłonę (parę przysłona / migawka) zmienić... A tego nie zrobił.
Jak napisałeś Andrzej - było, minęło, aparat jest już inny. A nie myślałeś o trybie M z ustawionym dość wysokim autoiso? Czy jest taka opcja w RX100 i tytułowym G7X? W D90 , w M, ustawialem wszystkie 3 parametry. W NX500 tylko czas i przysłonę... ISO tylko kontroluję, spoglądam, by nie bylo za wysokie.
Juriko - gratulacje. Zdjęcia bardzo się podobają. Co do jakości obrazu - ten aparat rzeczywiście sporo potrafi.
Jak napisałeś Andrzej - było, minęło, aparat jest już inny. A nie myślałeś o trybie M z ustawionym dość wysokim autoiso? Czy jest taka opcja w RX100 i tytułowym G7X? W D90 , w M, ustawialem wszystkie 3 parametry. W NX500 tylko czas i przysłonę... ISO tylko kontroluję, spoglądam, by nie bylo za wysokie.
Oczywiście że w canonie g7x jest tryb M, zresztą oprócz Av i Tv mój ulubiony, szczególnie w nietypowych trudnych warunkach.
Juriko - gratulacje. Zdjęcia bardzo się podobają. Co do jakości obrazu - ten aparat rzeczywiście sporo potrafi.
Dzięki. A aparacik faktycznie mnie nie zawodzi.
Andrzej91
03-08-2016, 21:55
Jest jak napisałeś. W Samsungu NX1000 też tak jest.
A nie myślałeś o trybie M z ustawionym dość wysokim autoiso? Czy jest taka opcja w RX100 i tytułowym G7X? W D90 , w M, ustawialem wszystkie 3 parametry. W NX500 tylko czas i przysłonę... ISO tylko kontroluję, spoglądam, by nie bylo za wysokie.
M nie używam. Pewnie dałbym radę, ale do moich skromnych celów pamiątkowych wystarczają mi tryby P, Av i Tv. BTW właśnie wyczytałem, że Sony i Canon stosują trochę inne oznaczenia. "A" w Sony znaczy "Av" u Canona. Myślę, patrząc na exif, że tryb "P" też się różni u poszczególnych producentów. A nawet u tego samego. W G7X w trybie "P" nie bardzo jestem w stanie ustawić przesłony, a o ile pamiętam w lustrzance Canona - można. Trybu M, że tak powiem, dość się naużywałem w dawnych czasach. Fociłem wtedy m.in. Zenitem E, ruską lustrzanką bez żadnych wspomagaczy typu pomiar światła. Do tego dokupiłem mały przyrząd do pomiaru światła i było M pełną gębą. I tak lepiej, bo wcześniej używałem, też radziecką, Zorkę 4 z dalmierzem bez żadnych wspomagaczy. Ustawiało się na wyczucie.
Ale obecnie stosuję głównie tryb P. Jeśli chcę małą głębię ostrości (powiedzmy portret) przechodzę na Av, czyli priorytet przesłony, jeśli chcę mieć krótki czas (sport), przechodzę na Tv. ISO w zasadzie zostawiam swojemu losowi (widzę, że w G7X nawet 3200 jest do użytku). Czasem kombinuje z WB, ale to bywa złudne, bo balans bieli ustawiony na białą kartkę nie zawsze daje dobre rezultaty. I taki ze mnie dość mało skomplikowany fotograf.
Obecnie jestem nad Bałtykiem na urlopie. Pogoda taka sobie, ale robię sporo zdjęć. Na razie zaskoczony jestem trochę szerokim kątem. Niekiedy za szerokim co nie zawsze widać na LCD. Widzę, że więcej będzie późniejszej obróbki. :)
Wrzucę kilka zdjęć po powrocie do domu za 10 dni, łącznie z tymi przepalonymi z Sony RX100, bo tutaj łączność słaba.
Witam, przez całe moje życie robiłem tylko zdjęcia a z video zawsze byłem zielony. Chciałbym spróbować w życiu czegoś nowego i nauczyć się filmować ciekawe filmy. Stwierdziłem, że jak nie zacznę to się nie nauczę... założyłem kanał na youtube gdzie wrzucam moje początki, które motywują mnie do dalszej pracy.
Nagrywam smartfonem samsung galaxy s6... jakość jest całkiem spoko ale denerwuje mnie ciągle kończąca się pamięć i szybko rozładowująca się bateria. Mówiąc krótko na dłuższą metę na tym nie ujadę.
Mam jeszcze nikona d90 jednak jakość jego filmów jest naprawdę średnia.
Chciałbym kupić coś lepszego. Z tego co poczytałem to sporo osób poleca Canona g7x jednak nie ma on złącza, pod które mógłbym podpiąć zewnętrzny mikrofon. A jest mi on potrzebny bo planuję kręcić głownie na dworze.
Zależy mi aby aparat był przyszłościowy kręcił w 4k, miał obrotowy wizjer i możliwość podłączenia mikrofonu kierunkowego. Kusi mnie jeszcze Lumix GH4 jednak wydaje mi się, że na początek coś rozmiarów Canona g7x byłoby lepsze. Rzucanie się od razu na Lumixa GH4 to chyba przesada. Zależy mi też na szybkim autofokusie.
Tu można zobaczyć moje pierwsze filmiki nagrane smartfonem https://www.youtube.com/channel/UCwm6o5sFIGQl9JvzzMmbiKg
Z góry dziękuję za wszystkie porady!
Hi. Komuś się tak uszko na pasek przeciera z ciemnego na srebrny?? W rzeczywistości prawie nie widać, na zdjęciu bardzo...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/4f0e217506e5a17c47c239e6ac716479-2.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160816/4f0e217506e5a17c47c239e6ac716479.jpg)
Andrzej91
16-08-2016, 13:20
Wrzucam: https://drive.google.com/folderview?id=0B9A4hgAH4qwxWWhGcEhIUUZ3RU0&usp=sharing Przepalone zdjęcie to rx100-1. Robione w trybie "P" (nie sugerujcie się "aperture priority" w exifie - tak reagował mój Sony na ustawienie "P"). g7x-1 to zdjęcie z Canona, też z plaży, choć innej i też w trybie "P". Bez zastrzeżeń co do doboru parametrów.
Trochę z innej beczki. Zaskoczony jestem dobrą jakością zdjęć Samsunga G6. Niby małą matryca (ok. 1/3"). Wstawiam zdjęcia zrobione samsungiem i canonem w półmroku z wiejskiej kuchni: samsung-g6 i g7x-2. Naprawdę nie ma przepaści.
A tak w ogóle to po zrobieniu kilkuset zdjęć w różnych warunkach, w górach i nad morzem, jestem z Canona bardzo, ale to bardzo zadowolony. Również filmy są bardzo dobre, choć głos tylko przeciętny.
Może miałeś źle złożony egzemplarz i pod P było A?
stachmuszel
17-08-2016, 08:47
Barston, mówisz o uszku w aparacie? Ono chyba od nowości jest srebrne, jeśli dobrze pamiętam.
Barston, mówisz o uszku w aparacie? Ono chyba od nowości jest srebrne, jeśli dobrze pamiętam.
Mówię o uszku w aparacie, tym na pasek. Od nowości jest ciemne, grafitowe. W tym jednym miejscu mam wytarte do koloru srebrnego. Może dlatego, że trzymam tam palec przy robieniu zdjęć...
Andrzej91
17-08-2016, 20:20
Może miałeś źle złożony egzemplarz i pod P było A?
Raczej nie. Niektóre zdjęcia robione pod "P", mają jednak mniejszą przysłonę a ja na pewno nic przy przysłonie nie grzebałem. Być może mój egzemplarz był wadliwy, ale nie dojdę dlaczego. Może firmware, może coś innego.
- - - - kolejny post - - - - - -
Mówię o uszku w aparacie, tym na pasek. Od nowości jest ciemne, grafitowe. W tym jednym miejscu mam wytarte do koloru srebrnego. Może dlatego, że trzymam tam palec przy robieniu zdjęć...
W moim też jest srebrny od nowości.
bartekm636
17-08-2016, 23:34
Witam, przez całe moje życie robiłem tylko zdjęcia a z video zawsze byłem zielony. Chciałbym spróbować w życiu czegoś nowego i nauczyć się filmować ciekawe filmy. Stwierdziłem, że jak nie zacznę to się nie nauczę... założyłem kanał na youtube gdzie wrzucam moje początki, które motywują mnie do dalszej pracy.
Nagrywam smartfonem samsung galaxy s6... jakość jest całkiem spoko ale denerwuje mnie ciągle kończąca się pamięć i szybko rozładowująca się bateria. Mówiąc krótko na dłuższą metę na tym nie ujadę.
Mam jeszcze nikona d90 jednak jakość jego filmów jest naprawdę średnia.
Chciałbym kupić coś lepszego. Z tego co poczytałem to sporo osób poleca Canona g7x jednak nie ma on złącza, pod które mógłbym podpiąć zewnętrzny mikrofon. A jest mi on potrzebny bo planuję kręcić głownie na dworze.
Zależy mi aby aparat był przyszłościowy kręcił w 4k, miał obrotowy wizjer i możliwość podłączenia mikrofonu kierunkowego. Kusi mnie jeszcze Lumix GH4 jednak wydaje mi się, że na początek coś rozmiarów Canona g7x byłoby lepsze. Rzucanie się od razu na Lumixa GH4 to chyba przesada. Zależy mi też na szybkim autofokusie.
Tu można zobaczyć moje pierwsze filmiki nagrane smartfonem https://www.youtube.com/channel/UCwm6o5sFIGQl9JvzzMmbiKg
Z góry dziękuję za wszystkie porady!
Lumix G7 - ta sama matryca co Gh4 i do video rewelacja, a do fotek też niczego sobie :)
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
artur0372
31-08-2016, 15:03
Może ktoś wrzucić jakieś fotki ludków z tego cuda, coś a'la amatorski portret?
A są już może użytkownicy Mark II?
Ciekawe, czy rzeczywiście poprawki dały dużo dobrego, czy zmiany niewielkie, a "skopany" AF w filmach (a właściwie dźwięk skopany autofocusem)?
Da się powiększyć wycinek zeby ustawić manualnie ostrość przy filmowaniu? Nie wiem czy mi się mózg wyłączył czy nie ma ? na oko ciężko ustawić, a że dość rzadko go używam to nie ogarniam chyba :(
Wszystkie z RAW
http://s2.ifotos.pl/img/IMG1615b-_arxhnqa.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/IMG1615b-_arxhnqa.jpg)
http://s5.ifotos.pl/img/IMG1721b-_arxhehh.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/IMG1721b-_arxhehh.jpg)
http://s10.ifotos.pl/img/IMG1743b-_arxhehe.jpg
źródło (http://s10.ifotos.pl/img/IMG1743b-_arxhehe.jpg)
http://s2.ifotos.pl/img/IMG1757b-_arxhehs.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/IMG1757b-_arxhehs.jpg)
http://s5.ifotos.pl/img/IMG1759-2_arxhehq.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/IMG1759-2_arxhehq.jpg)
http://s5.ifotos.pl/img/IMG1765b-_arxhere.jpg
źródło ( http://s5.ifotos.pl/img/IMG1765b-_arxhere.jpg)
http://s2.ifotos.pl/img/IMG1778b-_arxhexh.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/IMG1778b-_arxhexh.jpg)
http://s2.ifotos.pl/img/IMG1835b-_arxhexe.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/IMG1835b-_arxhexe.jpg)
Da się powiększyć wycinek zeby ustawić manualnie ostrość przy filmowaniu? Nie wiem czy mi się mózg wyłączył czy nie ma ? na oko ciężko ustawić, a że dość rzadko go używam to nie ogarniam chyba :(
W trybie filmowania nie widzę takiej opcji, ale można w pozostałych trybach przy filmowaniu ustawić powiększenie wycinka przy ręcznym ostrzeniu.
Trochę nocnych z ręki, jpg, ostatnie z rawa.
http://s5.ifotos.pl/img/image3A20_arxasws.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/image3A20_arxasws.jpg)
http://s10.ifotos.pl/img/image3A20_arxassp.jpg
źródło (http://s10.ifotos.pl/img/image3A20_arxassp.jpg)
http://s5.ifotos.pl/img/image3A20_arxassn.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/image3A20_arxassn.jpg)
http://s10.ifotos.pl/img/image3A20_arxassa.jpg
źródło (http://s10.ifotos.pl/img/image3A20_arxassa.jpg)
http://s5.ifotos.pl/img/image3A20_arxasap.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/image3A20_arxasap.jpg)
http://s10.ifotos.pl/img/image3A20_arxasax.jpg
źródło (http://s10.ifotos.pl/img/image3A20_arxasax.jpg)
http://s2.ifotos.pl/img/image3A20_arxasae.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/image3A20_arxasae.jpg)
http://s10.ifotos.pl/img/image3A20_arxasaq.jpg
źródło (http://s10.ifotos.pl/img/image3A20_arxasaq.jpg)
raw
http://s2.ifotos.pl/img/IMG0184a-_arnhhxa.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/IMG0184a-_arnhhxa.jpg)
raw
http://s5.ifotos.pl/img/IMG0190b-_arnhhnp.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/IMG0190b-_arnhhnp.jpg)
jpg
http://s10.ifotos.pl/img/IMG0223b-_arnhhnx.jpg
źródło (http://s10.ifotos.pl/img/IMG0223b-_arnhhnx.jpg)
jpg
http://s2.ifotos.pl/img/IMG0243b-_arnhhnw.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/IMG0243b-_arnhhnw.jpg)
raw
http://s5.ifotos.pl/img/IMG0293b-_arnhhap.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/IMG0293b-_arnhhap.jpg)
raw
http://s5.ifotos.pl/img/IMG0307b-_arnhhax.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/IMG0307b-_arnhhax.jpg)
Trochę mocno kontrastowych ujęć pod światło.
Wszystkie z RAW
https://s20.postimg.org/qfd4i5i3v/1_IMG_8639b_1600_dng.jpg
źródło (https://s20.postimg.org/qfd4i5i3v/1_IMG_8639b_1600_dng.jpg)
https://s20.postimg.org/tnhlv74dn/2_IMG_8689c_1600_dng.jpg
źródło (https://s20.postimg.org/tnhlv74dn/2_IMG_8689c_1600_dng.jpg)
https://s20.postimg.org/awfol19t7/3_IMG_8722b_1600_dng.jpg
źródło (https://s20.postimg.org/awfol19t7/3_IMG_8722b_1600_dng.jpg)
https://s20.postimg.org/jfz2isi5n/4_IMG_8730b_1600_dng.jpg
źródło (https://s20.postimg.org/jfz2isi5n/4_IMG_8730b_1600_dng.jpg)
https://s20.postimg.org/pi6p9a6ln/5_IMG_8728b_1600_dng.jpg
źródło (https://s20.postimg.org/pi6p9a6ln/5_IMG_8728b_1600_dng.jpg)
https://s20.postimg.org/bpwvre57v/6_IMG_8747b_1600_dng.jpg
źródło (https://s20.postimg.org/bpwvre57v/6_IMG_8747b_1600_dng.jpg)
https://s20.postimg.org/j7636luqz/7_IMG_8756b_1600_dng.jpg
źródło (https://s20.postimg.org/j7636luqz/7_IMG_8756b_1600_dng.jpg)
https://s20.postimg.org/gecvmkuej/8_IMG_8759b_1600_dng.jpg
źródło (https://s20.postimg.org/gecvmkuej/8_IMG_8759b_1600_dng.jpg)
z RAW ekwiwalent 82mm
https://s20.postimg.org/xjhm5c25n/1_IMG_9702b_1600_dng.jpg
źródło (https://s20.postimg.org/xjhm5c25n/1_IMG_9702b_1600_dng.jpg)
z RAW ekw.100mm
https://s20.postimg.org/iot0r5skr/2_IMG_9714b_1600_dng.jpg
źródło (https://s20.postimg.org/iot0r5skr/2_IMG_9714b_1600_dng.jpg)
złożona panorama z powyższych kadrów programem Microsoft Image Composite Editor
https://s20.postimg.org/jsd534d7v/3_IMG_9702b_1600_dng_stitch.jpg
źródło (https://s20.postimg.org/jsd534d7v/3_IMG_9702b_1600_dng_stitch.jpg)
panorama złożona ręcznie z innych kadrów w jpg na na ekw.80mm każde
https://s20.postimg.org/rz54up3aj/4_skladak_2500.jpg
źródło (https://s20.postimg.org/rz54up3aj/4_skladak_2500.jpg)
pojedynczy kadr z RAWa na ekwiwalencie 24mm obcięty z góry i z dołu
https://s20.postimg.org/7t689jx0r/6_IMG_9692b_3000_dng.jpg
źródło (https://s20.postimg.org/7t689jx0r/6_IMG_9692b_3000_dng.jpg)
Andrzej91
17-10-2016, 22:09
A są już może użytkownicy Mark II?
Ciekawe, czy rzeczywiście poprawki dały dużo dobrego, czy zmiany niewielkie, a "skopany" AF w filmach (a właściwie dźwięk skopany autofocusem)?
O co chodzi z tym terkotaniem. W moim G7X I żadnego nie słyszę. Trochę, ale bardzo cicho, słychać zoom. Słyszałem natomiast, że w Mark II terkocze autofokus. Jak to jest? Może ktoś coś więcej wie.
Trochę mocno kontrastowych ujęć pod światło.
Wszystkie z RAW
http://s5.ifotos.pl/img/1-IMG8639_axhqpre.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/1-IMG8639_axhqpre.jpg)
http://s5.ifotos.pl/img/2-IMG8689_axhqpnx.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/2-IMG8689_axhqpnx.jpg)
http://s5.ifotos.pl/img/3-IMG8722_axhqpra.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/3-IMG8722_axhqpra.jpg)
http://s2.ifotos.pl/img/4-IMG8730_axhqprq.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/4-IMG8730_axhqprq.jpg)
http://s5.ifotos.pl/img/5-IMG8728_axhqpxp.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/5-IMG8728_axhqpxp.jpg)
http://s5.ifotos.pl/img/6-IMG8747_axhqpxh.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/6-IMG8747_axhqpxh.jpg)
http://s2.ifotos.pl/img/7-IMG8756_axhqpxr.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/7-IMG8756_axhqpxr.jpg)
http://s5.ifotos.pl/img/8-IMG8759_axhqpxn.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/8-IMG8759_axhqpxn.jpg)
z RAW ekwiwalent 82mm
http://s2.ifotos.pl/img/1-IMG9702_axhqpqw.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/1-IMG9702_axhqpqw.jpg)
z RAW ekw.100mm
http://s2.ifotos.pl/img/2-IMG9714_axhqpqs.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/2-IMG9714_axhqpqs.jpg)
złożona panorama z powyższych kadrów programem Microsoft Image Composite Editor
http://s2.ifotos.pl/img/3-IMG9702_axhqpqq.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/3-IMG9702_axhqpqq.jpg)
panorama złożona ręcznie z innych kadrów w jpg na na ekw.80mm każde
http://s2.ifotos.pl/img/4-skladak_axhqhpp.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/4-skladak_axhqhpp.jpg)
pojedynczy kadr z RAWa na ekwiwalencie 24mm obcięty z góry i z dołu
http://s5.ifotos.pl/img/6-IMG9692_axhqhph.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/6-IMG9692_axhqhph.jpg)
Proszę o usunięcie postów #384 i #385
hosting postimg.org się zbiesił, przerzuciłem zdjęcia na inny, ifotos.pl
heja Canonierzy wśród Nikoniarzy :)
mam pytanko, jaki programik trzeba ściągnąć na smarkfona (andek), by Kwanonik G7X z nim banglał ?
i drugie, czy to oprogramowanie da mi taką możliwość, by zmienić korektę AE podczas realizacji bracketingu ?
Chodzi o to, że bracketing jest tylko +- 2 EV i chcąc rozszerzyć jego funkcjonalność o kolejne w naświetlenia, trzeba by wprowadzić korektę do następnej serii trzech zdj, a to może spowodować poruszenie aparatu względem kadru i nierówne fotki
mam pytanko, jaki programik trzeba ściągnąć na smarkfona (andek), by Kwanonik G7X z nim banglał ?
i drugie, czy to oprogramowanie da mi taką możliwość, by zmienić korektę AE podczas realizacji bracketingu ?
Chodzi o to, że bracketing jest tylko +- 2 EV i chcąc rozszerzyć jego funkcjonalność o kolejne w naświetlenia, trzeba by wprowadzić korektę do następnej serii trzech zdj, a to może spowodować poruszenie aparatu względem kadru i nierówne fotki
To Canon Camera Connect. Niewiele można nim zdalnie zrobic, jedynie zmieniać zoom i ustawić samowyzwalacz, no i pstryknąć
:) Oprocz zdalnego sterowania można nim pobrać zdjęcia z aparatu.
no to d.pa, taka funkcjonalność mnie nie interesuje
a jak wywołać możliwość przesuwania ramki AF ?, dotykowy wyzwalacz działa świetnie, ale by się też przydała ta możliwość
no to d.pa, taka funkcjonalność mnie nie interesuje
a jak wywołać możliwość przesuwania ramki AF ?, dotykowy wyzwalacz działa świetnie, ale by się też przydała ta możliwość
Najwygodniej dotykowo, ale można teź ustawić aktywację funkcji regulacji ramki AF poprzez przyporzadkowanie funkcji do przycisku filmowania i przycisku RingFunc. Ustawiamy wówczas ramkę kółkiem funkcyjnym na tylnej ściance aparatu.
dzięks,
przed chwilą odkryłem możliwość odchylenia lampki błyskowej po skosie do góry i o dziwo, daje to efekty dużo lepsze, niż z błyskiem bezpośrednim (a ktoś pisał, że nie można odbić błysku :D
goranick
29-10-2016, 23:13
Tak, ale musisz sobie przytrzymać palcyma
niom
ktoś łączył się z tym ichnim serwisem chmurowym i wie, jak spowodować, by fotki łądowały później w Google Drive ? (zaznaczyłem tę opcję w CIG, ale bez rezultatu)
niom
ktoś łączył się z tym ichnim serwisem chmurowym i wie, jak spowodować, by fotki łądowały później w Google Drive ? (zaznaczyłem tę opcję w CIG, ale bez rezultatu)
Usługę trzeba oprócz zaznaczenia, aktywować. Łączysz się z serwisem za pomocą aparatu (górny przycisk na kole funkcj. aparat w trybie przegladania zdjęć i wybierasz ikonę "Aktualizacja usług sieci Web") jednoczesnie łączysz sie z serwisem za pomocą przeglądarki. Aparat poda kod aktywacji który wpisujemy w odp.miejscu na stronie w przegladarce. Po aktywacji wybierasz tym samym kołem opcję wifi i odpowiednią usługę, w tym przpadku dysk google, zaznaczasz grupę zdjęć do wysyłki i leci. :) Ja mam aktywowana jeszcze chmurę Canona i synchronizacje folderów ze zdjeciami na kompie. Praktycznie całą wymianę zdjęć realizuję przez wifi. Jedynie duże ilości zgrywam czytnikiem.
Właśnie to odkryłem siedząc dziś w restauracji. Połączyłem się z Wi-Fi knajpy i patrzę, a tu serwis Dysk Google mam w aparacie i mogę na niego bezpośrednio słać foty. Teraz patrzę w domu,a te same foty są też na canonowskiej chmurze, a w dysku Googla są one w katalogu Canon Image Gateway, więc się one kopiują tu i tu (myślałem, że będą tylko w Googlu)
Zrobiłem dziś sesyjkę z Canonikiem i muszę przyznać, że ten aparat nie przeszkadza robić zdjęć, a wręcz pomaga w realizacji zamierzeń operatora :D
A to ciekawie masz ustawione. U mnie działa wybiórczo. Sprawdź czy czasami nie wysyłasz z automatu rownież na fb, tt, flickera i inne. ;)
nie, mam "zaptaszkowane" na stronie Canona ich własny serwis i Googla , spróbuje odznaczyć ten canonowski to może nie poleci wtedy do nich
Raw-ów się da wysłać ? czy ja nie umiem ..
RAWy ani do chmury ani na dysk googla, ani bezpośrednio poprzez aplikację androida nie idą. Jedynie przez synchronizację można RAWy przesłać . Żeby nie było dublowania wysylki do googla i chmury canona przy jednoczesnym zaznaczeniu działania tych dwóch uslug, trzeba w ustawieniu uslugi wysylki na dysk googla zaznaczyć wysyłkę tylko na ten dysk, jest taka opcja.
kurde, muszę poszperać później, teraz oglądam F1 i mało skupiony jestem :)
Canonik jest niesamowicie szybki, dotykowy spust działa błyskawicznie, a co najważniejsze - celnie (w bardzo rzadkich przypadkach się myli)
Żeby nie być gołosłownym, jedna fotka, która świetnie obrazuje o czym piszę, ... poniższego zdjęcia, nie udało by się zrobić innym mi znanym aparatem (włączając lustrzanki), właśnie ze względu na błyskawiczność reakcji mojej i G7XMII (fotka jpg prosto z Canonika)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/lF9Tx3B-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/lF9Tx3B.jpg)
to ja pano z jpg minimalnie później rozjaśnionych
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/4qRrEDh-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/4qRrEDh.jpg)
co wyróżnia ten kompakt ?, .. dość duży przetwornik, dość jasny obiektyw i dotykowy wyzwalacz pozwalający w komfortowy sposób niecentralnie kadrować
wszystkie jpg z puszki, bez wyostrzania, pełne kadry, auto WB, Av
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/bruC6qB-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/bruC6qB.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/vwsh7xc-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/vwsh7xc.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/s1nPpn2-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/s1nPpn2.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/FNZpF0j-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/FNZpF0j.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/Uqs5Py9-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/Uqs5Py9.jpg)
goranick
01-11-2016, 08:07
Ogrody Kapias'a (?)
goranick
01-11-2016, 10:18
Rotor to co piszesz to prawda. Zadowolony jesteś z obrazka w ciemnicy? Ja się chyba jeszcze nie naumiłem go dobrze obsługiwać. Dla minie - przede wszystkim mieści się w kieszeni i można go po prostu mieć ze sobą wszędzie.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/20160925140725_IMG_0292_zps9kzphmex-1.jpg
źródło (http://i1290.photobucket.com/albums/b531/KrzysztofGorkiewicz/Canon%20G7x%20Mark%20II/20160925140725_IMG_0292_zps9kzphmex.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/20160925141123_IMG_0302_zpsahgwtytv-1.jpg
źródło (http://i1290.photobucket.com/albums/b531/KrzysztofGorkiewicz/Canon%20G7x%20Mark%20II/20160925141123_IMG_0302_zpsahgwtytv.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/20160925141334_IMG_0308_zpsyfzdmczm-1.jpg
źródło (http://i1290.photobucket.com/albums/b531/KrzysztofGorkiewicz/Canon%20G7x%20Mark%20II/20160925141334_IMG_0308_zpsyfzdmczm.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/20160925142240_IMG_0333_zpsudkhqlwe-1.jpg
źródło (http://i1290.photobucket.com/albums/b531/KrzysztofGorkiewicz/Canon%20G7x%20Mark%20II/20160925142240_IMG_0333_zpsudkhqlwe.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/IMG_20160927_zpstwqx1ukj-1.jpg
źródło (http://i1290.photobucket.com/albums/b531/KrzysztofGorkiewicz/Canon%20G7x%20Mark%20II/IMG_20160927_zpstwqx1ukj.jpg)
Rotor to co piszesz to prawda. Zadowolony jesteś z obrazka w ciemnicy? Ja się chyba jeszcze nie naumiłem go dobrze obsługiwać. Dla minie - przede wszystkim mieści się w kieszeni i można go po prostu mieć ze sobą wszędzie.
Na razie zrobiłem jedną fotkę z iso 1600, auto WB, w warunkach polowych, by zobaczyć co ten maluch potrafi. Tak więc obserwacje dotychczasowe traktuję jeszcze roboczo.
Normalnie powiem, że jestem w szoku :shock:
Poziom szumów jest tak niski, że aż wręcz niewiarygodny. Programiści muszą stosować jakieś tricki, bo nawet otwieranie zdjęcia (RAW) bez odszumiania, daje za "małe szumy" na moje oko
Zdjęcie poniżej, to przekonwertowany RAW w DPP4 (duże zdjęcie i wycinek 100% po lewej) na domyślnych ustawieniach, ale zmniejszyłem redukcje szumów i wyostrzania na minimalne poziomy.
Wycinek 100% z prawej, to RAW przerobiony konwerterem Adobe do formatu DNG i później wywołany w CR z również skromnym odszumieniem i ciut za wysokim wyostrzeniem
Jedna rzecz w G7X mnie ciut rozczarowała, to jakość brzegów kadru na szerokim kącie (w porównaniu do Panasa LX7). Ale, jak sobie uświadomiłem, że to 20mln px, to mi trochę przeszło. Panas LX7 był ostrzejszy i równiejszy w całym kadrze, no ale to przecież połowa z pikseli z Canona.
Efekt trochę podobny do tego "rozczarowania", jakie jest przy porównaniu obrazka z D700 vs D750
- tak to ogrody Kapiasa
- Garanick, - super autka i fotki
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/UpQKw06-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/UpQKw06.jpg)
...aa, jeszcze dopiszę, że, jak na razie Auto WB, to jakieś MEGA dobre jest :). Ciekawe, jak się sprawdzi w trudniejszych warunkach i czy po dłuższym czasie, podtrzymam opinię ?
Jakkolwiek dobre jpg produkuje G7X, to czasami jednak polegają w starciu z trudnymi kadrami, gdzie na ratunek przybywa format RAW :)
- to samo zdj. zapisane w aparacie jako jpg L i Raw.
Raw wywołany w CR przy zaangażowaniu kilku suwaków. Na pewno można lepiej, ja robiłem to na lapku, więc się nie przykładałem...
Wycinek kadru pokazuje, jakie "kwiatki" może nam sprawić jpg w kontrastowych sytuacjach i na skraju możliwości zapisu tego formatu, a co możemy odzyskać z Raw-a
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/I73hk21-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/I73hk21.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/OP7gleU-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/OP7gleU.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/BiMjiYg-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/BiMjiYg.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/JHDIr6S-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/JHDIr6S.jpg)
marcus777
01-11-2016, 18:55
Dla minie - przede wszystkim mieści się w kieszeni i można go po prostu mieć ze sobą wszędzie.
Sprawdza się mądre powiedzenie: "Najlepszy aparat to ten, który masz przy sobie". Ten canon produkuje wg mnie lepsze jpgi niż rx100III/IV.
rotor
Odnośnie tego zdjęcia z cmentarza. G7X nie posiadają podobnej funkcji jak Soniacz DRO/HDR? Jeśli taka f-cja była by w canonie, to by była duże ułatwienie, jeśli komuś nie chciało by się siedzieć w rawach.
...Odnośnie tego zdjęcia z cmentarza. G7X nie posiadają podobnej funkcji jak Soniacz DRO/HDR? Jeśli taka f-cja była by w canonie, to by była duże ułatwienie, jeśli komuś nie chciało by się siedzieć w rawach.
Jest korekta cieni i korekta DR na światła. Działa tylko dla samego jpg, trzeba wyłączyć RAWa.
marcus777
01-11-2016, 20:15
Dziękuję za odpowiedź. A czy mógłbyś lub ktokolwiek znaleźć czas i zaprezentować, jak to wygląda na zdjęciach (w miarę kontrastowych ) ON/OFF ?! Dziękuję
Wczoraj pomęczyłem trochę wyższe iso.
- najpierw RAW (generalnie po to, by cienie były czytelne) , konwersja do DNG i obróbka w CR
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/PSSaJmk-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/PSSaJmk.jpg)
- jpg z puszki
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/hI30WWY-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/hI30WWY.jpg)
- do tej pory sądziłem, że tak wysokie czułości, zarezerwowane są tylko dla luster :?: (RAW, konwersja do jpg w puszce G7XMII z rozjaśnieniem o 1 stopień, czyli max, reszta parametrów oryginalnych z aparatu)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/ILrQOs7-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/ILrQOs7.jpg)
Przy okazji tego zdjęcia wyszło, że stabilizacja w Canonie działa bdb (zrobiłem dla pewności w serii 3 sztuki, z których pierwsza była minimalnie poruszona, ze względu na nacisk spustu migawki)
Podtrzymuję to, o czym wspomniałem wcześniej: aparat radzi sobie z szumami rewelacyjnie, algorytmy są tak dobrane, że nie mają one zbyt dużego wpływu na szczegółowość obrazu, po prostu Canon nie produkuje "akwareli" (w aparacie mam ustawione odszumianie wys. ISO na min.)
Jacek_Z
Co tu w tym wątku za tajfun przeleciał i wymiótł wszystkie posty i zdjęcia Arcziego? Ciekawie przedstawiały możliwości G7x, poza tym zaburzona jest przez to ciągłość dyskusji. Momentami wygłaszam monologi, a bynajmniej tego nie planowałem. ;)
też mnie dziwi, co tu się porobiło, ..zastanawiałem się przez chwilę, czy ja ma sklerozę, czy jakieś posty i zdj. wymiotło, ale nie, jeszcze tak źle ze mną nie jest :mrgreen:
To Canon Camera Connect. Niewiele można nim zdalnie zrobic, jedynie zmieniać zoom i ustawić samowyzwalacz, no i pstryknąć
:) Oprocz zdalnego sterowania można nim pobrać zdjęcia z aparatu.
No więc Panie Juriko, informuję wszem i wobec, że za pomocą programu CCC i smarkfona da się zrealizować bracketing + korekta ekspozycji, co daje nam w sumie bracketing +- 5 EV czyli o zasięgu 10 EV :D (oczywiście po drodze nie dotykając naszego Canonika, na czym mi zależało)
No więc Panie Juriko, informuję wszem i wobec, że za pomocą programu CCC i smarkfona da się zrealizować bracketing + korekta ekspozycji, co daje nam w sumie bracketing +- 5 EV czyli o zasięgu 10 EV :D (oczywiście po drodze nie dotykając naszego Canonika, na czym mi zależało)
Czyżby MarkII dawał w tym względzie większe możliwości? U siebie nie widzę takiej opcji. Zdalnie to nawet rawa nie mogę odpalić tylko jpega.
u mnie bangla chyba wszystko, co najbardziej przydatne może być, RAWy, RAWy+jpg, samowyzwalacz, manual, Av, Tv, czas B z licznikiem sek. (tego się w ogóle nie spodziewałem! ), zdjęcia seryjne, zmiana iso, ramka AFu dotykowa, lampa błyskowa wł/wył , osobny przycisk AF-u, nie da się tylko zmienić tryby naświetlania i pomiaru
u mnie bangla chyba wszystko, co najbardziej przydatne może być, RAWy, RAWy+jpg, samowyzwalacz, manual, Av, Tv, czas B z licznikiem sek. (tego się w ogóle nie spodziewałem! ), zdjęcia seryjne, zmiana iso, ramka AFu dotykowa, lampa błyskowa wł/wył , osobny przycisk AF-u, nie da się tylko zmienić tryby naświetlania i pomiaru
Łał. To się Canon postarał.
Jacek_Z
Co tu w tym wątku za tajfun przeleciał i wymiótł wszystkie posty i zdjęcia Arcziego? Ciekawie przedstawiały możliwości G7x, poza tym zaburzona jest przez to ciągłość dyskusji. Momentami wygłaszam monologi, a bynajmniej tego nie planowałem. ;)
Dzisiaj przejrzałem cały wątek i wygląda na to że spustoszenia dokonał Archibald6803 usuwając swoje posty i wycinając min.w moich postach swoje cytaty do ktorych sie odnosiłem. Ciekawe dlaczego, a swoja drogą to bardzo nieładnie panie Archi.
Na str.23 widać najbardziej to o czym piszę.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=252906&page=23
Wykorzystam ten temat bo najbardziej pasuje ale moje pytanie tyczy się każdego produktu Canona, za który można dostać cashback. Organizator chce by wyciąć kod kreskowy z pudełka (ma być widoczne, że pudełko zostało uszkodzone). Jeśli potem ewentualnie odda się taki aparat do serwisu w tymże uszkodzonym pudełku, czy ma to jakieś znaczenie dla ważności gwarancji?
http://www.canon.pl/Images/Regulamin%20cashback_Q4_2016_(TC)_final_tcm125-1488085.pdf
do roszczeń gwarancyjnych, nie jest niezbędne oryginalne pudełko
Zimą ten aparacik też daje radę, ;) pomimo słabego śniegu. :)
Z RAW
http://s5.ifotos.pl/img/IMG3914a-_awhawhq.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/IMG3914a-_awhawhq.jpg)
http://s10.ifotos.pl/img/IMG3923a-_awhawrp.jpg
źródło (http://s10.ifotos.pl/img/IMG3923a-_awhawrp.jpg)
http://s5.ifotos.pl/img/IMG3956a-_awhawrh.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/IMG3956a-_awhawrh.jpg)
Trochę nowego wiosennego życia w jpg
http://s5.ifotos.pl/img/IMG5582aj_aqpqwxr.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/IMG5582aj_aqpqwxr.jpg)
http://s5.ifotos.pl/img/IMG5584aj_aqpqwxw.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/IMG5584aj_aqpqwxw.jpg)
http://s6.ifotos.pl/img/IMG5616aj_aqpqwnp.jpg
źródło (http://s6.ifotos.pl/img/IMG5616aj_aqpqwnp.jpg)
http://s2.ifotos.pl/img/IMG5639bj_aqpqwnq.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/IMG5639bj_aqpqwnq.jpg)
http://s5.ifotos.pl/img/IMG5646aj_aqpqwex.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/IMG5646aj_aqpqwex.jpg)
http://s10.ifotos.pl/img/IMG5677bj_aqpqwea.jpg
źródło ( http://s10.ifotos.pl/img/IMG5677bj_aqpqwea.jpg)
http://s6.ifotos.pl/img/IMG5700aj_aqpqwwr.jpg
źródło (http://s6.ifotos.pl/img/IMG5700aj_aqpqwwr.jpg)
W RX100 pytałem to spytam jeszcze tu (bo to 2 moje typy). Da się G7X dobrze fotografować dzieci? (ruch; brak pozowania, różne światło) >polecilibyście czy nie?
ma szybki dotykowy AF, to tak, nadaje się
ma szybki dotykowy AF, to tak, nadaje się
AF-C przestaje działać po wciśnięciu spustu migawki do końca, więc w trybie seryjnym ostrość będzie ustawiona tylko na pierwszą klatkę. Da się, ale głównie w zdjęcia pojedynczych.
W RX100 pytałem to spytam jeszcze tu (bo to 2 moje typy). Da się G7X dobrze fotografować dzieci? (ruch; brak pozowania, różne światło) >polecilibyście czy nie?
Biegające dzieci to chyba najtrudniejsze zadanie dla AF. Tu najlepiej to zastosować lustrzankę. Czy da się? Każdym się da, ale łatwo nie będzie. ;) Można seriami strzelać i najlepiej z zafiksowanym autofokusem, bo ze śledzącym można, ale jest gorzej, mniej trafień. Trzeba się nauczyć przewidywać trajektorię ruchu dzieci ;) i zaczaić. Zwiększenie głębi ostrości poprzez przymknięcie przysłony też może być pomocne. Pojedyncze strzały można zarówno przyciskiem migawki wyzwalać, dla szybkości nie czekając na potwierdzenie, lub dotykiem na ekranie strzelić, jak komu wygodniej. Jest jeszcze możliwość użycia śledzenia twarzy, ale w przypadku dzieci mało skuteczne. Odwróci się to to i już po ptokach. :)
AF-C przestaje działać po wciśnięciu spustu migawki do końca, więc w trybie seryjnym ostrość będzie ustawiona tylko na pierwszą klatkę. Da się, ale głównie w zdjęcia pojedynczych.
Jest możliwość użycia AF-servo i zdjęć seryjnych z potwierdzeniem AF i to przy wyzwalaniu migawki zarówno przyciskiem jak i dotykiem.
Tu jednak kluczem do wszystkiego jest jednak wolny AF oparty o zasadę kontrastu.
Jest możliwość użycia AF-servo i zdjęć seryjnych z potwierdzeniem AF i to przy wyzwalaniu migawki zarówno przyciskiem jak i dotykiem.
Tu jednak kluczem do wszystkiego jest jednak wolny AF oparty o zasadę kontrastu.
Servo działa tylko, gdy spust migawki wciśnięty jest do połowy. Gdy wciśniesz go do końca, żeby zrobić zdjęcie, to servo się zatrzymuje i przy kolejnych klatkach już nie śledzi obiektu.
Servo działa tylko, gdy spust migawki wciśnięty jest do połowy. Gdy wciśniesz go do końca, żeby zrobić zdjęcie, to servo się zatrzymuje i przy kolejnych klatkach już nie śledzi obiektu.
Śledzi. Jeszcze dziś sprawdzałem dla pewności, bo rzadko z tego korzystam. Ale musi być oczywiście włączone seria z potwierdzeniem AF.
Instrukcja obsługi twierdzi co innego.
Instrukcja obsługi twierdzi co innego.
Precyzja instrukcji obsługi nie zawsze stoi na najwyższym poziomie. ;)
Poniżej opis trybu seryjnego ze śledzeniem obiektu. Nie piszą tylko, że to może się udać tylko w trybie AF-servo. Być może w jakiś autotrybach po wybraniu serii ze śledzeniem automatycznie włącza się servo, ja jak testowałem w trybie Av, musiałem AF-servo włączyć ręcznie. W każdym bądź razie można zrobić serię zdjęć ze śledzeniem AF trzymając do końca wciśnięty przycisk migawki, lub dotykając cały czas ekran dotykowy.
http://s10.ifotos.pl/img/instr1png_aqnarhw.png
źródło (http://s10.ifotos.pl/img/instr1png_aqnarhw.png)
Która to strona? W mojej instrukcji nie mogę znaleźć takiego rozdziału.
str.87 z 202 wszystkich z PowerShot_G7X_PL.pdf
Kilka dni temu pobierałem instrukcję ze strony Canona i jest to inny plik. Instrukcja ma 225 stron, a na stronie 87 nie ma tego o czym piszesz.
Kilka dni temu pobierałem instrukcję ze strony Canona i jest to inny plik. Instrukcja ma 225 stron, a na stronie 87 nie ma tego o czym piszesz.
Tak to jest z instrukcjami, najlepsza instrukcja to własne pazurki dłubiące po ustawieniach. ;) A i zabawy z tym więcej. :)
Ale w menu aparatu też tego nie mam :-)
Ale w menu aparatu też tego nie mam :-)
Nie w każdym trybie jest dostępne. Na pewno jest w trybach P, Av, Tv, M
No niezła dyskusja się o AF wywiązała i ktoś też na pytaniu skorzystał
Dzięki za podpowiedź.
Nie w każdym trybie jest dostępne. Na pewno jest w trybach P, Av, Tv, M
Niestety nie ma...
Niestety nie ma...
Wyglada po innej instrukcji, że masz Canona G7X II, ale czyżby w nowszej wersji wycieli możliwość ostrzenia w serii, na to wygląda. Kopernik miał rację, gorszy pieniadz wypiera lepszy.
Wyglada po innej instrukcji, że masz Canona G7X II, ale czyżby w nowszej wersji wycieli możliwość ostrzenia w serii, na to wygląda.
Jest C-AF w serii, ale tylko przy 1-punktowym AF:
https://www.dpreview.com/reviews/canon-powershot-g7-x-mark-ii-review/5
Jest C-AF w serii, ale tylko przy 1-punktowym AF:
https://www.dpreview.com/reviews/canon-powershot-g7-x-mark-ii-review/5
To by wyjaśnialo sprawę, bo ja tylko z jednopunktowego z małą ramką korzystam.
dwa z rawów z wczoraj
http://s5.ifotos.pl/img/IMG7982g-_aqasheq.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/IMG7982g-_aqasheq.jpg)
http://s2.ifotos.pl/img/IMG7985d-_aqashwx.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/IMG7985d-_aqashwx.jpg)
W nawiązaniu do wczorajszego święta kilka jotpegów
http://s2.ifotos.pl/img/1-1200jpg_qhrssra.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/1-1200jpg_qhrssra.jpg)
http://s10.ifotos.pl/img/2-1600jpg_qhrssnh.jpg
źródło (http://s10.ifotos.pl/img/2-1600jpg_qhrssnh.jpg)
http://s5.ifotos.pl/img/3-1200jpg_qhrssnx.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/3-1200jpg_qhrssnx.jpg)
http://s5.ifotos.pl/img/4-1200jpg_qhrssnn.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/4-1200jpg_qhrssnn.jpg)
http://s5.ifotos.pl/img/5-1200jpg_qhrssne.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/5-1200jpg_qhrssne.jpg)
http://s10.ifotos.pl/img/6-1200jpg_qhrssna.jpg
źródło (http://s10.ifotos.pl/img/6-1200jpg_qhrssna.jpg)
http://s2.ifotos.pl/img/7-1200jpg_qhrssnq.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/7-1200jpg_qhrssnq.jpg)
W nawiązaniu do wczorajszego święta kilka jotpegów
http://s2.ifotos.pl/img/7-1200jpg_qhrssnq.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/7-1200jpg_qhrssnq.jpg)
York nie do podrobienia
Juriko dawaj wiecej ujec!
Jakby kogoś interesowało, to ostatnio wrzuciłem kilka fotek z G7X II:
http://www.epicure.pl/minimalizm/
W ciągu tygodnia powinna być pełna recenzja. Tekst i fotki już są, zostało dogranie paru klipów i montaż wideo.
draco_krk
17-08-2017, 12:14
Ciekawy tekst.
Juriko dawaj wiecej ujec!
Robi się. :)
http://s5.ifotos.pl/img/IMG1087b-_qhrqwhx.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/IMG1087b-_qhrqwhx.jpg)
http://s10.ifotos.pl/img/IMG1092b-_qhrqwhq.jpg
źródło (http://s10.ifotos.pl/img/IMG1092b-_qhrqwhq.jpg)
http://s10.ifotos.pl/img/IMG1097b-_qhrqwrh.jpg
źródło (http://s10.ifotos.pl/img/IMG1097b-_qhrqwrh.jpg)
http://s6.ifotos.pl/img/IMG1100b-_qhrqwre.jpg
źródło (http://s6.ifotos.pl/img/IMG1100b-_qhrqwre.jpg)
http://s5.ifotos.pl/img/IMG1103b-_qhrqwra.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/IMG1103b-_qhrqwra.jpg)
http://s6.ifotos.pl/img/IMG1113b-_qhrqwxh.jpg
źródło (http://s6.ifotos.pl/img/IMG1113b-_qhrqwxh.jpg)
http://s6.ifotos.pl/img/IMG1117b-_qhrqwxx.jpg
źródło (http://s6.ifotos.pl/img/IMG1117b-_qhrqwxx.jpg)
http://s5.ifotos.pl/img/IMG1122b-_qhrqwxw.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/IMG1122b-_qhrqwxw.jpg)
http://s6.ifotos.pl/img/IMG1156b-_qhrqwxa.jpg
źródło (http://s6.ifotos.pl/img/IMG1156b-_qhrqwxa.jpg)
To T62 czy 54? Ten z nr 6628.
Niestety nie wiem.
Nie dam sobie za to nic odciąć, ale mnie na 54 wygląda.
Gdyby ktoś chciał sobie poczytać o G7X II, obejrzeć parę fotek i krótkie wideo, to zapraszam:
http://www.epicure.pl/rasowy-kieszonkowiec-canon-g7x-ii/
epicure - Przeczytałem szybciutko Twój opis G7XII i masz błąd -> punkt AF w single i servo można dowolnie przesuwać i zmieniać wielkość (już nie dowolnie :)
W zamian napisz, jak się tego NFC używa, mam symbol na spodzie aparatu, w instr. brak w ogóle o tym wzmianki (albo się to jakoś inaczej nazywa i nie potrafię znaleźć ?
epicure - Przeczytałem szybciutko Twój opis G7XII i masz błąd -> punkt AF w single i servo można dowolnie przesuwać i zmieniać wielkość (już nie dowolnie :)
Jak to zrobić?
W zamian napisz, jak się tego NFC używa, mam symbol na spodzie aparatu, w instr. brak w ogóle o tym wzmianki (albo się to jakoś inaczej nazywa i nie potrafię znaleźć ?
Strona 142 instrukcji. Stykasz telefon i aparat w miejscach, gdzie mają anteny NFC i czekasz kilka sekund, aż urządzenia zareagują. Wtedy automatycznie otwiera się aplikacja i już masz połączenie.
Jak to zrobić?
.
to się chyba w menu ustawiało, mam pod przyciskiem "Ring Funkc", naciskam i aktywuje się pole AF i przesuwam kursorem pr-lewo, góra-dół
to się chyba w menu ustawiało, mam pod przyciskiem "Ring Funkc", naciskam i aktywuje się pole AF i przesuwam kursorem pr-lewo, góra-dół
Mówimy o G7X I czy II? Bo u mnie pod RING FUNC. nie da się nic takiego przypisać.
..o II-jce, nie mam teraz przy sobie Canonika, wieczorem popatrzę co tam zmajstrowałem, że u mnie działa ramka AF-u :)
Ramkę AF mogę sobie przesunąć dotykając ekran, ale tylko jeśli mam wyłączoną "dotykową migawkę". A że zawsze mam ją włączoną, bo z niej często korzystam, to nie mogę w żaden inny sposób zmienić położenia tej ramki na stałe. Jeśli dałoby się to zrobić guzikami, to byłbym szczęśliwy ;)
Zmniejszyć rozmiar ramki umiem, ale nawet w tym najmniejszym rozmiarze (z dwóch dostępnych - wow!) jest ona nieco za duża jak na mój gust.
Menu aparat zakładka nr 2. Wybierasz funkcje pola af do ring funkc i migawka dotyk. dziala też
Dzięki, sprawdzę to jutro.
No i okazuje się, że najciemniej jest pod latarnią... Dzięki, rotor - działa :-) Zaraz wprowadzę poprawki do tekstu.
Ostatnie motyle
z rawów
http://s10.ifotos.pl/img/1IMG1798c_qrxwwnw.jpg
źródło (http://s10.ifotos.pl/img/1IMG1798c_qrxwwnw.jpg)
http://s2.ifotos.pl/img/2IMG1775b_qrxwwnq.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/2IMG1775b_qrxwwnq.jpg)
http://s5.ifotos.pl/img/3IMG1815a_qrxwwee.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/3IMG1815a_qrxwwee.jpg)
http://s5.ifotos.pl/img/4IMG1808a_qrxwwes.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/4IMG1808a_qrxwwes.jpg)
http://s5.ifotos.pl/img/5IMG1827b_qrxwweq.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/5IMG1827b_qrxwweq.jpg)
Masakra. Ten glow i te ciapki.
Masakra. Ten glow i te ciapki.
Glow, ciapki? A po ludzku możesz?
Juriko
trochę za bardzo te zdjęcia "zmasakrowałeś" w Photoshopie, za dużo wyostrzania.
Przejaskrawione, przeostrzone, zaszumione (zapewne przez nadmierne wyostrzenie). Zero detalu. Antyreklama tego aparatu.
Przejaskrawione, przeostrzone, zaszumione (zapewne przez nadmierne wyostrzenie). Zero detalu. Antyreklama tego aparatu.
Rozumiem.
To może te 2 jotpegi w pełnym kadrze zmyją hańbę na którą naraziłem G7x?
http://s2.ifotos.pl/img/IMG1808b-_qrxwqxe.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/IMG1808b-_qrxwqxe.jpg)
http://s6.ifotos.pl/img/IMG1815b-_qrxwqnh.jpg
źródło (http://s6.ifotos.pl/img/IMG1815b-_qrxwqnh.jpg)
Juriko
trochę za bardzo te zdjęcia "zmasakrowałeś" w Photoshopie, za dużo wyostrzania.
Widzę, a właściwie słabo chyba widzę. ;) Czas na zmianę okularów i szybszy komp. Przy obecnym obróbka tak dużych rawów jest męcząca.
jpg pełne kadry
75mm f/2,8
http://s6.ifotos.pl/img/1-IMG9866_qrxqxeq.jpg
źródło (http://s6.ifotos.pl/img/1-IMG9866_qrxqxeq.jpg)
24mm f/4,5
http://s5.ifotos.pl/img/2-IMG9909_qrxqxww.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/2-IMG9909_qrxqxww.jpg)
jpg 50mm f/4,5
http://s2.ifotos.pl/img/IMG0432b4_qrnenar.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/IMG0432b4_qrnenar.jpg)
jpg 100mm f/2,8
http://s6.ifotos.pl/img/627559jpg_qrnwpxq.jpg
źródło (http://s6.ifotos.pl/img/627559jpg_qrnwpxq.jpg)
stachmuszel
10-10-2017, 09:03
Canon G7x to imho najlepszy kompakt, jaki miałem. Canonowski silnik jpg robi dobrą robotę. Mój obecny Panasonic LX100 nie wywołuje we mnie takiego efektu wow. Szkoda, że nie jest już dostępny jako nowy. Druga wersja G7x podobno jest już trochę inna.
Też się zastanawiałem nad LX100. Większa matryca kusiła. Mniej pikseli martwiło. Różnic jest więcej, ale przeważył brak wbudowanej lampy błyskowej. Chciałem aparat kompaktowy, a dołączanie zewnętrznej lampy w przypadku konieczności doświetlenia cieni komplikuje używanie aparatu.
stachmuszel
10-10-2017, 16:24
Ale matryca w LX100 jest wykorzystywana nie na całej powierzchni, także korzyść symboliczna.
Ale matryca w LX100 jest wykorzystywana nie na całej powierzchni, także korzyść symboliczna.
Czyli nie widzisz z tego faktu jakiejś zasadniczej zmiany jakościowej? Jak byś miał bezkosztowy wybór dzis, to który aparat byś wybrał?
stachmuszel
10-10-2017, 20:36
Czyli nie widzisz z tego faktu jakiejś zasadniczej zmiany jakościowej? Jak byś miał bezkosztowy wybór dzis, to który aparat byś wybrał?
Jurku, generalnie dla fotografii wybrałbym G7x, dla video LX100. Chciałem mieć jakiś dobry aparat filmujący (mam jeszcze D700, który jak wiadomo, nie filmuje ;-) ), dlatego postanowiłem zamienić. Z perspektywy czasu wiem, że filmowania użyłem może ze dwa razy. Wniosek nasuwa się sam: dla mnie lepszym jest G7x.
Ja podobnie filmuję rzadko, szczególnie że w całym moim torze dlna, tv jest słabym ogniwem i tnie sie na 60fps, daje radę jedynie na 30fps fhd.
ps. Coś czuję, że prędzej czy później, powrócisz do G7x :)
LX100 jest kompletnie bezużyteczny na gimbalu, bo nic nie widać na ekranie. Ja raczej nie poleciłbym do filmowania niczego, co nie ma obracanego ekranu.
stachmuszel
11-10-2017, 12:27
LX100 jest kompletnie bezużyteczny na gimbalu, bo nic nie widać na ekranie. Ja raczej nie poleciłbym do filmowania niczego, co nie ma obracanego ekranu.
Nie używam gimbala, jam zwykły amator. Chodzić po górach z czymś takim to herezja.
Ja od oglądania trzęsących się filmików dostaję mdłości i zawrotu głowy. Jeśli już miałbym kręcić wideo w ruchu, to koniecznie zabrałbym gimbal (do tak małego aparatu wystarczy mały amatorski model), nawet jeśli miałbym zrezygnować z połowy innego sprzętu.
Ale gimbal czy nie gimbal, bez ruchomego ekranu i tak jest bida - wszystkie ujęcia praktycznie z tej samej pozycji, bo z biodra czy znad głowy już nic na ekranie nie widać.
Ale gimbal czy nie gimbal, bez ruchomego ekranu i tak jest bida
Wifi+smartfon ;)
Wifi+smartfon ;)
I chcesz tak chodzić i nagrywać wideo w marszu? Z 1-sekundowym opóźnieniem wyświetlania kadru? Myślę, że się nie da... :)
Gimbal do ekstremalnego filmowania pewnie jest niezbędny, ale do w miarę spokojnego stabilizacja uspokoi rękę, a i programowo można w pewnym zakresie ustabilizować obraz. Co nie zmienia faktu, że odchylany dotykowy ekranik jest przydatny.
Kilka jpg'ów sprzed tygodnia
http://s5.ifotos.pl/img/1-IMG2376_qrsnswa.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/1-IMG2376_qrsnswa.jpg)
http://s5.ifotos.pl/img/2-IMG2384_qrsnssh.jpg
źródło ( http://s5.ifotos.pl/img/2-IMG2384_qrsnssh.jpg)
http://s5.ifotos.pl/img/3-IMG2394_qrsnsss.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/3-IMG2394_qrsnsss.jpg)
http://s2.ifotos.pl/img/4-IMG2390_qrsnsan.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/4-IMG2390_qrsnsan.jpg)
Czas przetestować nowy hosting :)
kilka jpg'ów
1086
1087
1088
1089
1090
1115
Zmieniłem kolorystykę ostatniego zdjęcia, tak bardziej pasuje do pozostałych i do klimatu jesieni. Tylko jak teraz usunąć to poprzednie zdjęcie?
Trochę moich tulipanów, zanim je wiatr obsypie. :) Wszystkie w jpg.
Mam tego Canonka ponad 2 lata, a może wywołałem z kilkanaście rawów. Jpg daje radę. Musiałem się tylko nauczyć na żywo dobierać balans bieli, co w czasach gdy wszystkie zdjęcia wywoływałem z rawów nie miało znaczenia. Nie ma strachu, bo pomimo, że rzadko korzystam z rawów, to i tak je robię równolegle z jpg. :)
8719
8720
8721
8722
8723
8726
8724
8725
Miałem gripa
http://s5.ifotos.pl/img/673675jpg_qepwhwr.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/673675jpg_qepwhwr.jpg)
i po gripie
http://s5.ifotos.pl/img/673676jpg_qepwhwx.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/673676jpg_qepwhwx.jpg)
Wniosek:
Wszystko co przyklejone, kiedyś się odklei. ;)
Nie zauważyłem nawet kiedy to sie stało.
Wniosek drugi:
Jesli nie zauważyłem, to może da się bez niego żyć. :)
Szczera prawda, a już w samochodzie na pewno się odklei i to bardzo szybko.
Tylko guma do żucia sama się nie odklei od podeszwy.
Tylko guma do żucia sama się nie odklei od podeszwy.
O widzisz, mogłem na gumę przykleić. :)
Na razie daję radę bez gripka.
Kilka świeżutkich jotpegów bez gripa. Da się robić. ;)
10428
10429
10430
10431
10432
10433
10434
Cześć,
Czy w swoich G7x macie problem z kurzem ze przednią soczewką obiektywu? Podobno jest to jakaś wada konstrukcyjna G7x mk1 i mk2
Ciekawi mnie ten temat, a wpadłem na niego przez przypadek, przeglądając czeluści internetu w poszukiwaniu małego kompaktu z matrycą 1 cal.
Pozdrawiam
d
Aż zajrzałem świecąc ledem z komorki. Drobne paproszki na przedniej soczewce widać, ale nijak nie mają wpływu na zdjęcia.Więc bez obaw.
U mnie nic nie ma, ale wiem, że poprzedni właściciel oddawał do serwisu na czyszczenie.
A czy ktoś z Was korzysta z adaptera do filtrów np 52mm. Czy propozycją Lensmate jest rozsądnym rozwiązaniem? Macie jakieś doświadczenia?
goranick
16-08-2018, 13:02
Mam i polecam. Co prawda nie mam porównania z mocowaniem magnetycznym, ale faktycznie po zdjęciu filtra adapter zajmuje niewiele miejsca i nie wystaje za dużo. Podobno mieści się w oryginalnym futerale, ale nie potwierdzę, bo nie mam takowego. W upały nie odkleja się, a piszę to dlatego, że zrobiłem DIY z redukcji filtrowej 37->52 i w upały zjeżdżało to to z obiektywu (mimo taśmy 3M)
Jesień jest najładniejsza. :)
15733
15734
15736
15737
15738
15739
15740
15741
15743
15745
15747
stachmuszel
28-10-2018, 11:38
Jest "coś" w kolorach z tego aparatu co mnie się bardzo podoba. Tak, jesień to piękna pora roku.
Pytanie tylko, czy to kolorki z aparatu, czy z Photoshopa ;)
Pytanie tylko, czy to kolorki z aparatu, czy z Photoshopa ;)
Balans bieli nie modyfikowany, ociupinkę podciągnąłem nasycenie, a i to nie na wszystkich kadrach.