PDA

Zobacz pełną wersję : Skaner płaski HP Scanjet 300 - problem

Joe
19-09-2014, 10:53
Dzień dobry Nikoniarze:)

Do zastosowań terenowych (skanowanie zdjęć w miejscach gdzie nie zawsze jest prąd) kupiłem mały, lekki i zasilany z usb skaner HP Scanjet 300 (konstrukcja CIS). Reklamowany jest on jako fotograficzny a na swiatobrazu został wychwalony za jakość generowanego obrazu.
Od skanera "foto" oczekuję nieco więcej, więc zrobiłem szybki test i jakie było moje zdziwienie, kiedy po zeskanowaniu zdjęcia ujrzałem wzdłużne pasy o różnym poziomie jasności. Skaner wymieniłem ale drugi ma tą samą przypadłość, tylko w innych miejscach. Wygląda na niejednorodność sensora w przetwarzaniu światło-sygnał. Nie wiem czy dalej wymieniać z nadzieją, że trafię na dobrą sztukę czy zrezygnować z tego urządzenia.

Czy ktoś, kto ma taki skaner i może sprawdzić u siebie czy coś takiego się pojawia?

Poniżej link do ilustracji problemu - chyba nie tak to powinno wyglądać...

Skany z HP SJ 300 (https://plus.google.com/photos/104440837144717625494/albums/6060698987275572817?authkey=CIPS-YagocT5ZA)

Joe
03-10-2014, 12:57
Opiszę finał zmagań ze skanerem z tematu.
Po 3 wymianach na inne egzemplarze doszedłem do wniosku, że skaner HP ScanJet 300 NIE nadaje się do skanowania fotografii. Do biura lub byle jakiego skanowania zdjęć tak, do poważniejszych (ale nie profesjonalnych oczywiście) zadań -€“ nie. Owszem -€“ jest dość szybki, lekki, zasila się z USB, unosi się pokrywa, jest ogólnie wygodny w użyciu. Ponadto firma HP prawdopodobnie nie wymienia urządzeń na nowe. Te, które otrzymałem w ramach kolejnych wymian nosiły ślady używania/odnawiania czy innych czarów-marów. Finalnie sprzęt zwróciłem i szukam dalej.