Zobacz pełną wersję : kabel usb do nikona ?
myforroom
18-09-2014, 16:02
Podłączając nikona poprzez dwa inne kable (niż ten który znajdował się w pudełku) i obsługując aparat na uwięzi poprzez program digiCamControl zaobserwowałem, że wszystkie ustawienia działają poprawnie oprócz ustawienia migawki. Na kablu z pudełka działa. Czy ktoś ma jakieś informacje na temat różnic między kablami usb ?
Potrzebowałbym dłuższego i nie wiem czy będzie działać. Testowane kable są takiej samej długości.
Jak działają inne ustawienia, to i to musi działać. USB to kabel przesyłający tylko 0 i 1. Nie ma możliwości, aby nie działał tylko dla określonego ich ciągu.
myforroom
18-09-2014, 16:19
z mojej wiedzy też tak wynika a jednak to co napisałem doświadczyłem dokładnie 40 minut temu.
Ustawienia migawki ani rusz. Ciekawe ...
z mojej wiedzy też tak wynika a jednak to co napisałem doświadczyłem dokładnie 40 minut temu.
Ustawienia migawki ani rusz. Ciekawe ...
Zmień program do sterowania aparatem, na taki, który działa poprawnie.
digiCamControl często się przywiesza, czy nie działają pewne funkcje w pojedynczych modelach aparatów.
myforroom
18-09-2014, 16:28
wgram triala camera control pro 2 i zobaczę.
Czy orientujesz się może, czy można sterować ustawieniami sterownika cls lampy wbudowanej w control pro 2 ?
wgram triala camera control pro 2 i zobaczę.
Czy orientujesz się może, czy można sterować ustawieniami sterownika cls lampy wbudowanej w control pro 2 ?
A po co CCP2 ??
Jest darmowa aplikacja, która potrafi więcej:
http://dslrdashboard.info
myforroom
18-09-2014, 16:36
o dzięki!
Nie słyszałem o tym programie.
Jutro będę testował.
o dzięki!
Nie słyszałem o tym programie.
Jutro będę testował.
Mało kto słyszał, a nie dość, że darmowy*, to działa na wszystkich systemach**
*poza iOS
**poza Windows Phone
myforroom
18-09-2014, 17:18
ciekawe czy można sterować lampą wbudowaną jako sterownikiem wyzwalania błysku z poziomu tego programu.
ciekawe czy można sterować lampą wbudowaną jako sterownikiem wyzwalania błysku z poziomu tego programu.
Można, o ile pozwala na to API Nikona.
myforroom
18-09-2014, 17:44
no to będę z ciekawością testować
myforroom
18-09-2014, 20:08
Mam problem z uruchomieniem tej aplikacji.
Co mogę źle robić?
Mam problem z uruchomieniem tej aplikacji.
Co mogę źle robić?
Na 99% problemem jest to samo - nieczytanie instrukcji.
Zainstalowałeś najpierw biblioteki VC++ ??
myforroom
18-09-2014, 20:31
tak, zainstalowałem. Aktualizowałem również usb drivers.
Nie wiem jak przejść do głównego okna programu
tak, zainstalowałem. Aktualizowałem również usb drivers.
Nie wiem jak przejść do głównego okna programu
Podłączasz aparat, włączasz aplikację i u góry wybierasz jak jest podłączony aparat.
myforroom
18-09-2014, 21:46
no właśnie - tak jak myślałem, coś jest nie tak
myforroom
18-09-2014, 22:15
open cv czy inne rzeczy też muszę instalować?
open cv czy inne rzeczy też muszę instalować?
Nic. Tylko aplikację i biblioteki VC++
myforroom
19-09-2014, 01:12
udało mi się uruchomić program - problem leżał w sterownikach usb.
Program faktycznie bardzo fajny.
Jednak z moim nikonem d3100 nie działa poprawnie a z nikonem d610 działa wszytko super oprócz jednej rzeczy.
Mianowicie przy ustawieniu z poziomu programu lampy błyskowej w tryb sterownika CMD przy ustawieniach, że lampa ma generować jedynie błysk sterujący po zrobieniu zdjęcia błysk jest widoczny na zdjęciu. Także funkcja sterownika lampy błyskowej nie działa poprawnie. Ciekawe, czy ze starszymi modelami nikona działa poprawnie. No i dostępu do ustawień parametrów sterownika CMD z poziomu programu niestety nie ma.
udało mi się uruchomić program - problem leżał w sterownikach usb.
Program faktycznie bardzo fajny.
Jednak z moim nikonem d3100 nie działa poprawnie a z nikonem d610 działa wszytko super oprócz jednej rzeczy.
Mianowicie przy ustawieniu z poziomu programu lampy błyskowej w tryb sterownika CMD przy ustawieniach, że lampa ma generować jedynie błysk sterujący po zrobieniu zdjęcia błysk jest widoczny na zdjęciu. Także funkcja sterownika lampy błyskowej nie działa poprawnie. Ciekawe, czy ze starszymi modelami nikona działa poprawnie. No i dostępu do ustawień parametrów sterownika CMD z poziomu programu niestety nie ma.
W D610 i D7100 dostępu do trybu sterownika CLS nie będzie. Nie pozwala na to API Nikona.
myforroom
19-09-2014, 01:21
Co to jest API Nikona ?
Co to jest API Nikona ?
http://lmgtfy.com/?q=api
myforroom
19-09-2014, 01:27
Powiedziałbym haha ale śmieszne :) :)
Wpisywałem ale "api nikon" i jakieś bzdury wyszły.
Dzięki !
Powiedziałbym haha ale śmieszne :) :)
Wpisywałem ale "api nikon" i jakieś bzdury wyszły.
Dzięki !
Też wychodzi co ma wyjść - SDK Nikona.
A co do D3x00 - nie ma ich wsparcia w ogóle w API, więc będą działały tylko podstawowe funkcje.
myforroom
19-09-2014, 02:31
No faktycznie - człowiek szuka oczami słowa "API" i nie wejdzie nawet w pierwszy link (SDK) ...
No ale już wiem co to takiego przynajmniej.
Szkoda, że ten CMD nie gada z tym programem. Muszę zrobić autoportret i nie mam innego sterownika cls jak ten w aparacie.
Wspomogę się wyjściem HDMI do podglądu chociaż.
góry dzięki za wszelkie info !
jacek dr
19-09-2014, 06:58
A po co CCP2 ??
Jest darmowa aplikacja, która potrafi więcej:
http://dslrdashboard.info
Będzie działać na:Samsung GT-i9001 Galaxy S Plus?
Będzie działać na:Samsung GT-i9001 Galaxy S Plus?
Jak ma hosta USB (do połączenia kablem) i Androida 4+ to tak.
Ale to w oczy kuje. To jest PRZEWÓD, kable są m.in. w ziemi, albo to taki ktoś, kto... donosi :)
Energetyczne może tak. Pojedynczy zasilający to tez przewód.
USB to kabel sygnalowy. Tak samo jak skrętka jest kablem, a nie przewodem.
I tak można się sprzeczać i nigdy do konsensusu nie dojdziemy.
Elektryka czy energetyka to nie elektronika.
To że ludzie nazywają je (nawet o zgrozo w instrukcjach) kablami nie czyni z nich kabli :) tak jak nazywanie bezpieczników korkami, czy gniazdek kontaktami :)