Zobacz pełną wersję : Nikon SB-910 i Nikon D5100
Blackawk777
10-09-2014, 00:22
Witam wszystkich. Przeglądam posty na tym forum od dawna, ale w końcu postanowiłem coś napisać.
Mam problem z lampą SB-910 i Nikonem D5100. W zasadzie nie wiem czy jest to problem z lampą, aparatem czy może z moją niewiedzą. Kilka dni temu kupiłem wymienioną wyżej lampę. Gdy podpinam ją do body to na wyświetlaczu lampy pojawia się oznaczenie, że aparat jest zgodny z systemem CLS. Gdy robię zdjęcia w trybie A (lub każdym innym po za auto) ustawionym w body i TTL (lub innymi) ustawionymi w lampie to niestety moc lampy nie dostosowuje się do ustawień przysłony i dobranego czasu w aparacie. Czy coś nie tak jest z moim body, czy może coś źle ustawiam? Nie działa też wspomaganie AF (diody). Wspomaganie działa tylko jeśli w aparacie ustawię auto, a tak fotografować oczywiście nie chcę.
Proszę o pomoc w wyżej wspomnianym problemie. W temacie błysków niestety jestem bardzo początkujący stąd też zapewne moje problemy.
Pozdrawiam.
Wspomagania AF działa tylko w trybie AF-S.
Co do reszty - ciężko coś powiedzieć bez zdjęć i po tak ogólnym opisie - co znaczny, że moc lampy się nie dostosowuje ?? za słabo, za mocno ?? Czy lampa podaje poprawne ustawienia ekspozycji ??
Blackawk777
10-09-2014, 09:10
Ooo, niby taka banalna rzecz, a właśnie o to chodziło :) Po ustawieniu AF-S wspomaganie działa, TTL także - super, wielkie dzięki za pomoc.
HSS nie działa, no ale to wina mojego body, które pewnie w niedalekiej przyszłości trzeba będzie zmienić na coś nowszego.
Lampę mam od kilku dni, więc jeszcze wiele rozkminiania jej funkcji i czytania instrukcji. Pewnie jeszcze wrócę z pytaniami :)
Dzięki.
TTL ma działać niezależnie od tego co jest ustawione na body.
Można go włączyć lub wyłączyć tylko z poziomu lampy.
Blackawk777
10-09-2014, 17:41
W Nikonie D5100 nie można sterować lampą zewnętrzną z poziomu body, czy ja tego znaleźć nie umiem? Chodzi mi np. o to, żeby używając powiedzmy preselekcji przysłony wyłączyć w body lampę zewnętrzną, tak, żeby działało wspomaganie AF.
W Nikonie D5100 nie można sterować lampą zewnętrzną z poziomu body, czy ja tego znaleźć nie umiem? Chodzi mi np. o to, żeby używając powiedzmy preselekcji przysłony wyłączyć w body lampę zewnętrzną, tak, żeby działało wspomaganie AF.
Nie tylko w D5100, z poziomu body można sterować tylko lampą wbudowaną.
Nie ma takiej możliwości abyś miał wspomaganie AF i wyłączona lampę z tym tandemem.
nikoniarz
10-09-2014, 19:27
Nie tylko w D5100, z poziomu body można sterować tylko lampą wbudowaną
Można też dokonać kompensacji błysku
Można też dokonać kompensacji błysku
Można również zmienić tryb lampy błyskowej, źle się wcześniej wyraziłem, miałem na myśli wyłączenie lampy zewnętrznej z poziomy body.
Jest możliwość używania wspomagania AF z zewnętrznej lampy przy wyłączonym błysku w D5100 i innych modelach.
Na kółku wyboru trybów fotografowania jest tryb bez błysku, przy włączonej lampie zewnętrznej działa wspomaganie AF ale błysk nie jest wyzwalany, tylko że jest to tryb automatyczny i na ustawienia nie mamy wpływu.
W trybie A nie można wyłączyć błysku dla lampy zewnętrznej tak aby działało wspomaganie AF.
nikoniarz
10-09-2014, 20:38
Co do wyłączenia lampy to nie ma możliwości, ale czy jest może w D5100 możliwość blokady błysku z poziomu body?
Co do wyłączenia lampy to nie ma możliwości, ale czy jest może w D5100 możliwość blokady błysku z poziomu body?
Nie ma.
Blackawk777
10-09-2014, 21:02
Dzięki za odpowiedzi. Widzę, że niestety moja puszka jest dość okrojona i blokuje wiele funkcji. Co do lampy to pewnie będę miał wiele pytań bo błyskanie to dla mnie czarna magia ;)
Przestanie bredzić, że nie da się wyłączyć błysku SB-910 i zostawić samego wspomagania AF.
Wystarczy wejść do menu lampy i tam przestawić na samo wspomaganie - pozycja "AF"
Są 3 opcje:
- ON (blysk i wspomaganie)
- OFF (wspomaganie wyłączone)
- AF only (samo wspomaganie)
Przestanie bredzić, że nie da się wyłączyć błysku SB-910 i zostawić samego wspomagania AF.
Wystarczy wejść do menu lampy i tam przestawić na samo wspomaganie - pozycja "AF"
Są 3 opcje:
- ON (blysk i wspomaganie)
- OFF (wspomaganie wyłączone)
- AF only (samo wspomaganie)
Autor wątku pytał o wyłączenie błysku z poziomu body.
Nie każdy ma SB-910 i nie musi wiedzieć jakie funkcje ta lampa ma w menu.
Blackawk777
11-09-2014, 09:15
Zgadza się, pytałem o wyłączenie lampy zewnętrznej i zostawienie samego wspomagania z poziomu body, ale bardzo dobrze wiedzieć, że można to zrobić inaczej, a też skutecznie. Bardzo dziękuję za informacje.
Autor wątku pytał o wyłączenie błysku z poziomu body.
Nie każdy ma SB-910 i nie musi wiedzieć jakie funkcje ta lampa ma w menu.
A odnośnie której lampy jest temat wątku ??