PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon SB-910 i Nikon D5100

Blackawk777
10-09-2014, 00:22
Witam wszystkich. Przeglądam posty na tym forum od dawna, ale w końcu postanowiłem coś napisać.

Mam problem z lampą SB-910 i Nikonem D5100. W zasadzie nie wiem czy jest to problem z lampą, aparatem czy może z moją niewiedzą. Kilka dni temu kupiłem wymienioną wyżej lampę. Gdy podpinam ją do body to na wyświetlaczu lampy pojawia się oznaczenie, że aparat jest zgodny z systemem CLS. Gdy robię zdjęcia w trybie A (lub każdym innym po za auto) ustawionym w body i TTL (lub innymi) ustawionymi w lampie to niestety moc lampy nie dostosowuje się do ustawień przysłony i dobranego czasu w aparacie. Czy coś nie tak jest z moim body, czy może coś źle ustawiam? Nie działa też wspomaganie AF (diody). Wspomaganie działa tylko jeśli w aparacie ustawię auto, a tak fotografować oczywiście nie chcę.

Proszę o pomoc w wyżej wspomnianym problemie. W temacie błysków niestety jestem bardzo początkujący stąd też zapewne moje problemy.

Pozdrawiam.

GonzoG
10-09-2014, 00:46
Wspomagania AF działa tylko w trybie AF-S.

Co do reszty - ciężko coś powiedzieć bez zdjęć i po tak ogólnym opisie - co znaczny, że moc lampy się nie dostosowuje ?? za słabo, za mocno ?? Czy lampa podaje poprawne ustawienia ekspozycji ??

Blackawk777
10-09-2014, 09:10
Ooo, niby taka banalna rzecz, a właśnie o to chodziło :) Po ustawieniu AF-S wspomaganie działa, TTL także - super, wielkie dzięki za pomoc.

HSS nie działa, no ale to wina mojego body, które pewnie w niedalekiej przyszłości trzeba będzie zmienić na coś nowszego.

Lampę mam od kilku dni, więc jeszcze wiele rozkminiania jej funkcji i czytania instrukcji. Pewnie jeszcze wrócę z pytaniami :)

Dzięki.

GonzoG
10-09-2014, 10:43
TTL ma działać niezależnie od tego co jest ustawione na body.
Można go włączyć lub wyłączyć tylko z poziomu lampy.

Blackawk777
10-09-2014, 17:41
W Nikonie D5100 nie można sterować lampą zewnętrzną z poziomu body, czy ja tego znaleźć nie umiem? Chodzi mi np. o to, żeby używając powiedzmy preselekcji przysłony wyłączyć w body lampę zewnętrzną, tak, żeby działało wspomaganie AF.

zgera
10-09-2014, 18:07
W Nikonie D5100 nie można sterować lampą zewnętrzną z poziomu body, czy ja tego znaleźć nie umiem? Chodzi mi np. o to, żeby używając powiedzmy preselekcji przysłony wyłączyć w body lampę zewnętrzną, tak, żeby działało wspomaganie AF.

Nie tylko w D5100, z poziomu body można sterować tylko lampą wbudowaną.
Nie ma takiej możliwości abyś miał wspomaganie AF i wyłączona lampę z tym tandemem.

nikoniarz
10-09-2014, 19:27
Nie tylko w D5100, z poziomu body można sterować tylko lampą wbudowaną

Można też dokonać kompensacji błysku

zgera
10-09-2014, 20:27
Można też dokonać kompensacji błysku

Można również zmienić tryb lampy błyskowej, źle się wcześniej wyraziłem, miałem na myśli wyłączenie lampy zewnętrznej z poziomy body.
Jest możliwość używania wspomagania AF z zewnętrznej lampy przy wyłączonym błysku w D5100 i innych modelach.
Na kółku wyboru trybów fotografowania jest tryb bez błysku, przy włączonej lampie zewnętrznej działa wspomaganie AF ale błysk nie jest wyzwalany, tylko że jest to tryb automatyczny i na ustawienia nie mamy wpływu.
W trybie A nie można wyłączyć błysku dla lampy zewnętrznej tak aby działało wspomaganie AF.

nikoniarz
10-09-2014, 20:38
Co do wyłączenia lampy to nie ma możliwości, ale czy jest może w D5100 możliwość blokady błysku z poziomu body?

zgera
10-09-2014, 20:46
Co do wyłączenia lampy to nie ma możliwości, ale czy jest może w D5100 możliwość blokady błysku z poziomu body?

Nie ma.

Blackawk777
10-09-2014, 21:02
Dzięki za odpowiedzi. Widzę, że niestety moja puszka jest dość okrojona i blokuje wiele funkcji. Co do lampy to pewnie będę miał wiele pytań bo błyskanie to dla mnie czarna magia ;)

GonzoG
11-09-2014, 03:35
Przestanie bredzić, że nie da się wyłączyć błysku SB-910 i zostawić samego wspomagania AF.
Wystarczy wejść do menu lampy i tam przestawić na samo wspomaganie - pozycja "AF"
Są 3 opcje:
- ON (blysk i wspomaganie)
- OFF (wspomaganie wyłączone)
- AF only (samo wspomaganie)

zgera
11-09-2014, 07:46
Przestanie bredzić, że nie da się wyłączyć błysku SB-910 i zostawić samego wspomagania AF.
Wystarczy wejść do menu lampy i tam przestawić na samo wspomaganie - pozycja "AF"
Są 3 opcje:
- ON (blysk i wspomaganie)
- OFF (wspomaganie wyłączone)
- AF only (samo wspomaganie)

Autor wątku pytał o wyłączenie błysku z poziomu body.
Nie każdy ma SB-910 i nie musi wiedzieć jakie funkcje ta lampa ma w menu.

Blackawk777
11-09-2014, 09:15
Zgadza się, pytałem o wyłączenie lampy zewnętrznej i zostawienie samego wspomagania z poziomu body, ale bardzo dobrze wiedzieć, że można to zrobić inaczej, a też skutecznie. Bardzo dziękuję za informacje.

GonzoG
11-09-2014, 12:28
Autor wątku pytał o wyłączenie błysku z poziomu body.
Nie każdy ma SB-910 i nie musi wiedzieć jakie funkcje ta lampa ma w menu.

A odnośnie której lampy jest temat wątku ??