Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie Nikon SB-910 i Nikon D5100

Witam wszystkich. Przeglądam posty na tym forum od dawna, ale w końcu postanowiłem coś napisać.

Mam problem z lampą SB-910 i Nikonem D5100. W zasadzie nie wiem czy jest to problem z lampą, aparatem czy może z moją niewiedzą. Kilka dni temu kupiłem wymienioną wyżej lampę. Gdy podpinam ją do body to na wyświetlaczu lampy pojawia się oznaczenie, że aparat jest zgodny z systemem CLS. Gdy robię zdjęcia w trybie A (lub każdym innym po za auto) ustawionym w body i TTL (lub innymi) ustawionymi w lampie to niestety moc lampy nie dostosowuje się do ustawień przysłony i dobranego czasu w aparacie. Czy coś nie tak jest z moim body, czy może coś źle ustawiam? Nie działa też wspomaganie AF (diody). Wspomaganie działa tylko jeśli w aparacie ustawię auto, a tak fotografować oczywiście nie chcę.

Proszę o pomoc w wyżej wspomnianym problemie. W temacie błysków niestety jestem bardzo początkujący stąd też zapewne moje problemy.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Wspomagania AF działa tylko w trybie AF-S.

Co do reszty - ciężko coś powiedzieć bez zdjęć i po tak ogólnym opisie - co znaczny, że moc lampy się nie dostosowuje ?? za słabo, za mocno ?? Czy lampa podaje poprawne ustawienia ekspozycji ??
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Ooo, niby taka banalna rzecz, a właśnie o to chodziło Po ustawieniu AF-S wspomaganie działa, TTL także - super, wielkie dzięki za pomoc.

HSS nie działa, no ale to wina mojego body, które pewnie w niedalekiej przyszłości trzeba będzie zmienić na coś nowszego.

Lampę mam od kilku dni, więc jeszcze wiele rozkminiania jej funkcji i czytania instrukcji. Pewnie jeszcze wrócę z pytaniami

Dzięki.

Domyślnie

TTL ma działać niezależnie od tego co jest ustawione na body.
    Można go włączyć lub wyłączyć tylko z poziomu lampy.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

W Nikonie D5100 nie można sterować lampą zewnętrzną z poziomu body, czy ja tego znaleźć nie umiem? Chodzi mi np. o to, żeby używając powiedzmy preselekcji przysłony wyłączyć w body lampę zewnętrzną, tak, żeby działało wspomaganie AF.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blackawk777 Zobacz posta
    W Nikonie D5100 nie można sterować lampą zewnętrzną z poziomu body, czy ja tego znaleźć nie umiem? Chodzi mi np. o to, żeby używając powiedzmy preselekcji przysłony wyłączyć w body lampę zewnętrzną, tak, żeby działało wspomaganie AF.
    Nie tylko w D5100, z poziomu body można sterować tylko lampą wbudowaną.
    Nie ma takiej możliwości abyś miał wspomaganie AF i wyłączona lampę z tym tandemem.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Nie tylko w D5100, z poziomu body można sterować tylko lampą wbudowaną
    Można też dokonać kompensacji błysku

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    Można też dokonać kompensacji błysku
    Można również zmienić tryb lampy błyskowej, źle się wcześniej wyraziłem, miałem na myśli wyłączenie lampy zewnętrznej z poziomy body.
    Jest możliwość używania wspomagania AF z zewnętrznej lampy przy wyłączonym błysku w D5100 i innych modelach.
    Na kółku wyboru trybów fotografowania jest tryb bez błysku, przy włączonej lampie zewnętrznej działa wspomaganie AF ale błysk nie jest wyzwalany, tylko że jest to tryb automatyczny i na ustawienia nie mamy wpływu.
    W trybie A nie można wyłączyć błysku dla lampy zewnętrznej tak aby działało wspomaganie AF.

Domyślnie

Co do wyłączenia lampy to nie ma możliwości, ale czy jest może w D5100 możliwość blokady błysku z poziomu body?

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    Co do wyłączenia lampy to nie ma możliwości, ale czy jest może w D5100 możliwość blokady błysku z poziomu body?
    Nie ma.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów