PDA

Zobacz pełną wersję : zarowki led smd vs cob

locos
09-09-2014, 21:58
jak w temacie mam lekki zamet z wyborem zarowek. czy zarowki cob nadaja sie jako oswietlenie glowne ?

GonzoG
09-09-2014, 22:42
SMD - element do montażu powierzchniowego - czyli nie lutowany przez płytkę, a na.
CoB - "Chip on Board" - czyli duża ilość elementów naniesiona w produkcji bezpośrednio na płytkę PCB.

Technologia samego źródła światła jest identyczna, różnią się jedynie sposobem montażu.

CoB pozwala na umieszczenie więcej elementów na tej samej powierzchni. W środku i tak znajdują się identyczne diody jak w przypadku SMD.

A to czy się nadają czy nie, zależy już tylko od jakości światła jakie dają. Jedne będą nadawały się wyłącznie do śmieci, inne będzie można stosować nawet jako oświetlenie w filmie i fotografii.

locos
09-09-2014, 22:49
Gonzo wiem na czym polega technologiczna roznica, pytanie raczej do tych ktorzy maja obie w domu i sa w stanie powiedziec ktore wg nich nadaja sie lepiej. Swiatlo smd jest bardziej rozproszone niz z cob i obawiam sie czy cob nie bedzie lepszy w przypadku gdy chcemy zrobic "klimat" i bardziej punktowo oswietlic

GonzoG
09-09-2014, 23:35
Gonzo wiem na czym polega technologiczna roznica, pytanie raczej do tych ktorzy maja obie w domu i sa w stanie powiedziec ktore wg nich nadaja sie lepiej. Swiatlo smd jest bardziej rozproszone niz z cob i obawiam sie czy cob nie bedzie lepszy w przypadku gdy chcemy zrobic "klimat" i bardziej punktowo oswietlic

Jedne i drugie dają tak samo rozproszone światło.

Różnica może być jedynie już w konstrukcji samej obudowy. Są lampy na diodach CoB, które świecą punktowo, jak i SMD, które świecą jak zwykła żarówka. Ja mam w domu właśnie lampy LED z diodami SMD, które świecą znacznie szerzej niż CoB.

Natomiast do oświetlania punktowego trzeba raczej szukać czegoś słabszego.
CoB to z reguły emitery dużej mocy. Natomiast te tanie słabe CoB są bardzo małej wydajności i nie ma w ogóle sensu używania takich CoB.