Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Domyślnie zarowki led smd vs cob

jak w temacie mam lekki zamet z wyborem zarowek. czy zarowki cob nadaja sie jako oswietlenie glowne ?

Domyślnie

SMD - element do montażu powierzchniowego - czyli nie lutowany przez płytkę, a na.
    CoB - "Chip on Board" - czyli duża ilość elementów naniesiona w produkcji bezpośrednio na płytkę PCB.

Technologia samego źródła światła jest identyczna, różnią się jedynie sposobem montażu.

CoB pozwala na umieszczenie więcej elementów na tej samej powierzchni. W środku i tak znajdują się identyczne diody jak w przypadku SMD.

A to czy się nadają czy nie, zależy już tylko od jakości światła jakie dają. Jedne będą nadawały się wyłącznie do śmieci, inne będzie można stosować nawet jako oświetlenie w filmie i fotografii.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Gonzo wiem na czym polega technologiczna roznica, pytanie raczej do tych ktorzy maja obie w domu i sa w stanie powiedziec ktore wg nich nadaja sie lepiej. Swiatlo smd jest bardziej rozproszone niz z cob i obawiam sie czy cob nie bedzie lepszy w przypadku gdy chcemy zrobic "klimat" i bardziej punktowo oswietlic

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez locos Zobacz posta
    Gonzo wiem na czym polega technologiczna roznica, pytanie raczej do tych ktorzy maja obie w domu i sa w stanie powiedziec ktore wg nich nadaja sie lepiej. Swiatlo smd jest bardziej rozproszone niz z cob i obawiam sie czy cob nie bedzie lepszy w przypadku gdy chcemy zrobic "klimat" i bardziej punktowo oswietlic
    Jedne i drugie dają tak samo rozproszone światło.

Różnica może być jedynie już w konstrukcji samej obudowy. Są lampy na diodach CoB, które świecą punktowo, jak i SMD, które świecą jak zwykła żarówka. Ja mam w domu właśnie lampy LED z diodami SMD, które świecą znacznie szerzej niż CoB.

Natomiast do oświetlania punktowego trzeba raczej szukać czegoś słabszego.
    CoB to z reguły emitery dużej mocy. Natomiast te tanie słabe CoB są bardzo małej wydajności i nie ma w ogóle sensu używania takich CoB.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Uprawnienia umieszczania postów