PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Fuck off

wpkx
09-09-2014, 09:15
(Kleryków, listopad 1983)

http://wpkx.pl/OLD_1667_35C%20Fuck%20off%20640.jpg
źródło (http://wpkx.pl/OLD_1667_35C%20Fuck%20off.jpg)

(Kliknięcie powiększa.)

sowart
09-09-2014, 09:52
Nie wiem w jakim celu wrzuciłeś to zdjęcie na forum :D

jamirq
09-09-2014, 12:03
jest stare, czarne, nasiakniete klimatem stanu wojennego przedstawia bojownika o wolonosc mowiacemu rzadowi Fuck off :P

jacek dr
09-09-2014, 13:07
Nasiąknięte to te zdjęcie jest ,ale klimatem "kliszowej masówki" .:)

pardwadwa
10-09-2014, 18:09
Właściwie nawet na dużym mało widać i chyba o to miało m.in. chodzić...? Żeby tego faka jeszcze mocniej podkreślić.

EDIT: Czerpię z twoich zdjęć natchnienie... I to bynajmniej nie foto-natchnienie. Dzięki!

EDIT2: ale dziadkiem do orzechów się wspomagam... ;)

wpkx
16-09-2014, 21:50
Nie wiem w jakim celu wrzuciłeś to zdjęcie na forum :D

Mamy tu demokrację - możesz Ty, mogę ja.

jest stare, czarne, nasiakniete klimatem stanu wojennego przedstawia bojownika o wolonosc mowiacemu rzadowi Fuck off :P

Nie, to nie tak...
Raczej: Bohater sfrustrowany, ambitny, niemogący znaleźć sobie miejsca w społeczeństwie...

Nasiąknięte to te zdjęcie jest ,ale klimatem "kliszowej masówki" .:)

... jako kontrapunkt dla cyfrowoplastikowego chłamu.

Właściwie nawet na dużym mało widać i chyba o to miało m.in. chodzić...? Żeby tego faka jeszcze mocniej podkreślić.

EDIT: Czerpię z twoich zdjęć natchnienie... I to bynajmniej nie foto-natchnienie. Dzięki!

EDIT2: ale dziadkiem do orzechów się wspomagam... ;)

Masakra. Teraz nie wiem, czy nie zamówić kozetki u psychoanalityka...

Dziękuję. ;)

soniq2
17-09-2014, 10:18

Widzę, że nisko cenisz większość użytkowników tego forum określając ich twórcami chłamu....

Oglądam ten - jak to mówisz "chłam" - co jakiś czas, i widzę niejednokrotnie prace ludzi, którzy wrzucają je tu, by otrzymać jakieś info, co zmienić co poprawić..... chcą się czegoś nauczyć i sprawić, by poziom ich prac wzrósł. Odbywa się to z różnorakim skutkiem, a progres u niektórych następuje bardzo powoli. Jeszcze nie wiedzą, nie potrafią i stąd też taki, a nie inny poziom ich zdjęć.

Odnoszę wrażenie, iż wydaje Ci się, że już dawno opuściłeś szeregi amatorstwa i osiągnąłeś wyższy stopień artystyczny, a Twoje "kontrapunkty" to prawdziwe perełki wypełnione historią człowieka z ukrytą prawdziwą głęboką treścią zrozumiałą tylko dla prawdziwego artysty..... hmmm!!!!! Skoro zdecydowałeś się wstawić takie zdjęcie, to jedyne co przychodzi mi do głowy w kontekście całości zagadnienia - Errare humanum est.....

Mamy tu demokrację - możesz Ty, mogę ja.

I właśnie dlatego takie pstryki trafiają na to forum....:(:( Patrząc na takie "perełki" człowiek żałuje, że nie ma na świecie systemu doskonałego.

Teraz nie wiem, czy nie zamówić kozetki u psychoanalityka...

Warto się zastanowić.... ;-) poleżeć zawsze możesz, bo zmiana podejścia do własnej "sztuki" raczej Ci już nie grozi.

wpkx
17-09-2014, 16:08
Warto się zastanowić....

Faktycznie, warto.

Wrzuciłem zdjęcie i odniosłem się do komentarzy.
Tymczasem Ty, jedynie na podstawie powyższego, nie tylko jedziesz po zdjęciu (pstryk, "perełka"), ale i po mnie (że coś mi się wydaje, że moje "kontrapunkty" jako perełki, że moja "sztuka"...).

Kolejny forumowy pedagog-demagog i światauzdrowiciel?

Nie napisałem, że uważam to zdjęcie za dobre.
Użyłem tylko kontrapunktowego sformułowania dla "kliszowej masówki", która też jest chłamem.
Nie napisałem też, że sam nie jestem twórcą chłamu.
Poza tym co mają zdjęcia ludzi "chcących się czegoś nauczyć" do zdjęć ludzi, którzy według swojego mniemania "opuścili szeregi amatorstwa", i do których, o ironio, mnie zaliczasz?

A przede wszystkim nie napisałem wprost: to zdjęcie - i jego zawartość, i tytuł - jest autoironią i odzwierciedleniem nastroju, jaki miałem robiąc je wtedy i publikując teraz.

Ciekaw byłem reakcji, reakcja była, znów się czegoś dowiedziałem o odbiorze fotografii, zatem dziękuję za uwagę. ;)

Misher
17-09-2014, 17:37
Widzę, że nisko cenisz większość użytkowników tego forum określając ich twórcami chłamu....

A gdzie to wpkx napisał albo zasugerował?
Skąd pewność, że miał na myśli to forum? Ba, jakiekolwiek zdjęcia tutaj wstawiane albo ich twórców?

Oglądam ten - jak to mówisz "chłam" - co jakiś czas, i widzę niejednokrotnie prace ludzi, którzy wrzucają je tu, by otrzymać jakieś info, co zmienić co poprawić..... chcą się czegoś nauczyć i sprawić, by poziom ich prac wzrósł. Odbywa się to z różnorakim skutkiem, a progres u niektórych następuje bardzo powoli. Jeszcze nie wiedzą, nie potrafią i stąd też taki, a nie inny poziom ich zdjęć.

Jaki TEN chłam? Przecież nie masz pojęcia o czym autor pisze... Nie zapytałeś, nie poprosiłeś o sprecyzowanie?
Dlaczego zakładasz, że chodzi o tych którzy dopiero się uczą?

Odnoszę wrażenie, iż wydaje Ci się, że już dawno opuściłeś szeregi amatorstwa i osiągnąłeś wyższy stopień artystyczny, a Twoje "kontrapunkty" to prawdziwe perełki wypełnione historią człowieka z ukrytą prawdziwą głęboką treścią zrozumiałą tylko dla prawdziwego artysty..... hmmm!!!!! Skoro zdecydowałeś się wstawić takie zdjęcie, to jedyne co przychodzi mi do głowy w kontekście całości zagadnienia - Errare humanum est.....

MISTRZOSTWO ŚWIATA! Trafna diagnoza doktoże Hałsie, Szerloku Holmsie i Zygmuncie Frojdzie w jednym... (pisownia celowa)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/giphy-1.gif
źródło (http://media.giphy.com/media/LVIbmaUwpRJ1C/giphy.gif)

Nawet nie chce mi sie komentować tego :D

I właśnie dlatego takie pstryki trafiają na to forum....:(:( Patrząc na takie "perełki" człowiek żałuje, że nie ma na świecie systemu doskonałego.

Warto się zastanowić.... ;-) poleżeć zawsze możesz, bo zmiana podejścia do własnej "sztuki" raczej Ci już nie grozi.

Myślę, że ty również powinieneś się zastanowić zamin cokolwiek napiszesz na temat czyichkolwiek zdjęć.

Moim zdaniem to wyglądało tak. Model siedzi i widzi wszechogarniający chłam który dla zobrazowania tematu ochrzczę "trudne sprawy" oraz mnóstwo cukierkowo dziadowskich zdjęć gdziekolwiek się nie spojrzy - na ulotki, reklamy, plakaty wykonywanych przez partaczy albo wujka z lustrzanką. Siedzi i myśli "co się kurde dzieje z tym światem, gdzie to wszystko zmierza... całe życie z debilami..." Ja tak przynajmniej to widzę patrząc na to zdjęcie.

I wiesz co... zgadzam się z tym w 100% (choć nie wiem czy taki był zamysł autora) i mimo, że średnio samo zdjęcie mi się podoba, to sprawia, że zaczynasz myśleć o co chodzi, co autor przez to chce pokazać? Co myśli model? A przecież o to chodzi w sztuce, żby wywołać jakieś emocje, pobudzić do myślenia.

I żeby nie było... sam czasami też robię wymuskany plastikowy obraz przedmiotów, budynków, ludzi - bo na to mam klientów i niestety tego chcą ludzie.

Sorry wpkx, że akurat u Ciebie wypadło, że to napisałem, ale wkurza mnie od jakiegoś czasu jak widzę komentarze typu:
-przeostrzone
-widać plamki na matrycy
-zły WB
-ciemno
-jasno
i wiele innych tego typu kompletnie nie zwracających uwagi na merytoryczną wartość zdjęcia.

soniq2
17-09-2014, 22:20
Wpkx skoro

Nie napisałem, że uważam to zdjęcie za dobre.

- to raczej nie powinieneś mieć pretensji, że jak pisałeś jadę po tym zdjęciu - "pstryk", "perełka" skoro sam uważasz, że nie jest arcydziełem. Dziwnie to brzmi z ust człowieka, który sam ocenia twórczość innych ludzi mianem chłamu.... choć sam tego nie zrobiłem, bez względu na to, czy to jest tylko kwestią terminologii.

Użyłem tylko kontrapunktowego sformułowania dla "kliszowej masówki", która też jest chłamem.

- "cyfrowoplastikowa" fotografia jak i "kliszowa masówka" to chłam

- Chłam - potocznie coś bezwartościowego, tandetnego - terminologia ze słownika języka polskiego.
Oczywiście masz prawo określać jego mianem wszystko to, co według Twojej oceny, na to zasługuje, tak samo jak inni mają prawo nie zgodzić się z Twoją subiektywną opinią i wyrazić to publicznie. Kwestia argumentacji także pozostaje subiektywna w ocenie drugiej strony - szczególnie w sytuacjach konfliktowych.

Nie napisałem też, że sam nie jestem twórcą chłamu.

- ja też tego nie powiedziałem, ale jeśli nawet nim jesteś (co musisz już sam ocenić), to poruszając się na jego płaszczyźnie (patrz. chłamu) nie powinieneś być zbytnio zdziwiony, że ludzie mogą Twoje prace, a co za tym idzie także Ciebie, oceniać właśnie przez jego pryzmat.

Ciekaw byłem reakcji, reakcja była, znów się czegoś dowiedziałem o odbiorze fotografii, zatem dziękuję za uwagę. ;

Cieszę się, że osiągnąłeś swój cel :)

Misher

Skąd pewność, że miał na myśli to forum?

Nie określił też, że nie ma go na myśli - skąd więc pewność, że go nie miał? Czy gdybym napisał - większość użytkowników aparatu - zmieniło by to sedno sprawy???? ludziom z innych forów nie należy się odrobina szacunku? - można im zarzucić, że produkują chłam???? Istotą nie jest grono odbiorców tego sformułowania, tylko fakt jego użycia w stosunku do np. użytkowników tego forum.

A gdzie to wpkx napisał albo zasugerował?
Przecież nie masz pojęcia o czym autor pisze... Nie zapytałeś, nie poprosiłeś o sprecyzowanie?
Dlaczego zakładasz, że chodzi o tych którzy dopiero się uczą?

Bez względu na to, o czym i o kim autor pisze, uważam, że określanie mianem chłamu czyjejkolwiek twórczości to mała przesada, no chyba że jest tutaj jakaś grupa, która posiada takowe prawo. Rękopisami utworów Bacha zawijano w sklepie mięsnym wędliny dla klientów, które potem stały się arcydziełami muzyki barokowej. Jak widać może dojść do tego, że orzeczony chłam nie będzie nim w zależności od zmieniającej się rzeczywistości jak i wiedzy opiniotwórcy.

Myślę, że ty również powinieneś się zastanowić zamin cokolwiek napiszesz na temat czyichkolwiek zdjęć.

I tu jesteśmy spójni - tak jak piszesz - tak ja, jak i "RÓWNIEŻ" inni - obiecuję, że się zastanowię....:-)

Wpkx wykorzystam w części Twoje słowa

Ciekaw byłem reakcji, reakcja była,..... może udało mi się kogoś zmusić do refleksji( to moje)....., zatem dziękuję za uwagę.;):-)

Pozdrawiam.

wpkx
17-09-2014, 23:17
OK.

Wygląda na to, że moje słowa - te o chłamie - dotknęły Cię osobiście, bo poczuwasz się do... czegoś, i to jest powodem okazywanej tu frustracji.
Na dodatek masz podobno na imię Gniewosław, a, nawet ja to wiem, noblesse oblige.

Cóż, Twoja wzmianka o rękopisach Bacha nasunęła mi cytat:

Tu dostaniesz rękopis
Mozarta i dynamit.
Zapszczykulski handluje
kawą i dolarami.

Reasumując - masz rację. Dyskutowanie z Tobą nie ma najmniejszego sensu.
Przepraszam Cię, że zamieściłem to zdjęcie i napisałem to, co napisałem.
Zły ze mnie człowiek i w piekle (Dantego, mam nadzieję...) smażył się będę.

PS Jeszcze jeden cytat, a propos:
http://www.poezja-spiewana.pl/index.php?str=lf&no=4827

Misher, dziękuję.

lodzermensch
17-09-2014, 23:26

I po co te osobiste wycieczki?...
Mieliśmy mówić o zdjęciu, a ty zabawiasz się w wychowawcę...

Swoją drogą patrząc na zdjęcie przypomniały mi się te fantastyczne słomki na ścianie mojego pokoju... Dzięki wpkx!

wpkx
17-09-2014, 23:33
:)

PS Kiedyś, dawno, dawno temu, na mercedesowym forum był gość o Twoim nicku... ;)

soniq2
18-09-2014, 08:06
Wygląda na to, że moje słowa - te o chłamie - dotknęły Cię osobiście, bo poczuwasz się do... czegoś, i to jest powodem okazywanej tu frustracji.

:-D:-D ... jak mówisz to mówisz, a jak mówisz, to wiesz.... ;-)

Najlepszy z tego wszystkiego Kaczmarek ......:smile:

Pozdrawiam...

PS.

PS Kiedyś, dawno, dawno temu, na mercedesowym forum był gość o Twoim nicku... ;)

To chyba nie byłem ja..... przepraszam, ale wolę motocykle...:smile:

lodzermensch
18-09-2014, 22:15
:)

Miło mi, może to byłem ja, może nie...

To chyba nie byłem ja..... przepraszam, ale wolę motocykle...:smile:

Mam wrażenie, że to nie było do ciebie...

wpkx
18-09-2014, 22:21
Miło mi, może to byłem ja, może nie...

Man of Mystery. ;)

soniq2
18-09-2014, 22:56
Mam wrażenie, że to nie było do ciebie...

Ups...:roll::roll:

Misher
19-09-2014, 01:05
wpkx wypowiedz się proszę nt. mojej interpretacji, czy ogólnie takie były odczucia, zamiar czy po całości chybilem?

wpkx
19-09-2014, 09:26
OK. ;)
Może nieco w tym klimacie czułem, choć raczej nie sięgałem aż tak szeroko i "społecznie". ;)
Rzadko wykraczam poza odczucia osobisto-subiektywne.
Po prostu - ponury, samotny wieczór w akademikowym pokoju, na swoim wyrku pod ścianą z własną "twórczością" (nie zawsze docenianą i przez siebie, i przez kolegów), ponura jesień, kolokwia, egzaminy, dziewczyna kolegi się podoba, ale bez wzajemności, współlokatorzy z bliskimi albo na imprezie, nic się nie chce - autoportret depresji socjalistycznego studenta. :D

ranbir kapoor
19-09-2014, 12:16
Cale sZczescie ze tego wieczora szelek nie miales

wpkx
19-09-2014, 12:29
Ale moje czy Twoje?

ranbir kapoor
19-09-2014, 13:24
mysle ze techniczne niuanse ktore sprawiaja ze roznia sie od siebie diametralnie jesli chodzi o swiatek mody w pewnych sytuacjach nie ma najmniejszego znaczenia

wpkx
19-09-2014, 13:59
Ale ja o szczęście pytałem, gramatycznie przecież...

ranbir kapoor
19-09-2014, 14:14
zatem nasze gramatyczne szczescie

lodzermensch
19-09-2014, 18:11
Man of Mystery. ;)

Yes, indeed... 8)