Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] okulary
dawno nic nie wrzucalem wiec macie na pozarcie dwa strzaly trafione przy okazji sesji okularowej.
modelka: Anita Sikorska
wizaz: Darek Kubiak
fryzura: Anna Szurkowska
zdjecia: ja
1.
http://photoheaven.net/forum/n/1_okulary.jpg
źródło (http://photoheaven.net/forum/n/1_okulary.jpg)
2.
http://photoheaven.net/forum/n/2_okulary.jpg
źródło (http://photoheaven.net/forum/n/2_okulary.jpg)
mozna rzucac kamieniami, komentarzami lub pomidorami
Jedynka - nie podoba mi się poza (wiem, kwestia gustu), brak zdecydowania co do kontry (zarys włosów) i wystający z łokcia kawałeczek dłoni czy palca, ale to już czepiactwo. Generalnie, bardzo fajna fota. Dwójeczka - dla mnie, mistrzostwo świata. Podziwiam i podziwiam, oderwać się nie mogę. Super!
.:Gerard:.
06-09-2014, 21:13
Tego samego zdania jestem co @ecml poza
brak zdecydowania co do kontry (zarys włosów)kontra na 1. dla mnie jest wystarczająca, modelka ma głowę przechylona a kontrę widać od dołu do "nad uchem"
Zazdroszczę tego wyczucia z pracy ze światłem.
Fantastyczne !! :) Dwójka bardziej pasuje do tematu - okulary !!
Jedynka mi sie nie podoba bo nie pasuja mi te cienie od gogli na twarzy i cien od reki. Dwojka ok, choc wyglada jakby leciala w lewo :razz: W sumie wolalbym dwojke bez dloni (ucialbym pod wierzcholkiem trojkata) ;) Jeszcze musisz pocwiczyc :mrgreen:
1.poza (tlumaczac doslownie popularny w niemieckim obszarze jezykowym zwrot) "wymaga przyzwyczajenia" (sie do niej), 2. przez niesymetrycznie rozlozone cienie (a raczej jasnosci) sprawia na mnie tez wrazenie jakby w (moje) lewo "leciala". Raz jeszcze doslownie przetlumaczony niemiecki zwrot: przy ocenie obu zdjec "narzekanie na wysokim poziomie" (co jest pochwala). 2x 9/10 P.S. 1. Dama bardzo ladna, make-up profesjonalny, ogolnie- milo sie patrzy (i niemilo zazdrosci wiedzac ile jeszcze trzeba sie uczyc, zeby takie zdjecia umiec zrobic) P.S.2. Dama ubrana w meska konfekcje- mozna zalozyc, ze do pana fotografa nalezaca, ktory w majtasach zdjecia musial robic. Widok ladnej i dobrze odzianej damy oraz kolegi fajfra (fajfera? nie chce nikogo urazic) w slipach w fotograficzno-studyjnych "okolicznosciach przyrody" zaslugiwalby na dodatkowy foto shooting.
RomanZWrocławia
07-09-2014, 10:52
...pamiętam skądś zdanie, którego sens był mniej więcej taki
Z zainteresowaniem czytam oceny zdjęć w tym dziale kolegów potrafiących rozebrać zdjęcie na czynniki pierwsze. Poddać drobiazgowej analizie. Ocenić każdy detal. Jeśli jeszcze uzasadnienia brzmią wiarygodnie, to już czuję się zupełnie jak mała myszka. Przytłaczają mnie ich kompetencje i moje niewiedza.
Zaplątałem się - glamuroignorant - do działu gdzie ścierać na zawodowe argumenty mają się fachowcy takiej fotografii. Otwieram wątek sailora i dostaję dwa strzały w serce. Wszystko mi tu pasuje. Na pierwszy rzut oka, a nie po przetrawieniu głową.
Panie w męskich ubraniach mają mnie jak chcą :)
dziekuje za komentarze
Jedynka mi sie nie podoba bo nie pasuja mi te cienie od gogli na twarzy i cien od reki.
tam gdzie swiatlo musi byc i cien :P
W sumie wolalbym dwojke bez dloni (ucialbym pod wierzcholkiem trojkata) ;) tak cialem na poczatku. ale z dlonmi imho lepsze :P
Jeszcze musisz pocwiczyc :mrgreen:
dzieki maestro za dobre slowo :P
Dama ubrana w meska konfekcje- mozna zalozyc, ze do pana fotografa nalezaca, ktory w majtasach zdjecia musial robic. Widok ladnej i dobrze odzianej damy oraz kolegi fajfra (fajfera? nie chce nikogo urazic) w slipach w fotograficzno-studyjnych "okolicznosciach przyrody" zaslugiwalby na dodatkowy foto shooting.
jak mawiaja Anglicy - "you made my day" :D:D:D
Niestety Cie zmartwie - w mojej konfekcji modelka by utonela albo zmiescilyby sie ze dwie :P
konfekcja - biala smokingowa marynarka damska rozmiaru M. w samych slipach po studio w obecnosci modelek staram sie nie biegac :D
Wszystko mi tu pasuje. Na pierwszy rzut oka, a nie po przetrawieniu głową.
Panie w męskich ubraniach mają mnie jak chcą :)
znaczy wyszlo jak trzeba :) ;)
@Roman z wroclawia "nadmiar wiedzy czyni cie smutnym" :-) Ksiega Koheleta, 1:18
dziekuje za komentarze
tam gdzie swiatlo musi byc i cien :P
Niby tak, ale troche mi to przeszkadza :razz:
tak cialem na poczatku. ale z dlonmi imho lepsze :P
Moze sie przyzwyczaje ale na razie wole bez dloni :razz:
dzieki maestro za dobre slowo :P
Nie ma za co :mrgreen:
RomanZWrocławia
07-09-2014, 16:11
sufenta dzięki
Zawsze mnie zastanawia, co by powstało gdyby "za" fotografem nie stał/stała (agencja,klient) mówiąca co chce.... i żeby za każdym razem fotograf mógł oderwać się od własnych myśli "co powie klient"
Powstalo by duzo wspanialych rzeczy.
Po prostu profesjonalne...
pozdrawiam
Zawsze mnie zastanawia, co by powstało gdyby "za" fotografem nie stał/stała (agencja,klient) mówiąca co chce.... i żeby za każdym razem fotograf mógł oderwać się od własnych myśli "co powie klient"
moze dlatego coraz mniej chetnie robie przerozne modowki :P
z ciekawostek - zadne z tych zdjec nie zostalo wybrane ;)
z ciekawostek - zadne z tych zdjec nie zostalo wybrane
Powinieneś jeszcze dodać: podczas powstawania tych zdjęć nie ucierpiały żadne okulary.
Bardzo porządne zdjęcia. Zayebisty masz warsztat sailor :mrgreen:
Powinieneś jeszcze dodać: podczas powstawania tych zdjęć nie ucierpiały żadne okulary.
hmmmmmm ... nie pomysle .. fakt .. chyba zadne nie ucierpialy :P
ucierpiala natomiast idealnie biala marynarka ktora po kontakcie z makijazem juz nie byla tak idealnie biala :)
[...]brak zdecydowania co do kontry (zarys włosów) i wystający z łokcia kawałeczek dłoni czy palca,[...]
[...] bo nie pasuja mi te cienie od gogli na twarzy i cien od reki. Dwojka ok, choc wyglada jakby leciala w lewo[...]
[...] Dama ubrana w meska konfekcje-[...]
[...] Wszystko mi tu pasuje. Na pierwszy rzut oka, a nie po przetrawieniu głową. [...]
[...] i żeby za każdym razem fotograf mógł oderwać się od własnych myśli [...]
... no, i trzeba było zostawić na modelce tylko okulary, to by się nie czepiali! ;)
Ja już się nie czepiam. Podziwiam doskonałą precyzję świecenia, fakturę na jedynce i niesamowite subtelności na dwójce :)
Jedynka mi się nie podoba, ale to moje widzimisię, bo ogólnie w większości przypadków nie lubię studyjnych, błyskanych zdjęć :) Ale warsztat jest opanowany i to widać.
Za to dwója super! Plakat, okładka, kalendarz, cokolwiek. Świetne światło i okulary ładnie się odcinają, cień przy oczach za szkłami mi się podoba. Super fota :)
chyba zadne nie ucierpialy
Czytała Krystyna Czubówna.
Napiszę tak: nie wiem jakie się tworzą TWA tutaj (czasem widzę wojny sailor vs kurczeblade) więc nie chcę oberwać, bo pokorne cielę dwie matki ssie, ale na pewno widzisz jak bardzo różni się kolor dłoni od koloru twarzy na 1, tamże spod prawego łokcia wystaje część lewej dłoni (palca?), na pewno podoba mi się odcień tła w relacji do czerni okularów - czytelnie czenrie w okularach, tło nieco jaśniejsze ale bardzo przyjemne. 2jka na pewno ładniejsza, chociaż światło odcinające mogłoby być mocniejsze, a kadr bardziej dopracowany. Sam się dopiero uczę, ale to Ty nauczyłeś mnie dzięki forum zwracać uwagę na detale więc co złego to nie ja :D
... ale na pewno widzisz jak bardzo różni się kolor dłoni od koloru twarzy na 1 ...
No bo na twarzy są tony makijażu, a na dłoni nie. Nie jest to na tyle rażące, żeby "działać" w PSie albo zlecać na przyszłość także makijaż rąk ;-)
...a kadr bardziej dopracowany...
A jakie masz zastrzeżenia do tego kadru?
Pewnie było trochę zabawy z usuwaniem odblasków ze szkieł. Zdjęcia trochę rzemieślnicze, pedantyczne.
No bo na twarzy są tony makijażu, a na dłoni nie. Nie jest to na tyle rażące, żeby "działać" w PSie albo zlecać na przyszłość także makijaż rąk ;-)
Wszystko rozumiem, ale tutaj to bardzo nieestetycznie wygląda mz. Wystarczyłoby nieco ocieplić ręce.
Tym bardziej występlować fragment ciała wystający spod ręki.
A jakie masz zastrzeżenia do tego kadru?
Za wąsko jak dla mnie, możnaby się pobawić z kompozycją.
Myślę, że sailor specjalnie wstawił tutaj te zdjęcia dla nas, jako ćwiczenia z patrzenia.
Pewnie było trochę zabawy z usuwaniem odblasków ze szkieł.
nie bylo zabawy bo nie bylo odbalskow :)
Sprytnie :) Rzeczywiście chyba lepiej pobawić się światłem niż dłubać potem w komputerze - 2 setupy już zapodałeś i pewnie jeszcze kilka by się znalazło :)
Sprytnie :) Rzeczywiście chyba lepiej pobawić się światłem niż dłubać potem w komputerze
zawsze fajnie pobawic sie swiatlem :) raz satysfakcja dwa brak dlubania.
2 setupy już zapodałeś i pewnie jeszcze kilka by się znalazło :)
moze lepiej nie :P
fajne zdjęcia, ciekawa obróbka! :-) dla mnie dwójka best!
oska0075
25-11-2014, 02:27
dwójka best ever .. wracam patrzeć dalej :)
Dwójka super, subtelna i gorąca zarazem. W jedynce nie leży mi przejarany nosek - mogłeś to zniwelować na etapie obróbki... To, co stało się z cerą na jedynce wygląda dość nienaturalnie, ale rozumiem że taki trend...
Dwójka świetna, jedyne co bym poprawił to ustawienie dłoni na bardziej harmoniczne. +
Jakoś fotki nie trafiają do mnie, pewnie technicznie super ale w odbirze nic zero emocji.