PDA

Zobacz pełną wersję : problem z lightrom 5

pawcio0404
01-09-2014, 22:58
witam
mam problem z lightroom 5

nie wiem dlaczego ale np: podczas importu zużycie ramu to 4gb a zużycie procesora to 3%
i trwa to długooooo....

a laptop który posiadam to i7 2,4gb 16gb ramu... i wydaje mi się że powinien lr więcej dusić lapka dla lepszego efektu końcowego...

czy można jakoś polepszyć działanie LR5 ?
z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc

GonzoG
01-09-2014, 23:15
A co ma tam obciążać procesor ??
Odczyt, przetłumaczenie danych i zapis - czyli głównie dysk i RAM są używane.

pawcio0404
01-09-2014, 23:29
no tak tylko muli jak na starym złomie a ramu ma dostepne 16gb .... a używa tylko 4 gb
wszędzie czytałem że ramu musi być minimum 16gb żeby to zasuwało... ramu jest dużo a nie zużywa nawet połowy i muli.. długi import długie wywołanie..

Migacz112
01-09-2014, 23:30
W ustawieniach importu sprawdź czy generuje od razu miniaturki 1:1 czy standard. Radzę zmienić na to drugie [Import>File handling>Build previews]

EDIT. mam procka i5 i 3GB Ramu; 800 RAWów po 20MB importuje mi w 6-8minut

GonzoG
01-09-2014, 23:35
no tak tylko muli jak na starym złomie a ramu ma dostepne 16gb .... a używa tylko 4 gb
wszędzie czytałem że ramu musi być minimum 16gb żeby to zasuwało... ramu jest dużo a nie zużywa nawet połowy i muli.. długi import długie wywołanie..

A po co mu więcej RAMu używać do operowania na plikach po kilkadziesiąt MB ??

RAM przydaje się dopiero przy intensywnej obróbce, gdzie cały rendering idzie w RAM. Przy imporcie i eksporcie to jakby był dobrze napisany, nie potrzebowałby więcej jak 1GB.

pawcio0404
01-09-2014, 23:43
400zdjęć w raw po 24 mb trwa koło 4-5min chyba trochę za dużo jak na 16gb ramu... nie wiem wydawalo mi się ze powinien lr5 chodzić płynniej

pawcio0404
01-09-2014, 23:45
wieniach importu sprawdź czy generuje od razu miniaturki 1:1 czy standard - gdzie to dokładniej znajdę ?

Migacz112
01-09-2014, 23:46
A, to wg mnie luzik, można herbatkę wypić i obrabiać. Raczej lepiej nie będzie, ale to moje zdanie. Zawsze można zdefragmentować dysk, może to coś da

Migacz112
01-09-2014, 23:53
Jak klikniesz "Import", w prawym górnym rogu, wysłałem ci zdjęcie PM

GonzoG
02-09-2014, 09:15
400zdjęć w raw po 24 mb trwa koło 4-5min chyba trochę za dużo jak na 16gb ramu... nie wiem wydawalo mi się ze powinien lr5 chodzić płynniej

Możesz mieć i 64GB RAMu, a import będzie trwał tyle samo.
Tu nie jest tak ważny ani procek ani to ile masz RAMu - przy 2-4 GB będzie identycznie.
Wystaw dysk z odczytem zapisem po 1000MB/s to zobaczysz różnice w prędkości dzialania.
A duga sprawą jest to, żeby trzeba jeszcze umieć pracować z LR. Ten program nigdy nie wykorzysta 100% komputera, jak będzie pracował jednym potokiem. Import i export trzeba dzielić na 2-4 części i robić równolegle.

Andrzej1974
02-09-2014, 09:41
[...] wszędzie czytałem że ramu musi być minimum 16gb żeby to zasuwało

Czy aby na pewno wszędzie czytałeś o takim wielkim RAM-ie? Wątpię, gdyż np. na tym forum wiele razy była mowa o ilości RAM-u, który potrzebny jest takiej aplikacji, jak Lr i co jest dla niej najważniejsze w komputerze (i nie jest to na pewno ilość RAM-u). Gdybyś też zajrzał choć raz na stronę Adobe to również byś wiedział jak zoptymalizować Lr (np. tutaj (http://helpx.adobe.com/lightroom/kb/optimize-performance-lightroom.html)), żeby śmigał a nie mulił... ;-)

EDIT:
Co do szybszego dysku "pod Lr" np. SSD to polecam artykuł Will an SSD Improve Adobe Lightroom Performance? (http://www.computer-darkroom.com/blog/will-an-ssd-improve-adobe-lightroom-performance/)

GonzoG
02-09-2014, 10:35
16 GB RAMu było potrzebne w niektórych wersjach LR, np. 5.2, 4.2 bo miały wycieki pamięci i przy eksporcie większych partii zdjęć, czy zdjęciach z dużą ilością obróbki (maski, gradientu, itp) 8GB było mało, a to powodowało użycie pliku wymiany, co przy użytkowaniu tylko jednego dysku twardego oznaczało znaczne spowolnienie działania. Ale nie od poczatku, a dopiero po skończeniu się wolnej pamięci.

Przy poprawionych wersjach LR zadowala się 4 GB RAMu.

@Andzrzej1974 - ten artykuł jest juz dawno nie aktualny. Porównanie jest robiona głównie na LR3, który potrzebował znacznie mniej zasobów i prędkości dysku niż LR4 czy LR5. Dodatkowo wszystko robione jest na DNG, co też znacznie wpływa na zmniejszenie zapotrzebowania LR na zasoby dyskowe.

Andrzej1974
02-09-2014, 11:30
Nie wypowiem się na temat wcześniejszych wersji Lr (przed 4.4) bo ich nie używałem. Pierwszą wersją jaką zacząłem używać była 4.4 i do dziś katuję kolejne wydania Lr, aż do wersji 5.6 włącznie. I szczerze mówiąc nigdy nie było problemów z tym, że coś mi zjadło całe 8 GB RAM-u, które mam i które uważam za wystarczające do obróbki RAW-ów w Lr z dowolnej lustrzanki Nikona. O dotknięciu pliku wymiany przez jakąkolwiek aplikację nie ma u mnie też mowy bo pliku takiego po prostu nie mam. A poza tym jak dotąd żadna aplikacja się nawet o niego nie upomniała choć wielu mi wróżyło, że to się zdarzy. Hmm... być może to zasługa "niedopracowanego" i "kiepskiego" systemu, jakim jest Windows 8.1? ;-) Co do RAM-u to maks. ilość, jaką mój system wykorzystał, to niecałe 50% (dokładniej 47-48%, przy eksporcie dziesiątek RAW-ów do JPEG-ów). Stąd mogę śmiało powiedzieć, że do obróbki w Lr za świat wystarczy 8GB RAM-u i zamiast dokładać do 16GB kasę tę warto zainwestować choćby w lepszy CPU, który bardziej jest potrzebny w pracy z Lr, czy dysk SSD.

pawcio0404
02-09-2014, 23:30
dziękuję wielkie za odpowiedź... szkoda że zasugerowałem się odpowiedziami na tym forum - jaki komp do obróbki itp i wyczytałem że minimum 16gb ramu itp bo to najważniejsze że ram i ram procek nie tak istotny ale minimum i5.

wsadziłem kupę siana w mocnego lapka widzę niepotrzebnie... tak to jest jak się czyta wypowiedzi jakiś tłumoków co dobry sprzęt widzieli za sklepową szybą...

pozdrawiam !

GonzoG
03-09-2014, 00:54
dziękuję wielkie za odpowiedź... szkoda że zasugerowałem się odpowiedziami na tym forum - jaki komp do obróbki itp i wyczytałem że minimum 16gb ramu itp bo to najważniejsze że ram i ram procek nie tak istotny ale minimum i5.

wsadziłem kupę siana w mocnego lapka widzę niepotrzebnie... tak to jest jak się czyta wypowiedzi jakiś tłumoków co dobry sprzęt widzieli za sklepową szybą...

pozdrawiam !

Albo nieuważnie czytałeś, bo do LR 8 GB starczy, od większych robót w PS już będzie mało.
Poza tym i5 laptopowy ma się nijak do desktopowego.

Andrzej1974
03-09-2014, 08:30

Sam miałem problem w wyborem komputera do obróbki zdjęć w Lr: i5+16GB czy i7+8GB (wygrała opcja 2. i taką polecam praktycznie zawsze tym wszystkim, którzy wspominają o obróbce zdjęć w Lr i... nie tylko). Kasę z RAMu wolałem dołożyć do CPU i... nie żałuję. :-)

Sprzęt do obróbki grafiki w Lr wymaga w pierwszej kolejności dobrego CPU (jest to najważniejszy element) i to od niego się zaczyna budowę nowego komputera. Później jest RAM (4GB wystarczy ale ja wolę dmuchać na zimne i wziąłem 8GB; 16GB i tak Lr nigdy nie wykorzysta).