Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie problem z lightrom 5

witam
    mam problem z lightroom 5

nie wiem dlaczego ale np: podczas importu zużycie ramu to 4gb a zużycie procesora to 3%
    i trwa to długooooo....

a laptop który posiadam to i7 2,4gb 16gb ramu... i wydaje mi się że powinien lr więcej dusić lapka dla lepszego efektu końcowego...

czy można jakoś polepszyć działanie LR5 ?
    z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc

Domyślnie

A co ma tam obciążać procesor ??
    Odczyt, przetłumaczenie danych i zapis - czyli głównie dysk i RAM są używane.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

no tak tylko muli jak na starym złomie a ramu ma dostepne 16gb .... a używa tylko 4 gb
    wszędzie czytałem że ramu musi być minimum 16gb żeby to zasuwało... ramu jest dużo a nie zużywa nawet połowy i muli.. długi import długie wywołanie..

Domyślnie

W ustawieniach importu sprawdź czy generuje od razu miniaturki 1:1 czy standard. Radzę zmienić na to drugie [Import>File handling>Build previews]

EDIT. mam procka i5 i 3GB Ramu; 800 RAWów po 20MB importuje mi w 6-8minut

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawcio0404 Zobacz posta
    no tak tylko muli jak na starym złomie a ramu ma dostepne 16gb .... a używa tylko 4 gb
    wszędzie czytałem że ramu musi być minimum 16gb żeby to zasuwało... ramu jest dużo a nie zużywa nawet połowy i muli.. długi import długie wywołanie..
    A po co mu więcej RAMu używać do operowania na plikach po kilkadziesiąt MB ??

RAM przydaje się dopiero przy intensywnej obróbce, gdzie cały rendering idzie w RAM. Przy imporcie i eksporcie to jakby był dobrze napisany, nie potrzebowałby więcej jak 1GB.
    Nikon

Domyślnie

400zdjęć w raw po 24 mb trwa koło 4-5min chyba trochę za dużo jak na 16gb ramu... nie wiem wydawalo mi się ze powinien lr5 chodzić płynniej

Domyślnie

wieniach importu sprawdź czy generuje od razu miniaturki 1:1 czy standard - gdzie to dokładniej znajdę ?

Domyślnie

A, to wg mnie luzik, można herbatkę wypić i obrabiać. Raczej lepiej nie będzie, ale to moje zdanie. Zawsze można zdefragmentować dysk, może to coś da

Domyślnie

Jak klikniesz "Import", w prawym górnym rogu, wysłałem ci zdjęcie PM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawcio0404 Zobacz posta
    400zdjęć w raw po 24 mb trwa koło 4-5min chyba trochę za dużo jak na 16gb ramu... nie wiem wydawalo mi się ze powinien lr5 chodzić płynniej
    Możesz mieć i 64GB RAMu, a import będzie trwał tyle samo.
    Tu nie jest tak ważny ani procek ani to ile masz RAMu - przy 2-4 GB będzie identycznie.
    Wystaw dysk z odczytem zapisem po 1000MB/s to zobaczysz różnice w prędkości dzialania.
    A duga sprawą jest to, żeby trzeba jeszcze umieć pracować z LR. Ten program nigdy nie wykorzysta 100% komputera, jak będzie pracował jednym potokiem. Import i export trzeba dzielić na 2-4 części i robić równolegle.
    Nikon

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów