Zobacz pełną wersję : TC 1.7 czy 2.0
Koledzy,
proste pytanie: mam AF-S 300/2.8 bez VR (pierwsza wersja) i chcę dokupić TC.
Który da lepszy obrazek ( tylko o to pytam), 17II czy 2.0III.
Nigdy nie używałem TC, więc doświadczenie zero. Zatem jaki duet polecacie.
Nie odsyłajcie mnie do wyszukiwarki.
Dzięki z góry.
Ja byl napisał, że max to 1.7, a najlepiej tylko 1.4.
fotografowałeś dwoma modelami?
Mam co prawda AF-S 300/4 i TC 14E II, ale kiedyś podpiąłem pod to szkło TC 20 E III i AF zamulał nieżle.
TC 17E II nie miałem okazji podpinać to się nie wypowiem.
Miałem TC 1.7II i już wolę cropa niż to TC.
Przeszły mi przez ręce wszystkie wspomniane TC w użyciu z tym obiektywem. Problem w tym, że ja focę samoloty i tu jest niestety trochę inaczej niż w motywach statycznych. Z mojego doświadczenia do zaakceptowania jest jedynie 1.4 i dobra pucha z cropem.
Coitus Interraptus
01-09-2014, 17:20
Mam co prawda AF-S 300/4 i TC 14E II, ale kiedyś podpiąłem pod to szkło TC 20 E III i AF zamulał nieżle.
Bo z 4 zrobił Ci 8, a autor wątku ma 300/2,8.
Mam 300/2.8 VR II i TC14e II oraz TC20e III. Obrazek z TC14 rewelacyjny, właściwie nie trzeba przymykać powyżej 4.0, chyba, że dla większej GO. Robiłem testy domowe (MUp, wyzwalacz radiowy) oraz "polowe". Wyniki bardzo dobre. Jeśli nie potrzebuję krótszej ogniskowej, to nie odłączam go od obiektywu.
Zajrzyj tu:
http://photographylife.com/image-degradation-with-nikon-teleconverters
Sporadycznie zakładałem TC20 i tu już trzeba przymykać z 5.6 do 7.1-8.0, ale nadal obrazek jest bardzo dobry.
Dobre opinie są też o TC17, ale nie miałem okazji go wypróbować.
Nie wiem, czy nie warto poczekać na nową wersję - TC14e III, ale na razie nie ma żadnych testów i opinii. Jest już w sprzedaży w USA. Ja bym poczekał.
Na Twoim miejscu wybrałbym TC14 lub TC 17, chyba, że potrzebujesz 600mm.
pzdr
dzięki wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam.
witam, podepnę się pod wątek
obiektyw Nikkor 70-200 VRII, Puszka D800,jaki będzie najlepszy TC ? pytam Tych co używają i mogą mi podpowiedzieć z doświadczenia ,nie z testów z optycznego..:) Cel- lotnisko,samoloty.Mialem przez chwile Tc 1.7 podpiętego do mojego 70-300 VR i była to jakaś porażka,za ciemny obiektyw, błądzący AF :)
Witam,
Krótko używałem D800 z 70-200 VRII i TC 20E III (focenie małych ptaków z odległości 4-7m), dopóki nie wzbogaciłem się o 300/2.8 i TC14. Uważam, że rezultaty na ogniskowej 200 (400) są bardzo dobre pod warunkiem przymknięcia przysłony do 8-9.
Polecam też opinię Nasima Mansurova. Jego testy są bardzo rzetelne, w odróżnieniu od innych, zarówno polskich :), jak i zagranicznych.
http://photographylife.com/reviews/nikon-tc-20e-iii
pzdr
Witam,
Krótko używałem D800 z 70-200 VRII i TC 20E III (focenie małych ptaków z odległości 4-7m), dopóki nie wzbogaciłem się o 300/2.8 i TC14. Uważam, że rezultaty na ogniskowej 200 (400) są bardzo dobre pod warunkiem przymknięcia przysłony do 8-9.
Polecam też opinię Nasima Mansurova. Jego testy są bardzo rzetelne, w odróżnieniu od innych, zarówno polskich :), jak i zagranicznych.
http://photographylife.com/reviews/nikon-tc-20e-iii
pzdr
dzięki :)
marciing
04-09-2014, 11:22
Ja używam 300/2,8 VR + TC1,7 do fotografowania sportu i jest bardzo dobrze. Nie wiem może mam wybitny tc ale każdy, kto widział mówi że jest bardzo dobrze. Kiedyś z NPSu miałem 400/2,8 + tc2 i powiem szczerze że nie TC2,0III nie przekonał mnie ani trochę. Inna sprawa że już pewnie był dobity maksymalnie
czyli z tego co już wyczytałem wcześniej i z waszego doświadczenia to 1,7 TC jest najbardziej optymalnym rozwiązaniem ?
Chyba to rozsądny kompromis. TC14 - optycznie bardzo dobrze, ale trochę za krótko przy tym obiektywie. TC20 trzeba niestety dość mocno przymykać. Więc pozostaję TC17 - dość długo i optycznie bardo dobrze z małym minusem.
Mój następny zakup to będzie właśnie TC17 - mam nadzieję, że niedługo wyjdzie nowy TC17E III, tak jak pojawił się TC14E III :)
pzdr
Dzięki Koledzy...prawie postanowione: 1,7.
a czy nowy 1.4 będzie działał z AF-S 300/2.8? Mam pierwszy wypust tego obiektywu.
Dzięki Koledzy...prawie postanowione: 1,7.
Trochę późno ale aby utwierdzić Cię w dobrze podjętej decyzji...
Z 70-200 2.8 TC 1.7 będzie bardzo dobrze. Wiem, bo mój syn obfocił całe Duxford i Ostrawę na takim zestawie, efekty są bardzo dobre tylko jeden problem to brak mm i tu faktycznie crop z D800 przydałby się bardzo.
Podepnę się pod temat i zadam pytanie (mam od 3 miesięcy Nikona). Czy Nikon AF-S KENKO DGX TELEPLUS 1.4X TeleConverter będzie działał poprawnie ze starym Nikorem 300/4 IF-ED? Da dobry obrazek? Cena 350 zł za używkę jest do przyjęcia?