Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Klifowo
Stary material z 2012 z nowa obrobka.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://greg77.net/z/DSC_0184-copy.jpg)
sokolnik
30-08-2014, 20:32
myślałem ze tylko ja "męczę" stare zdjęcia... :)
suuper zdjęcie i świetna obróbka. Poproszę większe to będzie na tapetę :)
kto by pomyślał że D90 potrafi takie zdjęcia robić... Sigma 10-20 pokazała klasę... ale czemu f/11? :)
jarekf34
30-08-2014, 20:49
Widziałem na FF i tak sobie myślałem, że to Twoje ;) Tak jak tam kliknąłem na prawo tu również jestem jak najbardziej ZA :)
Jest elegancko...
Dzieki, dzieki, jak widac nie bylo na czym ustawic hiperfokalnej, teraz bym pewnie pobawil sie w "focus stacking", wtedy jeszcze nie widzialem jak to ugryzc:D
Poza tym, teraz widze roznice w plikach z D90 z Sigma 10-20 i w ilosci szczegolow w porownaniu z FXem i nikkorem.
sokolnik
30-08-2014, 20:53
Dzieki, dzieki, jak widac nie bylo na czym ustawic hiperfokalnej, teraz bym pewnie pobawil sie w "focus stacking", wtedy jeszcze nie widzialem jak to ugryzc:D
Poza tym, teraz widze roznice w plikach z D90 z Sigma 10-20 i w ilosci szczegolow w porownaniu z FXem i nikkorem.
no na pewno FX i Nikkor jest lepszy niż D90 i Sigma :)
Raczej to zasluga matrycy, ale szklo tez ma duzy wplyw, co nie zmienia faktu, ze D90 tez robil zdjecia.
sokolnik
30-08-2014, 21:16
można większą wersje poprosić?
.:Gerard:.
30-08-2014, 21:19
Raczej to zasluga matrycy, ale szklo tez ma duzy wplyw, co nie zmienia faktu, ze D90 tez robil zdjecia.
Ale nie oszukujmy, mistrzowsko obrabiasz zdjęcia a suchar nie robi takiego wrażenia
Świetne, prawie jak zawsze.:-)
można większą wersje poprosić?
Postaram sie jutro, daj znac na priv jaki rozmiar pod twoj monitor, teraz juz w pracy siedze.
Ale nie oszukujmy, mistrzowsko obrabiasz zdjęcia a suchar nie robi takiego wrażenia
Zgodze, sie, ale jaki RAW robi wrazenie...?
Poza tym gdyby tam nie bylo takich warunkow to bym nie wydusil tyle, da sie odrobine domalowac, ale swiatla nie wyczarujesz :D
Wlasnie po to sie jezdzi po kilka razy na miejscowke zeby dorwac odpowiednie warunki a ja mam w to miejsce zaledwie 80km.
sokolnik
30-08-2014, 21:36
Postaram sie jutro, daj znac na priv jaki rozmiar pod twoj monitor, teraz juz w pracy siedze.
Poza tym gdyby tam nie bylo takich warunkow to bym nie wydusil tyle, da sie odrobine domalowac, ale swiatla nie wyczarujesz :D
Wlasnie po to sie jezdzi po kilka razy na miejscowke zeby dorwac odpowiednie warunki a ja mam w to miejsce zaledwie 80km.
a po drodze pewnie jeszcze z 10 lekko licząc :) jakby tam nie było warunków to z nef tyle by nie wyczarował
jarekf34
30-08-2014, 21:43
teraz bym pewnie pobawil sie w "focus stacking", wtedy jeszcze nie widzialem jak to ugryzc:D
Grześ coś mi się kojarzy (być może się mylę), kiedyś w wątku pisałeś korzystając z Sigmy, że podczas pleneru ustawiasz ostrość w połowie pomiędzy nieskończonością a 1m i tak do końca pleneru... Czy z "focus stacking" często korzystasz ?
.:Gerard:.
30-08-2014, 21:44
Warunków tez zazdroszczę, piękne masz tam widoki,
Chodziło mi o to ze nawet Ty z d50 w takich warunkach z takimi umiejętnościami obróbki efektowne zdjęcie byś zrobił.
Od ponad miesiąca szykuje się z jednym kolega z forum na wyprawę w góry, "kolacja ze śniadaniem" pod namioty ale słoneczniej jest na biegunie niż tutaj, może w następny piątek.
Pozdrawiam
Grześ coś mi się kojarzy (być może się mylę), kiedyś w wątku pisałeś korzystając z Sigmy, że podczas pleneru ustawiasz ostrość w połowie pomiędzy nieskończonością a 1m i tak do końca pleneru... Czy z "focus stacking" często korzystasz ?
Sigma tak wlasnie sie sprawdzala, ale na DXie byla inna GO, przy FX juz jest wiecej kombinacji, ale da sie zrobic zdjecie ostre z jednej klatki. Focus stacking robie tylko wtedy kiedy pierwszy plan jest bardzo blisko, ale i to nie koniecznie, czesto jednak robie kilka naswietlen, "normalne" i ze dwa pod focus stacking, lepiej sie zabezpieczyc niz potem zalowac:D
Warunków tez zazdroszczę, piękne masz tam widoki,
Chodziło mi o to ze nawet Ty z d50 w takich warunkach z takimi umiejętnościami obróbki efektowne zdjęcie byś zrobił.
Od ponad miesiąca szykuje się z jednym kolega z forum na wyprawę w góry, "kolacja ze śniadaniem" pod namioty ale słoneczniej jest na biegunie niż tutaj, może w następny piątek.
Z warunkami to roznie, czasami a zwlaszcza w gorach mozna ladny material pod B&W dorwac jak nie ma swiatla a samo swiatelko moze niezle zaskoczyc przy pochmurnym dniu.
Co do sprzetu to jak wiadomo tylko narzedzie, jednym sie pracuje wygodniej i latwiej a drugim trudniej, ale docelowo i tak zrobisz to co miales zrobic;)
Sebastianito
31-08-2014, 15:17
No takie obrazy to ja mogę oglądać z przyjemnością! Pokłony w pas!
A ja ogladam z zalem jak stad do Limerick :evil: uaj ja tak nie umiem? :mrgreen: (dobra, umiem ale nie chce psuc Grzechowi imprezy :mrgreen:).
Dobry obrazek, delikatnie bym chyba rozjasnil jeden cien na klifie (ten wiekszy). Ogolnie jestem na tak!
delikatnie bym chyba rozjasnil jeden cien na klifie
A ja glupi poglebialem te cienie :D
Dzieki bardzo za pozytywny odbior.
Nikonozaur
31-08-2014, 17:36
Ładnie Ci to poszło po nowemu, kolorki pełne, głębokie, wyraziste. Dobrze zachomikować starsze RAW-y. ;)
Piękna gra świateł i kolorów. Do tego soczysty zielony na pierwszym planie dopełnia kadr. Extra zdjęcie.
No wlasnie, doszly mnie sluchy, ze ta zielen jest zbyt plastikowa...jak widze nie jest tak zle, wlasnie taka "soczysta" miala byc.
Duże brawa za całość. Niebo genialne, dół już odrobinę mniej, jak dla mnie, ale to oczywiście niuanse i kwestia preferencji. Ja bym odrobinkę mniej kontrastu widział, co poprawiłoby pewnie również odbiór tej zieleni. Tak czy inaczej, jest super.
A ja glupi poglebialem te cienie :D
A widzisz, trzeba bylo zostawic :razz:
Dzieki bardzo za pozytywny odbior.
5zl za odbior :mrgreen:
No wlasnie, doszly mnie sluchy, ze ta zielen jest zbyt plastikowa...jak widze nie jest tak zle, wlasnie taka "soczysta" miala byc.
Zielen ok, wyglada jak w mrozny poranek.