Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Lofoty

Skarebos
28-08-2014, 09:40
Witam Szanownych forumowiczów!

Jako, ze to mój pierwszy post, chciałbym się przywitać. Mam na imię Michał. Fotografuję głównie krajobraz, czasami zdarzy się makro, przymierzam się też do nocnej fotografii.
Na dzień dobry taki oto uroczy obrazek z Lofotów z wioski rybackiej Reine.

Pozdrawiam i zapraszam do komentowania.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://imagizer.imageshack.us/v2/1024x556q90/537/7GNbGn.jpg)

Kulten
28-08-2014, 09:46
Witaj,

Kadrowo trochę niezdecydowanie czyli dużo elementów ale jakoś tak średnio ze sobą współgrają. Nie jest dramatycznie ale sama ładna miejscówka nie wystarczy by wyprodukować "uroczy" obrazek.

Nie jest źle byś mnie nieopatrznie zrozumiał ale np. ten pierwszy zielony plan raczej słabo pasuje do tła.

Skarebos
28-08-2014, 09:56
Dzięki za konstruktywną krytykę. Właśnie po to chcę tu wrzucać swoje zdjęcia żeby się dowiedzieć co poprawić i nie popełniać tych błędów w przyszłości.

Greg77
28-08-2014, 12:12
Miales piekny dzien do takich zdjec, woda niemal stala, jak kolega wspomnial ten pierwszy plan zbyt dobrze nie gra, poza tym mam wrazenie, ze prawa strone leci w dol (czy to panorama?), najbardziej jednak razi mnie brak ostrosci, wyglada jak bys wcale nie wyostrzyl tego zdjecia.

Skarebos
28-08-2014, 12:41
Tak, to jest panorama złożona z 5 zdjęć. Fakt troszku leci w prawo. Co do ostrości to najprawdopodobniej kompresja zeżarła przy zmniejszaniu. Ok, czyli krzaczory definitywnie do wywalenia.

Badyl81
28-08-2014, 12:42
Zgadzam się z przedmówcami, ciachnąłbym 1/3 dołu oraz kawałek prawej strony i od razu (dla mnie) będzie lepiej w kadrze. Z ostrością tez jest jakiś problem, ale myślę, że to albo po zmniejszeniu ostrość poleciała albo hosting.

Nikonozaur
28-08-2014, 23:21
Z jakiej wysokości jest zrobione to zdjęcie?

adamusss
28-08-2014, 23:47
Zastanawiałem się czy ja już tracę ostrość o tej porze, czy nie ma ostrości na fotce...no ale chyba jednak to domki przy wodzie nie mają ostrości...miejscówy jednak zazdroszczę

Duder
29-08-2014, 00:41

Z Jego Wysokości. :-)
Dokładnie tak jak koledzy, pierwsze wrażenie, że zapomniałem okularów. :-) Pamiętaj o wyostrzeniu po zmniejszeniu do formatu sieciowego. Pozostałe uwagi jak wyżej również.

elanek
29-08-2014, 09:19
A mi przez tydzień na Lofotach chmury siedziały na wys. 200-300 metrów... Dopiero w Tromso było ładnie...
Gratuluję pogody :). Daj więcej zdjęć.

Quality988
01-09-2014, 07:15
Mi sie podoba. Chciałbym się w takim miasteczku zatrzymać na tydzień żeby odpocząć i nabrać energi

Greg77
01-09-2014, 07:20
Mi sie podoba. Chciałbym się w takim miasteczku zatrzymać na tydzień żeby odpocząć i nabrać energi

Miejsce mnie tez sie podoba, ale to forum foto a nie turystyczne a zdjecie nie nalezy do wysokich lotow, choc mozna z niego sporo wycisnac.

krokus66
02-09-2014, 16:30
Miejsce bardzo sympatyczne.
Dół bardzo ładnie zamyka zdjęcie. Popracuj trochę nad kolorami, szczególnie nad zielonym. Po korekcie zielonego dół możesz trochę przyciemnić, wyciszyć. Ja bym trochę uciął prawy bok. O ostrości była mowa.
Twoje spojrzenie fotograficzne mi się podoba - czyli pracuj a osiągniesz efekty.
Gratuluję pogody. Ja będąc 2 tygodnie w czerwcu br. miałem 85% non stop deszcz oraz 5% gęstą mgłę.

Zdjęcie jest zrobione z platformy widokowej/chodnika na wysokości jezdni. Jest to na samym końcu Reine tuż przed miejscowością A.