PDA

Zobacz pełną wersję : Adapter Nikon / Yashica

Tosini
24-08-2014, 17:50
Cześć :) Jestem szczęśliwą posiadaczką Nikona 80D oraz starego aparatu Yashica FX-3 i dopiero zaczynam swoją przygodę z lustrzankami. Owa Yashica posiada dwa obiektywy. Czy istnieje jakiś adapter Nikon/Yashica ? Wiem, że do Canonów są, natomiast do Nikonów ciężko znaleźć. Bardzo proszę o pomoc.

kazzi
24-08-2014, 18:20
Raczej nie znajdziesz takiego adaptera.System mocowania obiektywów w lustrzankach Nikona charakteryzuje się jedną z większych odległości roboczych obiektywu.
Prościej mówiąc odległość od powierzchni matrycy do płaszczyzny mocowania bagnetowego wynosi coś ok 45mm. W systemie Yashicy ta odległość jest kilka mm
mniejsza i aby taki obiektyw dawał ostry obraz,to w Nikonie trzeba by go głębiej osadzić co jest fizycznie niemożliwe.Z tego też powodu nikt nie produkuje takich
przejściówek.Odwrotna sytuacja panuje w systemie Canona co pozwala bez większych problemów używać obiektywów z innych systemów.

Tosini
24-08-2014, 18:37
Nie pocieszyłeś mnie, natomiast bardzo dziękuje za odpowiedź. No cóż ... pozostanie pobawić się starym obiektywem od Zenita :)

GonzoG
24-08-2014, 19:14
Są takie adaptery, ale nie warto w to się bawić.
Koszt adaptera to ok 200zł, a jakość soczewki w nim pozostawia wiele do życzenia.

Tosini
24-08-2014, 20:16
o.O w takiej cenie to faktycznie "gra nie warta świeczki"