Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie Adapter Nikon / Yashica

Cześć Jestem szczęśliwą posiadaczką Nikona 80D oraz starego aparatu Yashica FX-3 i dopiero zaczynam swoją przygodę z lustrzankami. Owa Yashica posiada dwa obiektywy. Czy istnieje jakiś adapter Nikon/Yashica ? Wiem, że do Canonów są, natomiast do Nikonów ciężko znaleźć. Bardzo proszę o pomoc.

Domyślnie

Raczej nie znajdziesz takiego adaptera.System mocowania obiektywów w lustrzankach Nikona charakteryzuje się jedną z większych odległości roboczych obiektywu.
    Prościej mówiąc odległość od powierzchni matrycy do płaszczyzny mocowania bagnetowego wynosi coś ok 45mm. W systemie Yashicy ta odległość jest kilka mm
    mniejsza i aby taki obiektyw dawał ostry obraz,to w Nikonie trzeba by go głębiej osadzić co jest fizycznie niemożliwe.Z tego też powodu nikt nie produkuje takich
    przejściówek.Odwrotna sytuacja panuje w systemie Canona co pozwala bez większych problemów używać obiektywów z innych systemów.

Domyślnie

Nie pocieszyłeś mnie, natomiast bardzo dziękuje za odpowiedź. No cóż ... pozostanie pobawić się starym obiektywem od Zenita

Domyślnie

Są takie adaptery, ale nie warto w to się bawić.
    Koszt adaptera to ok 200zł, a jakość soczewki w nim pozostawia wiele do życzenia.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

o.O w takiej cenie to faktycznie "gra nie warta świeczki"

Uprawnienia umieszczania postów