PDA

Zobacz pełną wersję : d50 na d80 warto ???

drakenus77
28-04-2007, 21:35
witam ...zastanawiam się nad przesiadką z D50 na D80.. aparat używam co celów spotterskich ( lotnictwo ) (patrz moj link w podpisie ) czy warto zamienic d50 na 80 ??? co mi sie polepszy a co może się pogorszyć ?

pozdrawiam

drakenus77
28-04-2007, 23:00
może się ktoś wypowie kto miał oby dwa aparaty ?? chodzi mi o praktyczne nie teoretyczne róznice

Sebastiann
28-04-2007, 23:07
może się ktoś wypowie kto miał oby dwa aparaty ?? chodzi mi o praktyczne nie teoretyczne róznice

miałem D50, przez chwile miałem/bawiłem sie D80 i to co rzuciło mi sie odrazu w oczka to wizjer po prostu BAJKA w porównaniu do D50 to raz, a dwa, skoro fotografujesz lotnictwo to w D80 masz pelnowartosciowego gripa z prawdziwym 2 stopniowym spustem, nie wiem czy to ci sie przydaje ale przy dluzyszch/ciezszych szkłach ergo sie odrazu IMO poprawia... reszta niech sie wypowiedza bardziej doswiadczeni D50/80owcy:)

pozdrawiam:)

Seeker
29-04-2007, 00:44
Zmienna wielkosc centralnego pola AF.
Zdawaloby sie - duperel, ale...

Duzym latwiej trafic maly obiekt, a maly zmniejsza prawdopodobienstwo ustawienia ostrosci na tlo.

Moze w sprzyjajacych warunkach nieco wieksza rozdzielczosc.

Zaleznie od osobistych upodoban, MOZE miec znaczenie wieksza ilosc funkcji dostepnych pod przyciskami (szybkosc ich obslugi) i przycisk funkcyjny (programowalnosc. u mnie przelacza wielkosc srodkowego pola).

Dariusz Walus
29-04-2007, 02:30
Poczekaj na D90..
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)

drakenus77
29-04-2007, 11:24
Zmienna wielkosc centralnego pola AF.
Zdawaloby sie - duperel, ale...

Duzym latwiej trafic maly obiekt, a maly zmniejsza prawdopodobienstwo ustawienia ostrosci na tlo.

Moze w sprzyjajacych warunkach nieco wieksza rozdzielczosc.

Zaleznie od osobistych upodoban, MOZE miec znaczenie wieksza ilosc funkcji dostepnych pod przyciskami (szybkosc ich obslugi) i przycisk funkcyjny (programowalnosc. u mnie przelacza wielkosc srodkowego pola).

a 10 mpix..latwiej cos wyciać ?

KECIF
29-04-2007, 18:07
a 10 mpix..latwiej cos wyciać ?

W końcu to 10 a nie 6 ;-)
Ja się przesiadłem właśnie z D50 na D80, jedyne co mnie zatrzymywało to fakt że różnicę w cenie można by dać na lepszcze szkła.
Jednak decyzji nie żałuję
Jedynie JPGi prosto z body jakby ładniejsze z D50, ale to moje odczucia.

Zbigniew
29-04-2007, 22:02
W teorii 10mpix to lepszy materiał do cropowania niż 6mpix, ale w praktyce wiadomo, że crop 1:1 z 10 jest mniej ostry niż z 6.

Imacman
30-04-2007, 21:00
Popelnilem ten grzech i przesiadlem sie z D50 na D80 i nie zaluje. Rewelacyjny AF, duzy czytelny wyswietlacz, jasny i wiekszy wizjer, polskie menu, oraz to co podawali moi przedmowcy. Ja osobiscie polecam.
P.S. Grip, tez jest bardzo fajny i przydatny.

drakenus77
30-04-2007, 21:42
Popelnilem ten grzech i przesiadlem sie z D50 na D80 i nie zaluje. Rewelacyjny AF, duzy czytelny wyswietlacz, jasny i wiekszy wizjer, polskie menu, oraz to co podawali moi przedmowcy. Ja osobiscie polecam.
P.S. Grip, tez jest bardzo fajny i przydatny.

a jak z ostrością fotek w porównaniu z D50 ?

tomhagen
30-04-2007, 21:56
jak mówił przedmówca ostrość gorsza ale wiecej detali. suma sumarum korzysci widoczne na odbitkach 20x30 i powyżej.

BugsBunny
30-04-2007, 22:02
nie miałem D50, ale w porównaniu z D70s to osiemdziesiątka ma jeden bardzo przydatny gadżet - przycisk zmieniający tryb AF. Bardzo mi tego brakuje w D70s bo trzeba grzebać w menu; reszta jest porównywalna. Jak zmieniać to na D200, bo czasem 5kl/s nic nie zastąpi

bears_company
30-04-2007, 22:27
Ja bym sie bardziej zastanowił nad D200 niz nad d80. Wkoncu d80 aż tak bardzo nie jest lepszy od d50 natomiast d200 to juz skok w inną półkę

drakenus77
30-04-2007, 23:26
Ja bym sie bardziej zastanowił nad D200 niz nad d80. Wkoncu d80 aż tak bardzo nie jest lepszy od d50 natomiast d200 to juz skok w inną półkę

no tak ale cena wyzsza o 1.700zl ... a wsumie wiekszosci funkcji nie potrzebuje .. aparatu uzywam do fotografowania litnictwa czasem przyrody.. zalezy mi na 10mpix (dla cropa ), duzym wizjerze.. iso 100, lepszym AF, a d200 chyba nie wniesie az tyle wiecej niz d80 (dla moich potrzeb )

meliszipak
30-04-2007, 23:43
Drakenuss 77- Twoje zdjęcia samolotów naprawdę robią wrażenie.
Widać, że lubisz to robić i wkładasz dużo pracy.

W kontekście Twojego pytania skłaniał bym się raczej do wymiany obiektywu na 300f4 i dokupienia
konwerterów.

Wiem, wiem, że VR to świeży zakup i można robić fajnie śmigła z ręki.
Jednakże przyznasz, że 630 (crop i konwerter) to super ogniskowa.
Zyskasz również na jakości i ładniej rozmyjesz tło.

W temacie puszki czekaj spokojnie na nowości.
Śledząc poczynania Nikona, wydaje się pewnym, że w niezbyt odległej przyszłości, możemy
sie spodziewać ciekawych, nowych rozwiązań w zakresie matryc i puszek.
Imo warto czekać. Natomiast dobre szkło, nigdy nie będzie złe :)
pozdrawiam.

ekonet
30-04-2007, 23:51
O wiele bliżej ma D80 do D200, niż D50 do D80...
Drakenus - jeśli nie jesteś przekonany, to znaczy, że jeszcze nie nadszedł dla Ciebie czas zmiany korpusu. Gdy przyjdzie czas - poczujesz. Na razie skup się na fotografowaniu - czekamy na Twoje zdjęcia.

meliszipak
01-05-2007, 00:05

Bardzo rzeczowa i trafna uwaga.
D80 jest świetną puszką i co by nie mówić to mocno wyprzedza D50.

Jednakże, z mojej perspektywy to spokojnie czekam na rozwój wydarzeń.
D50 obecnie spełnia moje wymagania w zakresie jakosci obrazu, ergonomii, szybkości, szumów itp.

Ale wizjer z D80 to bardzo, bardzo bym chciał mieć. I iso 100, i grip jest fajny... ech

Magnum43
01-05-2007, 09:58
Niestety jak kupisz D80 to zatęsknisz za D50 w D80 owszem jest kupę dupereli ale generalnie D50 to lepszy aparat.
Od miesiaca uzywam D80 rozczarowanie to zbyt delikatne słowo ,po prostu klęska :(.
Nie polecam tego wynalazku,załuję że nie dołożyłem paru złotych na coś lepszego,uzasadnienie? co by nie pisać zawsze ktoś jest za a ktoś przeciw ......po prostu aparat nie jest wart swojej ceny.

BugsBunny
01-05-2007, 10:45

z tym bym się nie zgodził

D50 czy 70/70s a D80 to, poza matrycą, różnice głównie "kosmetyczne" - coś większe, mniejsze, wygodniejsze, dodatkowy klawisz, kilka i tak nie używanych funkcji ( edycja ); ogólnie możliwości dokładnie takie same, + wada w postaci nieobliczalnego pomiaru matrycowego ( będę się upierał że tak jest, po powrocie do D70s to jest zupełnie inna bajka )
D200 to 5fps, prawdziwe MLU i pomiar światła z manualami, których w D80 po prostu nie ma i niczym tego nie zastąpisz, jeżeli jest potrzebne
IMHO wymiana D50 na D80 nie ma sensu - za dopłatą 1500zł dostaniesz korpus wygodniejszy w obsłudze, ale w zasadzie o takich samych możliwościach; zdjęcia tak wykadrowane z 10MP, że nie dałoby się ich wykadrować z 6MP, i tak są jakościowo do d...

robin102
01-05-2007, 11:03
Niestety jak kupisz D80 to zatęsknisz za D50 w D80 owszem jest kupę dupereli ale generalnie D50 to lepszy aparat.
Od miesiaca uzywam D80 rozczarowanie to zbyt delikatne słowo ,po prostu klęska :(.
Nie polecam tego wynalazku,załuję że nie dołożyłem paru złotych na coś lepszego,uzasadnienie? co by nie pisać zawsze ktoś jest za a ktoś przeciw ......po prostu aparat nie jest wart swojej ceny.
Porażka kolego porażka totalna ,że nie umiesz wykorzystać in plus różnic w użytkowaniu miedzy tymi modelami. Chociażby wizjer ??? o reszcie nie wspominając. No chyba ,że myślaleś iz po kupnie D80 fotki same się będą robić i chodzić na nogach do labu. Jak ktos kategorycznie stwierdza (GENERALNIE) że D50jest lepszym body od D80 to mnie od razu głowa zaczyna boleć.
Dla mnie D50 ma jedną jedyną przewagę umożliwiającą "lepsze-wygodniejsze" użytkowanie sprzętu - jest po prostu większy od D80 co dla mnie ma znaczenie. D80 jest po prostu za małym aparatem ot kobiecy taki się mi wydaje. Dlatego częściej używam D70s , a D80 służy do zadań i tematów gdzie z 70s w ręku sobie nie poradzę.

prz3mo
01-05-2007, 11:11

Tyle, ze nie podajesz ŻADNEGO KONKRETU dlaczego nie pasuje Ci D80.

nowart
01-05-2007, 11:12
Dlatego częściej używam D70s , a D80 służy do zadań i tematów gdzie z 70s w ręku sobie nie poradzę.

Robin102 mógłbyś napisać w skrócie jakie tematy obrabiasz 80 w których nie poradzi sobie 70s? No, chyba, że używasz manuali (wizjer) lub robisz odbitki metr na pół (matryca) to nie było pytania :)

DXT
01-05-2007, 11:14
Mam d50 i bardzo chetnie bym sie przesiadl na d80 - dla wizjera i lepszego dostepu do konkretnych funkcji pod przyciskami na obudowie.

Podkreslam po raz kolejny - KAZDĄ lustrzanka da sie osiagnać dany efekt tyle ze sa takie na ktorych dojdzie sie do niego latwiej i takie na ktorych bedzie to bardziej wymagajace dla posiadacza.

marusek
01-05-2007, 11:21
Ja tez sie troche zlosliwie usmiechnalem czytajac o przewadze D70 czy nawet D50 nad 80ka ;)
Bo jak komu mora nie przeszkadza na ubranku i wlosach
jak nie dokucza blooming
jak hybrydowa migawka pokaze czasem UFO - smuge swietlna z kosmosu - i to nie przeszkadza
jak nie wykorzystuje "protezy" wstepnego podniesienia lustra
jak nie wyczuwa roznicy pracy lustra (D70/50 kopia w porownaniu do pracy lustra D80) i nie potrzebuje tego w sytuacjach przekraczajacych krytyczne czasy
jak nie zalezy na poprawnosci odwzorowania niektorych barw (fiolety i zielenie)
jak nie szkodzi zmiana czerni w bordo-brazy przy specyficznym oswietleniu
jak mu nie przeszkadzaja silniejsze (D70) lub bardziej kolorowe (D50) szumy
To jasne, ze D50 czy 70 beda OK

Inne fjuczery sa dla mnie pomijalne.
Choc jeszcze wizjer - jak sie fotografuje od czasu do czasu na analogu, to potem boli przejscie na ten oslawiony "tunelik"

A ze D80 jest krnabrny ze swoim pomiarem matrycowym? No jest.

prz3mo
01-05-2007, 11:24
A ze D80 jest krnabrny ze swoim pomiarem matrycowym? No jest.

Zostało juz to zresztą pokazane w innym temacie, ze wyniki sa powtarzalne. Kwestia wprawy i "załapania" jak to działa w D80 :)

marusek
01-05-2007, 11:25
To mi o tym piszesz?

prz3mo
01-05-2007, 11:26
To mi o tym piszesz?

Ogólnie, zeby wątek znów nie poszedł w kierunku matrycowego w D80...

marusek
01-05-2007, 11:30
Prz3mo?!

Wypisalem caly katalog zalet 80ki, a Ty sie mnie czepiasz o to jedno zdanie? Wybacz, ale to Ty kierujesz dyskusje w tym kierunku.

prz3mo
01-05-2007, 11:35
Prz3mo?!

Wypisalem caly katalog zalet 80ki, a Ty sie mnie czepiasz o to jedno zdanie? Wybacz, ale to Ty kierujesz dyskusje w tym kierunku.

Stary, wyluzuj, przeciez wcale sie nie czepiam... Dodalem tylko jedno zdanie do Twojego i tyle. Nic ponadto. Niedawno byl fajny temat, gdzie autor zrobił testy pomiaru matrycowego i o tym wspomniałem... Nic wiecej....Geeeezzzz...

robin102
01-05-2007, 11:35
Robin102 mógłbyś napisać w skrócie jakie tematy obrabiasz 80 w których nie poradzi sobie 70s? No, chyba, że używasz manuali (wizjer) lub robisz odbitki metr na pół (matryca) to nie było pytania :)
Proste :
Focę sobie ślub/: Dwa aparaty na ramieniu. Do D70s przyczepiona SB800 i tym robie foty , Do D80 przypięta jasna stałka 35 mm albo 50mm i tym robię fotki bez flesza chcąc zachować trochę klimatu z naturalnego oświetlenia. W wizjerze widzę znacznie lepiej (czesto stałką ostrze manualnie) , a i z większego wzmocnienia ISO bez stresu mogę skorzystać nap ISO 1000 jak jest taka konieczność. Do D80 przypinam też częściej zooma 70-210 F4 .(szybciej kreci też AF) Mogę pojechać troszkę na wyższej czułosci zapewniajac sobie krótsze czasy co by fota nie wyszła nie poruszona , poza tym z 10 MPx matrycy zawsze sobie przekadruje rekompensując za krótką ogniskową obiektywu.

big lebowski
01-05-2007, 11:45
W temacie puszki czekaj spokojnie na nowości.
Śledząc poczynania Nikona, wydaje się pewnym, że w niezbyt odległej przyszłości, możemy
sie spodziewać ciekawych, nowych rozwiązań w zakresie matryc i puszek.
Imo warto czekać. Natomiast dobre szkło, nigdy nie będzie złe :)
pozdrawiam.

Zastanawiałem się czy nie założyć nowego wątku o nowościach nikona, ale nie wiem MELISZIPAK-u czy wiesz coś "więcej" o ewentualnych nowościach, czy tylko masz na nie nadzieję?

Czyżby jednak nikon chciał niedługo wypuścić d60-tkę? Za dwa, trzy, pięć miesięcy (czyli w "niezbyt odległej przyszłości"?

Gdybyś mógł nieco rozwinąć swoją wypowiedź....

nowart
01-05-2007, 12:09
Proste :
Focę sobie ślub/: Dwa aparaty na ramieniu. Do D70s przyczepiona SB800 i tym robie foty , Do D80 przypięta jasna stałka 35 mm albo 50mm i tym robię fotki bez flesza chcąc zachować trochę klimatu z naturalnego oświetlenia. W wizjerze widzę znacznie lepiej (czesto stałką ostrze manualnie) , a i z większego wzmocnienia ISO bez stresu mogę skorzystać nap ISO 1000 jak jest taka konieczność. Do D80 przypinam też częściej zooma 70-210 F4 .(szybciej kreci też AF) Mogę pojechać troszkę na wyższej czułosci zapewniajac sobie krótsze czasy co by fota nie wyszła nie poruszona , poza tym z 10 MPx matrycy zawsze sobie przekadruje rekompensując za krótką ogniskową obiektywu.

No nie, nie o to pytałem - zalet posiadania drugiej puszki w pracy nie musisz mi tłumaczyć bo znam je doskonale. chodziło mi o to co zrobi D80 czego nie zrobi D70s? I nie piszmy o mniejszych szumach na wysokich iso w D80 bo to nieprawda - to też skierowane do maruska - zróbcie sobie porównanie w Rawie a zobaczycie, że D70 z 4 mln pix na tej samej matrycy szumi mniej - wynika to z samej fizyki. Jeśli myśli za nas puszka i pstrykamy w jpeg to owszem - jest przewaga bo w D70 wcale odszumiania w puszce nie ma - ale na ślubie nie wyobrażam sobie stosowania tego formatu.

marusek
01-05-2007, 12:09
Stary, wyluzuj, przeciez wcale sie nie czepiam... Dodalem tylko jedno zdanie do Twojego i tyle. Nic ponadto. Niedawno byl fajny temat, gdzie autor zrobił testy pomiaru matrycowego i o tym wspomniałem... Nic wiecej....Geeeezzzz...

No nie irytuj sie tak ;) D80 kupilem dla znajomej z Boliwii u Hesji, z pierwszej chyba nawet partii, poczatkiem wrzesnia ubieglego roku. Potem jeszcze raz kupowalem D80 dla kogos. Mialem wiec okazje, zeby D80 dobrze poznac. Wiec conieco o jego pomiarze wiem.
No to sie poirytowalem, ze akurat do mnie odnosisz swoja uwage a nie do tych, co sobie z tym nie radza, albo uwazaja ze jest do kitu.
No to pax! Bo sie w ten piekny majowy dzien nie mam zamiaru droczyc! :)
A dodam jeszcze, ze kupuje znow D80 - moze tym razem dla mnie. Sorrki za tupniecie noga ;)

Ps.

I nie piszmy o mniejszych szumach na wysokich iso w D80 bo to nieprawda - to też skierowane do maruska - zróbcie sobie porównanie w Rawie a zobaczycie, że D70 z 4 mln pix na tej samej matrycy szumi mniej - wynika to z samej fizyki.
A w porownaiu do 4 mln pix u D80? Jakies takie troche bez sensu chyba to odniesienie?
To tak troche, jak stara dyskusja o zakres dynamiki u fujiS3. Wielu udowadnialo, ze jak sie dobrze NEFa obrobi z D200 np. to bedzie to samo. No a jak sie dobrze RAFa z fuji obrobi, to bedzie jeszcze lepiej, no nie?

nowart
01-05-2007, 12:10
Zastanawiałem się czy nie założyć nowego wątku o nowościach nikona

Taki wątek już jest na forum.

Seeker
01-05-2007, 12:15
"zróbcie sobie porównanie w Rawie a zobaczycie, że D70 z 4 mln pix na tej samej matrycy szumi mniej"

Ze niby coooo???

nowart
01-05-2007, 12:22
a co? nie wyraźnie coś napisałem?

gdzieś te rawy mam z porównania - jak nie to spytaj Fatmana - robił na cyberfoto takie porównanie niegdyś. Zresztą nie tylko on...

Seeker
01-05-2007, 12:29
Ty sie nie domyslaj, czy ja sie domyslam, tylko napisz czytelnie "co autor mial na mysli", bo narazie nic z tego nie kojarze, a z wariatkowa nie ucieklem.
I naprawde malo wazne, czy wyraznie.

Forum czytaja setki osob z kraju i zagranicy. Jesli chcesz sie osmieszac, to ja ci w tym przeszkadzal nie bede, ale fajnie jest tez czasem umiec sie wyslowic ;)

nowart
01-05-2007, 13:30
no cóż, jeśli masz zamiar dyskutować na tym poziomie to znajdź sobie równego. Ja nie mam problemu z wysławianiem się i formułowaniem wypowiedzi choć oczywiście nie jestem nieomylny, czasem tylko znajdzie się jakiś zaczepny arogant, który zrobi wszystko aby sobie na innych poużywać zamiast podjąć konstruktywny dialog...
Jeśli nie zrozumiałeś krótkiego zdania, iż " D70 z 4 mln pix na tej samej matrycy szumi mniej - wynika to z samej fizyki" to sam się ośmieszasz ale ja z błędu podczas takiego dialogu wyprowadzał Cię nie będę. Nie mam zamiaru rozkładać tego na czynniki pierwsze i tłumaczyć Tobie co chciałem powiedzieć bo każdy kto chciał zrozumieć i tak zrozumiał.
a czego Ty się domyślasz lub nie domyślasz to już nie moja sprawa ;)

robin102
01-05-2007, 13:56
Nowart moje sprzęciki nie znają rejestracji w JPG . Dla mnie D80 mniej szumi , albo inaczej ,ma bardziej akceptowalny szum dla mego oka. (subiektywnie rzecz jasna ) To, że można zrobić słabszym sprzętem "piękniejsze" fotki to też oczywistea, baaa nawet przysłowiowym pudełkiem od butów z dziurką .

nowart
01-05-2007, 14:03
Nowart moje sprzęciki nie znają rejestracji w JPG . Dla mnie D80 mniej szumi , albo inaczej ,ma bardziej akceptowalny szum dla mego oka. (subiektywnie rzecz jasna )

o robin 102, to rozumiem :) jak napisałem - każdy z nas ma inne odczucia, inną percepcję i postrzeganie szczegółów - mnie się wydawał przy wyłączonej NR w D80 większy - tyle.

Seeker
01-05-2007, 14:19
D70 - 6Mpix
D80 - 10Mpix

RAWy nikon zapisuje wylacznie z calej matrycy (poza D2X)

Jesli nadal nie wiesz, czego nie rozumiem z 4 megapikselami, to bardzo mi przykro, ale faktycznie nie mamy o czym.
Z twojej wypowiedzi nic zrozumialego nie wynika i TYLKO O TO mi chodzilo. Ale wmawiaj sobie dalej te fantazje...

Mniej szumi, wiecej gwizdze... a jaka to roznica, jesli porownujemy swiat realny z wyimaginowanym...?

Pozdrowka. Milego bajania.

Dariusz Walus
01-05-2007, 14:32
Panowie, jak by nie patrzec {pomijajac subiektywne odczucia userow}, skok technologiczny pomiedzy tymi
aparatami jest duperelny. Gdyby bylo inaczej, nie byloby tylu postow w tym temacie i dyskusja skonczyla by sie szybko.

Dlaczego nie ma watku np. "czy warto przesiadac sie z D50 na D200?" - bo takie pytanie wzbudzilo by jedynie
usmiech i temat zamkniety zostalby w 2 postach.

Zamieniac D50 na D80? - NIE , lepiej chyba zaczekac na bardziej zaawansowana propozycje.

Seeker
01-05-2007, 14:55
D80 z zalozenie mial byc nastepca D70, wiec nic w tym dziwnego. D50 to jednak nieco nizsza polka, co sie najbardziej odczuwa po komforcie obslugi.
Jest szybciej (obsluga), pewniej, wygodniej (dla wiekszosci), przyjemniej ;). I o to w sumie chodzilo.

jasiu102
01-05-2007, 15:04
no tak ale cena wyzsza o 1.700zl ... a wsumie wiekszosci funkcji nie potrzebuje .. aparatu uzywam do fotografowania litnictwa czasem przyrody.. zalezy mi na 10mpix (dla cropa ), duzym wizjerze.. iso 100, lepszym AF, a d200 chyba nie wniesie az tyle wiecej niz d80 (dla moich potrzeb )

teraz już tylko 1400 różnicy:)

nowart
01-05-2007, 15:06
Panowie, jak by nie patrzec {pomijajac subiektywne odczucia userow}, skok technologiczny pomiedzy tymi
aparatami jest duperelny. Gdyby bylo inaczej, nie byloby tylu postow w tym temacie i dyskusja skonczyla by sie szybko.

Dlaczego nie ma watku np. "czy warto przesiadac sie z D50 na D200?" - bo takie pytanie wzbudzilo by jedynie
usmiech i temat zamkniety zostalby w 2 postach.

Zamieniac D50 na D80? - NIE , lepiej chyba zaczekac na bardziej zaawansowana propozycje.

widzisz, bo tak to jest w przypadku niektórych ludzi, że im żal dupę ściska, iż wydali ponad 3000zł na coś, co tak naprawdę wypluwa wcale nie lepsze fotki od aparatu za połowę tej ceny :)

Seeker - widzę, że nie dojdziemy dziś do porozumienia czegokolwiek bym nie napisał. Trochę niemiły ton rozmowy wybrałeś a ja na takie prostackie zaczepki odpowiadać ochoty nie mam.

Jacek_Z
01-05-2007, 15:06
przeskok z d50 na d80 jest duży. Pare lat nowsza matryca - to się daje odczuć. D50 ma matrycę z D70, tylko soft jest bardziej dopracowany. A matryca z D70 ma już parę lat.
D80 pod względem obrazowania jest blski D200 (i D40x).
Właściwie znowu nastąpiły szczęśliwe czasy, gdy body wybiera się pod kątem możliwości - szybkości, AF itd
(tzn piszę o wyborze między D40x, D80, D200). Matryca 10 MP wystarczy absolutnie większości fotografujących, a większa? Po co większe pliki i powolna obróbka serii RAWów?

D80 jest bliski D50 pod wzgledemn zaawansowania body. I jednocześnie D80 jest bliski D200 pod kątem obrazowania.
Są osoby, które nie wykorzystują szybkości 5k/s, nie sa potrzebne uszczelnienia itp. D80 dla nich to świetny wybór. A jak kto lubi czuć w ręku pancerny aparat - to musi przejść z dwucyfrowej serii na trzycyfrową lub jednocyfrową. To niekoniecznie oznacza więcej MP - bo taki D2H ma połowe mniej niż D80. Nie wspomnę o D1.

marusek
01-05-2007, 15:24
Wiesz Nowart, ja Cie tez nie bardzo zrozumialem.
Powolujesz sie na jakies RAWy czy testy - zapodaj link. Lypniemy okiem o co Ci chodzi. Bo tak to tylko pyskowka pozostaje.
Argumentow przeciw D70/50 w porownaiu do D80 podalem kilka - nikt sie do nich nie odniosl poza szumami i wychodzi jeszcze, ze to sprawa subiektywnego odbioru. A tym czasem to kwestia jak najbardziej empirycznie policzalna i sprawdzalna!
A tak juz pozamerytorycznie, to zupelnie nie rozumiem: Psioczysz, Nowart, na D80 a tak usilnie chesz kupic D80 na forumowej gieldzie, ze oferujesz tranzakcje nie baczac na rezerwacje?

nowart
01-05-2007, 15:36
A tak juz pozamerytorycznie, to zupelnie nie rozumiem: Psioczysz, Nowart, na D80 a tak usilnie chesz kupic D80 na forumowej gieldzie, ze oferujesz tranzakcje nie baczac na rezerwacje?

Chwila, możesz mi pokazać chociaż jedno zdanie gdzie "psioczyłem" na D80?? To bardzo dobry korpus, odniosłem się jedynie do szumów bo wiem to z autopsji. A to , że chcę go kupić za bardzo dobrą cenę? I co z tego? Twojego S3 też mogę kupić jak dasz dobrą cenę :)

Seeker
01-05-2007, 15:36
"widzę, że nie dojdziemy dziś do porozumienia czegokolwiek bym nie napisał"

Ja pytam, co masz na mysli - ty nazywasz mnie prostakiem.
Nie, no calkiem fajna zabawa... ;).
(zarzucilem ci tylko niezrozumialosc wypowiedzi, gdybys nie zauwazyl)

Do porozumienia dzis nie dojdziemy faktycznie, gdyz:
1. Wlasnie wychodze na spacerek
2. Ty do porozumienia dojsc nie chcesz.

"bo tak to jest w przypadku niektórych ludzi, że im żal dupę ściska, iż wydali ponad 3000zł na coś, co tak naprawdę wypluwa wcale nie lepsze fotki od aparatu za połowę tej ceny"

Z tym argumentem mocno sie pomyliles, bo ze swojej 80 jestem zadowolony. Podobnie, jak wiekszosc jej uzytkownikow, co bynajmniej niczego nie ujmuje D50, chociaz taki wlasnie kontekst sobie wmawiasz.

Co wiecej, planowalem zakup wlasnie D50 (ktory mi sie podobal i w duzym stopniu podoba nadal), ale wlasnie przed samym zakupem pokazal sie D80 i zmienilem decyzje, czego w najmniejszym stopniu nie zaluje, bo wiedzialem, czym sie roznia, dla mnie bylo to wazne i oczekiwania sie spelnily.

Chcialem lepszy wizjer, wieksza matryce, dwa kolka, latwiejszy dostep do niektorych funkcji, skuteczniejszy AF, podglad GO, podswietlanie gornego wyswietlacza (nocny krajobraz), konfigurowalne menu i kilka bardziej duperelnych drobiazgow.
I co? I wszystko to mam. Pewnie, ze wolalbym taniej, ale jest jeszcze jeden drobiazdzek.
Wole zaplacic wiecej za narzedzie, ktore mnie satysfakcjonuje, niz oszczednosci kosztem swoich nerwow.

Wystarcza komus D50...? BARDZO DOBRZE!
D40 tez jest fajny, jak wiekszosc luster zreszta.
To taki typ aparatu, z zalozenia fajny.
Potrzebowalem czegos wiecej i to wlasnie mam.
Nie zaluje ani zlotowki, a tego pojac nie mozesz...
To nie ja mam problem ;).

Taaaak, to ja jestem ten zly.
A ludzie sobie czytaja i swoj rozum maja... ;).

Serdecznie pozdrawiam i milego fantazjowania.

Tak, tak 4=6 i 6=10. Bardzo precyzyjnie, tylko nadal nie kumam ;)

P.S.
IMHO Jacek_Z bardzo zgrabnie ujal istote rzeczy.
W pelni sie z tym zgadzam.

nowart
01-05-2007, 16:07
(zarzucilem ci tylko niezrozumialosc wypowiedzi, gdybys nie zauwazyl)

Skoro twoja poniższa wypowiedź to TYLKO zarzut niezrozumienia wypowiedzi to chyba mamy odmienne pojęcie kultury osobistej:
"Ty sie nie domyslaj, czy ja sie domyslam, tylko napisz czytelnie "co autor mial na mysli", bo narazie nic z tego nie kojarze, a z wariatkowa nie ucieklem.
I naprawde malo wazne, czy wyraznie.
Forum czytaja setki osob z kraju i zagranicy. Jesli chcesz sie osmieszac, to ja ci w tym przeszkadzal nie bede, ale fajnie jest tez czasem umiec sie wyslowic"

"Ja pytam, co masz na mysli - ty nazywasz mnie prostakiem.
Nie, no calkiem fajna zabawa... ;)."
Ja nazwałem cie prostakiem??
Skoro nie rozróżniasz "prostackich zaczepek" od zaczepek prostaka to już tylko twój problem ale z błędu wyprowadzał cię nie będę i skoro tak twierdzisz... :)

"Wystarcza komus D50...? BARDZO DOBRZE!
Nie zaluje ani zlotowki, a tego pojac nie mozesz...
To nie ja mam problem "

Ale o co się tu żyłujesz bo nie bardzo wiadomo? Że D80 ma więcej funkcji i przycisków od D50? No i co z tego? Czy ja pisze o D50 czy D70? Czy ja napisałem, że D80 jest kiepski? Czy ja pisałem o różnicy klawiszy czy o końcowym efekcie w porównaniu szumów z matrycy 6mln vs 10mln? Bez sensu gadka...
Miłego spacerowania i dalszych bezsensownych dywagacji.

Jacek_Z
01-05-2007, 16:21
jest pierwszy maja. Byliscie na pochodzie? Jak nie - to idźcie choć na spacer robić zdjęcia.
Ja mam nastepująca propozycję - jest dział pojedynek - Seeker kontra nowart, zobaczcie kto robi lepsze zdjęcia - puszka nieistotna.

nowart
01-05-2007, 17:07
Jacku bardzo chętnie ale niestety nie teraz - za dużo pracy i za mało czasu na focenie - ale za 2, 3 miesiące żaden problem.
Drażni mnie jedynie postawa niektórych fanatyków, którzy na czyjąś wypowiedź reagują bezczelnymi odzywkami i prostackimi zaczepkami... na szczęście dotyczy to jednostek z całego tego świetnego forum.

Wracając do szumów pozwolę sobie przytoczyć niedawny test naszego kolegi zkruka:

"szum i jakosc obrazu:
http://zbigniewkruk.com/tmp/D70_D80_5D_nr_on_LR.jpg
http://zbigniewkruk.com/tmp/D70_D80_5D_nr_off_LR.jpg

obrobione w Lightroomie, nr_on - czyli usunieta kolorowa kaszka (25) oraz wyostrzanie dodane (25)

(zdjecie z D70 resizowane do rozmiaru D80)
wszystkie zdjecia z ustawieniami neutralnymi
wylaczone wyostrzanie, wylaczone odszumianie (choc mam wrazenie, ze Canon ma
jakis algorytm odszumiajacy przed zapisem do Rawu - ten obraz jakis taki
wygladzony jest)
lecz i tak uwazam, ze jest to ciekawe porownanie - wnioski mozna wyciagnac
samemu "

Jacek_Z
01-05-2007, 18:53
no i z tego testu wynika, że D80 jest lepszy. ma więcej szczegółów w obrazie. Jak się odszumi agresywniej D80 to wyjdzie szumu mniej, a detalu podobnie.

nowart
01-05-2007, 18:59
No niezupełnie - crop z D80 to nominalna jego rozdzielczość natomiast obraz z D70s - jak pisze autor - jest resizowany do 10mln a to sporo i powoduje z pewnością - w zależności od metody - spore rozmycie obrazu. Gdyby porównać cropy z nominalnych rozdzielczości to z pewnością i ostrzej by było oraz znacznie mniej zaszumione co widać już na tych przykładach.

Jacek_Z
01-05-2007, 19:14
no i tu się zacznie dyskusja - co jest istotne. skala powiększenia na monitorze - 100% czy wielkość odbitki na papierze.
Trzeba zauważyć, że zdjęcie z d80 (na papier) będzie mniej powiększane (albo bardziej zmniejszane) w stosunku do zdjęcia z d50(70). Dzięki czemu będzie miało więcej szczegółow i mniej szumów. Podobnie jak zdjęcie zrobione z 6x4,5 do małego obrazka (wiem, róznica liczbowa w skali powiększenia oczywiście mniejsza, ale chodzi o "obrazowość" porównania).

Oglądając powiększenie 100% na monitorach oglądamy fragment zdjęcia. W przypadku d70(50) będzie to większy procentowo wycinek niż oglądając z D80. Przy czym patrząc na fragmenty - nie zdajemy sobie z tego sprawę - i to jest podstawowy problem osob, kóre oglądają duże powiększenia. Szkoda, że nia mają monitoru zdolnego do wyświetlania powiedzmy 3000x4000 pikseli (dałem więcej, ze względu na paski narzędziowe). Wtedy ogarneliby całość zdjęcia z D80 i by widzieli, że zdjęcie z D70 jest mniejsze. Inaczej to trudno to sobie wyobrazić.

nowart
01-05-2007, 19:41
"Trzeba zauważyć, że zdjęcie z d80 (na papier) będzie mniej powiększane (albo bardziej zmniejszane) w stosunku do zdjęcia z d50(70). Dzięki czemu będzie miało więcej szczegółow i mniej szumów"

Tu oczywiście się w zgadzam - odbitka będzie wyglądała lepiej pod względem szumów bo następuje duże przeskalowanie (oczywiście zależy też jak duży wydruk). Tutaj nie ma nic do gadania.

"Oglądając powiększenie 100% na monitorach oglądamy fragment zdjęcia. W przypadku d70(50) będzie to większy procentowo wycinek niż oglądając z D80."

100% to zawsze 100% - ni mniej ni więcej. Większy z D70 będzie jedynie w przypadku kiedy będziemy chcieli uzyskać identyczną skalę odwzorowania jak w dużó większej matrycy. Ale to chyba oczywiste...

Dyskusja jednak toczy się tutaj o moim pierwotnym stwierdzeniu, że matryca w D70 z 6mln szumi mniej niż matryca 10mln w D80. Dowodem są na to powyższe przykłady kolegi zkruka na których wyraźnie widać dużo większe zaszumienie obrazu z D80 i nie pomogą tu lamenty zatwardziałych tej teorii przeciwników.

puchbeary
01-05-2007, 19:50
mam D50. Miałem w dłoniach D80. Stwierdzam z czystym sumieniem, że D80 jest lepszy od D50 Uzasadnienie? Proszę bardzo. D80 ma niestety ;) znacznie lepszą ergonomię od D50. Grzebanie w menu gdy chce się zmienić sposób pomiaru światła do wygodnych rozwiązań nie należy, wizjer - mały i ciemny - ostrzenia manualnego nie ułatwia ale... to właściwie wszystko co chciałbym mieć w D50 z D80. Obie puszki leżą w dłoni podobnie, obie robią zachwycające zdjęcia w odpowiednich rękach. Co do szumów nie będę się wypowiadał bo nie robiłem żadnych testów i nie mam najmniejszego zamiaru tego robić - wybaczcie dosadność - głupota i strata czasu który można poświęcić na polowanie na kadry. Owszem na ISO1600 D50 szumi jak Bałtyk zimą - jak ktoś był uprzejmy to ocenić - ale na tak wysokim ISO robi się niezbyt często a poza tym znaczna część tych szumów w magiczny sposób ginie po wywołaniu odbitki na papierze(jakby komuś uciekło to jest sedno i ostateczny cel zdjęcia - odbitka na papierze - wiem że w dzisiejszych czasach trudno uwierzyć ale to fakt ;) ). 10mpx ? Owszem przydaje się - kto twierdzi inaczej nie znalazł się po prostu jeszcze w sytuacji gdy to byłoby mu potrzebne. Tylko powiedzcie mi koledzy - czy wy serio nie potraficie rozgraniczyć że aparat to nie tylko zestaw danych technicznych ale i narzędzie do osiągnięcia określonego celu i to właśnie ten cel determinuje narzędzie? Przeciez jeśli ktoś pstryka tak jak ja widoczki, rodzinkę, znajomych i okazjonalnie pszczółki na kwiatkach to nie musi miec do tego D2X ! D50 w zupełności wystarcza. Inna puszka potrzebna jest do sportu gdzie liczy się szybki AF, inna do przyrody gdzie cenne jest mierzenie światła z manualami a inna do ślubów gdzie ważne jest ISO i rozpiętość tonalna. D50 wystarcza mi w zupełności i jeśli będę miał kiedyś dodatkowe fundusze to wpakuję je w szkła bo to jest istota dobrego zdjęcia a nie będę zmieniał puszki która przez 10 miesięcy ani raz mnie nie zawiodła. Długo mógłbym tak jeszcze ale i tak dość chaotyczny ten post się już robi więc kończę na tym.
PS: A'propos, czy zauważyliście jak odeszliście od tematu który postawił autor wątku?
Osobiście jak napisałem wcześniej - kupiłbym dodatkowe szkła a ze zminą puszki poczekał do chwili gdy zaistnieje taka potrzeba. Ktoś słusznie zauważył - jeśli drakenus77 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=6207) rozpatruje zmianę a nie chce zmienić to tak naprawdę ta zmiana nie jest mu potrzebna.

Jacek_Z
01-05-2007, 19:55
"Oglądając powiększenie 100% na monitorach oglądamy fragment zdjęcia. W przypadku d70(50) będzie to większy procentowo wycinek niż oglądając z D80."

100% to zawsze 100% - ni mniej ni więcej. Większy z D70 będzie jedynie w przypadku kiedy będziemy chcieli uzyskać identyczną skalę odwzorowania jak w dużó większej matrycy. Ale to chyba oczywiste...

otórz chodzi mi o to, że oglądając 100% powiększenia na monitorze który ma 1280 pikseli na szerokości, oglądasz pół zdjęcia (liniowo) z D70, a z d80 tylko 1/3 zdjęcia. W tym sęk. I stąd te zmyłki.
Przy przeskalowywaniu piksel z d80 jest mniejszy. I nawet jak on będzie "szumem" to w zdjęciu będzie mniej widoczny.

przeskalowywanie zdjęcia z jednego body na rozmiar innego będzie zawsze trochę niesprawiedliwe. Powinno się przeskalowywać oba zdjęcia na wspólny rozmiar.

marusek
01-05-2007, 19:55
A moge Cie spytac, czym fotografujesz? Bo w stopce masz tylko taki fajny aforymz, nawiazujacy do znanego powiedzenia: Nec Hercules contra plures, co w wolnym tlumaczeniu oznacza: I Herkules (_._) kiedy wrogow kupa
;) Noo ale nie wiem, czy sie z rzeczonym D70 probowales zaprzyjazniac?

źródło (http://img250.imageshack.us/my.php?image=dsc0802111mi3.jpg)
Bo to jest taki skrawek mojego doswiadczenia z D70. To tylko ISO 800. Z NEFa zrobionego w praniu a nie laboratorium. Capture NX. Na wyzszym ISO, na ciemnych plaszczyznach zaczynaly mi sie tworzyc silne poziome wzorki. Ja wiem, wiem - wszystko to mozna usunac. Wszystko tez zalezy od jakosci naswitlenia.

Aaa zapomnialem dodac: mialem D70 ponad rok. I b. go lubilem. Ale to wlasnie wszedobylskie szumy byly jednym z powazniejszych powodow zmiany aparatu.

drakenus77
01-05-2007, 21:46
ale dyskusje wywołałem ... myślę poważnie na D80 bo:

- wizjerek :)
- iso 100
- 10 mpix - często muszę coś wyciąć
- możliwość podpięcia gripa
- zmiana ustawień klawiszem a nie grzebenie w menu
- koniec szukania latarki przy nocnych fotach :)

D50 jest dobrym aparatem.. jednak pomału czas na zmianę ,brakuje mi jednak paru rzeczy ,które mogę znaleść w D80, D200 hmm kuszące ale z wielu funkcji nie korzystam ,obiektywów MF nie będę podpinał z wiadomych przyczyn .

nowart
01-05-2007, 22:04
Więc po kolei :)

Puchbeary - zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. Nie mam nic do dodania w kwestii sprzętu do Twojej wypowiedzi.
Jednak na zapytanie po co cała kłótnia i odejście od tematu odpowiem Tobie tak - jeśli w odpowiedzi na swoją dygresję o szumach otrzymuję epitety jakie można przeczytać powyżej to wybacz ale nie należę do osób, którym można napluć w kaszę. Można podjąć konstruktywną dyskusję ale nie na takim poziomie zaczynając od obrażania innych. Ale jak pisałem to kwestia kultury... nieważne

Jacek_Z - wszystko co napisałeś to oczywiście racja - nie zagłębiałem się aż tak bardzo w tak oczywiste rzeczy bo zdawałem sobie sprawę, iż każdy z nas - biorących udział w dyskusji - o tym wie.
"przeskalowywanie zdjęcia z jednego body na rozmiar innego będzie zawsze trochę niesprawiedliwe. Powinno się przeskalowywać oba zdjęcia na wspólny rozmiar." - jasne, jednak przykłady , które przytoczyłem chyba tym bardziej dobitnie pokazują jaką przewagę ma 6mln matryca , mimo dość dużego przeskalowania w górę. Przeskalowanie w dół 10mln wiązałoby się ze sporą poprawą jej jakości a to już byłoby niemiarodajne. Jednak my tu nie kłócimy się o wygląd na papierze ale o poziom zaszumienia obrazu przy 100% na ekranie bo tylko tam widać go w pełni.
Jeśli na tej samej matrycy upchniemy 15 mln będzie szumieć jak cholera z powodu mniejszej ilości światła docierającej do el. światłoczułych co spowoduje ich wzajemne wzbudzanie i w efekcie szum. Na odbitce będzie to jeszcze mniej widoczne z racji jeszcze większego przeskalowania do rządanego rozmiaru, ale to nie zmieni faktu , że poziom zaszumienia będzie jeszcze większy.

marusek - nie podpisuję bo uważam to za najmniej istotne. Nigdy nie piszę o czymś o czym nie mam pojęcia - chyba, że pytam. Ale poza staruśkim analogiem mam D70s, D80 miałem przez miesiąc oraz ciągły dostęp do D50 oraz D200. Pstrykałem wiele fotek do katalogu z firanami D70s - nigdy też nie zauważyłem mory ( a była ogromna ku temu sposobnośc z racji ich faktury), ani problemów z migawką, różnicy pracy lustra też nie wyczułem a przy idealnie dobranym WB problemów z barwami nigdy nie miałem. W D80 zauroczył mnie wspominany wizjerek, lcd, przydatne iso100 oraz prawdziwy grip. Reszta dla mnie to prawie to samo - D70s większy, wygodniejszy i o połowę tańszy. D80 jest też bardziej wymagający co do szkieł z racji większej matrycy - zdjęcia z 50mm wydawały mi się ostrzejsze z D70.
Więc jak widzisz jestem zakolegowany ze wszystkimi a zaprzyjaźniony z jednym :)
Co do Twojego przykładu - moim zdaniem to efekt zbyt mocnego podniesienia ev przy wywoływaniu z rawa - to normalne w każdym korpusie - wychodzą takie właśnie zakłócenia. W D80 wyjdzie Tobie dokładnie to samo jak niedoświetlisz iso800 a potem przeforsujesz wyciąganie cieni z rawa... nic nie ma za darmo :)

Jacek_Z
01-05-2007, 22:27
Przeskalowanie w dół 10mln wiązałoby się ze sporą poprawą jej jakości a to już byłoby niemiarodajne. Jednak my tu nie kłócimy się o wygląd na papierze ale o poziom zaszumienia obrazu przy 100% na ekranie bo tylko tam widać go w pełni.
...
Jeśli na tej samej matrycy upchniemy 15 mln będzie szumieć jak cholera z powodu mniejszej ilości światła docierającej do el. światłoczułych co spowoduje ich wzajemne wzbudzanie i w efekcie szum. Na odbitce będzie to jeszcze mniej widoczne z racji jeszcze większego przeskalowania do rządanego rozmiaru, ale to nie zmieni faktu , że poziom zaszumienia będzie jeszcze większy.
1. to zalezy, czy aparat kupujemy by badać postęp technologiczny. NIE kupuje się aparatu by oglądac 100% cropy na monitorze, a całe wykonane zdjęcie. Natomiast ty porównujesz jakość 1/2 zdjęcia do jakości 1/3 zdjęcia. Bo tyle widzisz na monitorze. To jest niemiarodajne.

2. matryca do d70 powstała ze 2-3 lata wcześniej niz ta do d200. Jak by nie było postępu - to faktycznie, ta z d200 powinna być bardziej szumiąca. A matyca następcy - powiedzmy D3 będzie miała wiecej MP i jeszcze bardziej będzie szumiała. To nie musi byc prawda, bo zakładasz ten sam poziom technologii. Wtedy tak - więcej MP to mniejsze piksele, a to większe szumy. Tak nie jest. Piksele coraz mniejsze, szum podobny. W związku z większą ilością MP coraz mniej jest on widoczny na zdjęciach. Inaczej byśmy byli ciągle na tym samym poziomie z nikona d1.

Seeker
01-05-2007, 22:28
Z D200, to najbardziej chyba niekompresowany RAW i uszczelki, bo grupowane pola AF, juz chyba mniej.
Ew. jeszcze szybsza seria.

P.S.
W temacie D80 zapomnielismy o histogramie.

marusek
01-05-2007, 22:52
Nowart, ale Tys uparty ;)
1. Mora:

źródło (http://img236.imageshack.us/my.php?image=dsc5696wlq1.jpg)

2. Efekty charakterystyczne dla migawki hybrydowej:

źródło (http://img236.imageshack.us/my.php?image=dsc2614wae5.jpg)

3. O tym nie pisalem wczesniej - loteria przy AWB. Zdjecia niemal jedno po drugim:

źródło (http://img236.imageshack.us/my.php?image=dsc5727wfk3.jpg)

źródło (http://img236.imageshack.us/my.php?image=dsc5725wgo8.jpg)

Jeszcze bedzie o kolorach i braku czerni w odpowiednim swietle... musze poszukac przykladow.

niestety nie dam rady umiescic przykladu, jak pracuje migawka w D70 ;) Ale to trzeba nie wiem jak byc odpornym, zeby nie wyczuc roznicy wstrzasu tuz przy bagnecie na D70 a np. D80 czy D40. O analogowym F80 juz nawet nie wspomne.

Przyklad z szumem wczesniej mial unaocznic, ze D70 w takich miejscach tworzy tego wiecej i to z jakimis paskami poziomymi. Takich szumow na D80 nie udalo mi sie w niedoswietlonych cieniach uzyskac.

nowart
01-05-2007, 22:55
Jacku to jest niemiarodajne, owszem, ale pokazuje tym bardziej wyraźnie przewagę rawa z D70 nad przewagą rawa z D80 gdyż to 6mln musiało się przeskalować się do 10mln tracąc przy tym szczegóły a nie odwrotnie. Ja też nie mam sprzętu po to aby zachwycać się cropami - Boże uchroń !!
To tylko droga do udowodnienia, że miałem rację wygłaszając oponię, która kolegę Seekera tak oburzyła.
I wynika z niej jasno, że porównując czystego rawa z D80 będzie bardziej zaszumiony niż raw z d70 - to fakt i nie ma o czym gadać.
Z resztą - przewaga na papierze, guziki, wizjerki, postępy technologiczne itp itd zgadzam się ze wszystkimi w pełni.

Jacek_Z
01-05-2007, 23:05
I wynika z niej jasno, że porównując czystego rawa z D80 będzie bardziej zaszumiony niż raw z d70 - to fakt i nie ma o czym gadać.

co to znaczy porównywac rawa? w jaki sposób - fragment na monitorze? I znów jesteśmy w tym samym miejscu.
Nie ma o czym gadać, każdy z nas pozostanie przy swoim zdaniu.
Widoczny na zdjęciu szum z D80 jest mniejszy niz ten z d50/70. To jest istota fotografii. FAKT, koniec, kropka. Nie piszę dalej w tym temacie, bo sie będe powtarzał.

nowart
01-05-2007, 23:20
Bo oboje mamy racje tylko Ty piszesz o mniej widocznym szumie NA PAPIERZE z racji większego przeskalowania - z czym się oczywiście zgadzam - a ja piszę o większym szumie widocznym NA 100% WYCINKU Z KADRU WIDOCZNYM NA MONITORZE bo od tego tu zaczęła się kłótnia.

Sory ale na dodatek wkurzył mnie ten ćwok od wspomnianego D80. Wypiął się tyłkiem na wszystkich i sprzedał bez uwzględnienia naszych wczorajszych ustaleń - oż co za barany się trafiają to głowa mała... i oczywiście link moderator sobie wyciął przed wyjaśnieniem sprawy do końca... Po jaką cholerę dają takie osły ogłoszenie jak i tak mają wszystkich w głębokim poszanowaniu??
Nie mogę po prostu!!

Seeker
02-05-2007, 00:16
"To tylko droga do udowodnienia, że miałem rację wygłaszając oponię, która kolegę Seekera tak oburzyła."

Nadal nic nie rozumiesz. Nikt sie nie oburzaî, tylko ciagle nie wiem, O JAKICH CZTERECH MEGAPIKSELACH NAWIJASZ.

cytuje:

"- zróbcie sobie porównanie w Rawie a zobaczycie, że D70 z 4 mln pix na tej samej matrycy szumi mniej - wynika to z samej fizyki."

Nie wyjasniles przy tym, o co ci chodzilo, ani nie podales zadnego linka, dzieki ktoremu moznaby to odgadnac.
Malo tego. Walkowales przez kilka postow jakies awanturnicze watki, zamiast wyjasnic problem.
Dopiero 8 postow pozniej napisales "(zdjecie z D70 resizowane do rozmiaru D80)", co w koncu pozwolilo sie domyslac, w czym rzecz. Wtryniajac w miedzyczasie bezsensowne aluzje na temat przyciskow, o ktorych pisalem do AUTORA WATKU, bo pytal o roznice pomiedzy wymienionymi aparatami.

Idac za mentalna potrzeba, glosem rozsadku i Jacka sugestia, udalem sie na spacerek, kiedy ty sprowadzales innych do prostakow i baranow.
Jutro bedzie fotka. Swiadomie i celowo w tym wlasnie watku (o ile jeszcze nie zostanie zamkniety).
Pogladowo. W ramach przykladu, co mozna robic, zamiast awantur. W milej atmosferze. I mam nadzieje, ze ku uciesze obserwatorow.

Przepraszam autora watku, ze dalem sie w ten bezsens wmanipulowac. Z nadzieja jednak, ze czegos przy okazji udalo mu sie dowiedziec.

Pozdrawiam i spadam odpoczac psychicznie.

P.S.

Nikt nie ma obowiazku znac testow Fatmana na Cyberfoto.

nowart
02-05-2007, 00:56
"bo tak to jest w przypadku niektórych ludzi, że im żal dupę ściska, iż wydali ponad 3000zł na coś, co tak naprawdę wypluwa wcale nie lepsze fotki od aparatu za połowę tej ceny"

Z tym argumentem mocno sie pomyliles, bo ze swojej 80 jestem zadowolony. Podobnie, jak wiekszosc jej uzytkownikow, co bynajmniej niczego nie ujmuje D50, chociaz taki wlasnie kontekst sobie wmawiasz.

Co wiecej, planowalem zakup wlasnie D50 (ktory mi sie podobal i w duzym stopniu podoba nadal), ale wlasnie przed samym zakupem pokazal sie D80 i zmienilem decyzje, czego w najmniejszym stopniu nie zaluje, bo wiedzialem, czym sie roznia, dla mnie bylo to wazne i oczekiwania sie spelnily.

Chcialem lepszy wizjer, wieksza matryce, dwa kolka, latwiejszy dostep do niektorych funkcji, skuteczniejszy AF, podglad GO, podswietlanie gornego wyswietlacza (nocny krajobraz), konfigurowalne menu i kilka bardziej duperelnych drobiazgow.
I co? I wszystko to mam. Pewnie, ze wolalbym taniej, ale jest jeszcze jeden drobiazdzek.
Wole zaplacic wiecej za narzedzie, ktore mnie satysfakcjonuje, niz oszczednosci kosztem swoich nerwow.

Faktycznie, to ja zacząłem bezsensowne "wtrynianie" aluzji na temat przycisków...

"zróbcie sobie porównanie w Rawie a zobaczycie, że D70 z 4 mln pix na tej samej matrycy szumi mniej - wynika to z samej fizyki."

człowieku, sam kontekst zdania wydał mi się tak oczywisty, że każdy go zrozumie, iż nawet nie zauważyłem, ZAMROCZONY TWOIM WULGARYZMEM , że wcięło mi jedno MNIEJ w zdaniu. Jakoś wszyscy nie mieli raczej problemów z interpretacją tylko ty. Chyba logicznym jest, że porównując dwie matryce 10mln i 6mln chodziło mi o różnicę co chyba jest nad wyraz oczywiste. A późniejsze stwierdzenie o resizowaniu dotyczyło już przykładów kolegi zkruka... no ale jak ktoś chce sie do czegoś doczepić i rozpocząć w aroganckim tonie rozmowę to każdy pretekst jest dobry...

" kiedy ty sprowadzales innych do prostakow i baranow."

no tu chyba już lekko przesadziłeś... szanuję każdego rozmówcę dopuki, doputy nie sprowadza rozmowy do poziomu "Jarmarku Europa". W tym widzę jesteś bezapelacyjnie najlepszy.
Fakt odpocznij psychicznie, może pomoże... dobranoc

a autora wątku raczej przeproś za poziom do jakiego tę rozmowę sprowadziłeś...

flyski
02-05-2007, 01:28
zróbcie sobie porównanie w Rawie a zobaczycie, że D70 z 4 mln pix na tej samej matrycy szumi mniej - wynika to z samej fizyki."

Przykro mi ale ja też (jak i inni pewnie) nie wiedziałem o co Ci chodzi dopóki nie napisałeś że 4y mniej od D80

paranoia sensitiva
02-05-2007, 04:04
Witam!!
Moim zdaniem powinniście założyć nowy wątek taki jak np. „kłótnia na zawołanie”, najlepszym wyjściem będzie chyba porównanie osobiste tych aparatów przez autora wątku. Wtedy chyba będzie wiedział, co mu odpowiada i czy chce zmieniać teraz aparat czy poczeka jeszcze jakiś czas.
I tu pole do popisu dla psychiatry, z rozmowy niektórych forumowiczów wynika, iż miewają pewne chorobowe objawy: wielkościowe, ksobne urojenia, lub błahe tj. narcyzm.
Pozdrawiam!!<Lol>

ekonet
02-05-2007, 09:35
Co do sporu w tym wątku - ja też nie zrozumiałem, o co chodzi z "D70 z 4 mln"... Adam Nowak (z zespołu Raz, Dwa, Trzy) opowiada o swoich tekstach piosenek, że są jak konstrukcja z cegieł - jeśli by wyjąć jedno słowo, całość się zawali. Widocznie nie tylko do jego tekstów się to da zastosować...

nowart
02-05-2007, 10:14
bo widzicie to jest tak - ja nigdy na forum ani w życiu nie naskoczyłem na nikogo bez powodu w tak żenujący i bezczelny sposób w jaki zrobił to seeker. Fakt - MÓJ BŁĄD ZA KTÓRY PRZEPRASZAM - UMKNĄŁ MI JEDEN RAZ WYRAZ "MNIEJ". Jednak czytając w dalszej treści takie inwektywy pod swoim adresem zupełnie nie zwróciłem uwagi na taką błachostkę, gdyż wydało mi się to oczywiste, że porównując 10 i 6 zostaje... no właśnie - 4... no jak widzicie bardziej zwracam uwagę na kulturę osobistą ale może co do niektórych, którym wydaje się, że mają przed sobą gówniarza, będzie trzeba tę politykę zmienić. W każdym razie za to niedopatrzenie , które mogło wprowadzić w błąd jeszcze raz przepraszam.

napisał ekoneth_pth:
"Mnie też wkurzył. Napisałem do niego sms w sprawie lampy studyjnej i cisza.
Uważam, że tamten wątek powinien:
a) zostać tam jak pomniki Lenina (jako symbol głupoty, jak to ktoś powiedział kiedyś mądrze),
b) być zesłany do Pręgierza, abyśmy tam mogli jeździć po nim do woli."

ekoneth_pth - wiesz, mam dziwnego nosa co do ludzi w życiu i po pierwszym mailu od gościa wiedziałem , że będzie z nim problem - o czym też napisałem w wątku. Dalej przegadałem z osłem prawie pół godziny przez komórkę uzgadniając co , jak , gdzie, za ile oraz otrzymując obietnicę, że następnego dnia (wczoraj) dobijemy targu. Gość kompletny gamoń - podczas rozmowy na pytania skąd sprzęt, dlaczego sprzedaje odpowiedzi były poprzedzone długim yyyy, noooo, eeeee. Na pytanie (można było odnieść wrażenie, że bardzo dla niego niewygodne) usłyszałem:
- sprzęt zakupiłem w cyberfoto ale nie mam dowodu zakupu bo akurat wtedy mieli remont...karta gw. też nie podbita...to po chwili przyznał, że zadzwoni do nich i spyta o możliwość jej podbicia i wystawienia zaległego rachunku. Oddzwaniam po pół godzinie i słyszę, że oczywiście, że prosi i kontakt jutro, że wszystko ok i możemy dobić targu.
Nast. dnia nie odbiera ani tel. ani skypa a na forum pojawia się info od nowego uczestnika , że sprzęt sprzedany...

Na moje zapytanie aby pochwalił się jak wygląda sprawa z dowodem zakupu i kartą gw. kupiec nie odpowiedział, przy ponowieniu zapytania wątek rozpłynął się w powietrzu mimo, iż gość miał jeszcze trochę sprzętu na sprzedaż.

Sory ale dla mnie to jakaś paranoja - i to nie pierwszy raz - że nowo zarejestrowany gośc wypina się dupą na całe nasze grono w tak perfidny sposób. Po jaką cholerę w takim razie umieszczają ogłoszenia i proszą o PM i oferty??
Po jaką cholerę moderator usunął niedokończoną rozmowę takiego matacza zamiast zaczekać jej zakończenia - mielibyśmy wtedy pełen wgląd na osobę sprzedawcy, który i tak w moim mniemaniu zrobił z gęby szmatę - tu się moja kultura osobista wyczerpała w stosunku do niego bo straciłem sporo czasu z nadzieją, że wczoraj sprzęt zakupię.

ekonet
02-05-2007, 10:26
Daj już Seekerowi spokój - chłop ma dzisiaj urodziny :) Przybijcie piątkę i już.
A co do tamtego sprzedawcy niedoszłego - zaraz po tym, jak napisałem powyższy mój post - gość oddzwonił do mnie (po moim wczorajszym do niego smsie) i obiecał do soboty przysłać zdjęcia lampy studyjnej i wypasu do niej. Większość ludzi z tamtego wątku przeoczyła chyba, iż facet napisał, że ma ograniczony dostęp do netu z powodu, między innymi, pracy. A szkoda mi pary, aby dochodzić, jak to było z resztą oferty, chyba, że samo wyjdzie, jak to często w życiu bywa. Pożyjemy, zobaczymy.

marusek
02-05-2007, 10:48
No i ostatnie probki o slabosciach D70 (D50):
1. Problemy z odwzorowaniem czerni w swietle skroboskopowym i innych warunkach oswietleniowych. Wiaze sie to z faktura fotografowanego materialu i wlsciowsciami IR filtrow.

źródło (http://img82.imageshack.us/my.php?image=dsc1149w1za9.jpg)
Zdjecie z D50. Powinno byc widac czarny kolor.

2. Niemoznosc uzyskania niektorych kolorow. Zakretka butelki. Powinien byc taki fiolecik:

źródło (http://img220.imageshack.us/my.php?image=dscf0393w1uy0.jpg) Z S3
Ten sam fiolecik w wydaniu D70:

źródło (http://img220.imageshack.us/my.php?image=dsc1759w1fb0.jpg)

B. przepraszam za te koszmarne przyklady, ale nieudane zdjecia raczej kasuje, wiec "materialu dowodowego" za duzo nie mam ;)
Podsmumowujac - D80 pozbawiony wiekszosci, czy wszystkich wymienionych w tym watku dolegliwosci poprzednikow jest wart swej ceny. Co nie oznacza, ze D70(s) i D50 sa zlymi aparatami. Ale maja swoje slabosci i trzeba sobie z tego zdawac sprawe.
A upieranie sie na podstawie jednego przykladu, ze szumy D70 sa mniejsze... No coz... Moge tylko napisac: gratuluje, bo zniechecic Jacka_Z, to na tym forum niewielu potrafi ;)

I to juz by bylo chyba wszystko

nowart
02-05-2007, 10:50
Urodziny , urodzinami ale nie trawię jak ktoś bez ostrzeżenia bierze się za obrażanie drugiego człowieka i to z tak śmiesznego powodu. 20 lat nie mam, obrażać się nie dam a do błędu - nawet tak błahego (dzięki ekoneth_pth :) ) - przyznać się potrafię i przeprosić.

w każdym razie Seeker - skoro Twoje święto - zdrowia, dobrego światła i więcej wyrozumiałości dla innych :)

a autora w imieniu swoim i - jeśli pozwolą - innych, przepraszam za OT.

nowart
02-05-2007, 11:01
Co do nieudanej tranzakcji z D80, to nie miejsce na podsumowania, ale Nowart - bo tez wczesniej nie zrozumiales mojej uwagi - nie dokonuje sie zadnych tranzakcji, jesli cos jest zarezerwowane. To nie etyczne.

a miałem się nie odzywać, ale skoro chcesz mnie uczyć etyki...wydaje mi się, że chyba nie doczytałeś moich wypowiedzi ofertowych - jasno w nich napisałem, że jako pierwszy, po umieszczeniu ogłoszenia przez sprzedawcę, wystosowałem do niego swoje zapytania i ofertę z jasnym stwierdzeniem " kupuję ten sprzęt". Bez żadnych tam rezerwacji, odkładania itd. Więc jak już to jedyną osobą dla której było to zarezerwowane to chyba... ja. Poza tym nawet jedyna osoba , która zarezerwowała body (zaraz po mnie) w wątku i tak zniechęcona brakiem odpowiedzi autora zrezygnowała. Zresztą mam całą historię moich z nim rozmów na PM ale chyba to już nieważne.
pozdrawiam wszystkich serdecznie i bez odbioru w tym wątku, koniec, kropka.

Seeker
02-05-2007, 18:32
Zgodnie z obietnica jakis mily akcent ;)
(wczorajsza alternatywa)

źródło (http://img382.imageshack.us/img382/8969/dsc0022pv8.jpg)

I przy okazji male wyjasnionko.

Nowart, mam nadzieje, ze teraz juz na spokojnie mozemy porozmawiac.
Tak calkiem powaznie, ale jednoczesnie mam nadzieje, ze poczucie humoru nie jest ci obce ;).

Z gory przepraszam, ze bede cytowal, ale tak bedzie mi latwiej i nie jest to zlosliwosc, tylko chec doprecyzowania.
Z natury nie lubie klotni, ale jesli sie powiedzialo "A"... zatem chcialbym doprowadzic sprawe do konca.

" ja nigdy na forum ani w życiu nie naskoczyłem na nikogo bez powodu w tak żenujący i bezczelny sposób w jaki zrobił to seeker."

Wydaje mi sie to zwyczajnym nieporozumieniem. Bo widzisz, lubie forum za specyficzny klimat, taki mi odpowiada i staram sie go utrzymac.
Konkretnie, rzeczowo, z poczuciem humoru i dystansem jednoczesnie. Jestesmy kolegami (mowie ogolnie o forum) i zwracamy sie do siebie czasem inaczej, niz "na salonach", ale to nie znaczy, ze obrazliwie.
Jezeli poczules sie urazony, to przepraszam, ale zlych intencji nie mialem. Smialo mozesz innych ludzi popytac.
Tych, ktorzy zdazyli mnie troche poznac.
Gdybys najnormalniej w swiecie powiedzial, ze nie zyczysz sobie takich wyrazen, to bym sie dostosowal.
Sam glosowalem za utrzymaniem niezbednego minimum dyscypliny na forum (przy zachowaniu relatywnie duzej swobody wypowiedzi) i byloby glupota postepowac inaczej (z mojej strony).

"zwracam uwagę na kulturę osobistą ale może co do niektórych, którym wydaje się, że mają przed sobą gówniarza"

Dawno zwrocilem uwage na twoje slownictwo i bynajmniej nie sugeruje ono gowniarza.
Wprawdzie wspomnialem nieco o wyslawianiu sie, ale w kontekscie precyzji wypowiedzi. Tylko i wylacznie. Poszlo o te niefortunne 4 megapiksele, ale juz wszystko jasne i mam nadzieje, ze jest po sprawie.
Zauwaz, ze nie uzylem pod twoim adresem zadnych inwektyw, chociaz sytuacja wydawala sie byc napieta.
Gdybym przypadek tego konfliktu uznal za beznadziejny, po prostu bym go olal. Chcialem jednak probowac drazyc temat w celu osiagniecia chocby kompromisu.

"przyznać się potrafię i przeprosić.

w każdym razie Seeker - skoro Twoje święto - zdrowia, dobrego światła i więcej wyrozumiałości dla innych"

Przeprosin nawet nie oczekuje, za zyczenia dziekuje, a z wszystkich rzeczy, ktorych mi brakuje, to wyrozumialosci chyba jednak najmniej ;)
Poczytasz z czasem inne posty, to sam zobaczysz.
Dla mnie wazne jest, ze dazysz do zgody, bo przeciez cala reszta, to duperele.

Pozdrawiam.

Zgoda? (powiedz, ze tak ;) )

nowart
03-05-2007, 10:07
Jako, że bardzo forum to lubię a ludzi tu będących - właśnie za jakość wypowiedzi i ogólną atmosferę - niezmiernie szanuję, innej sytuacji niż zgoda sobie nie wyobrażam. :)

Pozdrawiam

Seeker
03-05-2007, 21:59
Dzieki ;)

Gerpi
07-05-2007, 15:09
I nie piszmy o mniejszych szumach na wysokich iso w D80 bo to nieprawda - to też skierowane do maruska - zróbcie sobie porównanie w Rawie a zobaczycie, że D70 z 4 mln pix na tej samej matrycy szumi mniej - wynika to z samej fizyki.

Ja tam nie znam się na fizyce (bo kto powiedział,że muszę??),ale miałem w rękach D80 a jestem w posiadaniu D50 i robiliśmy małe testy szumów obu aparatów. Dla mnie prostego użytkownika D80 szumi mniej i ISO 1600 jest w pełni użyteczną czułością, według mnie w D50 ta czułość kończy się na ISO 800.
Oczywiście testy były bardzo nieprofesjonalne,ale wystarczające jak dla mnie żeby wyrobić sobie zdanie na ten temat.
Ja chętnie bym się przesiadł na tą puszkę z 4 powodów:
1.Większy tv
2.ISO 1600 ,które naprawdę można śmiało używać
3.Większy wizjer.
4.Powalająco szybki autofocus

Xathloc
07-05-2007, 15:23
[...]
1.Większy tv
2.ISO 1600 ,które naprawdę można śmiało używać
3.Większy wizjer.
4.Powalająco szybki autofocus

IMHO poza 3 powodem trudno uznać resztę za faktycznie przekonującą.
Minimalna różnica w wielkości monitora nie przekłada się na wymierną korzyść.
ISO 1600, hmm, znam twardzieli, którzy robią na ISO 3200 i uważają, że świat jest piękny.
Powalająco szybki autofocus? Nie zauważyłem mierzalnych różnic.

Większy wizjer, podgląd GO, matówka i parę innych rzeczy przemawia do mnie zdecydowanie bardziej. Ale zawsze pozostaje pytanie. Nowa puszka, czy lepszy osprzęt do starej?

matka997
07-05-2007, 15:33
heh
(http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=6207)autorowi wątku po lekturze wątku nie pozostaje nic innego jak przejść na canona
;)
spytał niewinnie chłopak czy warto zmienić puszkę, a dowiedział się że "wojna jest panem wszechrzeczy"
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

jaari
07-05-2007, 18:54
witam ...zastanawiam się nad przesiadką z D50 na D80.. aparat używam co celów spotterskich ( lotnictwo ) (patrz moj link w podpisie ) czy warto zamienic d50 na 80 ??? co mi sie polepszy a co może się pogorszyć ?

pozdrawiam

Kolego, widziałem Twoje fotki, więc domyślam się czego możesz oczekiwać od body. Posiadasz ponadto szkło, które sam niedawno nabyłem od Hesji (pozdrowienia Sławku!) wraz ze zmianą D50 na D80...
Nie rozpisując się zbytnio - TAK - warto zamienić body. Co tu gadać. D50 to super aparat, ale "osiemdziesiątka" wręcz powaliła mnie swoją ergonomią, wizjerem, itp.
Jeżeli Cię stać - kup D80, będziesz (moim zdaniem) w siódmym niebie. Jeżeli 3000 za body to dla Ciebie zbyt wiele - ciesz się D50 - to również bardzo przyzwoity aparat. I pamiętaj - D80 nie robi ładniejszych fotek niż D50. To tobie robi się je wygodniej.

Seeker
08-05-2007, 04:53
"Powalająco szybki autofocus? Nie zauważyłem mierzalnych różnic."

Na niektorych szklach moze byc trudno zauwazyc (n.p. kitowe SWMy).
Nie wiem, czy jest roznica, ale biore pod uwage, ze w niektorych okolicznosciach moglaby byc. N.p. w slabym oswietleniu, czy przy ruchomym celu, ale to tylko gdybanie o ewentualnej mozliwosci.
Mam jednak wrazenie, ze jest troche pewniejszy, lecz moze to byc odczucie subiektywne, przez porownanie rozciagniete w czasie.

"spytał niewinnie chłopak czy warto zmienić puszkę, a dowiedział się że "wojna jest panem wszechrzeczy""

Eee tam, zaraz wojna ;) ona taka bardziej pozorowana, niz realna. Ot, zwykle nieporozumienie. Sorki za kaszane, ale kazdy moze sie pomylic ;).

"D80 nie robi ładniejszych fotek niż D50."

Moze nie jest to opinia w 100 procentach prawdziwa, ale roznice sa tak male, ze nie warto sobie glowy zaprzatac.

" To tobie robi się je wygodniej."

O, i to juz jest sama prawda ;). Najepsze, ze te aparaty sa optycznie bardzo podobne. Gdy stoja obok siebie, latwo je pomylic (z identycznym szklem oczywiscie), zanim sie przyjrzymy.

robin102
08-05-2007, 08:44
śrubokret AF w D80 troszkę szybciej kręci szkłami z takim napędem niż napęd AF z D50 czy D70s. Sprawdzałem jest to odczuwalna różnica, przynajmiej w moich egzemplarzach i D50 kolegi. Kiedyś dałbym się pokroić ,że tak nie jest , a jednak jest rożnica.

drakenus77
08-05-2007, 23:01
jeszcze jedno pytanko może ciut dziwne ..ale co tam ..

czy lustro w 80-tce tez tak "kopie" jak w 50ce ? mam wrażenie że podczas zdjęcia na statywie aparat aż się porusza podczas podniesienia lustra..

marusek
09-05-2007, 09:36
jeszcze jedno pytanko może ciut dziwne ..ale co tam ..

czy lustro w 80-tce tez tak "kopie" jak w 50ce ? mam wrażenie że podczas zdjęcia na statywie aparat aż się porusza podczas podniesienia lustra..

Juz na 3 str. tego watku jest o tym mowa. A potem jeszcze raz...

ghole
16-03-2010, 10:16
Dziękuję autorowi wątku (za założenie interesującego tematu) i wszystkim wypowiadającym swoje zdanie (za opinie). Właśnie się przesiadam z d50 na d80 - mam nadzieję że wrażenia będą pozytywne.

Kundzior
16-03-2010, 10:57
D80 o wiele bardziej szumi jeśli już. AKurat mam jako zapasówkę D50.

Co do lustra w D80 jest inny mechanizm podnoszenia lustra, tzw. szybkopowrotne, w D50 prędkością opadania lustra nei powala. D50 to świetny sprzęt do nauki fotografi. D80 to inna półka. następcą 50siatki jest D40, następnie D60. A D70, D80 teraz D90. Wszystko rozbija się o półkę amatorską (D50, D40/x, D60, D3000/5000) i amatorską zaawansowaną (D70/s, D80, D90)

ghole
16-03-2010, 11:05
D80 o wiele bardziej szumi jeśli już. AKurat mam jako zapasówkę D50.

Co do lustra w D80 jest inny mechanizm podnoszenia lustra, tzw. szybkopowrotne, w D50 prędkością opadania lustra nei powala. D50 to świetny sprzęt do nauki fotografi. D80 to inna półka. następcą 50siatki jest D40, następnie D60. A D70, D80 teraz D90. Wszystko rozbija się o półkę amatorską (D50, D40/x, D60, D3000/5000) i amatorską zaawansowaną (D70/s, D80, D90)

Mam nadzieję, że szumy przeżyję - i tak zamierzam używać jak najwięcej ISO 100 (w 50-ce od 200). Wydaje się, że jasny (podobno) wizjer pomoże mi z manualami walczyć.

stachmuszel
16-03-2010, 15:09
Z tą "inną" półką to lekka przesada. Korpusy są do siebie bardzo podobne, 6 vs 10 MPix. Pamiętam tylko, że D50 robiła w mojej ocenie lepsze jpg od D80.
Pozdr.

Kundzior
16-03-2010, 15:29
Bynajmniej nie przesada klient docelowy jest zupełnie inny choć by spojżeć na historię występowania modeli. To tak analogicznie jak dzis D90 i d5000/3000, wtedy d50 i D70s (50 amatorska, 70s Zaawansowany amatorski). A to że są podobne to nic nie znaczy, obsługa jest z deka inna. Czy 6 czy 10 MPix to mało ważne.

Analogicznie jak z podpisu Twojej stopki:

700 - profesjonalna
200 - Semiprofesjonalna, lub jak kto woli Półprofesjonalna.

ghole
16-03-2010, 15:31
Z tą "inną" półką to lekka przesada. Korpusy są do siebie bardzo podobne, 6 vs 10 MPix. Pamiętam tylko, że D50 robiła w mojej ocenie lepsze jpg od D80.
Pozdr.

Jeśli chodzi o jpg to na szczęście u mnie odpada - zdecydowanie wolę NEF-y.

remnaj
16-03-2010, 16:30
co do szybkości kręcenia śrubokrętem to Robin chyba jednak przesadza. w moim odczuciu kręcą tak samo. a może nawet D50 żwawiej kreci. To jest moje odczucie. A może mam skopany egzemplarz d80?

ghole
17-03-2010, 08:49
Mam nadzieję dziś dostać d80 - podobno jest już u kuriera. Porównam czy było warto zmieniać z d50

ghole
19-03-2010, 13:38
80 przyjechała. Co mnie ucieszyło najbardziej na początek to jasny (w porówniu z d50) wizjer i duży wyraźny ekranik. Jakie będą zdjęcia - zobaczymy...

mikul22
16-11-2012, 00:29
Dość się już naczytałem a i tak nie mogę wybrać. Czy możecie mi pomóc? Biorę pod uwagę D50, D70s, D80. Biorąc pod uwagę fakt, iż różnica w cenie to ok. 100-200zł za ładniejszą sztukę, czyli max 900zł, to który byście wybrali. Mam obecnie analoga Fm3a i nast. szkła:
- starą 50mm 1.8
- starą 85 2.0
- rosyjską armatę Tair 300mm
Ogólne zastosowania, z dużym naciskiem na duże zbliżenia (zwierzęta leśne), czyli jak na razie body dla Taira 300mm.
Przypuszczam, że wizjera pokroju Fm3a nie uświadczę, ale warto by się do niego zbliżać przynajmniej. Jak dotąd czasem mam okazję bawić się D40. Fajny, bo zgrabny.
Posiadam 800zł na Body - co wybrać?.

kw95s
16-11-2012, 00:44
przesiadłem się z d40 na d80, różnica duża, lepszy wizjer, szybszy, wygodniejszy, dodatkowy wyświetlacz, bateria dłużej trzyma, śrubokręt, drugie pokrętło, braketing, więcej funkcji.
brałbym jeszcze raz d80

mikul22
16-11-2012, 00:58
Właśnie kupiłem :]

astramus
16-11-2012, 02:02
No i dobrze. D80 to bardzo przyjemna puszka. Miłej zabawy.
M.

Kamil_ols
16-11-2012, 08:30
Po D40 rozważałem D80, D90 i D200. Wybrałem D200 za niecałe 1200. Warto dołożyć te 300 zł i zamiast D80 mieć D200.

mikul22
16-11-2012, 17:02
Kamil_ols rozumiem Cię doskonale, ale takim torem doszlibyśmy do D4 :). Chciałem kupić proste, małe body, tak za 500zł, no ale że w sumie lepiej było dołożyć do D50, to D40 pominąłem w końcu. No ale gdy już na D50 byłem zdecydowany, to lepiej było dołożyć troszkę do D70s, i td, itd, aż w końcu z 500zł lepiej było dołożyć do D80 :], który kosztował mnie 870zł. Wychodzi na to, że z D40 psychologicznie podchodząc do sprawy, dołożyłem tylko 100zł do D80 :], bo mniej więcej o tyle trzeba było za każdym razem do "lepiej" dołożyć :). A D200 trochę za wielki dla mnie i obecnie, na moje potrzeby to i D80 to sporo. Ja zwyczajnie lubię sobie popstrykać :) dla siebie, rodzinki. A jeśli m,nie kiedyś bardziej foto wciągnie, to pewnie zainwestuję w lepszy sprzęt, jeśli poczuję potrzebę i będzie mnie stać :].
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.

Kamil_ols
20-11-2012, 15:25
W takim razie D80 będzie doskonałym wyborem. Przyznam szczerze, że po kilku dniach nadal nie umiem w 100% wykorzystać jego potencjału :)

mikul22
20-11-2012, 21:36
Dostałem dziś. Wygląda - jak nowy :). Wekend spędzę w lesie :). Ja 100% na pewno nie wykorzystam, gdyż mam tylko manualne obiektywy :D i jedyne, gdzie mogę ustawić kółko wyboru to - M :)

Kamil_ols
21-11-2012, 00:59
Udanych kadrów :)

P.S. Szacun za manualne obiektywy.

kw95s
21-11-2012, 09:46
zmień matówke :D

mikul22
21-11-2012, 17:03
kurcze, wczoraj właśnie trafiłem gdzieś, na linka do strony z matówkami. Byłem zdziwiony, nie wiedziałem, że można takie cyrki robić. 150 dolców - to jednak spora cena. Zobaczę, może kiedyś się rzucę na to. Muszę najpierw poczytać, co i jak u użytkowników takich przeróbek.