PDA

Zobacz pełną wersję : Laptop z bdb matrycą

QubaKpl
05-08-2014, 20:36
Witam
Mam pytanko, jakiego laptopa polecilibyście z jak najlepszą matrycą coś pokroju nec ea244wmi ? Na wstępie chciałbym zaznaczyć iż nie może to być macbook ponieważ czasami lubię sobie pograć ;) . Cena to max 7500zł. Przeszukałem już sporo stron i znalazłem laptopy clevo gdzie można dobierać sobie komponenty i jest opcja taka ekranu jak proffesional ntsc95% tylko nic szczegółowo o niej nie pisze...

Johanan
06-08-2014, 10:23
... jakiego laptopa polecilibyście z jak najlepszą matrycą coś pokroju nec ea244wmi ...

Nie wiem co masz na myśli używając określenia "z jak najlepszą", ważne do jakich zastosowań, bo jeżeli tylko do gierek i aplikacji biurowych, to nada się praktycznie każdy wyświetlacz.

Wyświetlacze laptopów dzieli od monitorów cała przepaść, szczególnie w zastosowaniach graficznych, można ich co najwyżej używać do podglądu kadru, zgrubnej oceny itp. (przynajmniej ja tak mam).

QubaKpl
06-08-2014, 11:06
Nie wiem co masz na myśli używając określenia "z jak najlepszą", ważne do jakich zastosowań, bo jeżeli tylko do gierek i aplikacji biurowych, to nada się praktycznie każdy wyświetlacz.

Wyświetlacze laptopów dzieli od monitorów cała przepaść, szczególnie w zastosowaniach graficznych, można ich co najwyżej używać do podglądu kadru, zgrubnej oceny itp. (przynajmniej ja tak mam).

Fotki będę obrabiał na podłączonym necu ea244wmi ale podczas podróży chciałbym sobie zrzucać zdjęcia, przeglądać i mniej więcej coś ruszyć z wstępnym obrabianiem

Johanan
06-08-2014, 11:33
Fotki będę obrabiał na podłączonym necu ea244wmi ale podczas podróży chciałbym sobie zrzucać zdjęcia, przeglądać i mniej więcej coś ruszyć z wstępnym obrabianiem

Ciężko znaleźć laptopowy równoważnik, nawet dla tej chińskiej biurwy.

Do przeglądania fotek w podróży nie potrzebujesz jakiegoś hiper wyświetlacza, a obróbka negatywów na wskazanym necu, to też kompletnie droga donikąd.

ps.
To w sumie nie moja sprawa, ale jakoś nie rozumiem, dlaczego obrabiasz obrazki na wyświetlaczu klasy biurowej, a chcesz kupować dosyć drogiego laptopa?

QubaKpl
06-08-2014, 11:49
Ciężko znaleźć laptopowy równoważnik, nawet dla tej chińskiej biurwy.

Do przeglądania fotek w podróży nie potrzebujesz jakiegoś hiper wyświetlacza, a obróbka negatywów na wskazanym necu, to też kompletnie droga donikąd.

ps.
To w sumie nie moja sprawa, ale jakoś nie rozumiem, dlaczego obrabiasz obrazki na wyświetlaczu klasy biurowej, a chcesz kupować dosyć drogiego laptopa?

Mam trochę inne zdanie o tym necu, apropo laptopa snuje plany które zapewne nie wejdą w życie. Poprostu z ciekawości tak narazie pytam.

krolewicz
06-08-2014, 11:58
Johanan lubi przesadzać, ja do pracy w terenie (obrabiam zdjęcia praktycznie tylko w terenie) używam lenovo x220 z ipsem i nie uważam żeby ten sprzęt mnie w sposób szczególny ograniczał

do poprawy WB, kolorów, kontrastu starcza w zupełności
w domu mam Eizo, na którym obecnie oglądam głównie filmy

Kurtz
06-08-2014, 12:09
x220 akurat miał bardzo dobrą jak na laptopy matrycę

Aeon88
07-08-2014, 09:38
Hp z matrycami dreamcolor, thinki z serii x, ogólnie laptopowe stacje robocze z ekranami IPS sobie bardzo dobrze poradzą. Ale i tak mógłbyś kupic appla z retiną, bo na nim postawisz windę obok OSX i jak najbardziej możesz grać.

QubaKpl
07-08-2014, 10:59
Hp z matrycami dreamcolor, thinki z serii x, ogólnie laptopowe stacje robocze z ekranami IPS sobie bardzo dobrze poradzą. Ale i tak mógłbyś kupic appla z retiną, bo na nim postawisz windę obok OSX i jak najbardziej możesz grać.

Najbardziej mnie denerwuje to że w cenie macbooka z retiną mam takiego lapka który bije na głowe flakami appla :/
CLEVO P150SM-A
- Ekran: Ekran 15,6" Full HD 1920 x 1080 LED, Matowy, PROFESSIONAL NTSC 95% GAMMUT
- Procesor: Intel Core™ i7-4710MQ 2.50 - 3.50GHz Turbo, 6MB L3 cache, HD 4600, 22nm, 47W
- Klawiatura: Podświetlana klawiatura z serii P - Układ US, Full Color LED
- Pamięć RAM: 16 GB (2 x 8) CRUCIAL DDR3L 1600 MHz DDR3 CL11
- Dysk twardy: 2 TB HDD Samsung SpinPoint M9T, 2.5'', SATA/600, 5400RPM, 32MB cache - PREORDER
- mSATA SSD Drive: 120 GB mSATA SAMSUNG SSD EVO 6Gb/s (Read/Write; 540/410MB/s )
- Karta Graficzna: NVIDIA GeForce GTX 870M 6.0GB GDDR5
- Sieć Bezprzewodowa WiFi: IntelŸ Wireless-N 7260, SINGLE BAND + Bluetooth 4.0
- Napęd: Nagrywarka DVD RW Dual SATA

://

Johanan
07-08-2014, 13:25
...
- Ekran: Ekran 15,6" Full HD 1920 x 1080 LED, Matowy, PROFESSIONAL NTSC 95% GAMMUT
...

To według Ciebie jest dobra matryca: http://www.elecok.com/auo-b156hw02-v1-15-6-a-si-tft-lcd-panel.html?gclid=CNzM39iEgcACFcsJwwodwGkAfA , bardzo proszę o powagę (?). ;)

To jest zagęszczona TN-ka, ale gdyby nawet byłby to panel IPS, to i tak bardzo niewiele zmienia, zważywszy na regulacyjny niebyt.

QubaKpl
07-08-2014, 14:39
To według Ciebie jest dobra matryca: http://www.elecok.com/auo-b156hw02-v1-15-6-a-si-tft-lcd-panel.html?gclid=CNzM39iEgcACFcsJwwodwGkAfA , bardzo proszę o powagę (?). ;)

To jest zagęszczona TN-ka, ale gdyby nawet byłby to panel IPS, to i tak bardzo niewiele zmienia, zważywszy na regulacyjny niebyt.

Nie chodziło mi tutaj o matryce lecz o bdb karte graficzną zamiast integry jak w macbooku który kosztuje grube pieniądze. Wiem że do foto nie ma to znaczenia ale do gierek tak ;D Apropo hp z dream color to nie ma ich już w sprzedaży ;[

QubaKpl
07-08-2014, 15:37
Ale wątek można zamknąć bo jak dojdzie do realizacji planów to raczej jednak to będzie macbook...

tipsi
07-08-2014, 19:10
Wbrew nadziejom fotografów, nie ma lapków z choćby przyzwoitymi matrycami. O tym, żeby nadawały się do czegokolwiek więcej niż ustawienie ostrości przy sterowaniu kamerą można zapomnieć. Monitor musi mieć jakiś sensowny gamut, możliwość kalibracji, stabilność parametrów no i równomierność podświetlenia. Wejdźcie sobie na strony z testami monitorów do poligrafii, tam podają co i jak musi być spełnione, by uzyskać przyzwoitą wierność barw. Po prostu nikt nie robi takiej elektroniki w wersji dla laptopów, bo sprzęt musiałby kosztować co najmniej tyle, co laptop plus monitor do grafiki - kto by to kupił?

igsux3
07-08-2014, 19:51
http://www.displaymate.com/Surface_Pro_ShootOut_1.htm

The Surface Pro 3 also has the most accurate on-screen colors of any Tablet or Smartphone display that we have ever measured for the sRGB/Rec.709 Standard
Its Color Gamut is 97 percent, very close to the Standard Gamut
he Absolute Color Accuracy for the Surface Pro 3 is an Excellent 2.1 JNCD, the most color accurate display that we have ever measured for a Tablet or Smartphone

Aktualnie nie ma chyba nic lepszego jeśli chodzi o rozwiązania mobilne.

tipsi
08-08-2014, 15:19
No właśnie, sRGB to podstawowy standard masowy, ograniczony jak publiczność teleturnieju. Gdyby Eizo swoje monitory graficzne ograniczał do sRGB, to byśmy ich śmiechem zabili. Do tego gamut to jedno, a zostaje jeszcze parę innych parametrów do spełnienia.